problemi posle zamene zadnjih plocica; mondeo mk3
-
- Poruka: 479
- Član foruma od: četvrtak, 9. okt. 2014. u 14:52h
problemi posle zamene zadnjih plocica; mondeo mk3
Zadnje plocice su mi bile mnogo vise potrosene nego prednje. ustvari, prednje su u odlicnom stanju a zadnje su bile skroz istanjene. nemam ideju kako je vlasnik pre mene menjao samo jedan par plocica, ali nije ni bitno. diskovi su skroz dobri. Promenio sam zadnje plocice, ali tokom vracanja klipa nazad, slucajno sam pocepao gumicu prasinarku. zamenjena je i gumica, lepo ociscen klip i sve je vraceno na svoje mesto. e sada je problem taj sto ne mogu da dobijem tvrdu pedalu kocnice. dok je auto bio ugasen, lepo sam izbacio vazduh sa tog tocka na kom je zamenjena gumica (zadnji levi) a na ostalim tockovima je bilo dovoljno da samo jednom cimnem sisicu za ispustanje vazduha i izleteo bi mlaz ate ulja. bez vazduha u crevu za infuziju. tako da je vazduha bilo samo na tom jednom tocku sto je skidan klip. pedala pod nogom je postala skroz tvrda, ali posle kad sam upalio auto i krenuo da probam, pedala je propala. nije vise bila onako tvrda kao dok je auto bio ugasen. auto koci ali ne dovoljno. cak mogu i reci da je to skroz slabo.
Da li bi trebalo da opet ispustam po malo ulja na svim sisicama i dok je auto u radu ili to nema nikakve veze da li radi ili ne?
Drugi problem koji je sigurno povezan sa ovim je taj sto mi rucna ne radi. hvata skroz visoko i to sto uhvati je skroz slabo i kilavo. mislim da na vecoj nizbrdici ne bi ni mogla drzati auto. Auto mi je 2005. god. tdci restajl i ne znam da li je samostelujuca rucna ili ne. dok nisam menjao te plocice rucna je dobro radila. nisam imao nikakvih problema sa njom. da bih promenio gumicu na tom klipu morao sam da raskacim sajlu rucne i da skinem taj mehanizam sa kandze. sve sam vratio na svoje mesto kako je i bilo ali opet ako neko zna neku foru i ako uopste ima neka fora sta treba uraditi sa rucnom pri vracanju bio bih mu zahvalan da mi napise to.
Da napomenem da je ulje koje je izlazilo iz sistema bilo vise zuckaste boje. a ovo koje sam ja dolio ate 4 (ferodo) providno kao voda. napisao sam i to jer mozda i to ima neke veze. bilo mi je cudno sto vuce na zutu boju. verovatno nije dugo promenjeno pa je dobilo takvu boju.
Dakle, molio bih dobre ljude koju su ovo radili i znaju kako to ide da mi napisu koji bi bio sledeci korak. da li da nastavim sa ispustanjem ulja i sistema...ili sta vec. Hvala
Da li bi trebalo da opet ispustam po malo ulja na svim sisicama i dok je auto u radu ili to nema nikakve veze da li radi ili ne?
Drugi problem koji je sigurno povezan sa ovim je taj sto mi rucna ne radi. hvata skroz visoko i to sto uhvati je skroz slabo i kilavo. mislim da na vecoj nizbrdici ne bi ni mogla drzati auto. Auto mi je 2005. god. tdci restajl i ne znam da li je samostelujuca rucna ili ne. dok nisam menjao te plocice rucna je dobro radila. nisam imao nikakvih problema sa njom. da bih promenio gumicu na tom klipu morao sam da raskacim sajlu rucne i da skinem taj mehanizam sa kandze. sve sam vratio na svoje mesto kako je i bilo ali opet ako neko zna neku foru i ako uopste ima neka fora sta treba uraditi sa rucnom pri vracanju bio bih mu zahvalan da mi napise to.
Da napomenem da je ulje koje je izlazilo iz sistema bilo vise zuckaste boje. a ovo koje sam ja dolio ate 4 (ferodo) providno kao voda. napisao sam i to jer mozda i to ima neke veze. bilo mi je cudno sto vuce na zutu boju. verovatno nije dugo promenjeno pa je dobilo takvu boju.
Dakle, molio bih dobre ljude koju su ovo radili i znaju kako to ide da mi napisu koji bi bio sledeci korak. da li da nastavim sa ispustanjem ulja i sistema...ili sta vec. Hvala
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8365
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Re: problemi posle zamene zadnjih plocica; mondeo mk3
Kako si vraćao klip nazad, klasičnim guranjem ili okretanjem klipa? Kod njega se klipovi vraćaju posebnim alatom i okretanjem, ne sećam se više da li beše na levo ili desno, pa samim tim moguće da je tu nešto odradjeno kako ne treba.
Kada menjaš pločice obično se ručna spusti zbog novih pločica, ali pošto si ti skidao sajlu i mehanizam za ručnu sa čeljusti može da bude svašta, teško da ti neko pomogne preko tastature.
Kada menjaš pločice obično se ručna spusti zbog novih pločica, ali pošto si ti skidao sajlu i mehanizam za ručnu sa čeljusti može da bude svašta, teško da ti neko pomogne preko tastature.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
-
Levi klip se gura i vrti u pravcu kazaljke na satu a desi u suprotnom smeru od kazaljki na satu. Imao sam alat. Sajlu sam morao da skinem da bih zamenio gumicu koju sam pocepao slucajno.
-
Posle par dana pedala je nekako sama postala tvrdja kao i rucna kocnica. Ne znam o cemu se radi. Primetio sam da plocice sa spoljne strane ne koce preko celog diska, nego samo do pola. Prsten od korozije se vidi na disku gde plocica ne pritiska disk, kako na jednom tako i na drugom tocku. Odnosno, od pola diska pa prema glavcini korozija je ne taknuta. A na oko se lepo vidi da plocica naleze lepo na ceo disk. Dok sa unutrasnje strane, gde plocicu dodiruje klip, na disku nema korozije. Isto je i na drugom tocku. Kada sam skidao stare plocice, secam se da su ove sa spoljne strane pojedene po kosini. Znaci isto kako su sad krenule ove nove da se trose. Prvo spoljni deo. Ne razumem zasto ne skida ravnomerno...mislim da zbog toga i nije bas najbolja kocnica kada hocu da zakocim.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21504
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
verovatno čeljusti zrele za remont.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Lucky
- Poruka: 1084
- Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h
lepo celicnom cetkom ocisti nosac kandze gde leze plocice i podmazi ih bakarnom mascu
-
Ma sve je lepo ocisceno i namazano bakarnom...sve sam odradio po ps. I kandza mnogo lepo funkcionise. Kakav remont...kao nove su. Nisu ni one dve gumice na koje je pricvrscuje kandza ostecene i mnogo lepo amortizuje. Sve je u najboljem redu. Tako pedantno mi ne bi ni jedan majstor uradio. Stvarno sam se potrudio oko svega. Cak mi mnogi majstori kazu koje sam pitao: mora tako dok nalegne... I NJIMA DA DAM DA MI RADE KOCNICE? PA BOLJE CU SAM. Ima tu sigurno neka fora. Mozda trebaju diskovi da se obradjuju. Jer vidim po starim plocicama da su isto krivo potrosene.
-
Nesto sad razmisljam...da nisam ja mozda previse stegao ona dva klizaca, odnosno srafa sto amortizuju da bi kandza mogla da se pomera dok pritiska plocicu na disk sa spoljne strane? Da li neko zna koliko trebaju ta dva srafa da se pritegnu, jer ja sam ih bas stegao!??
- Lucky
- Poruka: 1084
- Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h
to je M8 sraf i steze se jako, a bitno je da ti klizaci idu lagano unutra kada je kandza skinuta
- mbole
- Poruka: 14914
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Izmeri debljinu diska blizu oboda i blizu glavcine. Sublerom, mikrometrom sta vec mozes da nadjes. Moguce je da su nekada ranije dikovi neravnomerno potroseni.
A nove plocice na stare diskove moraju da nalegnu i za to im treba neko vreme. Lepo su ti rekli. Jednostavno dok se plocice ne prilagode risevima na disku one nalezu samo na "brdima", a sve "doline" na disku ne rade. Kako je u proseku odnos brda i dolina 50%-50% u startu ti plocice rade samo sa pola povrsine pa i manje od toga.
A nove plocice na stare diskove moraju da nalegnu i za to im treba neko vreme. Lepo su ti rekli. Jednostavno dok se plocice ne prilagode risevima na disku one nalezu samo na "brdima", a sve "doline" na disku ne rade. Kako je u proseku odnos brda i dolina 50%-50% u startu ti plocice rade samo sa pola povrsine pa i manje od toga.
Djak pesak 

-
nisam valjda ja jedini koga ovo zeza? pa menjaju ljudi, stavljaju nove plocice na stare diskove i odmah im koci ko ludo. bas ortak pre par dana na bmw-u promenio plocice, koci auto ubija! preko celog diska stiska plocica, nema riseva nema ni brda ni dolina. I jos gomilu ljudi znam koji su stavljali nove plocice na stare diskove i nije im trebalo nikakvo vreme DOK NALEGNE. ne verujem da npr (glup primer) odes u ovlasceni servis i promenis plocice i oni te tako puste da odes a auto ti ne koci dobro, i plocica stiska samo pola diska kao kod mene...jesss djavola. Ima tu sigurno neka fora, provalicu o cemu se radi pa cu napisati.
U svakom slucaju, hvala vam ljudi na odgovorima.
U svakom slucaju, hvala vam ljudi na odgovorima.
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8365
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Nije problem u starim diskovima, bilo bi glupo da moraš da menjaš doskove svaki put kada i pločice. Problem je u kakvom stanju su ti stari diskovi
.

Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Tačno....najčešće imaju "brda i doline" i džaba ti posao.
- Neša
- VIP
- Poruka: 5041
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Oteraj auto kod valjanog majstora i sredice ti to lako razradom kljesta,identicno je bilo i kod mene. Ako ne pomogne razrada tu su druga polovna kljesta. U svakom slucaju nista strasno zbog cega bi se nervirao...
Inace meni su na mondeu jos fabricki diskovi nazad,evo opet sam stavio novu garnituru plocica na starim diskovima ionako nazad koci ne vise od 30%
Inace meni su na mondeu jos fabricki diskovi nazad,evo opet sam stavio novu garnituru plocica na starim diskovima ionako nazad koci ne vise od 30%
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
-
ko to mislis ne vise od 30% ?
- Neša
- VIP
- Poruka: 5041
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
kad bi zadnji kočili istom silom kao prednji,uvek bi blokirali i u krivini bi se zanosio zadnji deo auta...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
-
Aaaaa.... nisam imao pojma za to. naravno, kapirao sam da je zadnji disk manji od prednjeg i normalno da nema istu silu kocenja, ali mislio sam da koci barem nesto vise, a ne samo 30%.
probacu danas jos malo sa izbacivanjem vazduha iz sistema, mozda je ostalo jos malo vazduha, mekana mi je pedala jos uvek iako koci bolje nego u pocetku. plasim se da nije vazduh tamo u onom cilindru. cuo sam da je zaj.bano kad tamo ostane vazduh. ne znam kako da proverim da nije to u pitanju.
probacu danas jos malo sa izbacivanjem vazduha iz sistema, mozda je ostalo jos malo vazduha, mekana mi je pedala jos uvek iako koci bolje nego u pocetku. plasim se da nije vazduh tamo u onom cilindru. cuo sam da je zaj.bano kad tamo ostane vazduh. ne znam kako da proverim da nije to u pitanju.
- mbole
- Poruka: 14914
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
-
Nisam vise pisao na ovu temu...
Posle jos jednog ispustanja vazduha iz sistema, auto je poceo odlicno da koci i rucna normalno da 'vata. Plocice sa spoljne strane diska ne nalezu jos uvek preko cele povrsine diska ali vremenom ce sigurno postepeno... inace, mehurica (vazduha) nije vise ni bilo dok sam ga ispustao iz sistema ali auto super koci. Ne znam u cemu je fora ali vise nije ni bitno.
Hvala svima
Posle jos jednog ispustanja vazduha iz sistema, auto je poceo odlicno da koci i rucna normalno da 'vata. Plocice sa spoljne strane diska ne nalezu jos uvek preko cele povrsine diska ali vremenom ce sigurno postepeno... inace, mehurica (vazduha) nije vise ni bilo dok sam ga ispustao iz sistema ali auto super koci. Ne znam u cemu je fora ali vise nije ni bitno.
Hvala svima
- acadimke
- Poruka: 1700
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Da li se ovako vracaju klipovi i na fokusu tddi 01? Jel treba ispustati vazduh?mladja_red_mk3 piše:Levi klip se gura i vrti u pravcu kazaljke na satu a desi u suprotnom smeru od kazaljki na satu. Imao sam alat. Sajlu sam morao da skinem da bih zamenio gumicu koju sam pocepao slucajno.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
-
Nisam siguran za fokusa, stvarno ne znam. Pogledaj na youtube. Tamo sigurno postoji neki klip o tome. Ja sam tamo video za mondea.
-
- Poruka: 1029
- Član foruma od: sreda, 11. nov. 2015. u 20:43h
na focusu I mondeu klipovi se vracaiu isto I nema nikakvog ispustanja vazduhaacadimke piše:Da li se ovako vracaju klipovi i na fokusu tddi 01? Jel treba ispustati vazduh?mladja_red_mk3 piše:Levi klip se gura i vrti u pravcu kazaljke na satu a desi u suprotnom smeru od kazaljki na satu. Imao sam alat. Sajlu sam morao da skinem da bih zamenio gumicu koju sam pocepao slucajno.