Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

lupkanje u prednjem trapu

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
sreckotddi
Poruka: 279
Član foruma od: nedelja, 28. jul 2013. u 23:00h

lupkanje u prednjem trapu

Poruka od sreckotddi » ponedeljak, 2. mar. 2015. u 22:31h

kao sto naslov kaze imam problem sa trapom,desava se samo na brzini od 40 do 70 kmh.... stabilizatori i sve ostalo je ok na trapu,na idealno ravnom putu se oseti kao da nesto lupka po nogama ili podu,bez obzira da li motor vuce ili je u leru,na volanu se ne oseca nista... dizao sam desnu stranu auta na dizalicu i probao u drugoj brzini,osecaj je kao da je felna jajasta iako je skroz ok,cak sam stavio i letnji set i opet isto,kao da poskakuje.... na putu em sto lupka nego se cuje i blagi huk od napred. sumnjam na lezaj ili taj famozni krst poluosovine ali nznm kako tacno da pronadjem i proverim kvar da ne lutam bez veze... menjao sam zadnje lezajeve pa tek sada osecam i cujem ovaj problem od napred... inace u pitanju je fokus mk1 tddi hedzbek... nisam nigde naisao i procitao slican problem. bio bih zahvalan na savetu kako da resim ovaj problem ili prepoznam kvar da ne bacam dzabe pare na druge poluosovine,nosace motora i razne selen gume ako vec nije do njih... hvala unapred :ntwrthy:
Kom opanci tom i dzeri

Stivipg
Poruka: 121
Član foruma od: petak, 24. jan. 2014. u 10:37h
Kontakt:

Re: lupkanje u prednjem trapu

Poruka od Stivipg » utorak, 3. mar. 2015. u 14:05h

podignes auto na dizalicu, i ako ti tocak i malo ima lufta na mrdanje lijevo/desno/gore/dolje onda ti je crkao lezaj a mozes i da zavrtis tocak i da vidis oces li cuti taj huk ili brujanje.

mene je isto bio posao lezaj, prekontrolisao sve zivo, viljusku, stabilizatore, krajeve spona , solju amortizera i sve ok , e kad sam iscimao tocak nasao sam blagi luft i bio je lezaj rikavela.

a uz to provjeri da nemas lufta u osovine, u spone ili ne daj boze glava upravljaca ... ta lupkanja su zeznuta jer metal dobro prenosi zvuk, pa dosta puta imamo pogresan dojam lupanja , mislimo da lupa na jedno mjesto a ono lupa skroz na drugo mjesto

LOBA
Poruka: 6
Član foruma od: četvrtak, 1. jan. 2015. u 16:42h

Poruka od LOBA » utorak, 3. mar. 2015. u 18:41h

poz\\\\\\\\ druze imao takav problem meni se pojele plocice i ispala opruga sto je pritiska pa je lupkala u kandzi kao luda toliko da sam pomislio da je amortizer pogledaj to..

sreckotddi

Poruka od sreckotddi » sreda, 4. mar. 2015. u 21:48h

malo pre sam dizao auto,pri cimanju,desne strane,tocka napred-nazad cuje se lupkanje,ima lufta,kada rukom uhvatim poluosovinu i cimam gore-dole i ona ima lufta... lupkanje se cuje do menjaca.... sto me buni,tako reaguje i levi tocak pa se pitam da li je to dozvoljeni luft ili ne sme da ga bude...? na cimanje tockova levo-desno nema lufta. cini mi se da kada zavrtim najjace sto mogu levi tocak u nekom trenutku se zacuje nesto ali nesmem da garantujem jer nemogu toliko brzo da zavrtim,a i nisu u visu lezajevi pod opterecenjem tezine auta. da li na tehnickom postoje valjci na koje bih mogao da nateram auto i probam,neki koji se slobodno okrecu? :wtf: :wtf: hvala na savetima
Kom opanci tom i dzeri

nikola_focus
Poruka: 1481
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » subota, 14. mar. 2015. u 19:41h

Sinoc sam overio jednu rupu (zbog svoje gluposti :ozid: ali nebitno), i celu noc mi na pameti da se nije nesto desilo sa autom. Normalno sam se dovezao do kuce 20km, danas isproverio sve, felne i gume neostecene, nisu cak ni popustile, na trapu je cini mi se sve u redu, jedino mi se pojavio luft u prednjem desnom tocku. Znaci kad uhvatim levo i desno (ili ko vise voli na 9 i 3 :D ) i cimnem tocak ima lufta, a kad uhvatim gore i dole i cimnem nema lufta. Mali servis sam radio pre jedno 8500 km, pretresen ceo auto i nije bilo nikakvih problema, znaci desilo se posle njega, vrlo moguce i sinoc. Probao sam auto, na malo losijem putu, apsolutno normalno se ponasa, stabilan, lager se ne cuje, sta bi moglo da bude?
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

M.M.L.
Poruka: 2093
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » subota, 14. mar. 2015. u 19:51h

Kraj letve?

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » subota, 14. mar. 2015. u 20:25h

Moguce, pokusao sam da ga proverim koliko sam mogao da dohvatim dok je auto na dizalici, i nije bilo lufta. U svakom slucaju cu do trapadzije u toku nedelje, ovako pokusavam da se pripremim :D

sreckotddi

Poruka od sreckotddi » nedelja, 15. mar. 2015. u 19:19h

kao sto red nalaze da javim rezultate... zamenio sam kraj letve,selen blokove na viljuskama,lezaj na poluosovini,on je stvarao huk u voznji i donji nosac menjaca(motora). vise nema lupkanja,sada je sve kako treba... sumnja majstora i mene je pala na par rupa koje sam overio,to su vise krateri,ali je opet cudno da se razvali trap tako a da felna prezivi... :lele: zao mi je samo sto sam sve u cugu zamenio pa nisam odredio gde je i zbog cega lupkalo ili je to bio efekat svega po malo. napunili smo manzetnu oko krsta na poluosovini mascu pa vise nema ni podrhatavanja pri ostrijem ubrzanju u 4 i 5 brzini. ostalo mi je jos nosac ispod filtera vazduha da zamenim,cini mi se da se malo pokidao pa se razmisljam koju marku da kupim,vidim da se nekima povecala buka u kabini,mozda je previse cvrsta guma....
Kom opanci tom i dzeri

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » ponedeljak, 16. mar. 2015. u 19:45h

"Robna marka" ležaja na poluosovini?

sreckotddi

Poruka od sreckotddi » utorak, 17. mar. 2015. u 20:51h

Stavio sam fag-ov lezaj,rekao bih da ce raditi posao... nznm samo koliko sam ga platio...
Kom opanci tom i dzeri

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » sreda, 18. mar. 2015. u 20:38h

Danas je i potvrdjeno da je u pitanju kraj spone, sto se mog problema tice. Drugih ostecenja trapa nema thumbsuph

M.M.L.
Poruka: 2093
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » sreda, 18. mar. 2015. u 21:00h

Koja je cena za novu ako si je uzeo?

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » sreda, 18. mar. 2015. u 22:56h

Nisam uzeo jos uvek, ali sam ih menjao pre 2 godine, bilo je nesto oko 1000 dinara komad, Delphi, u Euroautu.

sreckotddi

Poruka od sreckotddi » sreda, 18. mar. 2015. u 23:26h

uf majku mu,pa sto tako brzo strada? Kakav ti je put kada je radila tako malo? Nemoguce je da je losiji od mog...? Ja sam zadovoljan cenom,uslugom,a videcu kakav je kvalitet prodavnice mondeo na nbgd,moja preporuka....
Kom opanci tom i dzeri

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » četvrtak, 19. mar. 2015. u 00:09h

Ja pretpostavljam, iako trapadzija nije hteo da se 100% slozi sa mnom, da je to zbog odvaljivanja rupe pre neki dan. Kad sam po danu video kolika je, nije mi svejedno, i rekao bih da sam i dobro prosao. Inace, spone su vec 29000 km na kolima, leva nije popustila nimalo, kao ni ostale stvari na trapovima :ford: Zimske gume sam namestio sredinom novembra, pa sve razmisljam nesto morao bih da primetim luft u tocku, a od tad sam presao oko 5000 km. Sa reglazom, eto mi troska od 3000 :ozid:

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » četvrtak, 19. mar. 2015. u 10:47h

Jos samo da dodam zasto bas desna :) Pa kad pogledamo malo bolje, vecina puteva popusta sa krajeva, otud i vece opterecenje desne strane, ne mora da znaci da je do toga, ali sigurno ima uticaj.

dax92

 
Poruka: 7594
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » četvrtak, 19. mar. 2015. u 11:40h

KOd mene na focusu je desni trap fabricki, nista nije menjano, dok je na levoj strani 3 puta menjan stabilizator..
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » četvrtak, 19. mar. 2015. u 15:06h

Ma nema tu pravila. Napisao sam primer iz mog okruzenja, gde su jednim delom putevi kojima stalno vozim odlicni, jednim delom su ocaj. U Nisu su samo bulevari dobri, ostalo je uglavnom za slalom, dok naravno ima i onih gde ces i peske noge da polomis.

popovicvl
Poruka: 5650
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 6. jul 2015. u 17:05h

Sad da se ja ukljucim u ovu temu. Imam neko lupkanje napred-desno na mom Mondeu.

Naravno da je sve pregledano na kanalu i dobio sam onaj odgovor "sve je zategnuto". :ozid:

Taj zvuk "klop-klop" se cuje na lezecem policajcu. Pri tom se cuje zastitna harmonika amortizera kad se nabije, to je karakteristicni zvuk plastike, ali uz to ima taj "klop" zvuk. Mozda i moze da se prenese zvuk skupljanja plasticne zastite na amortizera taj nacin, ali za mene to nije realno. Inace u voznji je to sve u mm precizno. Menjani su i amortizeri, solje ne jer su bile OK? Ljuljanjem se cuje negde od dole neko kuckanje, sto je gore, ne uvek.

Sve u svemu, hocu da promenim gumice i stabilizatore, da pocnem da eliminisem deo po deo (kontam da cu pre promeniti auto kao krajnje resenje). Ovde kod mene u radnji u Mitrovici nude neke delove BSG WTF? Jel vredi ista ili da se bezi od toga?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21504
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 6. jul 2015. u 18:19h

bsg je krs.

proveri potkrila da se nisu otkacila pa da prave taj plastican zvuk.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

popovicvl

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 6. jul 2015. u 18:22h

Pretpostavio sam cim sam procitao Turska.

Gledao sam podkrila, deluju cvrsto, no provericu jos jednom.

popovicvl

Poruka od popovicvl » utorak, 28. jul 2015. u 08:59h

Juce sam skinuo tocak, reko malo strucno da pronjuskam trap.

Jedino sto meni upada u oko jeste da prednje stabilizatore mogu rukom da uvrnem. Nemaju lufta gore-dole, ali se rukom uvijaju.

Jel to normalno, rekao bih da ne?

acadimke
Poruka: 1700
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » utorak, 28. jul 2015. u 09:13h

Kugle nisu suve pa zato lako mozes uvrnuti stabilizator. Trebalo bi da je to ok
Neka neko ljulja a ti dodirom na delove trapa pokusaj da osetis gde ima lufta.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

pancerFF
Poruka: 1080
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » utorak, 28. jul 2015. u 22:37h

popovicvl piše:Ovde kod mene u radnji u Mitrovici nude neke delove BSG WTF? Jel vredi ista ili da se bezi od toga?
Ja sam te BSG-e stabilizatore promenio napred pre 40-45k i jos uvek se ne cuju, a pre par hiljada i nazad. U Mitrovici i nemaju nista drugo.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

MarkoMara
Poruka: 87
Član foruma od: utorak, 27. jan. 2015. u 20:34h

Poruka od MarkoMara » ponedeljak, 10. avg. 2015. u 17:09h

Jeeeel moze bilo kakva pomoc? Izludeh vise sa lupkanjem u prednjem trapu.. Samo dajem pare a boljitka nema...

Nesto lupne, najcesce kad namotam, prenosi se zvuk, cas na levoj cas na desnoj strani..kao da je malo vise na levoj.. zatim se cuje kad idem malo visim obrtajima pa ga raskvacim a volan je tad u normalnom polozaju ispravljen..

Gledali su mi kola tri majstora danas.. jedan kaze koska - drzac motora i silen blok jedan kaze nisu losi ali od svega jedino oni sto onako deluju losije, ja odem kod jos jednog majstora on kaze koska tu i tamo ali nije silen.. zameni mi tu kosku.. ono isto, ja odem kod treceg.. i on kao i ova dvojica, ljuja, drma, na dizaicu,na kanal, kaze sve je dobro, utegnuto jedino malo sto se cuje silen ali na oko deluje da nije los..ja bih ga zamenuo...a zamnio bih i drugi... jedino jos to moze da bude.. zameni on oba, uradi reglazu.. fokus isto lupa, kao cekicem da ga udaris odozdo.. ovaj treci majstor pita kad je menjan drzac, ja rekoh pre 10 mn ok kaze mnogo mi ovo seta, ima lufta.. ja vratim u drgi servis kasnije oni kazu to je tako, tako treba..

Novi su mi stabilizatori, jedna kugla nova nedavno stavljena a druga kugla svi kazu ok pa nije menjana.. sva trjica kazu kako je trap utegnut, dobar.. da sumnjam na letvu, dal nije dobila lufta? Moze li se doteci? A meni ne lici na letvu... ne znam, vise pametna nisam.. Danas dadoh 7000 i nista resila nisam... poludeh, menjaju mi delove redom... i nista.
Ford Focus 1.8 TDCi 2002god. 85kw 115ks :rally:
Ford Focus 1.8 TDDi 2003god. 66kw 90ks :ford:

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“