Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Пуче ми опруга

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Пуче ми опруга

Poruka od bojcistv » četvrtak, 18. sep. 2014. u 08:43h

Прошле године мијењао предњу лијеву опругу и ево након годину и нешто поново. Само овај пут није испала из канала на амортизеру него се некако слегла па се не чује када се мота већ само по мало већим рупама или у јачој кривини. Скроз чудан осјећај. Ставио сам FAI Autoparts али изгледа да је то исто што и Comline :). Јбг прошле године биле само те.
Сада имам Kayabu за 71 КМ и Sachs за 100 КМ. Коју да изаберем? Ближи сам Sachs али не знам је ли толико бољи од Кајабе....?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21505
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Пуче ми опруга

Poruka od Markedjani » četvrtak, 18. sep. 2014. u 09:49h

Sachs ti je verovatno OEM varijanta,kao i amorti.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

SimkeFordMK3
Poruka: 719
Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h

Poruka od SimkeFordMK3 » četvrtak, 18. sep. 2014. u 10:02h

Koliko sam ja čuo Sachs je OEM A kayaba je valjda bolja sudeći po savetima prijatelja... Nemam lična iskustva još uvek... Uzeću ovih dana kayabu Excel G prednje amorte...
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama..:) "

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 18. sep. 2014. u 10:31h

Ма знам и ја да је Сакс ОЕМ, али је 30 КМ скупљи од Кајабе за коју такође знам да није лоша. Питање је да ли је Сакс толико бољи од Кајабе да би разлика у цијени била скоро 50% у односу на Кајабу.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 18. sep. 2014. u 12:54h

Ali saks puca djuture..fabricki

Za kayabu vodi racuna, kao i za saks, dal lepo lezi na solji, ne valja ako ima puno lufta, a hoce da naleti po neka opruga sa malo sirom frljokom na vrhu, za kayabu ti pricam :)

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » četvrtak, 18. sep. 2014. u 19:12h

Uzmi Kayabu bez razmišljanja thumbsuph
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 18. sep. 2014. u 21:04h

Danas podignem auto da vidim tačno sta se dešava i vidim da u stvari opruga nije pukla!!! Slegla se doslovno za 1 cm što se na slici lijepo vidi. Uzmem šubler i izmjerim udaljenost izemđu gume i ruba blatobrana i skontam da mi je na toj lijevoj strani auto niže 1 cm u odnosu na desnu stranu!!? Na slici se lijepo vidi kako se opruga slegla i nema razmaka između prvog i drugog navoja nego su nalegli jedan na drugi. Pa stvarno.....
Ipak nije pukla ali mislim da se ne može auto tako voziti pa ću morati da je mijenjam što skorije....

Slika

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 18. sep. 2014. u 22:05h

Jes pukla prike :)

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 18. sep. 2014. u 22:11h

Ma nije čova! Pregledao sam je detaljno. Samo se slegla što je nevjerovatno.....

winstonwolf
Poruka: 104
Član foruma od: četvrtak, 19. jul 2012. u 15:27h

Poruka od winstonwolf » petak, 19. sep. 2014. u 14:27h

Brale, to je za zamjene, možda je napukla pa se slegla, ali možeš da voziš, ja nisam ni skontao da je meni opruga pukla dok nisam otišao kod vulkanizera. Auto je na lijevoj strani bio niži. i tako je bilo par mjeseci, nisam primjetio. Al kad sam oprugu zamijenio, auto se skroz promijenio na bolje, naravno. Nisam kupio novu, nego sam našao polovnu skoro ko nova. Čuvaj zube ako budeš mijenjao, ali bolje plati nekome da se ne patiš.
Ljuta mašina - Focus 1,8 Tdci, 85kw 2002.

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 19. sep. 2014. u 20:01h

Ma ici ce to na zamjenu. Mogu povoljno dobiti kayabu i cim budem imao love ide na mijenjanje. Kinezi ni oprugu ne umiju da naprave.

dejov
Poruka: 75
Član foruma od: utorak, 10. dec. 2013. u 20:47h

Poruka od dejov » petak, 19. sep. 2014. u 20:45h

Ništa čudno. Pucanje opruge na automobilu je dosta čest kvar. Umore se i one.
Najvjerovatnije ti je pukla opruga, pa je popustila ali nije se odvojila pa ne možeš da vidiš.
Ako ti je u tako kratkom roku dva puta pukla opruga na istoj strani može biti da ti nije nešto u redu s amortizerom.

Na Mondeu mk2 nedavno sam zamijenio prednje opruge obe jer mi je pukla prednja desna. To je puklo vjerovatno davno ali pošto je samo par cm prije kraja opruge nije ništa smetalo i trebalo se dobro zagledati da bi primjetio.
Kad sam skinuo oprugu i amortizer onda sam vidio da je amortizer skroz crknuo. Imao je lufta, a otpor pri izvlačenju i sabijanju uopće nije imao.
Pošto amortizer ne pruža otpor pri nekom većem sabijanju onda opruga trpi više i lako dođe do puknuća.

Kupio sam Boge amortizere koji su zapravo Sachs. Sa Boge amortizerima sam prezadovoljan. Imam ih prednje na mercedesu i nakon više od 250 000 km odrađuju posao. Ako pola od toga odrade na Mondeu bit ću zadovoljan.
Uzeo sam te FAI opruge pošto nije bilo ništa drugo za odmah. FAI, Kayaba, Comline.... sve je to ionako iz kine.
Slika

SimkeFordMK3
Poruka: 719
Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h

Poruka od SimkeFordMK3 » petak, 19. sep. 2014. u 21:43h

Ne znam odakle ti ideja da uopšte porediš kayabu i comline... Koliko ja znam to je nebo i zemlja... Kayaba je malo lošija od fabričkih dok je taj Comline kao no name delovi a Comline je samo distributer... Znači poslednji na lestvici po kvalitetu...
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama..:) "

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 19. sep. 2014. u 22:11h

Danas sam za FAI saznao da su iz Kine i to pravo los kvalitet. Kayaba ili KYB su jedan od najvecih proizvodjaca amortizera i opruga na svijetu i koliko ja znam sve njihove fabrike su u Japanu. Ima i iz Kine dobrih dijelova ali kostaju.
Sto se tice opruge danas sam svratio do Vlade i on je podigao auto i vidio da je opruga cijela ali se slegla....kako on rece te FAI varijante su "vinjave" i imao je reklamacije na njih. Na jednom Mondeo-u su lomile zakretace i morao je staviti polovne opruge na kraju. Ja cu to promijeniti cim mi to finansije dozvole ali probacu to uraditi sto prije. Nauk mi je to za ubuduce. Opruga mi je bila pukla prosle godine kada sam pokupio klinku iz vrtica pa sam jedva dosao kuci jer se zaglavila i tesko sam skretao. To popodne sam to morao rijesiti pa nisam imao izbora mnogo i eto dopalo me to sto me dopalo. Inace Fai Autoparts radi na istom principu kao Comline. Uvozi iz Kine i samo pakuje jer ljudi vjeruju ambalazi na kojoj ne pise PRC nego UK.

dejov

Poruka od dejov » petak, 19. sep. 2014. u 23:12h

Znam ja da je KYB-a bolja, odnosno da bi trebala biti bolja ukoliko je original, al danas ima svega i svačega, a ponajviše tih prepakirača.
Čini mi se da i FAI daje garanciju 1 godinu, pa ako odu reklamirat cu sacuvao sam racun.
Postoje kod nas firme koje izrađuju opruge po narudzbi i daju garanciju 2 godine pa mozda bi ta opcija bila bolja nego uzeti neke gotove brendirane.

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 19. sep. 2014. u 23:18h

ma jasta, uvek se sumnja u skupljeg da samo oce da uzmu pare :D

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 19. sep. 2014. u 23:31h

Pa FAI ti je klasican kako si ga nazvao prepakiravach,kao i Comline i masa drugih brendova. Istina je da daju garanciju godinu ako ja bih prije nazvao rokom trajanja jer je to danas tako kod tog fusha. Nemam ja nista od garancije ako mi oni nece pokriti troskove ponovne ugradnje tih opruga. Dace mi druge opruge a ja ponovo placam ugradnju.
Malo je pravih proizvodjaca, odnosno mnogo manje od tih distributera. KYB sam gledao da uzmem od ovlascenog uvoznika za BiH firmu ARV doo B.Luka tako da je smanjena mogucnost da dobijem neku kopiju, mada to naravno ne iskljucujem.

dejov

Poruka od dejov » petak, 19. sep. 2014. u 23:55h

Čini mi se da su ove FAI opruge bile 50-tak maraka. Tražio sam ja KYB-a amortizere i opruge. Za amortizere još i nekako al opruge je trebalo čekati 4-5 dana a to mi se ne da. U Grudama je bilo za odmah Boge amortizeri i te FAI opruge. Uzimam šta ima taj tren nosim kući i ugradim.
Znači isto sam prošao kao i ti daj šta imaš, sad koliko će mi trajati vidjet ćemo. Bar sam na ugradnji ustedio jer sam to sam radio. Ako puknu ne stavljam ih više. Radije ću stare otpilat za krug i skratit amortizere na mjeru.

novi81
Poruka: 661
Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h

Poruka od novi81 » subota, 20. sep. 2014. u 18:42h

Ajd ako ti ne bude teško pogledaj u Auto Starčeviću u Dervišima za Bilstein. Oni su i servis i prodaja dijelova. Imali su skroz ok cijene izgleda da im Nuic daje dobar rabat :-)
To ti je tamo kod hyndai salona. Možda imam broj ako treba

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 20. sep. 2014. u 21:13h

Hvala druže za ponudu. Nemaju opruge pitao sam.

novi81

Poruka od novi81 » subota, 20. sep. 2014. u 21:20h

Jesi li gledao kod Nuica direktno? Na Bilsteinovom sajtu su Nuic i Milovanovic kao zastupnici za Bih. Mada Milovanovic gura prvenstveno Kayabu. Ako jesi slučajno koliko si ti rekli?

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 21. sep. 2014. u 08:12h

Aha gledali smo u Nuicev cjenovnik.Nikad nije imao tu oprugu na stanju. Milovanovic bojim se da drzi isto nesto kinesko....Uglavnom ja kayabu mogu dobiti za 60 KM.

novi81

Poruka od novi81 » nedelja, 21. sep. 2014. u 09:40h

Nekako mi je i to puno. Mislim i ono ranije sto si rekao za Sachs da je 100km. To je brate puno, pogotovo kad uporediš sa cijenom amortizera. Pa sta je komplikovanije za izradu opruga ili amortizer

darioculibrk
Poruka: 1210
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » nedelja, 21. sep. 2014. u 11:01h

A jesi gledao u Sim Impexu,oni bi trebalo da imaju Sachs?
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 21. sep. 2014. u 11:14h

E druže Dario jesam pitao sam u Sim impexu i imaju ali košta 100 KM. Puno mi to.
novi81 piše:Nekako mi je i to puno. Mislim i ono ranije sto si rekao za Sachs da je 100km. To je brate puno, pogotovo kad uporediš sa cijenom amortizera. Pa sta je komplikovanije za izradu opruga ili amortizer
Naravno da je teže izraditi amortitzer nego oprugu. I jeste puno je to za oprugu.

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“