Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Луфт волана на фокуси и још по нешто

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Луфт волана на фокуси и још по нешто

Poruka od van » sreda, 17. sep. 2014. u 19:58h

Путовао сам летос до ЦГ и приметио сам да ауто се тресе када се оптерети у скретању , махом у десно , а вибрације из пода као да долазе од левог точка .
Променио сам предње дискове после пута као и обе кугле јер су имале луфта . Променио сам и задњу десну спону правца јер је пропала .
Поновосав за викенд био у ЦГ и пре пута мислио сам да сам отклонио узрок вибрација . Наравно, нисам . Ту су и даље али се само слабије манифестују а при томе сам добио и благи луфт на волану , ништа значајно за нормалну вожњу али иритирајуће за фокусово прецизно управљање .
Крајеве спона нисам проверавао , лепо би било да је до њих , плаши ме да се летва или неки крст на волану није појео . Ауто има близу 200К км ,ако је то тачно . Јел се овакве ствари дешавају код фокуса на тој километражи ?

Друга ствар је одакле долазе те вибрације на поду аутомобила ? Балансирани су точкови , а исто се дешава и са зимским гумама . Почињу на 100 км и на даље вожња више није тако угодна .

Трећа ствар је како да провалим који ми лежа точка не ваља , мени делује као задњи десни , али ништа се не осећа када се дигдне тај точак и заврти .

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Re: Луфт волана на фокуси и још по нешто

Poruka od bojcistv » sreda, 17. sep. 2014. u 21:01h

Mogu ti reći za te vibracije što ih osjećaš kroz siceve da bi primarni uzrok mogao biti nebalansirani zadnji točkovi, na preciznom ovjesu kakav je focusov balans treba biti odrađen na krštenoj i baždarenoj mašini. Nađi nekoga ko ima Hunter GSP9700 http://www.hunter.com/balancer/roadforce/ koja može da radi dinamičko balansiranje. Čudo je mašina, vjeruj mi na riječ. I radi posao.
Evo kod mene sam nakon par godina otkrio šta uzrokuje vibracije kroz cijeli auto. Luft u zadnjem amortizeru. Ne možeš da ga otkriješ u vožnji jer ne lupa, ali kada mrdneš točak kao kada ispituješ ležaj jasno se osjeti u klipu amortizera. Naravno ovo je kod mene radikalan i veoma rijedak problem, i mislim da je kod tebe to stvar balansa.
Što se tiče ležaja probaj dići auto i uhvatiti točak na 6 i 12 a zatim na 9 i 3 poziciju da vidiš da nema neki luft. Mada uobičajeno je da ležaj kada ima luft to se čuje čim ga zarotiraš. Probaj da motaš u vožnji i da vidiš da li se neki od ležajeva čuje jer se prilikom skretanja težina prenosi pa se možda pročuje kada se optereti.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: Луфт волана на фокуси и још по нешто

Poruka od van » četvrtak, 18. sep. 2014. u 12:12h

Променим сет точкова и исто је .
Имао сам луфта у спони правца задњег точка , пар мм је био луфт када се се задњи точак мрда на 3 и 9 . То се у вожњи и не осети . Када сам променио спону , разлика је била та да је ауто мало оштрији на промени правца .
Лежајеви задњи се лепо и глатко врте , када је точак слободан и нигде нема никаког луфта .
Одакле ми долазе те динамичке вибрације које се опојачавају када мотам у десно , а ауто је опререћен , што тежином ( пун ауто ) , што бочном силом од оштрог скретања

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“