Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Zalepila felna

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
NShappy
Poruka: 45
Član foruma od: četvrtak, 15. nov. 2012. u 23:26h

Zalepila felna

Poruka od NShappy » sreda, 2. jul 2014. u 10:39h

Ne znam gde početi sa ovakvom temom, pa ću ovde.

Ford Focus MKII rest, 2008, alu felne, original fabričke.

I šta se desilo? Ispuvala se guma, da je zamenim, dignem auto, skinem šrafove, a felna, k'o superlepkom zalepljena za glavčinu. Ne mrda. Šutaj, drmaj, udaraj. Toliko sam udarao i tresao, da sam rizikovao da auto padne sa dizalice. Čak sam i spustio dizalicu i opteretio točak, vrteo volan levo desno, i neće da se otkači. Felna lepa aluminijumska, ne mogu tući čekićem direkt po njoj. Plastični malj od 15kg nemam.

Felna je skidana pre samo godinu dana. Dakle, nije da je zapekla od 10 god ne skidanja.

Na kraju, stavio sam drvenu letvu na točak, i nekoliko puta klepio kamenom od 20-ak kg (slučajno stoji na parkingu, majstori zaboravili kada su radili ivičnjak). Tek tada je popustila. I nema nikakvih vidljivih problema ni "lepkova" ni na felni ni na glavčini. Ne znam šta ju je držalo. Posle sam od vulkanizera čuo: "ma 'oće to sa alu felnama, samo moraš lupati"

Cela operacija je trajala 2h, sa svim idejama i pokušajima. Ne smem pomisliti šta bi bilo da se ovo desi negde u nekoj vukoyeb'ni. ...noću...dok pada kiša. cekicko

Kako ovo unapred sprečiti? Ima li nekih premaza za ovo, da se stavi na glavčinu? Na drugom forumu mi preporučili bakarni sprej. Čitam o njima, nije mi baš jasno da je to za takve stvari.mKakva su iskustva sa njime? Da ga prskam na felnu ili glavčinu (a sve to treba i savršeno očistiti?!?) Drugi savet je bio mazanje te površine običnom mašću, ali me strah da u nekim trenutcima ta mast ne završi na diskovima (koji su samo koji cm od površine gde felna naleže na glavčinu).

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: Zalepila felna

Poruka od milan_gt » sreda, 2. jul 2014. u 10:43h

popustis matice malo, i provozas malo, das mu malo volanom.. :)

popovicvl
Poruka: 5650
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » sreda, 2. jul 2014. u 10:44h

Oce to i sa celicnim i alufelnama. Ja muku mucim sa Focusom i zamenom guma. Jedna uvek zapece. Zadnjeg puta sam prosetao smirglu oko sredisnje rupe i po glavcini, dobosima, svuda gde naleze felna na metal. Videcemo na jesen kako ce biti.

darioculibrk
Poruka: 1210
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » sreda, 2. jul 2014. u 10:48h

Ma samo stavis malo grafitne masti po onom dijelu gdje felna nalijeze na glavcinu i nema problema, ne moze da zapekne.
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

NShappy

Poruka od NShappy » sreda, 2. jul 2014. u 10:52h

milan_gt piše:popustis matice malo, i provozas malo, das mu malo volanom.. :)
Hteo sam, ali guma bila skroz prazna, stajao je na felni. Na parkingu tucanik. Syeb'o bih skoro novu gumu da sam vozao imalo.

Dakle, ostaje mast kao rešenje? Ne sviđa mi se mast blizu diskova. Aj probaću, kada se usudim.... :(

darioculibrk
Poruka: 1210
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » sreda, 2. jul 2014. u 11:01h

Ma malo samo stavis po onom dijelu gdje ide tocak, u tankom sloju. Neces mazati po diskovima :D
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

batarihter
Poruka: 473
Član foruma od: utorak, 5. okt. 2010. u 17:38h

Poruka od batarihter » sreda, 2. jul 2014. u 13:49h

....takodje,svake godine isti problem...i sa alu i sa celicnom felnom imam problema,ali nikad me ne prosere da skinem sve 4 odjednom...pre 2 godine sam se vozio ceo dan sa popustenim brezonima,da bi popustili tek pridvece-na sred raskrsnice...i tu sam i promenio tocak!!!
...cistio sam dobose i glavcinu smirglom,prskao sa WD40,mazao sa grafitnom mascu,prskao dobose koka-kolom(i na kraju stvarno otpusti tocak,kroz 10 min. :lele: )....i opet me zahebe neki tocak....neki moj zakljucak je samo da ne smem da mnogo zatezem brezone...jedanput u 2 meseca ih proverim kljucem,i to je to... :ford:
Ford Sierra 2.0i DOHC
...kakvih ljudi ima na planeti - dobro se i vrti...

NShappy

Poruka od NShappy » sreda, 2. jul 2014. u 14:19h

Jel' to tipično za Ford-ove ili za sva druga vozila?!? Vozač sam već 15 godina, ovo mi je 4-ti auto, bratu/ćaletu/drugarima/kolegama 100-ti, u firmi imamo 20-ak raznih putničkih vozila, menjao sam točkove na putu 5-6x sebi, 2-3 puta drugima (žene na putu), od kada su obavezne zimske gume menjam 2x godišnje sva 4 točka (sam to radim) i prvi put čujem za te probleme?!? Forda imam tek godinu i po i prvi put mu sam skidam točak. I onda mi na Ford forumu kažu da se to svima događa?!?

montoya
Poruka: 2149
Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h

Poruka od montoya » sreda, 2. jul 2014. u 14:25h

To se desava kod svih vozila, ja imam obicaj da ocistim lepo deo gde naleze felna celicnom cetkom i onda centralnu rupu okruglom turpijom malo isturpijam cisto da skinem neki tanak sloj, posle ove intervencije mnogo manje lepi.
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 2. jul 2014. u 14:31h

Nema to veze sa brendom vozila, secam se dok sam bio klinac jednom je tako zapeko zadnji tocak na g2, morali smo da zovemo slep sluzbu do vulkanizera jer nismo uspeli da ga skinemo (isto gumi defekt, samo na autoputu - pozajmis komsiji tocak i on ti vrati tubeless gumu sa unutrasnjom u sebi...).
Fiesta!!

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 2. jul 2014. u 14:41h

to se uglavnom desava onima koji montiraju zimske i voze zumu/leto/zimu/leto dok se ne potrose.. :)

batarihter
Poruka: 473
Član foruma od: utorak, 5. okt. 2010. u 17:38h

Poruka od batarihter » sreda, 2. jul 2014. u 19:25h

..ja imam 2 seta guma,i svako prolece i jesen-ista pesma... :'(
Ford Sierra 2.0i DOHC
...kakvih ljudi ima na planeti - dobro se i vrti...

mhetlerovic
Poruka: 178
Član foruma od: utorak, 18. jun 2013. u 22:55h
Kontakt:

Poruka od mhetlerovic » sreda, 2. jul 2014. u 21:16h

Meni se desio isti problem na istom modelu Focus mk2.5 sa fabrickim felnama pre jedno tri godine (moj je 2009) na parkingu naletim na armaturu nekakvu. I guraj, tuci, udaraj, dva sata na parkingu 100m od zgrade na tipa 5 stepeni i po kisici. Konacno ga skinem i odvezem kod vulkanizera (onaj neki kod Buvljaka sto radi 24h) i ovaj baja u fazonu "trebalo je da sipas koka kolu, ona ga odcepi". Srecom posle nisam imao prilike da probam, ne znam da li je neko pokusao s ovim narodnim lekom?

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » sreda, 2. jul 2014. u 21:17h

Nekim kombinacijama felne i glavčine se dešava češće nego ostalima, ili je štos u tome da se glavčina namaže grafitnom/bakarnom mašću, nisam nikada skontao. Inače je potpuno normalan i prirodan proces, dva metalna dela od raznorodnih metala galvanski odreaguju (ako su hemijski aktivni, tj. ako imaju uslove da to odrade) i bukvalno se zavare jedan za drugi. WD40 i slični proizvodi takođe pomažu u nuždi, ako mogu da se naprskaju tu gde je zapeklo, pošto prodiru kapilarno u spoj pa lakše popusti.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

M.M.L.
Poruka: 2093
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » sreda, 2. jul 2014. u 21:18h

Ako ti rikne guma na osovini gde je vuca... Odignes tocak, upalis auto ubacis u prvu ili drugu brzinu, malo zaletis i stisnes kocnicu... Al oprezno i sa srafovima malo popustenim da popusti... To su mi pricali drugari, ja nisam imao problema sa tim.

Reppa
Poruka: 979
Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 20:03h
Kontakt:

Poruka od Reppa » sreda, 2. jul 2014. u 21:58h

Stavite felne sa Pežoa,taj neće zaglaviti na glavčinu :D
http://www.polovniautomobili.com/reppa

Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » sreda, 2. jul 2014. u 22:20h

One bez centralne rupe? :D
Slika

Reppa
Poruka: 979
Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 20:03h
Kontakt:

Poruka od Reppa » sreda, 2. jul 2014. u 22:57h

:D ne,nego sa centralnom rupom od 65mm :ford:
http://www.polovniautomobili.com/reppa

Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » sreda, 2. jul 2014. u 23:37h

Hoće kod Renoa da zalepe štafovi za alu felnu. Muku sam ranije mučio.
Na Fiat-ima nikada, tako se lako odvrće i na lagani cim se svlači felna, takođe ni sa Fiestom nije bilo problema. Jedino smo dosta ranije zamenili zimski set, u februaru.

skydiver
Poruka: 121
Član foruma od: nedelja, 16. nov. 2008. u 11:35h

Poruka od skydiver » četvrtak, 3. jul 2014. u 17:04h

Meni se redovno ovo dešava na zadnjim točkovima, svaku jesen i proleće kada menjam točkove, i nisam primetio da je gore kod čeličnih ili pak alu felni. Prošle godine nije bilo gužve kod vulkanizera, pa mi čovek izmaza felne običnom tovatnom mašću i možda su se lakše odlepile za nijansu.

shakalkv
Poruka: 878
Član foruma od: nedelja, 12. maj 2013. u 00:07h

Poruka od shakalkv » petak, 2. jan. 2015. u 18:23h

Meni je pre par meseci, kada sam menjao gume zalepila zadnja desna aluminijumska. vulkanizer je "izudarao i odlepio". Imate li neki savet kako ovo spreciti? Neka mast,smirglanje...

Mare TDCi
Poruka: 397
Član foruma od: petak, 13. sep. 2013. u 16:07h

Poruka od Mare TDCi » petak, 2. jan. 2015. u 18:38h

Isto se i meni desilo..

Pise ti iznad, procitaj thumbsuph
911s [SK] piše:Kad neko ima godina a budala je, tu samo ilovača može da prevaspita.

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“