Matice za alu felne focus mk2
-
- Poruka: 7
- Član foruma od: ponedeljak, 7. mar. 2011. u 17:03h
Matice za alu felne focus mk2
Evo ovako...kupio sam 20 matica za alu felne za 50 e.Matice su bile na c-maxu 2006.
Imam celicne 15tice sa zimskim gumama i hteo sam alu felne za letnje gume da nebi prebacivao non stop gume.Kupim alu felne koje pasu ok samo ispada da su brezoni na glavcini kratki,tako da mi uhvati samo do pola matice brezon.Vulkanizer kaze da je to rizicno i da promenim duze brezone na glavcini.
Postoje li neke matice sa uzim konusom ili nesto slicno?Ima li neko iskustva sa tim?
Takodje bi ove matice prodao za istu cenu koliko sam ja platio i molio bi nekoga za savet ako ga ima.Hvala
Imam celicne 15tice sa zimskim gumama i hteo sam alu felne za letnje gume da nebi prebacivao non stop gume.Kupim alu felne koje pasu ok samo ispada da su brezoni na glavcini kratki,tako da mi uhvati samo do pola matice brezon.Vulkanizer kaze da je to rizicno i da promenim duze brezone na glavcini.
Postoje li neke matice sa uzim konusom ili nesto slicno?Ima li neko iskustva sa tim?
Takodje bi ove matice prodao za istu cenu koliko sam ja platio i molio bi nekoga za savet ako ga ima.Hvala
- nikola_focus
- Poruka: 1486
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Re: Matice za alu felne focus mk2
Koje alu felne si kupio (Ford original ili nekog drugog proizvodjaca)? Kakve su ti matice, da li su sa plivajucim konusom, ili su klasicne? Koliko krugova ti hvata matica na brezonu? Prema saznanjima koje ja imam, dovoljno je da matica uhvati nekih 8 mm, ili otprilike 5, 6 krugova da bi sve to bilo bezbedno. E sad, ja se ne bih igrao sa tim stvarima, tako da ako je manje od toga, ili trazi druge felne, ili nadji drugacije matice. Da sam na tvom mestu menjanje brezona bih odmah odbacio kao mogucnost. Ako su Ford felne, Fordove matice sa plivajucim konusom ce sigurno uhvatiti kao sto treba, i nece biti nikakvih problema. Imam slican problem sa Rial felnama za svog Focusa, i jos uvek ne nalazim resenje.
I jos nesto, necu da glumim strogocu ovde, ali predstavi se gde treba pre nego sto ti zakljucaju temu.
Pozdrav
I jos nesto, necu da glumim strogocu ovde, ali predstavi se gde treba pre nego sto ti zakljucaju temu.
Pozdrav
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
-
Felne su italijanskog proizvodjaca nisu original fordove a matice su konusne bez plivajuceg konusa ali probao sam i te sa plivajucim koje malo vise ulaze ali napominjem maximum pola matice hvata.Zasto mislis da nebi trebalo da menjam brezone?Mislim ako nema drugog resenja jos cu probati neke druge matice ako bude moglo...
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
mozda najbolje da felne idu malo na obradu..da se nadje neka sredina..
- nikola_focus
Vidi koliko mu to dodje u krugovima, meni je moj vulkanizer savetovao da kada kupujem matice gledam da mogu da ih zasrafim najmanje 5 krugova, sto mu dodje oko 8mm, to im je nesto kao donja granica. Pitaj svog vulkanizera za misljenje, tj. koliko bi trebalo da uhvate matice da bi sve to bilo bezbedno. E sad, zasto ne menjati brezone, iskreno da ti kazem, ja nemam nijedan razlog protiv toga, ali mislim da je to za***ana rabota, jer treba skinuti glavcinu, pa sa nje izbijati brezon, iskreno ja ne bih to radio, mada mislim da nema bezbedonosnih rizika kada se to uradi. A tu je i vreme, da skines i namontiras glavcinu i sve oko nje treba najmanje 30 minuta, pa sve to puta 4, da izbijes jedan i vratis drugi brezon treba barem sat vremena (mada verovatno moze i brze ako nadjes nekog ko ima jaku presu, meni je mehanicar, poredjenja radi, presom izbio stari i vratio novi lager u glavcinu za 10 minuta), pa sve to puta 20, meni je to previse vremena, to je posao od najmanje 3,4 dana. Mnogo bolja solucija je naci druge glavcine sa duzim brezonima, a svoje prodaj, ili, kao sto je Milan rekao, obradi malo felne, i to bi bilo to.
- mbole
- Poruka: 14925
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Pola matice moze da bude 15mm, a moze da bude i 6mm. Posto nemamo pojma kolika je matica, ne mozemo nista pametno ni da ti kazemo tim povodom. Zato te ljudi i pitaju koliko krugova (posto je korak navoja poznat).
Da bi promenio brezone, prvo moras i da nadjes odgovarajuce. Ne mozes tek tako da udjes u prvu radnju sa srafovskom robom i: "dobar dan, molim vas 20 komada duzih brezona za fokus Mk2"
Mislim, mozes, al tesko da ces dobiti drugi odgovor osim "NEMA!"
Da bi promenio brezone, prvo moras i da nadjes odgovarajuce. Ne mozes tek tako da udjes u prvu radnju sa srafovskom robom i: "dobar dan, molim vas 20 komada duzih brezona za fokus Mk2"

Djak pesak 

-
Evo sutra cu slikati i matice reci vam tacne dimenzije i felnu kako izgleda kada je montiram na tocak.
-
Evo ovako...duzina matice za celicne felne je 15mm i ona kada je na celicnoj felni hvata ceo navoj i jos malcice viri brezon.Duzina matice sa konusom za alu felne je 24mm i ona kada je zavrnem hvata 11mm ali nisam bas skakao po kljucu da je pritegnem znaci nogom sam onako pritegao solidno pa ajde da racunamo 12mm.Posto su matice duboko nisam mogao tacno da odredim koliko krugova hvata ali kako sam merio 5-6-7 krugova hvata matica.Tu su slike pa bih zamolio za neki savet ali po mogucnosti strucniji savet posto ovo bas nije igra rekla kazala
.

- milan_gt
ne znam za slike ali nogom se ne stezu matice..a posebno ne 'skakati' po kljucu..
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Matice za alu felne moraju imati plivajući prsten!!!
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- nikola_focus
E sad vec mozemo da pricamo. Kao prvo, lepe su ti felne, lepo ce da cucnu na Fokusa. E sad, ono bitnije.Pogresno si proracunao koliko hvata matica, jer si na trecoj i cetvrtoj slici gurnuo subler u otvor matice, i vidi se da od povrsine matice do povrsine brezona ima 11mm, sto ce reci da je matica, s obzirom da je dugacka 24mm, uhvatila oko 13mm na brezonu, odnosno oko 8 krugova (sve ovo pod uslovom da je izmereno kao sto treba, u sta ne sumnjam). Mislim da je to dovoljno da se namontira felna, dosta je vise od onih mojih minimalnih 8mm , ali opet sacekaj misljenje nekog strucnijeg.
- mbole
- Poruka: 14925
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ko sto ljudi napisase, na alu felne idu matice sa plivajucom podloskom, i nikada, ali nikada ni jedne matice na felnama ne stezi nogom (nebitno da li su alu ili celicne felne). Matice stezu na konus, i uopste nije potrebna velika sila da bi bile stegnute kako treba. Ako imas kljuc na izvlacenje, stezi sa sklopljenim kljucem, odvijaj sa izvucenim.
Djak pesak 

-
Nikola hvala na ispravci tacno je to sto ti kazes za tih 13 mm posto sam ja merio koliko nije uhvatila matica.Sto se tice felni i meni se svidjaju postavicu slike kad konacno budu na focusu posto nisam jos postavio slike od auta pa ce to sve biti u kompletu u rubrici namenjenoj za te stvari.
Sad eto ja sam probao od vulkanizera koji ima isto focusa i alu felne sa plivajucim prstenom,matice su identicne dimenzije samo mozda ima neki mali produzetak od jednog milimetra.
Posto tada nismo merili duzine onako odokativno ta sa plivajucim je uhvatila mozda neki milimetar vise.
Ako su obavezne te sa plivajucim nabavicu ih,ja sam kupio ove zato sto mi je prodavac rekao da su bile na njegovom c-maxu pa sam mislio da je to sve ok.
I nisam znao da nesme nogom da se priteze eto pogresni ljudi me ucili da zatezem tocak...

Sad eto ja sam probao od vulkanizera koji ima isto focusa i alu felne sa plivajucim prstenom,matice su identicne dimenzije samo mozda ima neki mali produzetak od jednog milimetra.
Posto tada nismo merili duzine onako odokativno ta sa plivajucim je uhvatila mozda neki milimetar vise.
Ako su obavezne te sa plivajucim nabavicu ih,ja sam kupio ove zato sto mi je prodavac rekao da su bile na njegovom c-maxu pa sam mislio da je to sve ok.
I nisam znao da nesme nogom da se priteze eto pogresni ljudi me ucili da zatezem tocak...
- nikola_focus
Nadam se da ces uspeti da napravis sve kao sto valja. E sad za ovaj plivajuci konus, ili kako god, ne znam tacno zasto bi se stavljale matice sa plivajucim pre nego one sa obicnim konusom, da li je u pitanju ocuvanje unutrasnjeg zida felne, ili sta vec, zaista bih voleo da neko objasni. Ja sam trazio matice u nekoliko prodavnica Fordovih delova u Nisu, i uglavnom nude ove obicne, i to po prosecnoj ceni od 350 dinara za komad. Sa plivajucim sam nasao samo na auto pijaci, 100 din komad, ali nekako su mi sumnjivog kvaliteta, ostavio sam ih kao jedno od poslednjih resenja.
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Laičko mišljenje: stavljaju se sa plivajućom podloškom da se konus ne bi usecao u materijal felne, već se samo priljubi a onda navoj doteže koliko je potrebno bez oštećivanja materijala. Naprezanje na spoju je time manje.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- milan_gt
imas kod svakog boljeg vulkanizera..
- fancy
- Poruka: 2265
- Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
- Kontakt:
Ma ne moraš da stavljaš plivajući konus, to je sad IN i u teoriji ima svojih prednosti, ali koliko mi normalnom frekvencijom skidamo i stavljamo felne, prednosti bi se ispoljile za oko 74,000 godinanikola_focus piše:Nadam se da ces uspeti da napravis sve kao sto valja. E sad za ovaj plivajuci konus, ili kako god, ne znam tacno zasto bi se stavljale matice sa plivajucim pre nego one sa obicnim konusom, da li je u pitanju ocuvanje unutrasnjeg zida felne, ili sta vec, zaista bih voleo da neko objasni. Ja sam trazio matice u nekoliko prodavnica Fordovih delova u Nisu, i uglavnom nude ove obicne, i to po prosecnoj ceni od 350 dinara za komad. Sa plivajucim sam nasao samo na auto pijaci, 100 din komad, ali nekako su mi sumnjivog kvaliteta, ostavio sam ih kao jedno od poslednjih resenja.

Enivej, ako gazda topika, profa87, odluči da proda te njegove neplivajuće i ode, recimo, 16 komada (nekome ko ima 4 rupe na felni), ja sam zainteresovan za one 4 zadnje

...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X
-
Matice su stavljene samo sam oznacio markerom pravac svake matice u odnosu na felnu da vidim ako pocne da popusta neka.
-
- Poruka: 2148
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
Nista se ne tripuj sve ti je ok,iz tih masivnih matica nikad ne strci brezon,sasvim dovoljno je uhvatilo,a fancy ti lepo rece,komotno mozes da koristis i te matice(sto si prilicno preplatio),ako ih ne pritezes silovito imace funkciju kao i ova sa plivajucom...a pri tom nece ostetiti alu felnu...
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

slika govori 10000 reci

kupis i ne mislis

Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
-
- Poruka: 2148
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
Pazi da ti ne svrsi matica 

- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
-
- Poruka: 80
- Član foruma od: nedelja, 24. jan. 2010. u 19:21h
jel moraju da idu te plivajuce matice na alu felne ili mogu i NEplivajuce ali prosirene (tako mi rekose, otkud znam)
"When I see an Alfa Romeo go by, I tip my hat."
Henry Ford
Henry Ford
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Mudri ljudi kažu da je poželjno da budu ove sa plivajućom podloškom da ne bi došlo do oštećenja felne...
pozdrav, Bojan

-
- Poruka: 80
- Član foruma od: nedelja, 24. jan. 2010. u 19:21h
i meni logika kaze da je tako, a i propala mi kupovina felni - ne pasu, u radnji traze oko 500 din po komadu, na otpadu 40€ za 16 komada ( ali ih nema), jedino ovaj koji rece da mogu bez te podloske - 20€
"When I see an Alfa Romeo go by, I tip my hat."
Henry Ford
Henry Ford