Sto se tice stila voznje: skolski
Gume
- spaqe
- Poruka: 13
- Član foruma od: četvrtak, 13. apr. 2023. u 17:07h
Re: Gume
Imam dilemu kao neko ko je vrlo svez u voznji. Polozila sam pre godinu dana, u aprilu sam kupila Fiestu 2009, 1.25 benzinac, dosle su sa letnjim Hankok gumama, prednje su malo stradale (unutrasnja sara) zbog trapa, zadnji set je ok. Dimenzije su 195/45/R16 i dobila sam ponudu od lokalnog vulkanizera Hankok AS (nisam sigurna da li su Kinergy) i Hankok zimske (opet nisam sigurna koje) obe su cenovno iste: 11k rsd. Kontam da oni imaju svoju neku cenu, ali mi je to ok.
, krecem se po Vojvodini pretezno, do sada sam presla oko 5k km, ne smem jos preko, samo Hrvatska, pa ce Alpi sacekati
. Ne planiram da se krecem juznije od Beograda po zimi, leti cu ici na planine da probam i to. Nemam dovoljno iskustva da kazem da li su mi bolje AS ili da uzmem 2 seta, s tim sto ako su preporuka zimske, da li letnje mogu u podrumske uslove? Sta bi mi vi iskusniji vozaci preporucili?
Ford Fiesta MK6 Titanium 1.25

- dax92
-
- Poruka: 7597
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Uz skolsku i normalnu voznju sasvim su ok i All season gume. Snega i tako neces videti, a za ono malo bljuzgavice i kisa nema potrebe uzimati zimske gume koje ce se i tako uplasticiti od voznje tokom toplih dana.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- spaqe
Hvala na odgovoru. Da li su Hankok Kinergy 4s2 dobar izbor? Ili da idem mozda na skuplju varijantu Michelin CrossClimate 2? Vidim po benchovima da Hankok pobedjuju po mokrom vremenu - sto su dominantniji uslovi kod nas ovih godina.

- Neša
- VIP
- Poruka: 5041
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Одличне су али ја бих димензију гума и фелне заменио неком "нормалном",због цене...
До 7000дин неке за све сезоне.
Клио возимо на целогодишње већ 3 год.само сам их ротирао,презадовољан!
До 7000дин неке за све сезоне.
Клио возимо на целогодишње већ 3 год.само сам их ротирао,презадовољан!
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- spaqe
Htela sam ali preporuka Forda je ova dimenzija, sto me je potom i vulkanizer savetovao da treba pratiti uputstva proizvođača. 11000 guma me izadje, i interesantno je da su cene zimske Hankok i AS vrlo blizu za ovu dimenziju.

- dax92
-
- Poruka: 7597
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
195-45/16 jeste jedna od skupljih dimenzija, ali s obzirom na godisnje km koje prelazis, rasporedis tu cenu, pa nije tako strasno. Tj ne menjas gume cesto.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Ima li ko iskustva sa Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6? Ima neka lijepa ponuda, ali ne znam vrijedi li to? Inace sam htio kupiti Hankook Ventus Prime, ali ovo kada je iskocilo malo me poljuljalo.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- Jozza
- Poruka: 2093
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Vozio sam od dvojke do petice, sve su bile odlične. Doduše jedna serija dvojke je imala problema sa pukotinama između šara, ali nakon toga sve su bile TOP gume. Tako da cenim da sa šesticom nema greške. Po mom iskustvu jako udobna guma, a drži put "ko pas ježa"
Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока
Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
-
Hvala puno Jozza. Evo upravo sam namontirao na Mondeo-a ove zimske Ultragrip performance 3 i mogu ti reci da sam odusevljen kako su tihe i upravljive gume. Skoro pa su tise od ovih ljetnih koje sam upravo skinuo (ljetne GY Efficientgrip), istina stare su i istrosene, pa su mozda zato bucnije, ali svejedno. Prvi put vidim da je zimska guma tisa od ljetne.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- darioculibrk
- Poruka: 1210
- Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h
Nemoj da drži ko pas ježa
Послато са SM-A336B помоћу Тапатока

Послато са SM-A336B помоћу Тапатока
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
- motoRISTA
- Poruka: 249
- Član foruma od: subota, 25. maj 2019. u 00:45h
Nisi napisao je li »Hankuk Ventus Prajm 3 125K« ili »HVP4 135K« ali svakako bi »Asimetrik 6« radije uzeo — bolje drže (klasa su bliža Hankukovoj »Evo« liniji, mada verovatno bolje u većini parametara i od njega).
Malo se ljudi kod 135K žale na osećaj na volanu, inače prelazi više kilometara i bolji je po kiši od 125K. Nekako mislim da su sa novom gumom više išli na ekološke parametre, a da im je prethodna generacija slučajno ispala sportskija nego što su i planirali. Naravno, držanje po kiši je čist dobitak... ali mislim da je sveukupno Asimetrik 6 superiorniji, izuzev ako je vožnja obavezno defanzivna a kilometraže , godišnje, ogromne.
Nažalost, u mojoj dimenziji se prave samo 125K, Ćinturato Verde P1, T005... i tipične eko-gume. Da se pojavi nešto u klasi Asimetrika 6 a da je savremeno (tipa ne Pilot 3)uzeo bih te bez mnogo kalkulisanja.
-
Uzeo sam GY Assimetric 6 samo sto su one, zbog Mondeove potpuno vanstandardne dimenzije, bas skupe. Hocu reci sve gume 235/50/R17 su skuplje barem 35% od standardih.. Ali sta da se radi. Jedino sto bih volio indzilire da priupitam zasto su predvidjeli te vanstandardne dimenzije mada nesto njusim da je to odluka menadzera i nekog extra profita....
U svakom slucaju ode 600 Evrica na te gume (https://www.reifen-pneus-online.at/pkw- ... n0-fp.html), ali sta da se radi. Mogao sam uzeti i jeftinije, ali ne volim da s tim stvarima eksperimentisem. Ipak guma glavu cuva. A ja prelazim godisnje do 20.000km tako da kontam da ce potrajati par godina.
U svakom slucaju ode 600 Evrica na te gume (https://www.reifen-pneus-online.at/pkw- ... n0-fp.html), ali sta da se radi. Mogao sam uzeti i jeftinije, ali ne volim da s tim stvarima eksperimentisem. Ipak guma glavu cuva. A ja prelazim godisnje do 20.000km tako da kontam da ce potrajati par godina.
- motoRISTA
- Poruka: 249
- Član foruma od: subota, 25. maj 2019. u 00:45h
Može biti i jedno i drugo. Ponekad se u trenutku projektovanja ne zna koja će dimenzija postati standardna... Znam tipa što je neke 2003. prodao »Lagunu II« jer je došlo vreme za zamenu guma, a set krša je bio 1400 koliko se sećam, lep procenat vrednosti samog tada skoro novog auta; danas je pak ta 225/45 R17 k'o sedamdesetih-osamdesetih 145 SR13 — pristupačni standard.
Što se menadžmenta tiče, postoji i jedna lepa priča o 195/65 R15:
-
Pa ako ces pravo nisam ni ja siguran da je to sto sam kupio GY F1 Assy 6

Ali eto gledajuci testove po internetu i po forumima ta je guma u svakoj generaciji bila vrhunska. Obzirom da ja nisam sportski vozac posluzice bilo koja, ja sam ubijedjen.
@Motorista
Znao sam da je do menadzera!
Poslednja izmena: bojcistv, na dan ponedeljak, 23. okt. 2023. u 11:52h. Ukupno izmenjeno 1 put.
-
@Jozza
I ja se nadam, ali eto cim stigne stavicu ovdje info. Sada sam malo detaljnije pogledao i zanimljivo je da Goodyear na svom zvanicnom sajtu gumu u dimenziji 235/50/R17 zove samo Eagle F1 Asymmetric, dok u dimenziji od 18'' i 19'' zove Eagle F1 Asymmetric 6. Vidim da je na slikama potpuno drugaciji dizajn sare za te dvije gume tako da sam vjerovatno kupio neku stariju verziju, a ne F1 Assy 6.
https://www.goodyear.eu/en_gb/consumer/ ... 81521.html
https://www.goodyear.eu/en_gb/consumer/ ... 49812.html
Inace kada sam pokusao da ih kupim dole kod nas nisam uspio nigdje naci nikakvu gumu (mislim niti ljetnu niti zimsku bilo koje marke) u toj dimenziji. Kontaktirao sam par velikih uvoznika guma za BiH i svi redom su mi rekli da tu dimenziju nemaju na stanju i da je mogu samo poruciti.
Odnosno da moram cekati minimum 15 dana dok dodje. Sto govori samo za sebe koliko je to vanstandardna guma. A ako zelim da na auto stavim neke druge gume moram ici na drzavni tehnicki da oni potvrde to i da ta info bude unesena u sabracajnu. Oni naravno sam siguran to nece uraditi jer standardna guma u bilo kojoj velicini tocka za Mondeo ne postoji (ako se radi o preporucenim dimenzijama guma od strane proizvodjaca). Sve su budi Bog s nama od 16 do 18 cola, sve su vanstandardne.
I ja se nadam, ali eto cim stigne stavicu ovdje info. Sada sam malo detaljnije pogledao i zanimljivo je da Goodyear na svom zvanicnom sajtu gumu u dimenziji 235/50/R17 zove samo Eagle F1 Asymmetric, dok u dimenziji od 18'' i 19'' zove Eagle F1 Asymmetric 6. Vidim da je na slikama potpuno drugaciji dizajn sare za te dvije gume tako da sam vjerovatno kupio neku stariju verziju, a ne F1 Assy 6.
https://www.goodyear.eu/en_gb/consumer/ ... 81521.html
https://www.goodyear.eu/en_gb/consumer/ ... 49812.html
Inace kada sam pokusao da ih kupim dole kod nas nisam uspio nigdje naci nikakvu gumu (mislim niti ljetnu niti zimsku bilo koje marke) u toj dimenziji. Kontaktirao sam par velikih uvoznika guma za BiH i svi redom su mi rekli da tu dimenziju nemaju na stanju i da je mogu samo poruciti.
Odnosno da moram cekati minimum 15 dana dok dodje. Sto govori samo za sebe koliko je to vanstandardna guma. A ako zelim da na auto stavim neke druge gume moram ici na drzavni tehnicki da oni potvrde to i da ta info bude unesena u sabracajnu. Oni naravno sam siguran to nece uraditi jer standardna guma u bilo kojoj velicini tocka za Mondeo ne postoji (ako se radi o preporucenim dimenzijama guma od strane proizvodjaca). Sve su budi Bog s nama od 16 do 18 cola, sve su vanstandardne.