Gume
- Nedeljkovic
- Poruka: 4762
- Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h
Re: Gume
Čuo se u medjuvremenu sa Montojom sa foruma, kaze da koju god da uzmem necu pogresiti. Hvala svakako na odgovorima
Послато са 22081212UG помоћу Тапатока
Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)
- NenadP
- Poruka: 77
- Član foruma od: ponedeljak, 8. mar. 2021. u 18:01h
Opet ja sa svojim dilemama. Jos nisam uzeo letnje, a sve je toplije pa bih morao prelomiti. Ono sto me muci je da li uzeti ipak 195/65 iako je preporucena 195/60 za Fokusa jer je razlika prilicna. Npr. posto sam vec gledao te bolje, Bridgestone Turanza T005 je za 2000 i vise jeftinija po komadu, GoodYear EFGrip Pe 1 ima 60, a dvojka, koja je em novija em se na tim testovima pokazala kao bolja, je od 65 jeftinija isto za oko 2000. I one Michelin Primacy 4 za koje sam bio prvo odlucio jer su mi izgledale kao najbolje u velicini od 60 a da nisu ipak toliko skupe kao Bridgestone su takodje dobile nasljednika u 4+. Iscitao sam i onu temu https://fordclubserbia.org/forum/v ... 9&start=25 (koju je neko postavio i vidio da je razlika u visini ni 1 cm iako sam nasao ono za racunanje pa, posto je to po 1 cm i gore i dole, visa je za 2 cm). Na nekoj drugoj na ovom forumu sam citao da to onda poremeti pokazivanje brzine i da pokazuje malo manje nego sto stvarno ide, ali i da su veci problem kocenje i slicno pa me zanima da li bi mi dzaba bilo ako uzmem ove sa 65 koje su bolje jer bi izgubile to zbog toga sto nisu odgovarajuce, tj. 60?
- dax92
-
- Poruka: 7599
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Najjednostavnije je da uzmes adekvatnu dimenziju gume. Zadnja i prednja podkrila su ti uglavnom 10-15€ po komadu. A koristeci 195-65 gume sjebaces i podkrila, pa ces opet doci na cenu fabricke dimenzije.
Gume neces menjati svake godine, ili svake 2 godine, tako da tih cca 8000 din koje se vise daju, ne prave tako bitnu razliku za tako dug period.
Gume neces menjati svake godine, ili svake 2 godine, tako da tih cca 8000 din koje se vise daju, ne prave tako bitnu razliku za tako dug period.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21506
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Dali smo ti savet, ti dalje odaberi.NenadP piše: ↑nedelja, 7. maj 2023. u 21:12hOpet ja sa svojim dilemama. Jos nisam uzeo letnje, a sve je toplije pa bih morao prelomiti. Ono sto me muci je da li uzeti ipak 195/65 iako je preporucena 195/60 za Fokusa jer je razlika prilicna. Npr. posto sam vec gledao te bolje, Bridgestone Turanza T005 je za 2000 i vise jeftinija po komadu, GoodYear EFGrip Pe 1 ima 60, a dvojka, koja je em novija em se na tim testovima pokazala kao bolja, je od 65 jeftinija isto za oko 2000. I one Michelin Primacy 4 za koje sam bio prvo odlucio jer su mi izgledale kao najbolje u velicini od 60 a da nisu ipak toliko skupe kao Bridgestone su takodje dobile nasljednika u 4+. Iscitao sam i onu temu https://fordclubserbia.org/forum/v ... 9&start=25 (koju je neko postavio i vidio da je razlika u visini ni 1 cm iako sam nasao ono za racunanje pa, posto je to po 1 cm i gore i dole, visa je za 2 cm). Na nekoj drugoj na ovom forumu sam citao da to onda poremeti pokazivanje brzine i da pokazuje malo manje nego sto stvarno ide, ali i da su veci problem kocenje i slicno pa me zanima da li bi mi dzaba bilo ako uzmem ove sa 65 koje su bolje jer bi izgubile to zbog toga sto nisu odgovarajuce, tj. 60?

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- deckonja44
- Poruka: 88
- Član foruma od: četvrtak, 16. maj 2013. u 14:49h
Да ли се може брзиномер наштеловати да показује "праву" брзину, по гпс-у? Фиеста има оригинал и гуме и фелне, али не показује исту брзину као гпс. Мада ме буни то што при мањим брзинама је тачнији, на већим је већа разлика.
-
- Poruka: 2093
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
I ne treba da pokazuje istu brzinu vec malo vecu od gps-a, predvidjeno je da se brzinomer ponasa na taj nacin.deckonja44 piše: ↑utorak, 9. maj 2023. u 19:56hДа ли се може брзиномер наштеловати да показује "праву" брзину, по гпс-у? Фиеста има оригинал и гуме и фелне, али не показује исту брзину као гпс. Мада ме буни то што при мањим брзинама је тачнији, на већим је већа разлика.
- mbole
- Poruka: 14916
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ne bas.. ali tu negde 
Brzinomer ima toleranciju -0 +10%
To ce reci, da nikako ne sme da pokazuje manju briznu od stvarne, ali da sme da pokazuje do 10% vecu brzinu nego sto je stvarna.
Daklem.. nije zabranjeno da bude bas tacna. Al je dozvoljeno da pokazuje do 10% vise

Brzinomer ima toleranciju -0 +10%
To ce reci, da nikako ne sme da pokazuje manju briznu od stvarne, ali da sme da pokazuje do 10% vecu brzinu nego sto je stvarna.
Daklem.. nije zabranjeno da bude bas tacna. Al je dozvoljeno da pokazuje do 10% vise
Djak pesak 

-
- Poruka: 17
- Član foruma od: petak, 22. apr. 2022. u 17:37h
Dobar dan,
zelela bih da me posavetujete i preporucite all season gume koje su se pokazale kao dobre.
Mislim da su mi one najbolje resenje jer nemam gde da odlazem gume, i godisnje ne predjem vise od 5000km, nije mi auto neophodan ako bas bas zaveje (sto je zadnjih godina retkost ili bar ne traje duze od 2 dana), ali bi takodje zelela da se osecam bezbedno ako bi krenula negde po snegu.
U pitanju je ford fiesta 2010godiste.
Trenutno su na njemu gume all season 195/50 r15.
S obzirom da mi se nekad desi kad sam na nekom nagibu da mi se zagrebe jer je nizak napred. Volela bi da kupim sto vise gume. Po fabrickim merilima on u precniku 15 podrzava 195/50 i 195/60 gume.
Razmisljala sam cak da stavim 195/65 dok upravo nisam procitala da to moze da povlaci neslaganje sa brzinometrom. Predpostavljam da je onda bolje od te zamisli da odustanem
Neki su mi preporucilo matador all season jer ima valjda jacu saru, ali ja sam bas neodlucna.
Zamolila bih vas da podelite sa mnom vase iskustvo i date mi neki savet.
Hvala unapred
zelela bih da me posavetujete i preporucite all season gume koje su se pokazale kao dobre.
Mislim da su mi one najbolje resenje jer nemam gde da odlazem gume, i godisnje ne predjem vise od 5000km, nije mi auto neophodan ako bas bas zaveje (sto je zadnjih godina retkost ili bar ne traje duze od 2 dana), ali bi takodje zelela da se osecam bezbedno ako bi krenula negde po snegu.
U pitanju je ford fiesta 2010godiste.
Trenutno su na njemu gume all season 195/50 r15.
S obzirom da mi se nekad desi kad sam na nekom nagibu da mi se zagrebe jer je nizak napred. Volela bi da kupim sto vise gume. Po fabrickim merilima on u precniku 15 podrzava 195/50 i 195/60 gume.
Razmisljala sam cak da stavim 195/65 dok upravo nisam procitala da to moze da povlaci neslaganje sa brzinometrom. Predpostavljam da je onda bolje od te zamisli da odustanem

Neki su mi preporucilo matador all season jer ima valjda jacu saru, ali ja sam bas neodlucna.
Zamolila bih vas da podelite sa mnom vase iskustvo i date mi neki savet.
Hvala unapred
- mbole
- Poruka: 14916
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Na taj auto ide upravo 195/60-15 a ne 195/55-15 (ona uopste nije predvidjena za njega)
Dobices 19mm na visini auta.
Jedini problem je sto lanci smeju samo na 175/65-14, al ako ti, ko sto napisa, nije bas neophodno kad zaveje...
https://www.fordservicecontent.com/Ford ... ldtype=web
Kilometar sat ce pokazivati manju brzinu nego sa postojecim gumama, ali to je uracunato u njegovu toleranciju (u sustini sada ti pokazuje da ides brze nego sto je stvarno).
Razlika je oko 6.5Km/h pri 100 Km/h.
Sto se tice preporuke za marku/model... to ce vec morati neko drugi.
Dobices 19mm na visini auta.
Jedini problem je sto lanci smeju samo na 175/65-14, al ako ti, ko sto napisa, nije bas neophodno kad zaveje...
https://www.fordservicecontent.com/Ford ... ldtype=web
Kilometar sat ce pokazivati manju brzinu nego sa postojecim gumama, ali to je uracunato u njegovu toleranciju (u sustini sada ti pokazuje da ides brze nego sto je stvarno).
Razlika je oko 6.5Km/h pri 100 Km/h.
Sto se tice preporuke za marku/model... to ce vec morati neko drugi.
Djak pesak 

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21506
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Michelin Crossclimate su najbolji izbor za All Season gumu ali su isto tako i najskuplje.
Sve ove ispod michelin nisu se pokazale ni tamo ni 'vamo.
195 60 15 je dimenzija za Van primerke tj teretne Fieste zbog povećanog težinskog indeksa, može se namontirati i na civilnu Fiestu, kao što kaže čika bole dobija se razlika u brzinomeru ali ništa drastično.
195 60 15 je dimenzija za Van primerke tj teretne Fieste zbog povećanog težinskog indeksa, može se namontirati i na civilnu Fiestu, kao što kaže čika bole dobija se razlika u brzinomeru ali ništa drastično.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- motoRISTA
- Poruka: 249
- Član foruma od: subota, 25. maj 2019. u 00:45h
Ja sam saglasan sa ovim što su mbole i Markedjani napisali. Samo bih dodao da vulkanizeri već neko vreme guraju »Matador« kao čitavu marku, koji i nema neke performanse ni sa jednim modelom, naprotiv, ali ima navodno manje reklamacija (što bi bilo dobro i za korisnike i za vulkanizere: ne krive se vremenom, i mogu se izbalansirati). Drugi razlog spada u govorkanja i rekla-kazala: navodno »Matador« ima bolje uslove prometa (marže, količine, i slično) što odgovara trgovcima.
Vidim da je u 195/60 R15 razlika između neke jedva zadovoljavajuće preko kompromisnih i sa druge strane »Mišelina Krosklajmat« 1.000-2.000 dinara po komadu. Čisto gledajući rezultate merenja na testovima mislim da »Krosklajmat« vredi te razlike.
I razlika između 195/50 R15 i 195/60 R15 će napraviti razliku u očitavanju brzine, usput, ali ako je proizvođač naveo obe kao dopuštene, onda je to u pomenutoj toleranciji.
Vidim da je u 195/60 R15 razlika između neke jedva zadovoljavajuće preko kompromisnih i sa druge strane »Mišelina Krosklajmat« 1.000-2.000 dinara po komadu. Čisto gledajući rezultate merenja na testovima mislim da »Krosklajmat« vredi te razlike.
I razlika između 195/50 R15 i 195/60 R15 će napraviti razliku u očitavanju brzine, usput, ali ako je proizvođač naveo obe kao dopuštene, onda je to u pomenutoj toleranciji.
- tutnja
- Poruka: 138
- Član foruma od: subota, 17. dec. 2022. u 20:49h
Dodao bih Goodyear vector gen3 ako smijemMarkedjani piše:Michelin Crossclimate su najbolji izbor za All Season gumu ali su isto tako i najskuplje.

Jesu cjenovno nešto ispod Michelina, ali su se bolje pokazale na mokrom, na suhom su tu negdje..
Nekih snježnih iskustava nemam, pao je dvaput ove zime, nešto malo (oko 5 cm), to drže kao i da ga nema uopće.
Za prave ljetne vrućine tek trebam vidit ponašanje, ovo malo do 25°c nisam primjetio neki pad performansi.
Poslano sa mog LG-V50 koristeći Tapatalk
- Nedeljkovic
- Poruka: 4762
- Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h
Kolegao uzeo Kleber all season za auto koji se vozi samo po Beogradu, kaže da je zadovoljan
Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
- tutnja
- Poruka: 138
- Član foruma od: subota, 17. dec. 2022. u 20:49h
Kad već ideš na "kompromis" onda ne.. Prednost ti je što nemaš 2 seta guma, troškovi vulkanizera 2x godišnje ako nemaš još jedan set felgi koji opet poskupljuju čitavu "matematiku", trošak hotela za gume ako nemaš mjesta za spremiti..Tijana piše:I michelin i goodyear su oko 100e po gumi, mislite da neku jeftiniju varijantu ne vredi uzimati?
U vrlo sličnoj sam situaciji i nisam ni trenutka razmišljao, jedina dvojba je bila michelin ili goodyear. Kod mene je presudilo bolje ponašanje na mokroj podlozi goodyeara, a nešto viša cijena od konkurencije mi nije problem ako gledam da ću ih voziti bar 2-3 godine ljeto/zima.
Btw. pogledaj i Hankook ako ti je dostupan, dosta hvaljena guma, što po testovima, što po komentarima korisnika.
Poslano sa mog T40Pro koristeći Tapatalk