Gume
- popovicvl
- Poruka: 5662
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Re: Gume
To mi nije jasno oko PDVa. Zasto se dodaje PDV kad je nisam kupio u prodavnici na teritoriji Srbije. No, i da naplate PDV, ista guma u Madjarskoj je uz sva opterecenja 10-15% jeftinija. To je zato sto smo beda,a prodavcima se siri guzica eksplonencijalno.
- Dalmatinac
- Poruka: 1257
- Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
- Kontakt:
Ajoj brate nemoj se zeznuti, to apsolutno nije tacno. Ako si fizickolice dobices redovnu carinu i porez... To je drugo ako sipravno lice i imas dokumente koji dokazuju poreklo. To sto pise na robi eu ne znaci da je guma preferencijalnog eu poreklapopovicvl piše:Ako su gume EU proizvodnje, nasi carinici mogu da ti opice carinu negde izmedju 0-1%, tako da te bole.
- dule0911
-
- Poruka: 13649
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Plus sto se dodatno gleda a retko gde pise, nebitno ako je proizvod sklopljen u EU, mora vecina delova proizvoda da je proizvedena iz EU, inace se carina cak i za pravna lica obracunava regularno a ne povlasceno. Ovo je iz prve ruke posto je zet uvozio sa svojom firmom nesto i znam da je to bio jedan od faktora.
I za kola je slicno, npr Fiat Doblo je bio registrovan u Sloveniji, ali je carina bila regularna posto je proizveden u (cini mi se) Turskoj.
I za kola je slicno, npr Fiat Doblo je bio registrovan u Sloveniji, ali je carina bila regularna posto je proizveden u (cini mi se) Turskoj.
Fiesta!!
- mbole
- Poruka: 14987
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Zato sto je to smisao PDV-a, odnosno on tako funkcionise.popovicvl piše:To mi nije jasno oko PDVa. Zasto se dodaje PDV kad je nisam kupio u prodavnici na teritoriji Srbije.
I kada pravno lice uveze robu, placa PDV prilikom uvoza, na carinsku osnovicu (cena+troskovi transporta + carina).
Kasnije pravno lice odbija to kao ulazni PDV. Potpuno isto kao da je kupilo od domace firme.
No, posto ti ne mozes da odbijes ulazni PDV...
Sustina PDV-a je da na kraju, kad se sve zavrsi, krajnji kupac ustvari plati kompletan PDV (potpuno isto kao dok smo imali porez na promet). Samo sto drzava u medjuvremenu dobija taj celokupni iznos "na rate" to jest prilikom svake transakcije sa tom robom, po malo. Poreklo robe je potpuno nebitno. Identican je princip i kada je roba proizvedena ovde i kada se uvozi.
A u ovom slucaju uvoznik, to jest ti, si krajnji kupac.
Isto bi ilo i kada bi pravno lice uvezlo robu za svoje potrebe a ne za dalju prodaju (naravno postoje izuzeci gde se pravno lice oslobadja placanja PDV-a ako je to za potrebe posla, al ponovo to ne zavisi od porekla robe).
Djak pesak 

-
- Poruka: 1781
- Član foruma od: utorak, 17. nov. 2015. u 17:29h
O svemu sam se raspitivao i o mogucem carinjenju robe, PDV i slicno... Poenta je u tome sto taj drugar to radi vec godinama i ni jednom do sad nije imao problema. Da li je sreca ili ne (ali cisto sumnjam) sve u svemu on meni "daje" unapred povrat PDV-a (ili sto oni kazu tamo alfa) i ja mu dam ostatak za gume. Tako da je to po meni sve ok i cisto. Kad mi bude dovezao javim Vam kako je sve proslo 

- Dalmatinac
- Kontakt:
Ha isto nabavljam u Hu ali nije cisto to budi siguran. Ne pkacas porez i carinu a trebao bi
Naravno da je sreca, jer meni je za jednu 18ku u gepeku hteo naplatiti carinu osim ako nije na stelu

- dax92
-
- Poruka: 7632
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Jedno je teorija, drugo je praksa..
Po teoriji ne smes gume montirati na felne i voziti na njima pa traziti povracaj poreza, a ja 2 puta tako dobio pecat i vratio pare od poreza..
Po teoriji ne smes gume montirati na felne i voziti na njima pa traziti povracaj poreza, a ja 2 puta tako dobio pecat i vratio pare od poreza..
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- Dalmatinac
- Kontakt:
Sve moze, samo zavisi koliko si spreman da se isprsis
Madjari su gori od nasih

- Dalmatinac
- Kontakt:
Montaza letnjeg seta jos danas 
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/paklen ... re/h4bmzy2
http://www.hidmet.gov.rs/ciril/prognoza/novisad.php

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/paklen ... re/h4bmzy2
http://www.hidmet.gov.rs/ciril/prognoza/novisad.php
- Dalmatinac
- Kontakt:
E, imam jedno pitanje, danas pripremao felne i pregledao gume.
U cemu je razlika izmedju ove dve gume?
Jedna stiti felnu kao a druga ne. Kontam da ako oceses ivicnjak da ova sto kao stiti i nece Bog zna sta uciniti. Eo slika

U cemu je razlika izmedju ove dve gume?
Jedna stiti felnu kao a druga ne. Kontam da ako oceses ivicnjak da ova sto kao stiti i nece Bog zna sta uciniti. Eo slika

- Dalmatinac
- Kontakt:
Kako moze biti do felne?
Felne sve iste. Idem pogledati da li ima neku oznaku na sebi mozda - pa da to razjasni misteriju.
Felne su brutalne, samo razmisljam da ih ofarbam 62% tamnije, dakle da ne budu crne nego 62% tamnije od ovog kakve su sad

Felne sve iste. Idem pogledati da li ima neku oznaku na sebi mozda - pa da to razjasni misteriju.
Felne su brutalne, samo razmisljam da ih ofarbam 62% tamnije, dakle da ne budu crne nego 62% tamnije od ovog kakve su sad

Poslednja izmena: Dalmatinac, na dan utorak, 2. feb. 2016. u 00:12h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Goodyear ima zaštitni falc i samim tim i nešto krući bočni zid. To je dobro i znači.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Dalmatinac
- Kontakt:
Good Year ima oznaku FP - FLANGE PROTECTION FOR ALLOY RIM a Nokian Z line nema
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
- Dalmatinac
- Kontakt:
Jes vala, jos samo ostaje pitanje koliko realno moze pomoci? Po meni ne mnogo
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Pu Pu, ove felne jesu ekstremno kriticne u tom pogledu, ako se sivonjski pogodi naravno da nema pomoci ali da sam ocekivao da postoji falc koji ih pokriva, pa makar i kozmeticki, nisam..
Inace imam iskustva sa nekim Nokian gumama, falc im je nepostojeci, imaju ga ali prakticno je u ravni felne, bas mi je upalo u oci to..
Inace imam iskustva sa nekim Nokian gumama, falc im je nepostojeci, imaju ga ali prakticno je u ravni felne, bas mi je upalo u oci to..
- Dalmatinac
- Kontakt:
Jedina zastita od retardiranih majstora i vulkanizera koji bace felnu na stranu tako da udari ivicu
- Dalmatinac
- Kontakt:
Meni su zabranili dolazak jer nece da se muce da dizu stranu po stranu, a na dizalicu ne moze da se popne jer je prenizak. Malopre sam promenio 2 jos 2 cu kasnije