Gume
- mbole
- Poruka: 14993
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: Gume
Sad samo zamisli sta ce se desiti sa autom ako prednji tockovi rese da se "zaigraju" sa akvaplaningom.
Pri tom, prednje gume i te kako "ciste put" zadnjim.
Pre ce "poleteti" prednji kraj sa losim gumama, nego zadnji kraj sa losim gumama, u najvecem opsegu brzina.
Verovatno postoji neka uska granica izmedju lagane voznje i "ludenja sizenja" gde bi se ispostavio da bi bilo bolje da su gume sa boljim prianjanjem pozadi. Al to je jako usko.
Samo, oni koji teraju auto na ivici, trebalo bi da znaju da vracaju zadnji kraj kako treba. E sad ... ako je neko dovoljno malouman, da tera tako a da ne ume da ga ispravi... prirodna selekcija i nije tako losa stvar.
Pri tom, prednje gume i te kako "ciste put" zadnjim.
Pre ce "poleteti" prednji kraj sa losim gumama, nego zadnji kraj sa losim gumama, u najvecem opsegu brzina.
Verovatno postoji neka uska granica izmedju lagane voznje i "ludenja sizenja" gde bi se ispostavio da bi bilo bolje da su gume sa boljim prianjanjem pozadi. Al to je jako usko.
Samo, oni koji teraju auto na ivici, trebalo bi da znaju da vracaju zadnji kraj kako treba. E sad ... ako je neko dovoljno malouman, da tera tako a da ne ume da ga ispravi... prirodna selekcija i nije tako losa stvar.
Djak pesak 

- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4944
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
Nije city pise bas ovako viking protech II...kako god mlade su sto je bitnopopovicvl piše:Viking, norveska fabrika pod continental-om.
Za ProTech 2 nisam cuo, imaju ProTech HP koja je njihova UHP guma ili je mozda kod tebe CityTech 2, guma za manja vozila.
U svakom slucaju odlicne.

- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
-
- Poruka: 6
- Član foruma od: sreda, 23. jul 2014. u 14:48h
Evo jos jednom pitanja dal' je bolji Tigar ili Sava i od cega vise boli glava?
Treba mi letnja 205/55/R16 za C-maxa. Uzimam sve 4, pa cu se zbog ukupnog troska fokusirati na par bitnih karakteristika - da je nova, da je "pristupacna" i da sluzi.
Vidim da Sava Intensa povremeno uvrste u one evropske testove 10-20 probranih, ali po rezultatima uglavnom ostaje na zacelju. Popularna je ovde, a ljudi su uglavnom zadovoljni.
Tigar vozim zimske, penjao se i spustao po snegu, ledu, vozio 140 po kisi i nemam zamerku. Sada bih uzeo Syneris. Malo jeftinija od Save, veci brzinski index, vece opterecenje i kupujem domace!
Alternative su jos Taurus (Kina?), Debica, Formula, nesto skuplje Kleber, Nokian, Toyo i tu bih, cene radi, povukao crtu.
Treba mi letnja 205/55/R16 za C-maxa. Uzimam sve 4, pa cu se zbog ukupnog troska fokusirati na par bitnih karakteristika - da je nova, da je "pristupacna" i da sluzi.
Vidim da Sava Intensa povremeno uvrste u one evropske testove 10-20 probranih, ali po rezultatima uglavnom ostaje na zacelju. Popularna je ovde, a ljudi su uglavnom zadovoljni.
Tigar vozim zimske, penjao se i spustao po snegu, ledu, vozio 140 po kisi i nemam zamerku. Sada bih uzeo Syneris. Malo jeftinija od Save, veci brzinski index, vece opterecenje i kupujem domace!
Alternative su jos Taurus (Kina?), Debica, Formula, nesto skuplje Kleber, Nokian, Toyo i tu bih, cene radi, povukao crtu.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21572
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Uzmi Tigar i uživaj... Taurus je isto Tigar samo drugo ime.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9933
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
Taurus sam uzeo ja i za sada sam zadovoljan kako drze.Nije kina vec tigar tj michelinova podmarka.Ako nisi trkac radice posao
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- jelchica
- Poruka: 613
- Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h
Preporuka +1 za Tigar pre nego Sava
Zar se Syneris proizvodi? Prošle godine ga nije bilo
Mi zadovoljni sa Goodrich (205/60/16). Nije bilo prilike za neko ekstremnije testiranje, ali za sada su sasvim na nivou zadatka. I mnoogo udobnije od 55
Zar se Syneris proizvodi? Prošle godine ga nije bilo
Mi zadovoljni sa Goodrich (205/60/16). Nije bilo prilike za neko ekstremnije testiranje, ali za sada su sasvim na nivou zadatka. I mnoogo udobnije od 55
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Jos se razmisljam oko guma, naletih na ove http://www.ekupi.ba/Uniroyal-20555R16-9 ... 45198.aspx, Ja sam imao njihove Rainexpert. Nisu lose bile sve u svemu ali ove su im jace i jos je brzinski index Y. Znam da je sharpshooter hvalio te Rainsport 2, ali ove su novija generacija pa ne znam je li neko imao iskustva s njima? Kakve su Hankook VentusPrime 2?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- SimkeFordMK3
- Poruka: 718
- Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h
Hankook je vrhunska guma... ako imaš pare uzimaj slobodno... nema greške... nisam naleteo još uvek na nekoga ko je vozio ovu gumu a da nije prezadovoljan...
ja sam lično skeptičan po pitanju uniroyal... od ljudi koji su je vozili sam čuo komentare da ne očekujem previše i koliko para toliko muzike... a pošto volim da jurcam bolje uzeti neku premium marku...
ja sam lično skeptičan po pitanju uniroyal... od ljudi koji su je vozili sam čuo komentare da ne očekujem previše i koliko para toliko muzike... a pošto volim da jurcam bolje uzeti neku premium marku...
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama.."
-
Da budem iskren nisam ni znao da je Hankook premium marka. Ma pare manje vise,nije da ih imam ali morace se naci za gume. Razmisljao sam i o Conti CPC5 bas zato sto ne znam mnogo o gumama i tu sam isao na princip, ako ne znas sta valja znas sta je skupo. A o Contija skuplje nema, a i vidim da pobjedjuje na tim testovima.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- Sharpshooter
- Poruka: 5111
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Rainsport dvojka je OK guma, Vrhunska na kiši, ali samo dobra na suvom.
Ja i dalje savetujem Micheline PS3 ili Conti CS5.
Rainsport 2 su mi izdržale jednu sezonu napred i jednu nazad na SportKa. PS3 su izdržale 2 sezone napred i još uvek se sasvim lepo kotrljaju pozadi.
Trojku nisam probao, mada mislim da će da bude kao prethodna, na kiši savršena, a na suvom dobra.
ST je došao sa četiri nove Dayton 320 EVO 225/40/R18 92Y
http://www.dayton.eu/en/dayton_d320_evo
Prilično sam skeptičan bio prema njima od starta, ali za sada ne mogu da ih pljujem.
S obzirom koliko koštaju vrede svaku paru.
Juče sam ga cepao do Sopota i nazad Avalskim putem i nisu loše.
Na autoputu su malo glasnije, ali do 190 kmh su OK.
Ja i dalje savetujem Micheline PS3 ili Conti CS5.
Rainsport 2 su mi izdržale jednu sezonu napred i jednu nazad na SportKa. PS3 su izdržale 2 sezone napred i još uvek se sasvim lepo kotrljaju pozadi.
Trojku nisam probao, mada mislim da će da bude kao prethodna, na kiši savršena, a na suvom dobra.
ST je došao sa četiri nove Dayton 320 EVO 225/40/R18 92Y
http://www.dayton.eu/en/dayton_d320_evo
Prilično sam skeptičan bio prema njima od starta, ali za sada ne mogu da ih pljujem.
S obzirom koliko koštaju vrede svaku paru.
Juče sam ga cepao do Sopota i nazad Avalskim putem i nisu loše.
Na autoputu su malo glasnije, ali do 190 kmh su OK.

2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
-
Evo neke moje liste zelja....http://www.ekupi.ba/wish.aspx?w=3b900fd ... c83eff6666
Najblizi sam CPC 5 jer nisam neki sportista u voznji, ali vidim da im je potrosnja prilicno velika (wear) i da ne traju toliko dugo....
Najblizi sam CPC 5 jer nisam neki sportista u voznji, ali vidim da im je potrosnja prilicno velika (wear) i da ne traju toliko dugo....
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Možda:
http://energydoo.com/v2/wp-content/uplo ... 08/123.jpg
http://www.olx.ba/artikal/16446229/205- ... anza-t001/
Meni je izgleda kiksala jedna "Goodyear Optigrip" 205/55 R16 (Made in Germany - killed in RS :-) ). Naizgled gume u vrlo dobrom stanju, ali huk, "landaranje", naročito na manjim brzinama...
http://energydoo.com/v2/wp-content/uplo ... 08/123.jpg
http://www.olx.ba/artikal/16446229/205- ... anza-t001/
Meni je izgleda kiksala jedna "Goodyear Optigrip" 205/55 R16 (Made in Germany - killed in RS :-) ). Naizgled gume u vrlo dobrom stanju, ali huk, "landaranje", naročito na manjim brzinama...
-
Pravo da ti kazem tesko mi je da se odlucim....najvise mi se svidja ova Uniroyal Rainsport 3
posebno jer za tu cijenu dobijas gumu sa Y brzinskim indexom
. Sudeci samo po tome mora da je konkretna guma dosta kvalitetna. Barem je takva moja pretpostavka, jeste da nisam sportista i ne vozim nesto pretjerano brzo, ipak mislim da taj brzinski index govori o njenoj boljoj konstrukciji u odnosu na gume nizeg indeksa brzine.

- Sharpshooter
I ja se slažem, sa tvojim razmišljanjem oko brzinskog indexa.
- Sharpshooter
Verujem da je bolja od dvojke. To je sigurno.
Evo vam ovde pa uporedite:
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Uniro ... port-3.htm
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Uniro ... port-2.htm
Trenutno na ST-u su mi Dayton D320 EVO
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Dayton/D320.htm
S obzirom da su skoro pa džabe, vrede svaki dinar.
Naravno ne bi ih kupio nikada, ali šta sada, neću da ih bacam.
Kome treba budžet 18" guma, ima preporuku.
Evo vam ovde pa uporedite:
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Uniro ... port-3.htm
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Uniro ... port-2.htm
Trenutno na ST-u su mi Dayton D320 EVO
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Dayton/D320.htm
S obzirom da su skoro pa džabe, vrede svaki dinar.

Naravno ne bi ih kupio nikada, ali šta sada, neću da ih bacam.
Kome treba budžet 18" guma, ima preporuku.
-
A sta je problem s tim? Mislim stvarno ne znam....milan_gt piše:al kako svariti kontra saru na istoj osovini
- dax92
-
- Poruka: 7632
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Ima neko komentar ili iskustvo sa Hankook ventus prime2?
Prvo sto sam zapazio je jako meka bocna strana, iako je 50 profil.. Falken u istoj dimenziji su imale neuporedivo jacu bocnu stranu.
Prvo sto sam zapazio je jako meka bocna strana, iako je 50 profil.. Falken u istoj dimenziji su imale neuporedivo jacu bocnu stranu.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- Reppa
- Poruka: 977
- Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 20:03h
- Kontakt:
Jako lako dobije bubreg sa strane,na relaciji temerin novi sad 3 gumu sam uspeo uništiti,iako je profil 55. U iste rupe sam uleteo sa 225-40 18 i ni felna ni guma nije oštećena.
http://www.polovniautomobili.com/reppa
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
- dax92
-
- Poruka: 7632
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Tako sam nesto i mislio onda..
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Znam da nisi bukvalno mislio, no mani "sviđanje" i budi pragmatičan :-). Po autodijelovima cijenim da neke premijum robne marke kod nas dolaze kao pomalo "probrane". Grubo razmišljam, možda su "Hankook", "Toyo", "Uniroyal" "manje" klasirani, ako su još i cijenovno pristupačniji, onda...bojcistv piše:Pravo da ti kazem tesko mi je da se odlucim....najvise mi se svidja...
- Sharpshooter
Generalno gledajte onaj mali kružić sa e"broj" oznakom.
Što je manji broj to je guma kvalitetnija.
Micheline PS3 su e2
Toyo T-1R su e4
Continental TS-850 e4
Barum B2 su bile e12
Debica zimske e20
Moguće je da i kod istog modela bude različita gradacija, pa po tome možete da vidite koje su "kvalitetnije".
Što je manji broj to je guma kvalitetnija.
Micheline PS3 su e2
Toyo T-1R su e4
Continental TS-850 e4
Barum B2 su bile e12
Debica zimske e20
Moguće je da i kod istog modela bude različita gradacija, pa po tome možete da vidite koje su "kvalitetnije".