Gume
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21574
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: Gume
ništa,jarkiraš se ili poljubiš drvo šampiona u košutnjaku. (krivina pred onaj pravac kod groblja
)

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Nisu oni džabe tu stavili groblje, ptiam se samo gde bacaju školjke 

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- popovicvl
- Poruka: 5670
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
M da.
Ko ne oseti pod volanom da ne prati putanju taj treba da se vozi biciklom.
Imao sam ja situacija tih sampionskih po Fruskoj gori kad su bolje gume napred, drzi nos, a bulja krece u rotaciju.
Kad su lose gume napred, oseti se preterivanje i tu zajebancija staje. Posebno sto je motor napred pa tezina pritiska i pravi neki grip napred. Kad su lose gume nazad, a jos nema tezine, ides u rikverc.
Molim lepo ko ne veruje, napravicemo test ulaska na Miseluk, put je blago kontra nagnut. Prva vozna dobre gume napred, lose nazad pa kontra. Da vidimo koja kombinacija je bolja.
Ko ne oseti pod volanom da ne prati putanju taj treba da se vozi biciklom.
Imao sam ja situacija tih sampionskih po Fruskoj gori kad su bolje gume napred, drzi nos, a bulja krece u rotaciju.
Kad su lose gume napred, oseti se preterivanje i tu zajebancija staje. Posebno sto je motor napred pa tezina pritiska i pravi neki grip napred. Kad su lose gume nazad, a jos nema tezine, ides u rikverc.
Molim lepo ko ne veruje, napravicemo test ulaska na Miseluk, put je blago kontra nagnut. Prva vozna dobre gume napred, lose nazad pa kontra. Da vidimo koja kombinacija je bolja.
- dax92
-
- Poruka: 7633
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
+1sasa_f1 piše:Ja za 4 godine na mom fokusu nisam uspeo da otkacim dupe. Ama bas uvek prvo krene preko nosa. Koje god gume bile u pitanju.
Mada se povlacenje rucne ne racuna

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- popovicvl
To je samo izrazenija razlika u tezini prednjeg i zadnjeg kraja pa jos duze medjuosovinsko rastojanje. Na Mondeu benzincu vec je ta razlika manja jer je npr 2.0 duratec 50-100 kg laksi od 2.0 duratorq, a nazad sve isto.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Verovatno fizika kaže i da zadnja vuča ne može nikad da prevuče preko nosa?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Kad ne skreće koliko treba, aamo malko dodam gas i malko više namotam volanom, a auto sam dozira gas i kočnicu. I ništa ne bude. Ali to se jako retko dešava, i kad se desi propraćeno je silnim lampicama na kontrol-tabli, zvučnim signalom i zvukom lupanja prednjih klešta. I auto sam reši problem. Mada je 2.0 beMzinac kao što neko reče dosta neutralniji od diz'La.
Poslednja izmena: Jozza, na dan utorak, 17. mar. 2015. u 00:19h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
- Sharpshooter
- Poruka: 5120
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Sa letnjim gumama nema bežanja ni prednjeg, a ni zadnjeg kraja, koliko god se iživljavao, a bogami sam samo to i radio zadnja 2 dana.
Više nema stiskanja kočnice pred krivinu. Sada samo motaš volan i uživaš.
Najbolje od svega je da su ostale savršeno balansirane još od prošle sezone. Razvrteo sam ga malopre na 170 preko Gazele i nema ama baš nikakvih vibracija.

Više nema stiskanja kočnice pred krivinu. Sada samo motaš volan i uživaš.

Najbolje od svega je da su ostale savršeno balansirane još od prošle sezone. Razvrteo sam ga malopre na 170 preko Gazele i nema ama baš nikakvih vibracija.

2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- jelchica
- Poruka: 613
- Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h
Ja da sam prošla sa 170 preko gazele, ne bih mogla noću da spavam čekajući poziv.
Lomim se da li mišelin/conti komplet letnje ili tigar sineris komplet letnje.
Volim, što veli neko, da u krivini samo motam volan, ali mnogo je velika razlika u parama, koje bi i te kako imale gde da se potroše.
Nakon iskustva sa bubrežnim bolestima na 205 55 16, tigar mi je nekako bezbolniji.
Dvaput je dvaput

Lomim se da li mišelin/conti komplet letnje ili tigar sineris komplet letnje.
Volim, što veli neko, da u krivini samo motam volan, ali mnogo je velika razlika u parama, koje bi i te kako imale gde da se potroše.
Nakon iskustva sa bubrežnim bolestima na 205 55 16, tigar mi je nekako bezbolniji.
Dvaput je dvaput

- popovicvl
Za Mk4 ti treba 215/55R16, a ako ti je do bubrega i plovidbe razmislio bih i o 215/60R16. Tu velicinu nosi Smax, zasto ne bi i Mondeo Mk4. 205/55R16 je malecna guma za Mk3, a ne jos za Mk4.
- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Protiv bubrežnih bolesti biraj XL gume većih indeksa nosivosti i brzine. I naravno batali preporučeni pritisak i naduvaj prednje gume muški. "Udobne" gume (Dunlop BluResponse, Uniroyal RainExpert, itd) su podložnije oštećenjima bočnog zida, dok su recimo tvrđe (Bridgestone Turanza ) imunije na oštećenja. Turanza@2,6BAR ide kao po šinama, ali je neudobna. Dobro naduvana guma bolje reaguje na volan, teže zapliva kroz vodu, ravnomernije se troši. Meni i vulkanizer i u Ford servisu stalno trabunjaju da sam lud kako duvam gume, ali ja vozim auto i vidim razliku u vožnji.
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
- Sharpshooter
Voziš koliko uslovi na putu dozvoljavaju, a sinoć za divno čudo i nije bilo gužve.popovicvl piše:Nemoj biti napaljen. Prijateljski savet.Sharpshooter piše: Razvrteo sam ga malopre na 170 preko Gazele i nema ama baš nikakvih vibracija.

Što se kamera tiče one su za brojanje saobraćaja, mada za svaki slučaj kod njih gledam da sam do 120 a posle ...
Da su u funkciji i da imaju radar instaliran, do sada bi se već naplaćao kazni, pošto Gazelu prelazim jedno 4 puta dnevno.
- popovicvl
Bez ljutnje, ovo je tako glupo zvucalo. Sto onda samo 170, valjda moze taj mali kakani da dokaci 200, jbg ako dozvoljavaju uslovi.Sharpshooter piše:Voziš koliko uslovi na putu dozvoljavaju.
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Za svaki slučaj ograničenje na Gazeli je 80, ako mene pamćenje služi, tako da i na 120 leti dozvola.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- Sharpshooter
Na žalost ne može, samo 185+/-popovicvl piše:Bez ljutnje, ovo je tako glupo zvucalo. Sto onda samo 170, valjda moze taj mali kakani da dokaci 200, jbg ako dozvoljavaju uslovi.Sharpshooter piše:Voziš koliko uslovi na putu dozvoljavaju.

Skraćeni menjač sa 5 brzina, šesta nedostaje samo tako.
Pa ne jurcam ja svaki dan kao muva bez glave, po svaku cenu. Da je tako bio bi pokojnik odavno.
Vozim malo govance, koje poznajem do poslednjeg šrafa, znam ga u dušu. Znam kako skreće, kako koči i ne žalim pare na gume i kočnice. Prešao sam preko 350.000 km u životu i u pravoj vožnji nisam ni grebnuo auto, a kamoli napravio čukanje. Poznajem dosta ljudi koji voze kao penzioneri i naprave godišnje po par sudara bez problema.
Ne pijem kada vozim, ne pričam mobilnim, ne vozim umoran, ne pričam sa saputnicima, čak ni muziku ne pojačavam. Sedneš, vežeš se, pun gas i koncentracija.

U 9 od 10 slučajeva na Gazeli si srećan ako preguraš 80-90 u smeru ka centru, pa kada se ukaže prilika malo da razvrtiš motor, zašto je ne iskoristiti.
Prošao sam do sada 150 puta ispod tih kamera sa cca 120 kmh, a par puta bogami i brže (zaboravi se čovek), pa nikada ništa nije stiglo od kazni, tako da budite mirni, jer ili služe za nadgledanje saobraćaja ili radari nisu u funkciji.
Kada pasujem prvu kaznu, javljam odmah.

Prva dva pravila vožnje, vidi i budi viđen.
Da bi ovo drugo bilo ispunjeno, treba voziti malo drugačije od proseka. Svako ko vidi nekoga ko vozi dosta agresivnije uglavnom ga drži na oku dok ne prođe.

Naravno ne blejati u tuđem mrtvom uglu i pokaži odmah šta smeraš, a to je da prozujim najbrže što mogu.
Da ne ispadne da trujem temu o gumama, da pohvalim Toyo T-1R jer kako se troše, postaju sve bolje. Nisam bio oduševljen u startu sa njima, ali sada kada se skinulo par mm sa njih, direktnije su i bolje drže, mada su na mokrom i dalje bulja.