Gume
- popovicvl
- Poruka: 5671
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Re: Gume
Malo polako. Kad kaze 2 polyester + 2 steel + 1 nylon, kaze da je konstrukcija sa pet slojeva u gazecem sloju, u bocnom maksimalno ide 2 sloja da bi bila savitljiva. E sad od cele te konstrukcije zavisi brzinski i tezinski index. Jedina prednost kad nema pletenu zicu jeste tezina gume, naravno.
Cele serije guma, iz neke srednje klase nemaju celicno pletenje, a kunu se u njih. Fala ne.
Sto se tice protekta, ne moze da se napravi bez celicne konstrukcije.
Cele serije guma, iz neke srednje klase nemaju celicno pletenje, a kunu se u njih. Fala ne.
Sto se tice protekta, ne moze da se napravi bez celicne konstrukcije.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
http://www.diffen.com/difference/Nylon_vs_Polyester
Slepo verovanje u specifikacije je slično onoj priči kad je Bosanac video da piše Mara na tarabi, posebno u današnjem svetu gde se ne zna ko je koga prevario da bi zaradio.
Slepo verovanje u specifikacije je slično onoj priči kad je Bosanac video da piše Mara na tarabi, posebno u današnjem svetu gde se ne zna ko je koga prevario da bi zaradio.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- popovicvl
polyamide=naylon
Ima danas svega. Guma sa 3-4 sloja. 1+2+1, 1+1+1 isto tako sidewall 1 ili 2 sloja, i tako dalje. Za kamincice ide od 6-10 slojeva. Treba znati citati te sporedne oznake.
Treadwear 100-600
Traction AA, A, B, C
Temperature A, B, C
Edit: Najbolja kako bih rekao danas konstrukcija auto guma je 2 Polyester + 2 Steel + 1 Nylon sidewall 2 Polyester. Ne vidim cemu poredjenje nylon vs. polyester, to je za neku drugu temu. Napominjem, ima guma sa manje od 5 elemenata u gazecem sloju.
Ima danas svega. Guma sa 3-4 sloja. 1+2+1, 1+1+1 isto tako sidewall 1 ili 2 sloja, i tako dalje. Za kamincice ide od 6-10 slojeva. Treba znati citati te sporedne oznake.
Treadwear 100-600
Traction AA, A, B, C
Temperature A, B, C
Edit: Najbolja kako bih rekao danas konstrukcija auto guma je 2 Polyester + 2 Steel + 1 Nylon sidewall 2 Polyester. Ne vidim cemu poredjenje nylon vs. polyester, to je za neku drugu temu. Napominjem, ima guma sa manje od 5 elemenata u gazecem sloju.
- popovicvl
Ako aludiras da ti ja to kazem, ne. Nisu bolje. Kad se razbere izmedju smeca, sta ostane od protekta bolje su od Tigra, Save, Barum, Kumho, Debica, pa jos kinezi, i Taurus, Riken ako se tako pise. Jedino ih jebuckaju sare koje su malo out date.
Zna se Conti, Michelin, Danlop, GoodYear, Bridgestone, pa dalje. Inace gume koje sam kupio su nove, jeftinije od protekta iste velicine. Tako je to u Srbiji.
Ako bog da imam neke pregovore i ako uslovi budu povoljni, prodavacu jednu marku guma. Marka neka bude tajna, vrlo nepoznata nasem trzistu, ali su made in ladno ali standard
Zna se Conti, Michelin, Danlop, GoodYear, Bridgestone, pa dalje. Inace gume koje sam kupio su nove, jeftinije od protekta iste velicine. Tako je to u Srbiji.
Ako bog da imam neke pregovore i ako uslovi budu povoljni, prodavacu jednu marku guma. Marka neka bude tajna, vrlo nepoznata nasem trzistu, ali su made in ladno ali standard

- macaneli
- VIP
- Poruka: 9938
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
Opaa viking
Za pogodak ocekujem popust na zimske gume

Za pogodak ocekujem popust na zimske gume

ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9938
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

ima se,moze se - nema se,mora se....
- MarkoMara
- Poruka: 87
- Član foruma od: utorak, 27. jan. 2015. u 20:34h
Ja protekte ne bih dala ni za bilo koje druge nove gume
Ja na mom fordu imam protekte, na drugom porodicnom imam neke zimske zaboravila sam naziv, ovo im je druga sezona, ne znam marku ali nisu ni sava ni tigar
- po meni se ne mogu porediti 
Protekt u sebi ima veci procenat gume, bolje prijanja za led i sneg..za zimu mi je vrh. Moja ulica se vrlo retko cisti a strma je poprilicno na mestu gde okrecem auto.. Sa mnogim zimskim gumama se samo ukopam ili pocinje ples - ne mogu da okrenem pa idem po pepeo, lopatu te se nekako okrenem... Protekt ide, ne pita sta je ispod..
Da mi daju da biram izmedju 4 michelin alpin (moj dragi ih redovno hvali, on ih ima na svom autu - najbolja guma
) ili 2 protekta.. uzela bih 2 protekta bez dileme. One su mi zimski set, leti vozim letnje 
Moj Fordic ove zime nigde stao nije, uz Uzicku (znaju Valjevci koliko je strma) po ledu, 90% vozila plese po putu, moj fordic izbaci zmigavac i ode, ako stanem on krece bez problema.. ja protekte volim vise nego forda

Ja na mom fordu imam protekte, na drugom porodicnom imam neke zimske zaboravila sam naziv, ovo im je druga sezona, ne znam marku ali nisu ni sava ni tigar

Protekt u sebi ima veci procenat gume, bolje prijanja za led i sneg..za zimu mi je vrh. Moja ulica se vrlo retko cisti a strma je poprilicno na mestu gde okrecem auto.. Sa mnogim zimskim gumama se samo ukopam ili pocinje ples - ne mogu da okrenem pa idem po pepeo, lopatu te se nekako okrenem... Protekt ide, ne pita sta je ispod..
Da mi daju da biram izmedju 4 michelin alpin (moj dragi ih redovno hvali, on ih ima na svom autu - najbolja guma

Moj Fordic ove zime nigde stao nije, uz Uzicku (znaju Valjevci koliko je strma) po ledu, 90% vozila plese po putu, moj fordic izbaci zmigavac i ode, ako stanem on krece bez problema.. ja protekte volim vise nego forda

Ford Focus 1.8 TDCi 2002god. 85kw 115ks
Ford Focus 1.8 TDDi 2003god. 66kw 90ks

Ford Focus 1.8 TDDi 2003god. 66kw 90ks

- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Narode, jedno pitanje. Kako stoje 225/45 R17 na fabričkim 17 ALU felnama od Mondiše? Nisu mi tu felne, ali mislim da je to 6.5j? Na netu nađoh da je maksimum za 6.5. 215mm širina. A gledajući cene guma 225/45 R17 su 20-25% jeftinije od 205/50 R17. I da li je kod 225/45 R17 bolje uzeti gumu BEZ zaštite za felnu, jer će ionako biti "balonče". Kao npr Dunlop BlueResponse? Iako piše da imaju zaštitu za felne, sem balona ne vidim šta štiti rub felne.
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
- popovicvl
Mbole toliko si neupucen, a volis da jebandises.
Lepo pise da polyamide hemijski naziv za nylon. Poliester je isto sintetika. Ako vec tako gledas od rayona se prave sinteticka cebad.
Kevlar kako si ti lupio da bi ispao simpatican se ne pravi od polyamida nego od para-aramida. Potpuno drugi svet.
Pozdrav.
Lepo pise da polyamide hemijski naziv za nylon. Poliester je isto sintetika. Ako vec tako gledas od rayona se prave sinteticka cebad.
Kevlar kako si ti lupio da bi ispao simpatican se ne pravi od polyamida nego od para-aramida. Potpuno drugi svet.
Pozdrav.
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
18 tice su jeftinije od te dimenzije 17, zasto nemam pojma, verovatno su retke! Mnogi su koristili 225 45 kao zamensku, ja sam koristio 205 50 17! Nije im kacilo, e sada za tvoje felne neznam! cak mislim da u knjizici za novije modele 2007 ide ta dimenzija, nisam siguran dali se dobro secam!Jozza piše:Narode, jedno pitanje. Kako stoje 225/45 R17 na fabričkim 17 ALU felnama od Mondiše? Nisu mi tu felne, ali mislim da je to 6.5j? Na netu nađoh da je maksimum za 6.5. 215mm širina. A gledajući cene guma 225/45 R17 su 20-25% jeftinije od 205/50 R17. I da li je kod 225/45 R17 bolje uzeti gumu BEZ zaštite za felnu, jer će ionako biti "balonče". Kao npr Dunlop BlueResponse? Iako piše da imaju zaštitu za felne, sem balona ne vidim šta štiti rub felne.
- mbole
- Poruka: 14998
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Poliamida imas tri sorte:popovicvl piše:Mbole toliko si neupucen, a volis da jebandises.
Pozdrav.
alifaticne poliamide (gde spada najlon)
Poliftalamide semi-aromaticni poliamid (ne znam bas sta od uobicajenih spada u njega)
Aramid je aromaticni poiamid
Para-aramid je podvrsta aramida
Tako da ne bi bilo lose da malo pogledas sta je sta pre nego sto krenes da pljuckas.
Djak pesak 

- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Ma to pitam za tvoje bivše felne, al nisu mi ovde već na vilidžu pa ne vidim širinu felne. Može na onim gumama još da se vozi, samo gledam šta mi je činiti ubuduće. Jesi li probao 225/45 R17 na tim felnama?darko darko piše:18 tice su jeftinije od te dimenzije 17, zasto nemam pojma, verovatno su retke! Mnogi su koristili 225 45 kao zamensku, ja sam koristio 205 50 17! Nije im kacilo, e sada za tvoje felne neznam! cak mislim da u knjizici za novije modele 2007 ide ta dimenzija, nisam siguran dali se dobro secam!Jozza piše:Narode, jedno pitanje. Kako stoje 225/45 R17 na fabričkim 17 ALU felnama od Mondiše? Nisu mi tu felne, ali mislim da je to 6.5j? Na netu nađoh da je maksimum za 6.5. 215mm širina. A gledajući cene guma 225/45 R17 su 20-25% jeftinije od 205/50 R17. I da li je kod 225/45 R17 bolje uzeti gumu BEZ zaštite za felnu, jer će ionako biti "balonče". Kao npr Dunlop BlueResponse? Iako piše da imaju zaštitu za felne, sem balona ne vidim šta štiti rub felne.
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku