Gume
- SimkeFordMK3
- Poruka: 718
- Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h
Re: Gume
Gume duvam kompresorom na pumpi ili na običan kompresor kod komšije znači vazduhom... Ako nekad ne stignem onda neka druga pumpa... Ali uvek kada kompresor odradi svoje još jednom proverim... Obično do duva još malo baš iz tog razloga što nisu precizni.. I da i zimi toliko pumpam... Možda nekad i više.. Ako vizuelno guma deluje isoupčeno, uvek je dopumpam
Možemo se sprdati koliko god hoćete
ali i sama guma ako nije napumpana dovoljno ne troši se ravnomerno i onda dolazi do toga da gume vuku u neku stranu ili se ne ravnomerno troše...

Možemo se sprdati koliko god hoćete

RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama.."
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Jeste, ali odokativna metoda ne može biti precizna, jer nemaju sve gume podjednako tvrd ili mekan bočni zid, kao ni oblik istog. Kao što ni sve gume iste nazivne širine ne izgledaju podjednako široko.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8318
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Da ne citiram sam sebe, ali si mi odgovorio na prvo i treće pitanje. Na četvrto iz tvog pisanja mogu da zaključim da ti nemaš ništa čime bi proverio koliko su gume naduvane, već proveru vršiš šac metodom. Na drugo nema odgovora.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- SimkeFordMK3
To je tačno... Razlikuju se širine i ako na gumama pišu iste dimenzije... Ali u praksi (bar kod mene) se pokazalo da odokativna metoda deluje na snegu... Par puta mi je pobegao zadnji kraj na onom najklizavijem prvom snegu pre par godina, i pošto sam podigao pritisak sa 2.3 na 2.8 proklizavanje se dešavalo tek prvi forsiranju kroz isti krivinu... Znači da i sam auto ima bolju upravljivost i prijanjanje na sneg na većim pritiscima..
Nije da sam ja sad popio svi pamet ovog ali ova odokativna metoda obično upali bar kada je u pitanju sneg... Za ostalo ne znam...
@FM III
Ja mislim da sam odgovorio na sva pitanja...
Gume duvam običnim kompresorom na pumpi ali uvek iz dva puta jer je tek onda napumpana na pravi pritisak...
Eventualno kod komšije na kompresor.. Klasičan sa manometrom tako i proverim koji je pravi pritisak...
I pre i posle.. Na primer.. Ako krenem na posao ujutru napumpam... Kada se vraćam proverim... Znači uvek mi isto pokazuje.. Jedino ako natovarim auto onda se nekad desi da pritisak opadne po gumi za 0.3 ne znam zašto uvek imam nove gume zimi i nove ventile...
Nije da sam ja sad popio svi pamet ovog ali ova odokativna metoda obično upali bar kada je u pitanju sneg... Za ostalo ne znam...
@FM III
Ja mislim da sam odgovorio na sva pitanja...
Gume duvam običnim kompresorom na pumpi ali uvek iz dva puta jer je tek onda napumpana na pravi pritisak...
Eventualno kod komšije na kompresor.. Klasičan sa manometrom tako i proverim koji je pravi pritisak...
I pre i posle.. Na primer.. Ako krenem na posao ujutru napumpam... Kada se vraćam proverim... Znači uvek mi isto pokazuje.. Jedino ako natovarim auto onda se nekad desi da pritisak opadne po gumi za 0.3 ne znam zašto uvek imam nove gume zimi i nove ventile...
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama.."
- SimkeFordMK3
Ja sam rekao svoje mišljenje...i obrazložio zašto sam tako postupao... Ako negde grešim, a ti bole znaš gde, ispravi me...
Valjda za to i služi forum...

Valjda za to i služi forum...

- FM III
- Vremenski policajac
Nisam ni ja popio svu pamet ovoga sveta ali da reknem nešto što sam ja naučio kroz život.
Proizvodjač odredjenog tipa automobila savetuje odredjeni pritisak u gumama koji važi za neku normalnu vožnju po ograničenjima, za gumu koju savetuje , koristeći vazduh a ne azot i merenje kada su gume hladne. Koliko će ko da duva gume zavisi i od toga koje gume ima, stil vožnje, da li prevozi neki teret ili više osoba i čime ih naduvava. Poznato je da je se dužom vožnjom guma greje i povećava pritisak u njoj.
Ako se koristi azot onda treba u startu povećati vrednost pritiska, jer je poznato da je on inertan gas i da povećanje ili smanjenje temperature ne utiče na njega tj. ne širi se i ne skuplja.
U pravu si za manometre i digitalne mašine na pumpama, a u zavisnosti gde duvaš gumu vrednosti barem gde sam ja duvao i merio nekim svojim uredjajem, dobijao vrednosti od –0,3 do +0,3 tako da se ja rukovodim nekim svojim digitalnim mernim uredjajem sa 2 decimale, prilikom pumpanja guma.
Odokativna metoda dok auto stoji ti je veoma pogrešna jer čim krene da se vrti točak na nju utiče i centrifugalna sila. Odokativno meni je je 1 zadnja guma izgledala bolje nego prednja a ispostavilo se da je zadnja ima bočna ojačanja a pritisak u njoj je bilo 0,9 bara, dok je ispod prednje bio manji kamen koji mi je davao lažni osećaj a pritisak bio 2,2.
Pravilno naduvana guma se troši ravnomerno, meka jede ivice, a preduvana srednji deo gume. Žao mi je što nisam slikao zimsku gumu sa službenog automobila koja je za 1 sezonu sa 8mm spala na 5 na bokovima dok je srednji deo ostao bez šare. Razlog: neki pametnjaković je umesto propisanih 2,1 naduvao na 3,0. Lično preduvana guma mi smeta jer mi truckanje i zveketanje svega na najmanju šaru po putu smeta i ne pruža zadovoljstvo u vožnji. Preduvana guma ima i manju kontaktnu površinu pa je samim tim i sigurnost u vožnji diskutabilna.
Zimi treba na fabričku vrednost dodati još 0,1 bar jer je zimska guma mekša i slabije se greje zbog same temperature i vazduha i podloge, ali u principu ispada da je manje naduvana nego letnja. Čak u ekstremnim slučajevima poledice treba smanjiti pritisak jer onda guma ima veću kontaktnu površinu sa podlogom pa je i trakcija bolja i smanjuje se mogućnost proklizavanja.
Što se tiče preporuke proizvodjača najbolje je da postavim sliku iz korisničkog uputsva za vlasnike mondea mk3:

Proizvodjač odredjenog tipa automobila savetuje odredjeni pritisak u gumama koji važi za neku normalnu vožnju po ograničenjima, za gumu koju savetuje , koristeći vazduh a ne azot i merenje kada su gume hladne. Koliko će ko da duva gume zavisi i od toga koje gume ima, stil vožnje, da li prevozi neki teret ili više osoba i čime ih naduvava. Poznato je da je se dužom vožnjom guma greje i povećava pritisak u njoj.
Ako se koristi azot onda treba u startu povećati vrednost pritiska, jer je poznato da je on inertan gas i da povećanje ili smanjenje temperature ne utiče na njega tj. ne širi se i ne skuplja.
U pravu si za manometre i digitalne mašine na pumpama, a u zavisnosti gde duvaš gumu vrednosti barem gde sam ja duvao i merio nekim svojim uredjajem, dobijao vrednosti od –0,3 do +0,3 tako da se ja rukovodim nekim svojim digitalnim mernim uredjajem sa 2 decimale, prilikom pumpanja guma.
Odokativna metoda dok auto stoji ti je veoma pogrešna jer čim krene da se vrti točak na nju utiče i centrifugalna sila. Odokativno meni je je 1 zadnja guma izgledala bolje nego prednja a ispostavilo se da je zadnja ima bočna ojačanja a pritisak u njoj je bilo 0,9 bara, dok je ispod prednje bio manji kamen koji mi je davao lažni osećaj a pritisak bio 2,2.
Pravilno naduvana guma se troši ravnomerno, meka jede ivice, a preduvana srednji deo gume. Žao mi je što nisam slikao zimsku gumu sa službenog automobila koja je za 1 sezonu sa 8mm spala na 5 na bokovima dok je srednji deo ostao bez šare. Razlog: neki pametnjaković je umesto propisanih 2,1 naduvao na 3,0. Lično preduvana guma mi smeta jer mi truckanje i zveketanje svega na najmanju šaru po putu smeta i ne pruža zadovoljstvo u vožnji. Preduvana guma ima i manju kontaktnu površinu pa je samim tim i sigurnost u vožnji diskutabilna.
Zimi treba na fabričku vrednost dodati još 0,1 bar jer je zimska guma mekša i slabije se greje zbog same temperature i vazduha i podloge, ali u principu ispada da je manje naduvana nego letnja. Čak u ekstremnim slučajevima poledice treba smanjiti pritisak jer onda guma ima veću kontaktnu površinu sa podlogom pa je i trakcija bolja i smanjuje se mogućnost proklizavanja.
Što se tiče preporuke proizvodjača najbolje je da postavim sliku iz korisničkog uputsva za vlasnike mondea mk3:

NE BRŽE OD ŽIVOTA!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21579
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
đe ti vidiš 205/40-18?

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21579
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
cenim da je greška.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- mbole
- Poruka: 15001
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Azot bas i ne spada u inertne gasove (helijum, neon, kipton...), al ajde, inertniji je od vazduha (tacnije kiseonika iz vazduha).FM III piše:...
Ako se koristi azot onda treba u startu povećati vrednost pritiska, jer je poznato da je on inertan gas i da povećanje ili smanjenje temperature ne utiče na njega tj. ne širi se i ne skuplja. ...
No inertnost nikako ne znaci da se ne siri i skuplja sa promenom temperature. Uostalom vazduh je 78% azota.
Znaci da nema oksidacije.
Poslednja izmena: mbole, na dan sreda, 28. jan. 2015. u 09:55h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Djak pesak 

- SimkeFordMK3
@FM III
Po ovom što si ti napisao i prema ovoj tabeli ja sam u pravu... Pošto mi se gume troše sasvim normalno... A bole me isproziva bez ikakve veze i objašnjenja...
Nisam napisao da mi je auto nekad bio tvrd na 16icama...baš na protiv na koliko god da je napumpana 205/55/R16 na Mondeu je veoma udoban profil... što nije slučaj sa 17"
Očigledno me niste razumeli... Na tu "odokativnu" metodu sam mislio na to da uvek primetim ako mi guma ispusti tih 0.3 ili više bari pa onda mi to bude znak da proverim pritisak.. Nisam manijak da pirnem u gumu 3. 5 bara
samo da bi vizuelno lepo izgledala guma...
Što se tiče kontaktne površine ne znam da li je manja ili veća ja samo tvrdim da se na snegu u praksi kod mene konkretno na 205/55/R16 na 2.8 bara pokazalo da je auto mnogo upravljiviji nego na 2.3bar.. Ako neko ne veruje nek' proba...
Kada je poledica na putu ja napravim odstojanje od vozila ispred i samo polako...
Svejedno bi me mrzelo da ispuštam vazduh iz guma...
Po ovom što si ti napisao i prema ovoj tabeli ja sam u pravu... Pošto mi se gume troše sasvim normalno... A bole me isproziva bez ikakve veze i objašnjenja...

Nisam napisao da mi je auto nekad bio tvrd na 16icama...baš na protiv na koliko god da je napumpana 205/55/R16 na Mondeu je veoma udoban profil... što nije slučaj sa 17"

Očigledno me niste razumeli... Na tu "odokativnu" metodu sam mislio na to da uvek primetim ako mi guma ispusti tih 0.3 ili više bari pa onda mi to bude znak da proverim pritisak.. Nisam manijak da pirnem u gumu 3. 5 bara

Što se tiče kontaktne površine ne znam da li je manja ili veća ja samo tvrdim da se na snegu u praksi kod mene konkretno na 205/55/R16 na 2.8 bara pokazalo da je auto mnogo upravljiviji nego na 2.3bar.. Ako neko ne veruje nek' proba...
Kada je poledica na putu ja napravim odstojanje od vozila ispred i samo polako...

- novi81
- Poruka: 661
- Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h
Ja se držim onog što piše na poklopcu rezervoara. Za zimske gume samo dodam plus 0,1 bar i to je to. Gume obavezno duvam kad su hladne. A benzinska mi je 200 metara od kuće. Potom prekontrolisem ručnim manometer koji je kontrolisan i sam. Ako moram duvati vruće gume korigujem za 0,1 za sve preko 20C. To mjerim beskontaktnim termometrom.
Talk softly, tread carefully and carry a big gun.
Talk softly, tread carefully and carry a big gun.
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
LJudovi, sta uzeti od guma 195-50-15 letnjih za varijantu best buy
(ne treba neka racing guma, resen problem lufta u glavi upravljaca vozaca). nove naravno u srbiji naravno

Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- dule0911
-
- Poruka: 13650
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ako oces jeftino, mozes ovu, ima prihvatljive recenzije a dzabe je, kod tebe u lokalu je mozda i jeftinije nadjes jer se pravi na pljuvomet od tebe 
http://www.kemoimpex.com/Agrohim-KemoIm ... erId=40451
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Cooper/Zeon-XTC.htm
Ja bih isao na ovo, jeftino za tu gumu (ako mogu da je dobave).
Naravno, ako hoces novo, sacekaj mart, kao sto vidis nemaju trgovci sada mnogo toga na stanju.

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Cooper/Zeon-XTC.htm
Ja bih isao na ovo, jeftino za tu gumu (ako mogu da je dobave).
Naravno, ako hoces novo, sacekaj mart, kao sto vidis nemaju trgovci sada mnogo toga na stanju.
Fiesta!!
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
Prihvatljiva, tu sam i mislio oko 6500din po gumi. Kuper, hm
Ne znam, i da napisu da je bolja od miselinke opet
Pre nego sto sam uzeo polovne od precednika, uzeo preko prodavnice koja imala preko neta prodaju, pre narudzbine pozvao popricao sa covekom, pitao el imaju na stanju G force profiler..kaze imaju...koliko stare gume kaze pre nedelju dana stiglo na stanju..koliko stare od proizvodnje kaze 6meseci... Uh extra... Porucim gume..stignu...nove gume, extra stvarno...pogledam dot..sve 4 razlicit dot imale i to razlika 6meseci izmedju svakog dota
vratim naravno.
El imao neko npr situaciju da kupi nove gume i da se na balans masini vidi da su gume krive? msm hoce li zbog toga da vrate kintu i ostalo

Pre nego sto sam uzeo polovne od precednika, uzeo preko prodavnice koja imala preko neta prodaju, pre narudzbine pozvao popricao sa covekom, pitao el imaju na stanju G force profiler..kaze imaju...koliko stare gume kaze pre nedelju dana stiglo na stanju..koliko stare od proizvodnje kaze 6meseci... Uh extra... Porucim gume..stignu...nove gume, extra stvarno...pogledam dot..sve 4 razlicit dot imale i to razlika 6meseci izmedju svakog dota

El imao neko npr situaciju da kupi nove gume i da se na balans masini vidi da su gume krive? msm hoce li zbog toga da vrate kintu i ostalo
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- popovicvl
- Poruka: 5671
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Cooper Tire nisu za sprdnju. Dovoljno je reci da proizvode gume 100 godina, valjda znaju nesto. Stim sto te Cooper XTC nisu "top of class". Ima jos jacih serija, npr:
http://www.coopertire.co.uk/tyres/high- ... n-cs-sport
http://www.coopertire.co.uk/tyres/high- ... r-zeon-2xs
http://www.coopertire.co.uk/tyres/mediu ... r-zeon-cs6
Pogledaj EU specifikacije, sve top of class.
Listajuci sajtove manje poznatih proizvodjaca (nama), skontao sam da nisu za sprdnju. Cooper, Maxxis, Federal, Avon, Petlas, Dovoljno je pogledati asortiman, vrlo su jaki. Toliko da bi jedan Cooper mogao kupiti pola Srbije. Ovi drugi celu. Kod nas ih nema nigde.
http://www.coopertire.co.uk/tyres/high- ... n-cs-sport
http://www.coopertire.co.uk/tyres/high- ... r-zeon-2xs
http://www.coopertire.co.uk/tyres/mediu ... r-zeon-cs6
Pogledaj EU specifikacije, sve top of class.
Listajuci sajtove manje poznatih proizvodjaca (nama), skontao sam da nisu za sprdnju. Cooper, Maxxis, Federal, Avon, Petlas, Dovoljno je pogledati asortiman, vrlo su jaki. Toliko da bi jedan Cooper mogao kupiti pola Srbije. Ovi drugi celu. Kod nas ih nema nigde.
- FM III
- Vremenski policajac
Cooper je uzeo Trajal gume, a jedno vreme su mogle da se nadju i kod nas, tačnije u prodavnicama Tigar guma prekoputa Arene na Novom Beogradu.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- Sharpshooter
- Poruka: 5124
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Pa ovo ti je extra cena za Micheline PS3
Ja tu ne bi mnogo razmišljao. Kupi i uživaj. Kada su meni izdržale dve sezone napred, računaj 3 ili 4 sezone normalne vožnje sigurno.
Ja tu ne bi mnogo razmišljao. Kupi i uživaj. Kada su meni izdržale dve sezone napred, računaj 3 ili 4 sezone normalne vožnje sigurno.

2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- dule0911
-
- Poruka: 13650
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ja sam uzeo Cooper CS2 za fiestu, nije da ja sa njom nesto letim ali ono malo sto sam je terao kroz krivine ima sasvim zadovoljavajuce ponasanje, za tu klasu/cenu guma odlicna. Samo za potrosnju ne znam, jer je bas i nisam mnogo vozio
Ali i dalje mislim ono odozgo, kad se vec proizvodi u toj dimenziji i ako mogu da je nabave po ovoj ceni, uzmi Michelin.

Ali i dalje mislim ono odozgo, kad se vec proizvodi u toj dimenziji i ako mogu da je nabave po ovoj ceni, uzmi Michelin.
Fiesta!!