Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Sta je ovo i cemu sluzi

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
mbole
Poruka: 14915
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Sta je ovo i cemu sluzi

Poruka od mbole » nedelja, 14. dec. 2014. u 03:16h

Ako mislis na nivelaciju zadnjeg kraja, Mk2 to ima sigurno kao opciju (pise u user manualu, koji sam ja jelte procitao za razliku od ostatka populacije :)).
Za Mk1 ne znam.

Ako mislis na regulaciju tvrdoce amortizera, nema ni najblaze sanse da to postoji na Mk1, pa ni na Mk2. Cak i najozbiljnije drustvo tipa porchea, ferraria... je to dobilo tek negde 2000 i neke (u serijskim modelima, u nekim limited varijandtama je druga prica, al jedan mondeo tu stvarno nije imao sta da trazi).
Djak pesak :)

knez
Poruka: 234
Član foruma od: subota, 4. apr. 2009. u 19:03h

Poruka od knez » utorak, 16. dec. 2014. u 00:59h

Mk1 je imao S dugme sa slikom amortizera kod naslona za ruke, mislim da se ta opcija zvala adaptive damping.
The 105-hp version of the 1.8L develops maximum power at 5,500 rpm and 113 ft.-lbs. (153 Nm) of peak torque at 4,000 rpm. It exceeds 90% of that torque peak from 1,800 rpm to 5,300 rpm and sustains 85% of peak torque from 1,150 rpm to 5,700 rpm.

mbole

Poruka od mbole » utorak, 16. dec. 2014. u 01:46h

Jbt, stvarno jeste:

On vehicles with adaptive damping the dampers have a solenoid attached that receives signals from the adaptive damping module to control the flow of fluid in the damper and therefore make the damper ride characteristics soft or firm as necessary.

Samo to je bio ipak "malo" prostiji isistem od ovih aktivnih koji se sada ugradjuju. Jednostavno si birao meko-tvrdo, to jest bnirao si dal ce ulje da prolazi kroz manji ili kroz veci ventil.
Koliko sam uspeo da pronadjem, na Mk2 nema te varijante (zato nisam ni gledao na Mk1).

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 16. dec. 2014. u 10:32h

Secam se i ja da sam vidjao to dugme pa me zaintrigiralo sta je :) Sad dal mk2 ima ne znam.
Mada Ford je to, uvek se nadje neki izuzetak.
Fiesta!!

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » utorak, 16. dec. 2014. u 11:44h

Ja sam se sretao sa mondeom I koji je imao podesavanje tvrdoce(vise komada) a sa mondeom II samo sa jednom kojoj su bili zamenuli prednje amortizere sa obicnim
Sto se tice samonivelusucih amortizera ima ih mondeo II I III ali karavani I njihova cena je oko 350e kom novog
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

Aca06

 
Poruka: 3170
Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Poruka od Aca06 » utorak, 16. dec. 2014. u 12:27h

Dragomir piše:Ja sam se sretao sa mondeom I koji je imao podesavanje tvrdoce(vise komada) a sa mondeom II samo sa jednom kojoj su bili zamenuli prednje amortizere sa obicnim
Sto se tice samonivelusucih amortizera ima ih mondeo II I III ali karavani I njihova cena je oko 350e kom novog

:shok: :eek: :doh: :doh:

e vala ja cu obicne pa kud puklo hahahaha

Cene obicnog amortizera se krece od 4700 do 8315 dinara po komadu.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan

rajko rajko
Poruka: 365
Član foruma od: ponedeljak, 22. okt. 2012. u 23:35h

Poruka od rajko rajko » sreda, 17. dec. 2014. u 23:19h

Ja na mondeu mk1 imam to dugme i te stelujuce amortizere. Sva 4. Moj auto je '96-to, 1.8 td, ali su mu trapovi kompletno sa mondea 2,5 V6. Na instrument tabli imam indikator sa slicicom amortizera koji je stalno upaljen, bez obzira na ono dugme kod rucne. Mada, dugme radi, tj. prebacuje on/off, i kontrolna lampica na samom dugmetu se pali i gasi, ali ja,nisam primetio da se bilo sta desava sa amortizerima, niti ima neke promene u toku voznje. Ima li tu neki modul ili sta vec, koji upravlja sa tim ventilima?

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 18. dec. 2014. u 04:17h

Ima, i vezan je sa svim i svacim, od PCM-a do traction control modula, senzora brzine, releja ventilatora motora...

Adaptive Damping (15)

Circuit description

The Adaptive Damping System (ADS) is an electronically-controlled suspension system which improves driving comfort and vehicle handling. The adaptive damping module (A34) automatically selects the most suitable shock absorber setting (firm or soft) based on the steering angle and rate, road conditions, deceleration, acceleration, vertical acceleration of vehicle body, vehicle speed and the firm ride switch (N107) setting.

With the ignition in run, voltage is applied to pins 1B and 15B of the adaptive damping module (A34).

Inputs from Sensors

The steering position sensor (B36) sends signals to pins 18B and 19B of the adaptive damping module (A34). From these signals, the module can determine the direction of steering movement, the steering angle and the steering rate. The shock absorbers are set to firm for fast driving in bends and during fast steering wheel movements.

The vertical acceleration sensor is integrated in the adaptive damping module (A34). Above a certain vertical acceleration, the shock absorbers are set to firm.

The vehicle speed sensor (B11) sends a square wave signal, whose frequency is proportional to the vehicle road speed, to pin 7B of the adaptive damping module (A34).

Other Inputs

The brake applied signal from the stop lamp switch (N15) is an input to pin 3B of the adaptive damping module (A34). When the brakes are applied, the shock absorbers are immediately set to firm for 0.5 seconds. If the deceleration continues, the shock absorbers remain set in firm.

The electronic engine control (EEC) module (A15) sends an acceleration signal to pin 20B of the adaptive damping module (A34). During acceleration, the shock absorbers are set to firm.

The firm ride switch (N107) allows the driver to select between either "automatic" or "sport" modes. In the "automatic" position, the control module decides when the shock absorbers should be set soft or firm. In the "sport" position, the shock absorbers are constantly set to firm. When the sport mode is selected, the indicator lamp inside the switch illuminates. The firm ride switch (N107) sends a signal to pin 5B of the adaptive damping module (A34).

The ABS/Traction control signal is sent to pin 17B of the adaptive damping module (A34) to notify the module that traction control is activated.

Adjusting the Shock Absorbers

The shock absorbers are adjusted by solenoid valves (Y39, Y40, Y41 and Y42) which are connected to pins 12A, 14A, 22A, 23A, 24A, 25A and 26A of the adaptive damping module (A34). Each solenoid valve opens and closes an oil bypass which makes the shock absorber softer or firmer than the standard damping setting. It takes the shock absorbers less than 20 milliseconds to change from soft to firm.

Troubleshooting System

A troubleshooting system is integrated in the adaptive damping module (A34) which checks all the components for any electrical or electronic defects. If a defect is found, the corresponding defect code is stored, the shock absorbers are switched to firm, and the warning indicator in the instrument cluster (A30), connected to pin 11A of the module, is illuminated. Pin 7 of the data link connector (DLC) (D20) is connected to pin 9A of the adaptive damping module (A34).

rajko rajko

Poruka od rajko rajko » četvrtak, 18. dec. 2014. u 20:28h

Mbole@, svaka cast na trudu. Kod mene je gotovo sve, racunajuci i instalacije, prebaceno sa ovog benzinca V6, ali, posto svetli lampica na tabli, i ja ne osecam nikakvu razliku u vesanju prilikom voznje, bice da to kod mene ipak nije povezano kako treba. Bar smo resili dilemu, da li ima ili nema na mk1.

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 18. dec. 2014. u 23:09h

Sema je prevelika da bi se prebacila ovde (ima jedno 6-7 delova).
Najjednostavnije ti je da negde nadjes poslednji TIS na CD-u (kraj 2004), pa da gledas odatle i istrazujes sta nije vezano kako treba.

rajko rajko

Poruka od rajko rajko » petak, 19. dec. 2014. u 21:33h

Mislim da je to nemoguca misija.

mbole

Poruka od mbole » petak, 19. dec. 2014. u 23:10h

Sve se moze naterati da radi, ako se sa time dovoljno dugo zevzecis :)

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“