Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Gume

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
nikola_focus
Poruka: 1498
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Re: Gume

Poruka od nikola_focus » sreda, 23. apr. 2014. u 23:47h

Mogu da dam neki komentar za Savu jer sam samo nju vozio od navedenih, ne puno, ali dovoljno za prvi utisak (nekih 10000km). U sustini je low budget guma, sa samog vrha liste, nijednom me nije dovela u nevolju, a i ja volim ponekad da napadam krivine, a i da se ne lazemo, ko od nas nije nikad zurio :D Na kisi i suvom sasvim dobra, i na kocenju i u krivini, ali u svakom slucaju ne treba ocekivati cuda. Sa akvaplaningom nisam imao problema, jedina mana je sto su malo bucnije, ali u granicama normale. thumbsuph
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

harcone
Poruka: 6
Član foruma od: petak, 25. mar. 2011. u 16:04h

Poruka od harcone » četvrtak, 24. apr. 2014. u 12:06h

Sava mi je nekako siguran izbor, posebno jer sam iste nasao za 6100din, ali posto sam i danas zvao par prijatelja vulkanizera - Fulda im je No. 1, dok za Savu nisu 100% sigurni da je OK za moj auto, a za Nokian letnje skoro i da nisu culi...
Sve sto ti treba za malo osmeha u zivotu - Vitamin C-max i vijugavi brdski putevi

van
VIP
Poruka: 9045
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 24. apr. 2014. u 14:03h

Комби није за динамичну вожњу , зато ти и излазе плихови по гумама .

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » četvrtak, 24. apr. 2014. u 17:04h

pumpaj napred malo više i nema problema. Pazi na rupe..
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 24. apr. 2014. u 21:36h

van piše:Комби није за динамичну вожњу , зато ти и излазе плихови по гумама .
Daleko je taj c-max od kombija...
Fiesta!!

harcone

Poruka od harcone » četvrtak, 24. apr. 2014. u 22:38h

Vozio sam sve i svasta od automobila, sto privatno, sto poslom, i mogu reci samo da je C-max daaaaaaleko, miljama daleko od vana!
Po brdima Srbije, gde obozavam da vozim, na prvom mestu mi je BMW s3, pa C-max pa sve ostalo...
Trap je inace preuzet od Mondea ST, ako nekoga zanima (saznao od prijatelja iz UK, koji je i diler Ford vozila) i vrlo je tesko unistiv - ja sam 2 puta upadao u sahte i pooovece rupe na putevima i dok su drugima odlazile cele viljuske, bili i otkinuti tockovi, meni je samo viljuska iskrivljena... (doduse, pukla plastika, izbio amortizer, felna iskrivljena, guma presecena, cak je se i sajla haube otkacila), ali sam sa rezervnom uspeo da dodjem do kuce, bez ikakvih problema (tip iz AMSS nije mogao da veruje, kao ni saobracajna policija).
Auto je mali, zdepast, ima nizak centar teze. Osim toga, oko 850-900kg praznog auta, od 1400+kg tezine je na prednjoj osovini, sto na 4m auta (plus plastike do 4.2m) cini auto neverovatno stabilnim.
E, sada, to ima svoju cenu - menjam gume na 20-30.000km i svaki put moram bukvalno 3 puta da merim i 1 da secem... Npr - imao sam zimske Uniroyal - gume kao salivene, vozio sam zimi kao leti, ali su posle nepunih 18.000km i jedva 2 zime (15tak meseci od kupovine) bile istrosene na manje od 4mm - zalio sam se i kod vulkanizera, i kod uvoznika i oba su mi rekli - to ti je Cmax, auto koji bukvalno jede mekse gume...
ps - zakucao mi se pre 3 godine otpozadi Z101 sa nekih 60-65km/h (po vestaku) na Autoputu (stao iznenada zbog sudara nesto ispred) - na Cmax samo zadnji branik reparacija plastike i malo ulubljena 5. vrata (osiguranje htelo ispravljanje, ali sam trazio i dobio nova 5. vrata), dok je 101 bio spakovan jedno 1/2m...
Sve sto ti treba za malo osmeha u zivotu - Vitamin C-max i vijugavi brdski putevi

popovicvl
Poruka: 5670
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » četvrtak, 24. apr. 2014. u 23:07h

Cmax, Focus i Kuga dele istu karoseriju, tako da je daleko od Mondea, posebno od STa. Mogu biti konstrukcijski slicni, ali veruj mi delovi Mondeo-Focus ne pasu, narocito ne ST. Ako ti pase Cmax kako lezi, veruj mi Focus ga sije +10% u istim paketima opreme. Prosto, manja tezina, nizi centar gravitacije. Da je iznenadjujuce stabilan za klasu auta koji predstavlja, zaista jeste, ali je to daleko od naostrene voznje, i ne mora biti Cmax je za lezernu porodicnu voznju.

harcone

Poruka od harcone » petak, 25. apr. 2014. u 09:32h

Vozio Focus II sa istim paketom opreme, sa istim motorom 1.6tdci, istim gumama i - uspeo da ga okrenem 2 puta na putu, da sa istim izletim i slicno, a svo vreme vozio sporije nego sa C-maxom...
U odnosu na C-max, Fokus je kao da vozim Fabiu...
Osim toga, nije isti trap - kada sam uzimao delove, mimo servisa, sve se delilo sa Mondeom...
Sada mi je na redu prednji levi lezaj da menjam - od Fokusa ni I ni II ne odgovara... Ali sa Mondea kao saliven... Isto i sa prednjim diskovima...
Doduse, C-max koristi Fordovu C1 platformu (kao i Focus II, koji je izasao 2 godine kasnije), ali su u cilju ojacavanja iste, uzeli delove od Mondea, posebno od 2006.g., jer su ustanovili da je originalno resenje planirano za Fokus II neodgovarajuce...
Svakako, moj C-max, iako kupljen u Grandu, je od pocetka `poseban` - ni sam Grand motors nijednom nije znao koji deo pasuje dok isti nije skinuo (i vecinom je bio sa Mondea), i dok je Grand prodavao motore sa 2 koda koji su ili bili bez DPFa i plivajuceg ili sa oba, ovaj moj C-max ima plivajuci a nema PDF...

harcone

Poruka od harcone » petak, 25. apr. 2014. u 09:44h

Nego, da se vratimo na gume...
Od prijatelja iz UK a i prodavca iz Delmaxa (cuo je na nekom seminaru pre par meseci) sam cuo da je razlika u otporu i potrosnji guma kod istog proizvodjaca do 10% (u slucaju Michelin-Tigar oko 8%, dok je GY-Sava oko 7% a Fulda-Sava oko 5%).
Sto me navodi na sledece razmisljanje:
- Fulda je 7000din, a Sava 6100din;
- Potrosnja mi je prosek oko 6L/100km;
- na 100km razlika u potrosnji je 0.3L;
- gume mi traju oko 25.000km;
- summa summarum: Sava bi potrosila oko 75L vise na 25000km nego Fulda, sto je sa sadasnjom cenom dizela oko 11200din...
Pa neka je i razlika duplo manja - 5500din, opet je Fulda isplatljivija, a posebno sto je bezbednija...
Da ne budem lenj, pozvao sam i saobracajnog vestaka sa kojim saradjujemo - isto mi je potvrdio i rekao da zato uvek kupuje Michelin, jer nije dovoljno bogat da kupuje jeftine gume...

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 25. apr. 2014. u 12:31h

a sto ti taj vestak nije rekao koja ima najmanji trag kocenja na mokrom, ako je vec hteo da ti pomogne..ako je toliki strucnjak :D

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » petak, 25. apr. 2014. u 12:45h

U vezi te uštede... To je teoretski moguće, ili u laboratorijskim uslovima. U praksi, gume bi morale svakodnevno da budu na propisanom pritisku i sl., a što je realno teško izvodljivo (nećeš svaki dan kontrolisati pritisak, nisu svi manometri dobro baždareni, ne pokazuju svi prave vrednosti itd). Dovoljno je da guma neznatno ispusti (što ne možeš primetiti golim okom) i nema uštede.
Previše komplikovanja...
Slika

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » petak, 25. apr. 2014. u 13:01h

I da svaki put kad ga opteretiš sa još jednom soboom koriguješ pritisak, pa onda kad sednu tri, pa izadje jedna, pa uneseš dva cegera s pijace, pa onda kad manje obilno ručaš pa si i sam lakši....
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

novi81
Poruka: 661
Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h

Poruka od novi81 » petak, 25. apr. 2014. u 15:44h

Ko vjeruje u tu uštedu onda vjerovatno i vjeruje da je deklarisana potrošnja tačna.
Ona koju daje proizvođač automobila.
A svi znamo da to nema veze sa životom.

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » petak, 25. apr. 2014. u 18:30h

ma ušteda je samo na papučici gasa...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » petak, 25. apr. 2014. u 19:39h

Baš najveće odstupanje kod GY i Save (treća strana). Sava se dobro pokazala.

Slika Slika Slika Slika

images upload

shakalkv
Poruka: 878
Član foruma od: nedelja, 12. maj 2013. u 00:07h

Poruka od shakalkv » subota, 26. apr. 2014. u 13:39h

Za one koji mozda ne znaju na nekim Nisovim pumpama postoje automatski kompresori za duvanje guma. Namesti se pritisak i masina sama naduva gumu na zadatu vrednost, zapisti kad je gotovo i na vama je samo da skinete crevo sa ventila. U Kraljevu ima na pumpi u Dositejevoj ulici ispod Disa. Komsija mi tu radi i kaze da je to najtacniji aparat za pumpanje guma.

dax92

 
Poruka: 7633
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » subota, 26. apr. 2014. u 13:44h

DAj boze... Ima ih i na EKO pumpama, i u glavnom gledam tamo da pumpam. Vidjao sam ih i na NIS-u.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

dule0911

 

Poruka od dule0911 » subota, 26. apr. 2014. u 15:29h

Vuk Petrol, ugao smederevskog i kruznog puta, malo je zavucen kompresor iza pumpe, ali je bas takav i od kako su ga uveli preporodio sam se sto se pumpanja guma tice, na bajsu/kolima, nebitno, mnogo brze i lakse.
Fiesta!!

sasa_f1
Poruka: 9989
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » subota, 26. apr. 2014. u 15:34h

Ja imam loseg iskustva sto se tice tih kompresora u smislu tacnosti. Kao da nijedan nije bazdaren. Poslednji put mi je na Zmaju omanuo, za citav jedan bar manje mi je pokazivao.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » subota, 26. apr. 2014. u 15:53h

Meni ovaj na vuk petrolu mozda malo prepumpava, ali se ne bunim lol
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » nedelja, 27. apr. 2014. u 09:46h

Svaki kompresor, kad je novo-postavljen, bude dobar i uglavnom tačan, ali čim se prvi put nešto pokvari - teško da će da ga baždare posle popravke, nego samo "zakrpe" da to radi. Čast izuzecima, ako postoje, ali ih u mojoj dosadašnjoj praksi baš i nije bilo.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

harcone

Poruka od harcone » utorak, 29. apr. 2014. u 12:02h

Na kraju balade - odoh prvo na Savu a posle planiram Nokian...
Prvenstveno zbog podele troskova - jbg, moracu izgleda da uzmem 4kom - pa cu Savu 2kom za pocetak, a Nokian 2kom kasnije kada sakupim neke pare...

Sto se tice kompresora - OMV Nbg i NIS kod Zmaja - razlika 0.1bar u pumpanju... Sa time sto je tacniji onaj kod Zmaja - uporedio sa bazdarenim.

novi81
Poruka: 661
Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h

Poruka od novi81 » utorak, 29. apr. 2014. u 13:03h

Ja sam uzeo neki digitalni kineski jeftikaner za kontrolu za 8km. Uporedio kod kolege vulkanizera sa njegovim bazdarenim i izgleda da je tacan. E hoće li izdržati bar mjesec videćemo

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » utorak, 29. apr. 2014. u 13:25h

Svi manometri su poprilično netačni. Da nisam video svojim očima ne bi verovao. Lik donosi tri profi manometra i sva tri različito pokazuju u odnosu na stari (za koji ruku daju da je tačan). Po tom njihovom starom kada naduvam gume kao da vozim na kamenju a ne na gumi. Sa njihovim 2,1 na Eko pokazuje 2,4-2,5 (i tu svaki put različito), zatim u Lav auto totalno treća priča a sa nekim njihovim digitalnim tek rasulo. Najpribližnije mi je bilo na onim prenosnim na OMV pumpama dok i nisu se totalno razjebali. Epilog iskrivljena igla ventila i sutradan poluprazna guma.
Proučavao sam sve moguće forume itd itd i na kraju kupio ovaj

Slika Slika Slika

http://www.schwalbetires.com/accessorie ... airmax_pro
uporedio sa ortakovim i daju iste rezultate a za neki kraj ostaje provera u Zavodu za mere i dragocene metale.
Jedini nedostatak što nema neki odušak kako bi mogao da se višak pritiska ispusti.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » utorak, 29. apr. 2014. u 13:37h

treba duvati na vama najblizem mestu :D

i onda se skontas sa manometrom i vizuelno i u voznji koliko ti pase pritisak i uvek to'lko duvas..

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“