Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Gume

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Re: Gume

Poruka od totti » petak, 7. mar. 2014. u 12:45h

popovicvl piše: Znaci da gazeca povrsin mora odgovarati tkanju, zato su sve gume INDENTICNE. Drugim recima, ako sad vozim na Michelin Pilot Sport sari, ta guma je morala biti Michelin Pilot Sport, ne moze biti Bridgestone ili Wanly.
Hmmm... Na prvom klipu u vremenu od 0:39 do 0:43 se vide neke gume sa šarama koje ovaj proizvodjač nema u ponudi. Šta će im onda one?
http://www.reifen-hinghaus.de/en/summer-tires.html
Slika

popovicvl
Poruka: 5662
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » petak, 7. mar. 2014. u 12:51h

Pretpostavljam da Michelin nema vise od 3-4 vrste karkase. U svakom slucaju, ni Wanly ni Continental ne moze da zameni Michelin, ili obrnuto.

Ja kazem, prvi cu pozvati "Jugoinspekt" http://www.jugoinspekt.com/kontakti.html i prijaviti ako posumljam da nesto nije onako kako je napisano.
sasa_f1 piše:Pazi, tako sam cuo od lokalnih vulkanizera, za tu brojku od 30%. Ali kad sam uzeo u ruku 205/55/16 standardnu i protekt, stvarno ima doosta razlike u tezini.
To je onda neko sranje da izvines, jer kako ovde pise: http://www.reifen-hinghaus.de/en/tuev-signet.html , maksimalna razlika ne sme da predje 1,2%.

Examination requirements of TÜV NORD Quality Seal
Basis of the tests is to ECE R108
Additional tire tests, the number of which corresponds to 0.2% of annual production, max. 50 tests
Maximum age of carcass used is 5 years -> Documentation Required
The maximum weight is 1.2% of the tire weight
The height of the retreaded tire shall not exceed 1.5 mm.
The side of the retreaded tire shall be a maximum of 1.2 mm.
For winter tires, a special rubber compound to be used.
An incoming inspection shall be carried out for all products.
Every two years there is a tour of the company for monitoring and compliance.
The additional tire testing be carried out in accordance with the ECE-R 108 in the test laboratory of Continental AG, Hanover.

Test procedure:
Step: 10 min from 0 km / h - (Vmax - 40 km / h)
Step: 10 min Vmax - 30 km / h
Step: 10 min Vmax - 20 km / h
Step: 10 min Vmax - 10 km / h
Step: 20 min vmax
Step: 10 min vmax + 10 km / h
Step: 10 min vmax + 20 km / h and then to failure

popovicvl

Poruka od popovicvl » petak, 7. mar. 2014. u 13:58h

Ne znam zasto je poceo Continental, Michelin, Goodyear i Dunlop da rade "retread tyre" za comercijalna vozila. Tu nema love, samo gube vreme. Glupi Nemci.

http://www.conti-online.com/www/transpo ... ni_de.html

http://www.conti-online.com/www/transpo ... ad_de.html

https://www.goodyear.eu/home_en/tire-ad ... /index.jsp

http://www.michelintruck.com/michelintr ... anding.jsp

Sta da ocekujem sledece, da Continental, Michelin ili Dunlop rade "retread tyre" za putnicka vozila? Neeeee

darioculibrk
Poruka: 1211
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » petak, 7. mar. 2014. u 14:05h

Mislim da je velika razlika ako taj protekt radi npr. Michelin, Goodyear ili Continental, u odnosu na nekog sasvim lijevog...
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

popovicvl

Poruka od popovicvl » petak, 7. mar. 2014. u 14:28h

Jasta, treba se drzati propisa, sto za proizvodnju novih ili protektiranih. Tako i za proizvodnju kisobrana, televizora, patika, bebi opreme...samo proverene stvari.

Ovde citam da su se i Japanci nacugali i poceli da proizvode protektirane gume.

http://www.bridgestone.com/responsibili ... ucts2.html
http://www.yokohamatire.com/smart_solut ... echnology/

sasa_f1
Poruka: 9989
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » petak, 7. mar. 2014. u 15:27h

Moguce da sam ja imao priliku da tezinu uporedim sa nekim bas ocajnim protektom. Ne secam mu se naziva. Secam se da na sebi nije imao oznacen DOT. Tacnije dosta stvari nije bilo oznaceno. Secam se da je velikim slovima bilo ispisano ime proizvodjaca, dimenzija gume, brzinski index i to je to ja mislim...

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 7. mar. 2014. u 15:52h

A i nisu sve obicne (ne-protekt) gume iste tezine, tako da je realno porediti samo sa gumom na kojoj je protekt baziran, sto tesko mozes da znas koja je to guma bila u originalu. Znam jer od 205/50R17 guma koje sam koristio, zasad 4 razlicita proizvodjaca, nijedna nije bila iste tezine kao prethodna.

Ja nisam toliko protiv protekta, samo sam protiv lose uradjenog protekta. Cale je pre mnogo godina (tipa, 25) imao izuzetno lose iskustvo sa tim (dok je taksirao, pa kao ajd da ustedi na gumama kad ih brzo trosi), ali mislim da je bila neka domaca varijanta.
Fiesta!!

popovicvl

Poruka od popovicvl » petak, 7. mar. 2014. u 17:26h

Nekad su pokusali da prekopiraju "cold tread" postupak za protektiranje guma za komercijalna vozila na putnicke gume. Sve sto ti treba je kanta lepka, cetka, "tread" traka i pegla. To kao da su deca smislila. Mada mnogo toga smo "mi" smislili tokom '90tih.

"Hot tread" postupak se sastoji na principu vulkanizacije u presi, pod visokom temperaturom, pritiskom i dodatkom katalizatora reakcije. Vulkanizacijom sirove gume se proizvodi i nova i protektirana guma. Sve sto je nedostajalo je presa i kalupi. Sirovu gumu proizvodi Kraiburg i Marangoni. Oko 90% sirove gume proizvode ova dva proizvodjaca, a koriste je i renomirani proizvodjaci.

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » petak, 7. mar. 2014. u 18:01h

Popovicu koji je proizvodjac tih tvojih? Kakvi podaci se nalaze na bokovima? Postoje li neki strani proizvodjaci a da se uvoze? Ko se najbolje kotira medju njima, kakav je generalno izbor? Ima li ih na nekom testu, kao nove sto prolaze?

Sent from my GT-I8750 using Tapatalk
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

popovicvl

Poruka od popovicvl » petak, 7. mar. 2014. u 18:21h

Ono sto pise sa strane, EchoSport, 215/55R16, 93V, radial, tubeles, made in swizerland, rotation, retread... Ima slika u mojoj temi za Mondea, mogu ih jos jednom islikati ako zelis. Od stranih koliko vidim uvoze Optimus (Austria), InsaTurbo (Spain), mislim da se mogu naci i Marix (Italia) i King Meiler (Nemacka). Vidim da Marix i InsaTurbo imaju profile do 18" sa W indeksom, takodje u Michelin sari. Generalno slab izbor.

Manje gume, 13-14 su slabo uradjene, tj. izgledaju matoro sto se cara tice. Vece 15-16 i 17ke prate trendove i izgledaju daleko bolje, modernije.

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » petak, 7. mar. 2014. u 20:27h

popovicvl piše:Ja uglavnom kad proletim na cetvrtastim protektima pored simpaticnih malenih autica sa 200 na sat prevrnu se jadni. Verovatno zbog guma.
Te sve gume zavrse na primer na tvom autu.
popovicvl piše: Svaki model guma ima poseban nacin tkanja karkase, nakon cega moze da se izlije gazeca povrsina. Znaci da gazeca povrsin mora odgovarati tkanju, zato su sve gume INDENTICNE. Drugim recima, ako sad vozim na Michelin Pilot Sport sari, ta guma je morala biti Michelin Pilot Sport, ne moze biti Bridgestone ili Wanly. Nazovi Trifkovice i pitaj ih da li moze da im ti das tvoje stare Michelin gume da ih oni prerade, i vrate tebi na koriscenje. Rece ti, NE. Ne zato sto ne pasu sare sa njihovim kalupima, vec zato sto ne rizikuju sa tvojim smecarskim gumama.
Negde si pobrkao teze.
Ja moje đubre bacam.
Ti kupuješ nečije đubre i ovde ga reklamiraš. Tu osnovu je neko vozio godinu dana , dve ...četiri ili više godina i kada je maksimalno izraubovao lepo je bacio na neki otpad. Tu se pojavljuju ovi što ih nalivaju i dalje ih obrađuju lepe i stavljaju DOT2014.
Veruj mi nikad to đubre sa DOT 2014 ne bi stavio na auto.
Poslednja izmena: zokkii, na dan petak, 7. mar. 2014. u 20:28h. Ukupno izmenjeno 1 put.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 7. mar. 2014. u 20:44h

pravo da ti kazem meni je zao kad stavim novu gumu i ona posle 3 meseca gotova, voleo bih kad bi nju mogao da odnesem na protekt..znaci samo nju, ni jednu drugu..

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » petak, 7. mar. 2014. u 21:59h

Milane koliko ti pregaziš godišnje ako za tri meseca svučeš gumu ?
To da ti tvoje gume presvuku bilo bi možda i nabezbolnije. Znaš koliko je stara, koliko i kako si je vozio/ sa kolikim pritiskom je voziš, kako se penješ po ivičnjacima itd itd

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » petak, 7. mar. 2014. u 22:02h

Milan brže potroši gume nego ribe :D
Slika

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 7. mar. 2014. u 22:25h

a jel ima kod nas ko to da protektira il je sve iz uvoza? Da pitam za 18" a uskoro ako Bog da i za 20" dal mogu moje da donesem..

popovicvl

Poruka od popovicvl » petak, 7. mar. 2014. u 22:42h

zokkii piše:Ti kupuješ nečije đubre i ovde ga reklamiraš. Tu osnovu je neko vozio godinu dana , dve ...četiri ili više godina i kada je maksimalno izraubovao lepo je bacio na neki otpad. Tu se pojavljuju ovi što ih nalivaju i dalje ih obrađuju lepe i stavljaju DOT2014.
Veruj mi nikad to đubre sa DOT 2014 ne bi stavio na auto.
Ali Zoki ja te molim, kupi protektirane gume. Imam rabat 95% mozemo se dogovoriti za neku cenu. Mogu da ti izlijem traktorsku gumu ako goces kod mene u tiganju. Guma u tiganju, ne verujete!?
milan_gt piše:a jel ima kod nas ko to da protektira il je sve iz uvoza? Da pitam za 18" a uskoro ako Bog da i za 20" dal mogu moje da donesem..
Tesko, ja sam pre dve godine zvao Trifkovice sa istim pitanjem. I ako su bile Michelin u prostoj dimenziji 195/50R15, rekli su NE.

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 7. mar. 2014. u 23:06h

pa ako nema valjalo bi to izmisliti..jednom kupim nove i sledecih 5 puta protektiram za npr 3-4 sezone..milina bi bila..

popovicvl

Poruka od popovicvl » petak, 7. mar. 2014. u 23:09h

Preporuka je jednom protekt.

Ovde vidim da ima 18ke, sara isto kao kod mene Pilot Sport,

http://www.reifen.com/en/TyreSize/Detai ... )/15118068

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » petak, 7. mar. 2014. u 23:32h

Ovo taman za mene :) A sto Popovicu ne uze tigruse ili malo skuplje barumke? Cisto informativno..

Sent from my GT-I8750 using Tapatalk
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

dragan.pv
Poruka: 407
Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 17:35h

Poruka od dragan.pv » subota, 8. mar. 2014. u 00:08h

dule0911 piše:A i nisu sve obicne (ne-protekt) gume iste tezine, tako da je realno porediti samo sa gumom na kojoj je protekt baziran, sto tesko mozes da znas koja je to guma bila u originalu. Znam jer od 205/50R17 guma koje sam koristio, zasad 4 razlicita proizvodjaca, nijedna nije bila iste tezine kao prethodna.
u 225/45/17, koja je skoro identicnog precnika kao ta sto si naveo tezine se krecu od 8,4 do 11,3kg, dakle najteza je preko 30 posto teza od najlakse -
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htm
ford focus 2 ph1 1.6b, 05/2012.-
renault clio 3 rs197 06/2011.-

popovicvl

Poruka od popovicvl » subota, 8. mar. 2014. u 00:23h

Druze, iskreno, ne bih da nesto pricam bzv, nije ovo ni hvala, ali ja zaradjujem mesecno nesto preko kilo eura. Da cu ustedeti 100-150 eura u dve-tri godine, nije neka para. Ali ako nesto ne moram da platim, necu. Valjda zato i vozim Fordove, a veruj mi mogao bih sebi priustiti i nekog zatamljenog Golfa.

Prvo sam sagledao sve price na netu, uglavnom ljudi koji su vozili rekli su sve dobro, oni koji nisu pricaju sve najgore. Srbi, klasicni. Tako skupe se cetiri babe jedu ustipke i pricaju o MacDonalds-u. Iscitao sam sta je to "retread tyre" ili "runderneuerte reifen". Otisao sam da vidim. Sve sto sam video je deklarisana guma, onoliko koliko ja znam. Uzeo sam gume na svoj licni rizik, od nikog nisam trazio savet ni podrsku. Da ne valjaju bacio bih i kupio bih makar Tigrice.

Za zimske gume koje sam ja vozio skoro 7500 km, mogu da kazem samo vrlo dobro. Skoro svaki dan SM - VENAC - NS, pa nazad, 100 km. Prvi na uspon (koliko moze nachipan Mondeo :) ), prvi niz Venac. Ima par slika u mojoj temi o cistoci auta, i sam dokaz kroz sta se sve ja vozim. Vozio sam ih kao i sve do sad, ni sekunda nisam imao osecaj da nesto nije u redu.

Letnje sam video jos jesenas, posle iskustva sa protekt zimskim, nisam se kolebao ni sekundu. Kako ce se one pokazati, ima vremena, do jeseni.

Ne radim za neke jebene Trifkovice, niti sam dobio popust ili nesto dzaba. Ja prenosim samo moje licne utiske, ali uvek se nadje neko ko cvrsto stoji iza svojih stavova da je protekt guma smece, "ja sam to video"...toga je u svim otvorenim temama o protekt gumama.

Da li preporucujem kupovinu, NE! Ili sto bi rekao Gordan Kicic, jebe mi se, bez uvrede svim dragim forumasima.
[youtube][/youtube]

McGruja
Poruka: 152
Član foruma od: petak, 19. feb. 2010. u 08:53h

Poruka od McGruja » subota, 8. mar. 2014. u 04:32h

Protekt je zabranjen zakonom na pogonskoj osovini

macaneli
VIP
Poruka: 9933
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » subota, 8. mar. 2014. u 04:39h

Stosta je zabranjeno pa se radi
smorili ste ga za pehar :.!.:
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Jozza
Poruka: 2101
Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h

Poruka od Jozza » subota, 8. mar. 2014. u 19:35h

Lično kupujem samo nove gume, ali 2006-te sam kupio Opel Omegu karavan, 2.6 benzinac sa sve 4 nove gume. Tek kasne sam provalio da su to protekti. Šara je bila kontinentalova zimska 810. Sećam se da je napadao sneg i uhvatio putare nespremne. Na mostu Gazela je jedan čiča ostao u kvaru sa Tojotom (Carina II) i ja stanem da pomognem, a čiča me zamoli da ga samo odšlepam do parkinga iza Sava centra. Sa tim protektima sam ga vukao kao da vučem praznu prikolicu, a kroz neočišćen parking sam prošao kao grtalica. Sećam se da je čiča bio u čudu kako te gume kopaju kroz sneg, a i ja sam bio prijatno iznenadjen. Auto sam ostavio bratu, koji je te gume vozio i zimi i leti, a kako vozi kao kre*en, vozio je i 230!!! Da su bile loše, verovatno ne bi izdržale jak i težak auto. Izlizale su se do 2mm, ravnomerno i bez da su se ujajile. Te protekte je prethodni vlasnik montirao u Nemačkoj, a sve drugo što sam vidjao (tada) ovde nije izgledalo tako kvalitetno. Kad bih opet našao takve gume, kupio bi ih pre nego klizave Wintere.
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 8. mar. 2014. u 21:21h

jos omega zadnja vuca sunce ti

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“