Gume
- dax92
-
- Poruka: 7632
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Re: Gume
Jozza, razmisli i o Yokohami c drive, ali se i one brze trose.
porucio sam Falken ze914 215-40 17 87w, pojacane ivice, 88€ cena sa PDV-om, bez njega 72€. Cena iste gume kod nas je 13800 sa 7% nekog popusta. Znaci usteda po gumi oko 4000 din bez povracaja poreza.
porucio sam Falken ze914 215-40 17 87w, pojacane ivice, 88€ cena sa PDV-om, bez njega 72€. Cena iste gume kod nas je 13800 sa 7% nekog popusta. Znaci usteda po gumi oko 4000 din bez povracaja poreza.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- dragan.pv
- Poruka: 407
- Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 17:35h
da, pise lepo u clanu 86.totti piše:Da, čak je i vlasnik ove firme koja uvozi protekte potvrdio da po zakonu ne smeju na upravljačke točkove, ali da ćemo morati da menjamo taj zakon u skladu sa zakonima u EU.
Bilo kako bilo, taj zakon je još uvek na snazi.
http://www.informisanje.info/2009/10/pr ... ma-vozila/- Obnovljeni/Protektirani pneumatici
Na motornim vozilima mogu se, osim na upravljajućim točkovima, koristiti obnovljeni pneumatici. Obnovljene gume moraju na bočnoj strani gume imati oznaku „RETREAD“, pored toga moraju imati i četvorocifarnu oznaku nedelje i godine kada je izvršeno obnavljanje.
i nismo jedina zemlja u kojoj je na ovaj ili slican nacin regulisana upotreba protektiranih guma. sa druge strane, guma sa 6mm sare je apsolutno upotrebljiva u smislu dubine sare u svakoj drzavi na planeti zemlji...
licni stav je nesto drugo, i moj moze biti da cu na auto stavljati samo kockaste tockove ali ne mora da znaci da je ispravan...
protekti kod nas su tek posebna prica, koji su postupci i procedure ispostovani pri radu je stvarno upitna. kad se u zakon ubaci da se mogu koristiti bez ogranicenja, ako bude pameti, morace da se i regulise ko i kako sme da protektira gume u srbiji...
ima tu posla
[youtube][/youtube]
obe gume su odlicne, mana dunlopa je kraci vek a gy-a nesto veca tezina gume ( npr u 225/45/17 rt je tezak 8,4kg a gy 10,1 ). i meni su za RS197 ovo bili prvi pik, i mislim da cu se odluciti za dunlop, pa nek ide zivot...Jozza piše:Jel probao iko Dunlop Maxx RT? Kažu da je jako tiha i mekana guma, a uz to lepi auto za asfalt. Zanima me koliko bi trajala na Mondeu mk3? Kupio bih nove u Madjarskoj ili Slo. Drugi i treći izbor su GY Eagle F1 assimetric 2
ford focus 2 ph1 1.6b, 05/2012.-
renault clio 3 rs197 06/2011.-
- pancerFF
- Poruka: 1076
- Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h
Kratko i jasno. NOKIAN LINE 195 60 15, cena 7200 na internet prodaji. Pare sam odvojio, znam da je na testovima dobila dobre ocene, ali me interesuje dal je neko ima iskustva sa ovom gumom i kakva? Hvala.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.
- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Ma ove imaju mator DOT, pa su se uplastičile, iako imaju još dosta "mesa". Za Turance inače kažu da imaju izrazito jake bokove (napred se ne vidi da je guma legla uopšte). Brate mili, svaku crtu na putu osetim pod dupetom. Ima tu i malo i zbog Forda što je tvrdji, i još ja volim da su gume dooobro naduvane (2,5 bar), ali i Error mi reče da je baš tvrdo i da lupka (ko da trap ne valja), a imamo isti auto. Nego, Milane, imaš li savet iz iskustva koje su gume mekane a nisu djubre? Šta je sa Dunlop Blue Response? Semperit Speed Life sam otpisao, na TyreReviews su je napljuvali, ima lošije ocene od Hitrisa (u odnosu na cenu). Za 11 meseci sam prešao 19.000 km, pa ne bih da uzimam baš neke koje se troše kao sapun.milan_gt piše:Turanza je letnja pa normalno da je tvrdja od zimske..
ni jedna u tom rangu nece moci napred da izdrzi tu km, moras oceniti sta ti je vaznije, da drzi il da se malo trosi..nema oba

Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
nisam skoro imao te sto se sporije trose
mozda su mi najduze trajale GY Excelense il mi se cinilo da dugo traju posto nisam bio zadovoljan lezanjem na suvom pa sam jedva cekao da se potrose..

- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Kupi pa nam javi, očigledno niko ovde nema iskustva sa tom gumom.pancer987 piše:Kratko i jasno. NOKIAN LINE 195 60 15, cena 7200 na internet prodaji. Pare sam odvojio, znam da je na testovima dobila dobre ocene, ali me interesuje dal je neko ima iskustva sa ovom gumom i kakva? Hvala.

mada, ovo je ocenilo samo 4 vozača, sa sve ukupno 7.300km na ovoj gumi. Prilično subjektivno. Mada možeš da pogledaš i ocene drugih Nokian guma http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Nokian/ čisto da vidiš šta vozači misle o njima. Ova tvoja je inače pobrala dobre ocene od strane Auto Bilda: http://goo.gl/QaSfuo
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
- Neša
- VIP
- Poruka: 5055
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Ja uzimam Dunlop bluresponse,imaju je neki poznanici mekana,tiha,upravljiva,nije skupa,a dunlop max RT je još bolja ali se više troši ako je to nekom bitno. I zimske su mi Dunlop i prezadovoljan sam.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- dragan.pv
da, dunlop ima odlicne zimske gume, ja drugu godinu vozim RS-a na ws4D xl, i jako sam zadovoljan, samo je malo tvrdji bok pa iako je nesto visi profil od letnjeg mislena ( 205/50 vs 215/45 letnje ) cak su tvrdje...
- pancerFF
- Poruka: 1076
- Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h
Ma to sam sve gledao. Mislim da je neko pisao o Nokianu, ako se ne varam dax, ali ne mogu to da nadjem.Jozza piše:Kupi pa nam javi, očigledno niko ovde nema iskustva sa tom gumom.pancer987 piše:Kratko i jasno. NOKIAN LINE 195 60 15, cena 7200 na internet prodaji. Pare sam odvojio, znam da je na testovima dobila dobre ocene, ali me interesuje dal je neko ima iskustva sa ovom gumom i kakva? Hvala.Inače, Nokian pravi dobre gume. Ovde je ocena korisnika u UK: http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Nokian/Line.htm
mada, ovo je ocenilo samo 4 vozača, sa sve ukupno 7.300km na ovoj gumi. Prilično subjektivno. Mada možeš da pogledaš i ocene drugih Nokian guma http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Nokian/ čisto da vidiš šta vozači misle o njima. Ova tvoja je inače pobrala dobre ocene od strane Auto Bilda: http://goo.gl/QaSfuo
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.
- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
Pa protekt je žestoko polovna guma. Potrošena i bačena.popovicvl piše: a ni polovne gume na moj auto nece skoro ici.
Doduše neko je kopao po otpadu pa je procenio da će biti dobra osnova za protektiranje.
Manite se protekta, može da bude opasna.
Od mene preporuka za Pirelli P7 Cinturato, odlična guma i jako dugo traje.
- zokkii
- popovicvl
- Poruka: 5662
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Zoki ispricaj mi tvoje iskustvo. Kako su se tebi pokazali protekti?
Ja sam zimske (T indeks) vozio 200, ove letnje sam juce pod pljuskom do BGa do 160.
Problem sto se ljudi tripuju da su pravljene od kartona. Ko i za sve u Srbiji, mi cemo zapadnoj Evropi objasniti kako se zivi. Na kraju od tih prica, najveci protivnici neceg novog ce pricati "eeee kad sam ja pricao da je to prava stvar", cinizam. Nemojte leteti ni avionom, jer se avionske gume protektiraju...do 12 puta. Guma ko guma, prefabrikovana.
Meni je smesno kad vidim kad ljudi prodaju gume za saksije, a jos smesnije kad vidim da ljudi kupuju bacene gume. Zelim ti da uvek imas srece i naletis na neku dobru saru i ne bas mator DOT, bar 3-4 godine star. Ziveo.
Ja sam zimske (T indeks) vozio 200, ove letnje sam juce pod pljuskom do BGa do 160.
Problem sto se ljudi tripuju da su pravljene od kartona. Ko i za sve u Srbiji, mi cemo zapadnoj Evropi objasniti kako se zivi. Na kraju od tih prica, najveci protivnici neceg novog ce pricati "eeee kad sam ja pricao da je to prava stvar", cinizam. Nemojte leteti ni avionom, jer se avionske gume protektiraju...do 12 puta. Guma ko guma, prefabrikovana.
Meni je smesno kad vidim kad ljudi prodaju gume za saksije, a jos smesnije kad vidim da ljudi kupuju bacene gume. Zelim ti da uvek imas srece i naletis na neku dobru saru i ne bas mator DOT, bar 3-4 godine star. Ziveo.
- zokkii
Jako loše.
Gledao sam jedne toliko loše odrađene da nisam mogao da verujem šta čovek drži na autu. Jednostavno fale parčići, druga ima neko čudno udubljenje po sredini, a sve spolja po bokovima ispucale kao da se radi gumama starim 6 i više godina
Što se tiče velikih protekta traju do oko 8 meseci (tada dođu već do žica). A kada se odvali parče kida sve oko gume.
Evo gde rastu osnove
[url=http://postimage.org/][img]http:// ... .jpg[/img]
photo sharing sites[/url]
Iskreno nikad ne bi stavio protekt na auto.
Za komercijalna vozila koja rade u težim uslovima gde se guma svuče za relativno kratko vreme tu se ISPLATI i po više puta protektirati isti pneumatik. Uglavnom se tada dobije nazad isti a neki tuđi.
I nikad se ne stavljaju na prednju osovinu.
Bez obzira na zakon.
Avionske gume se naravno puno ozbiljnije ispituju i naravno tako i protektuju.
Gledao sam jedne toliko loše odrađene da nisam mogao da verujem šta čovek drži na autu. Jednostavno fale parčići, druga ima neko čudno udubljenje po sredini, a sve spolja po bokovima ispucale kao da se radi gumama starim 6 i više godina
Što se tiče velikih protekta traju do oko 8 meseci (tada dođu već do žica). A kada se odvali parče kida sve oko gume.
Evo gde rastu osnove
[url=http://postimage.org/][img]http:// ... .jpg[/img]
photo sharing sites[/url]
Iskreno nikad ne bi stavio protekt na auto.
Za komercijalna vozila koja rade u težim uslovima gde se guma svuče za relativno kratko vreme tu se ISPLATI i po više puta protektirati isti pneumatik. Uglavnom se tada dobije nazad isti a neki tuđi.
I nikad se ne stavljaju na prednju osovinu.
Bez obzira na zakon.
Avionske gume se naravno puno ozbiljnije ispituju i naravno tako i protektuju.
- popovicvl
Cek, ne mogu da ti pohvatam pricu, malo konfuzno pises. Nisam te dobro shvatio. Kakva su tvoja iskustva sa protektima? Ja uglavnom kad proletim na cetvrtastim protektima pored simpaticnih malenih autica sa 200 na sat prevrnu se jadni. Verovatno zbog guma.
Zato su zapadnjaci, austrijanci, svajcarci, glupi Nemci i narocito blesavi skandinavci, dosetili, da kalupe koje proizvode idioti iz Continentala i Michelina iskoriste i prefabrikuju odbacene gume. E sad oni tu malo bezveze komplikuju. Proveravaju gume sa laserima, verovatno kinskim, nekim rengenom da vide da li ima skrivenih deformacija platna. Ubacuju u presu i na identican nacin kao u proizvodnji nove, proizvedu protektiranu prefabrikovanu gumu. Guma po ECE 108R i ECE 109R evropskom zakonu, MORA iskljucivo biti iskih karakteristika kao NOVA, da nosi oznaku, indekse, DOT.
E ta nemacka i svedska sirotinja, 2012. godine je ustedela 500.000 TONA crude oil, ili ti sirove nafte. Nadam se da ce im to pomoci da se nekako iskobeljaju iz krize i zivnu malo.
E vidis tu sliku sto si pokazao. Jako je tuzna. Te sve gume zavrse na primer na tvom autu. One sto nisu na toj slici, deklarisane su sa DOT 2014 "made in swizerland" u V indeksu, sa dve godine garancije i nalaze se upravo na mom autu.zokkii piše:
Zato su zapadnjaci, austrijanci, svajcarci, glupi Nemci i narocito blesavi skandinavci, dosetili, da kalupe koje proizvode idioti iz Continentala i Michelina iskoriste i prefabrikuju odbacene gume. E sad oni tu malo bezveze komplikuju. Proveravaju gume sa laserima, verovatno kinskim, nekim rengenom da vide da li ima skrivenih deformacija platna. Ubacuju u presu i na identican nacin kao u proizvodnji nove, proizvedu protektiranu prefabrikovanu gumu. Guma po ECE 108R i ECE 109R evropskom zakonu, MORA iskljucivo biti iskih karakteristika kao NOVA, da nosi oznaku, indekse, DOT.
E ta nemacka i svedska sirotinja, 2012. godine je ustedela 500.000 TONA crude oil, ili ti sirove nafte. Nadam se da ce im to pomoci da se nekako iskobeljaju iz krize i zivnu malo.
- dragan.pv
ma da budale komplikuju, sto verovatno radi i trpkovic cije nenadjebive gume stavis pa vozis 200 i razgrces male automobile oko sebepopovicvl piše: E sad oni tu malo bezveze komplikuju. Proveravaju gume sa laserima, verovatno kinskim, nekim rengenom da vide da li ima skrivenih deformacija platna.

a propo avionskih guma, tacno je da se one protektiraju, mogu i vise puta, u zavisnosti od stanja, ali iz razloga sto su konstrukcijski drugacije nego gume za drumska vozila. avionske gume su ciljano konstruisane da se izmedju ostalog mogu i protektirati jer trpe drugacija opterecenja od auto guma, a posto su skuplje a vise se habaju usteda je mnogo veca pa se isplati uci u taj proces koji je jako komplikovan ukoliko se zeli da krajnji proizvod bude odgovarajuceg kvaliteta, a mora biti...
daleko od toga da su sve protekt gume ubica na putevima, ali mislim da svako moze sa punim pravom da se zapita kakav je kvalitet istih proizvedenih u svrbiji gde se ne postuje ni nesto sto je tacno zakonom propisano, a ne neki postupak proizvodnje koji je za srpsko zakonodavstvo jos u dubokoj sivoj zoni...
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Nisam siguran da to vazi i za tezinu gume, jer je opste poznato da su protekt gume 30% teze od standardnih.popovicvl piše: Guma po ECE 108R i ECE 109R evropskom zakonu, MORA iskljucivo biti iskih karakteristika kao NOVA...
- zokkii
Na mom autu ne završe.
Jer nova guma nikad nije bila jeftinija, + sada svi daju i na rate.
Kada već toliko hvališ tu tehnologiju, zašto se vodeći proizvođači ne bave protektiranjem ? Sigurno bi imali ogromnu zaradu. Bile bi ugrađene najnovije sirovine.
Kada već toliko hvališ tu tehnologiju, zašto proizvođači automobila u vreme ove krize ne ugrađuju na nova vozila te toliko dobre i homologovane bačene pa nalepljene gume ? Ogroman prostor za zaradu.
Na osnovu čega možeš da tvrdiš da na tvom autu imaš ugrađene sve četiri identične gume. Ko ti garantuje da jedna nije Bridgestone, druga Michelin ,treća ESA a četvrta ko zna koja.
Svaka guma se različito ponaša.
Tačno se zna ko kupuje takve gume i njima su namenjene.
Ja to đubre ko zna koliko staro (a jeste đubre / bilo već jednom na đubrištu) ni u ludilu ne bi stavio na auto.
Jedan mali strani tekst
Retreads involve putting a new tread over an old tyre carcass, raising a raft of potential issues.
One of the biggest issues is what sort of life the tyre has had in its previous guise. Has it endured off-road punishment or been driven while flat, potentially damaging the sidewall, or shoulder.
Often it’s difficult to determine how old the original tyre was, yet tyre experts recommend using tyres for no longer than five years. That immediately limits their lifespan.
Retreads have also shown up poorly in independent testing when it comes to grip, which should immediately set off alarm bells given one of the main purposes of a tyre is to keep your car under control.For passenger cars, though, retreads have almost disappeared from the market because of the influx of cheap tyres, many of which are made in China.
“Most of the retread makers have gone out of business because new tyres are so cheap,” said one tyre retailer we spoke to.
Retreads are also speed limited; admittedly it’s to 160km/h, which is illegal on public roads, but it as least shows there are concerns about durability under some conditions.
Because of all these factors, we can’t recommend retreads. While we’d always recommend spending a little more in most circumstances, you’re at least better off with the cheapest new tyres on the market over retreads.
Jer nova guma nikad nije bila jeftinija, + sada svi daju i na rate.
Kada već toliko hvališ tu tehnologiju, zašto se vodeći proizvođači ne bave protektiranjem ? Sigurno bi imali ogromnu zaradu. Bile bi ugrađene najnovije sirovine.
Kada već toliko hvališ tu tehnologiju, zašto proizvođači automobila u vreme ove krize ne ugrađuju na nova vozila te toliko dobre i homologovane bačene pa nalepljene gume ? Ogroman prostor za zaradu.
Na osnovu čega možeš da tvrdiš da na tvom autu imaš ugrađene sve četiri identične gume. Ko ti garantuje da jedna nije Bridgestone, druga Michelin ,treća ESA a četvrta ko zna koja.
Ja to đubre ko zna koliko staro (a jeste đubre / bilo već jednom na đubrištu) ni u ludilu ne bi stavio na auto.
Jedan mali strani tekst
Retreads involve putting a new tread over an old tyre carcass, raising a raft of potential issues.
One of the biggest issues is what sort of life the tyre has had in its previous guise. Has it endured off-road punishment or been driven while flat, potentially damaging the sidewall, or shoulder.
Often it’s difficult to determine how old the original tyre was, yet tyre experts recommend using tyres for no longer than five years. That immediately limits their lifespan.
Retreads have also shown up poorly in independent testing when it comes to grip, which should immediately set off alarm bells given one of the main purposes of a tyre is to keep your car under control.For passenger cars, though, retreads have almost disappeared from the market because of the influx of cheap tyres, many of which are made in China.
“Most of the retread makers have gone out of business because new tyres are so cheap,” said one tyre retailer we spoke to.
Retreads are also speed limited; admittedly it’s to 160km/h, which is illegal on public roads, but it as least shows there are concerns about durability under some conditions.
Because of all these factors, we can’t recommend retreads. While we’d always recommend spending a little more in most circumstances, you’re at least better off with the cheapest new tyres on the market over retreads.
- popovicvl
To je zato sto nalivaju crni celik na gazecu povrsinu. Morao bi mi matematicki objasniti kako se navuce 30% vise tezine po gumi, a menja se 15% gume. To kako ja racunam, ispadne da je zalivaju celikom, jer da bi guma bila 30% teza nakon protektiranja, onda na gazeci sloj moraju staviti neki materijal koji je 3 puta tezi od sirove gume, a to je jedino moguce ako je celik u pitanju.sasa_f1 piše:Nisam siguran da to vazi i za tezinu gume, jer je opste poznato da su protekt gume 30% teze od standardnih.
Zoki, vidim da znas engleski, onda se edukuj. http://www.aircrafttyres.com/retreading ... lained.htm , ovde na ovom sajtu koji se zove "aircrafttyres" (avionske gume), ukratko objasnjeno. Ako trazis nemacke sajtove kucaj runderneuerte reifen. Sta mislis gde zavrse Michelin gume posle isteka roka skladiscenja? U fabrici. Nemoj da se iznenadis kad budes kupio Michelin gumu, novu, a na njoj pise "retreaded". Do 2020. udeo prefabrikovanih guma u zapadnoj Evropi mora biti veci od 50%. Iza fabrika mora postojati partner, nece Continental ili Michelin da ti da da prosto kopiras njihov proizvod, to je KRIVICNO DELO u Evropi, a zamisli jos da im izblatis ime? To nema sanse. Dozvoljavaju da proizvodis samo njihove "out date" sare, koliko da ne ugrozis nove proizvode. I gle cuda na tome zaradjuju lovu.zokkii piše: Kada već toliko hvališ tu tehnologiju, zašto se vodeći proizvođači ne bave protektiranjem ? Sigurno bi imali ogromnu zaradu. Bile bi ugrađene najnovije sirovine.
Svaki model guma ima poseban nacin tkanja karkase, nakon cega moze da se izlije gazeca povrsina. Znaci da gazeca povrsin mora odgovarati tkanju, zato su sve gume INDENTICNE. Drugim recima, ako sad vozim na Michelin Pilot Sport sari, ta guma je morala biti Michelin Pilot Sport, ne moze biti Bridgestone ili Wanly. Nazovi Trifkovice i pitaj ih da li moze da im ti das tvoje stare Michelin gume da ih oni prerade, i vrate tebi na koriscenje. Rece ti, NE. Ne zato sto ne pasu sare sa njihovim kalupima, vec zato sto ne rizikuju sa tvojim smecarskim gumama.
Rizican je to posao, radi se o glavama, opstoj bezbednosti saobracaja. Ako sumljas u sve to molim te pozovi "Jugoinspekt" i prijavi ih, ja bih licno voleo da ih oderu ko macke ako nesto muljaju, lazu, to su bre opasne stvari da bi se neko zajebavao oko toga.
Ovi Nemci grcaju u dugovima, pogledajte sto im se raspada fabrika, i muce ove jadne jugovice da rade za 2000 eura plate. Moram im napisati mail, bolje da odmah prodaju polovne gume, vise se zaradi nego sto se njakaju sa njima.
[youtube][/youtube]
Ovi Italijani su navukli budale hiljade guma, a niko nece da kupi.
[youtube][/youtube]
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9933
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
jel moze jos jedna anketa protekt vs oridjidji? 

ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Pazi, tako sam cuo od lokalnih vulkanizera, za tu brojku od 30%. Ali kad sam uzeo u ruku 205/55/16 standardnu i protekt, stvarno ima doosta razlike u tezini.popovicvl piše:To je zato sto nalivaju crni celik na gazecu povrsinu. Morao bi mi matematicki objasniti kako se navuce 30% vise tezine po gumi, a menja se 15% gume. To kako ja racunam, ispadne da je zalivaju celikom, jer da bi guma bila 30% teza nakon protektiranja, onda na gazeci sloj moraju staviti neki materijal koji je 3 puta tezi od sirove gume, a to je jedino moguce ako je celik u pitanju.sasa_f1 piše:Nisam siguran da to vazi i za tezinu gume, jer je opste poznato da su protekt gume 30% teze od standardnih.