Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Gume

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
zoradonjic
Poruka: 100
Član foruma od: nedelja, 20. dec. 2009. u 12:02h
Kontakt:

Re: Gume

Poruka od zoradonjic » utorak, 14. sep. 2010. u 20:46h

Ових дана усвојише правилник о потребној опреми. У зимском периоду (чини ми се од 01.11. до 01.04.) зимске гуме са најмање 4мм дубином шаре на свим точковима и ланци у гепеку. Чини ми се да и превише брину о нама. clap

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 14. sep. 2010. u 21:22h

Evo i clanka: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/207023 ... a-300-evra

Ono sto mene zanima jeste da li moramo sad po novom da imamo i lance uvek sa sobom, i pored toga sto imamo zimske gume? Gume sam planirao da kupujem, lance bas i ne jer mi ne trebaju...
Fiesta!!

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » utorak, 14. sep. 2010. u 22:01h

izvinite za off
ova nasa vlast je poludela samo pare pare pare
ja ne shvatam sta ce meni lanci u vojvodini ako imam zimske gume (mozda se ja ne razumem u to ali smatram da su dovoljne samo gume)
ali ajde za planine neka im budu i lanci....
e sada imate li neku preporuku za zimske gume ??
posto sam slab pri keshu ,meni su i sada na zadnjim tockovima zimske gume (sava)
e pa sada da li je bolje da i na prednjim budu savine gume ili mogu bilo koje??
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 14. sep. 2010. u 22:05h

@dule0911
Члан 121.
Зимска опрема моторних и прикључних возила осим возила врсте L, у смислу овог правилника, подразумева:
1) пнеуматике за зимску употребу (нпр. M+S, Snow, Winter и др.) на свим точковима возила врста M1 и N1;
2) ланце односно друге уређаје за повећање тракције;
3) за возила врста M2, M3 и N обавезни део зимске опреме је и лопата осим возила која учествују у јавном градском превозу.
Дубина газећег слоја на пнуматицима за зимску употребу не сме бити мања од 4 mm.
На возилима се не смеју постављати пнеуматици са клиновима.
У периоду од 1. новембра до 1. априла возила морају бити опремљена зимском опремом. Ван наведеног периода возила могу бити опремљена зимском опремом.
Ланци и други уређаји за повећање тракције морају обавезно да се поставе на точкове када је коловоз покривен снегом на одсеку пута који означен саобраћајним знаком „ланци за снег”. Ова опрема се може поставити на точкове и на одсеку пута који није означен овим знаком само када је коловоз прекривен снегом.
U prevodu sa ovoga kako tu piše - sve se čini, na žalost, da je odgovor da, moraš da imaš sve elemente propisane pravilnikom u vozilu ("vozila moraju biti opremljena zimskom opremom"), a obaveza montiranja lanaca postoji samo kada uslovi ili znaci to traže ("kada je kolovoz pokriven snegom na odseku puta koji je označen saobraćajnim znakom 'lanci za sneg'.")

U nedelju je, doduše, gostovao neki baja kod porodice Alvirović, da prokomentariše celu tu priču oko novog Pravilnika, i u najboljem politikantskom maniru niti je potvrdio niti je opovrgao da će lanci za sneg morati da se stalno imaju u automobilu. Ali je zato iz šešira izvukao neku priču da lance navodno neće morati da imaju vozači u gradu, iako to nigde nije u Pravilniku spomenuto, što će reći da je propis namenjen da se krši i pre nego što je zvanično zaživeo. Evo ovde snimak pa kome se gleda... konkretan deo je negde oko 10-tog minuta emisije.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » utorak, 14. sep. 2010. u 22:44h

Ma lanci me i ne brinu nesto,dam 20ak evrica i bacim ih u cosak gepeka pa nek stoje..normalno da u gradu nece cimati vozace,uglavnom se kako tako ocisti sneg a pogotovo gde je ravno kao kod nas u NS stvarno za njima nema nikakve potrebe,da ne spominjem da nigde i nema znaka za lance za sneg pa je ok da spuste loptu oko te price jer u zakonu sve izgleda strogo..nego gume su tu glavna stvar,evo bas sad malo pretrazujem i koliko vidim za moje 17ke najjeftinije Barumke 13500 hiljada X 4..bilo bi dobro da se razvije malo rasprava u tom smeru jer koliko vidim sve nas to ceka..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 14. sep. 2010. u 22:51h

Tebi cedo savetujem da uradis isto sto i ja. Trenutno trazim 4 celicne ili fabricke aluminijumske 16' za mondea, kad ih nadjem za neku povoljnu cifru kupujem i uzimam zimske gume.
Posto su wintere 205/55R16 oko 60-70e, tj duplo jeftinije, racunica je prosta. Isplate se cak i pored investicije za felne, jos po nasim dobrim putevima kad zeznes felnu i gumu, jeftinije je naci drugu 16' gumu i felnu, nego u slucaju 17'.
Ja ovako racunam: 70e x 4 + max. 150e na tockove druge = 430. Nove 17' zimske = 540.
Plus sto sa drugim setom tockova ne moras stalno da placas za montazu i demontazu letnjih/zimskih guma na felnu, vec samo dignes auto i zamenis ih.
Fiesta!!

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » utorak, 14. sep. 2010. u 23:04h

Razmisljao sam i o tome a i gumama za sve 4 sezone mada sam brzo odustao od te ideje..ovo sa celicarama kad se baci na papir izgleda skroz ok (5+ iz matematike :D ),plus cuvam fabricke alu koje vec imaju par tragova od prosle zime thumbdown..samo da nadjem fabricke,sve mislim da ih nema svakom cosku,ima li neke alternative..

Slika

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 14. sep. 2010. u 23:21h

Ako bas nista ne nadjes, u Grandu je cena za 1 celicnu felnu 60e, znaci 240e felne plus 280e gume - 520e, opet manje nego 17' gume.
All season gume ja ne volim, jer nisu dovoljno dobre ni leti ni zimi, i stalno vozis uz kompromis. Dva seta jesu manje isplativa, ali su najbolje resenje po mom misljenju.
Fiesta!!

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » utorak, 14. sep. 2010. u 23:34h

Pa da,zato sam i odustao..volim leti da imam letnje gume,ulivaju mi sigurnost a i kolica su nam poprilicno brza..zimi inace vozim polako a i gledam sto manje da vozim pa mi do sada i nije bilo bitno ali sta je tu je,takav je zakon..nista bacam se polako u potragu pa cemo videti sta cemo i kako cemo na kraju..
EDIT:Znaci bilo koje fordove 4X108 mi odgovaraju,recimo sa Fokusa itd...?

Slika

Estariol
Poruka: 959
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » utorak, 14. sep. 2010. u 23:44h

@Lale:

Izgleda da sam se zajebo, nisam obratio pažnju na to cekicko cekicko cekicko cekicko cekicko cekicko 2001 su godište, al sad šta je tu je... cekicko cekicko cekicko cekicko cekicko
Nisu nigde ispucale niti deluje da su se osušile, vidi se da nisu vožene 100%. Lično znam prodavca, pa ako se nešto dogodi sa njima a da nije do vožnje i uslova na putu, a ja preživim... rulest war war war ... :D
Inače sam čitao po netu da gume ako su dobro skladištene mogu da stoje i 10 godina pre montaže i da posle toga mogu da se voze još 5 godina... Mršava uteha, al videćemo...

Što se novih propisa tiče video sam u "novostima" da će maximalni nivo buke biti 92dB ili nema registracije, nema prve registracije za automobile bez pojaseva i naslona za glavu na zadnjem sedištu ako nisu oldtajmeri (1971.god. i stariji) a priprema se i obaveza oba spoljna retrovizora i nepotvrđeno - obavezan ABS... Može, al mislim da će pre revolucija da izbije i da će naši politikanti (jer se ne mogu nazvati političarima) biti obešeni za jaja. Ova fora sa paketom prve pomoći je progurana zbog Galenike... war war war war war war war
Opet - može, al nek sa takvim zahtevima daju i odgovarajuće prihode i stepen zaposlenosti...
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

Fokusirani Neuron
Poruka: 3
Član foruma od: utorak, 6. apr. 2010. u 14:53h

Poruka od Fokusirani Neuron » sreda, 15. sep. 2010. u 00:58h

Estariol piše:@Lale:
Što se novih propisa tiče video sam u "novostima" da će maximalni nivo buke biti 92dB ili nema registracije, nema prve registracije za automobile bez pojaseva i naslona za glavu na zadnjem sedištu ako nisu oldtajmeri (1971.god. i stariji) a priprema se i obaveza oba spoljna retrovizora i nepotvrđeno - obavezan ABS... Može, al mislim da će pre revolucija da izbije i da će naši politikanti (jer se ne mogu nazvati političarima) biti obešeni za jaja. Ova fora sa paketom prve pomoći je progurana zbog Galenike... war war war war war war war
Opet - može, al nek sa takvim zahtevima daju i odgovarajuće prihode i stepen zaposlenosti...

Tvoj auto je već registrovan, pa te se odredbe koje tretiraju uslove za PRVU REGISTRACIJU ne tiču.

Pogledaj i sam. :)

http://mints.rs/PRAVILNIK.doc

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21564
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 15. sep. 2010. u 02:27h

cedo86 piše:Pa da,zato sam i odustao..volim leti da imam letnje gume,ulivaju mi sigurnost a i kolica su nam poprilicno brza..zimi inace vozim polako a i gledam sto manje da vozim pa mi do sada i nije bilo bitno ali sta je tu je,takav je zakon..nista bacam se polako u potragu pa cemo videti sta cemo i kako cemo na kraju..
Ammm... mislim da nemaš 4 rupe nego 5 rupa i mislim da ti je promer 5x108 :D

Tako da ti paše sa veoma ograničenog broja kola :)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

vucki
Poruka: 2146
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » sreda, 15. sep. 2010. u 09:39h

Trebalo bi da je 5x108 na njegovom mondeu,cedo ako te interesuju povoljno 16'alu za zimski set javi mi se na pp

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » sreda, 15. sep. 2010. u 11:09h

Markedjani piše:
cedo86 piše:Pa da,zato sam i odustao..volim leti da imam letnje gume,ulivaju mi sigurnost a i kolica su nam poprilicno brza..zimi inace vozim polako a i gledam sto manje da vozim pa mi do sada i nije bilo bitno ali sta je tu je,takav je zakon..nista bacam se polako u potragu pa cemo videti sta cemo i kako cemo na kraju..
Ammm... mislim da nemaš 4 rupe nego 5 rupa i mislim da ti je promer 5x108 :D

Tako da ti paše sa veoma ograničenog broja kola :)
A hteo sam ici sinoc do auta da ih prebrojim hahahaha ali me mrzilo pa sam mahinalno napisao 4 umesto 5 cekicko,hvala ;),nego koja kola bi tu jos mogla uci u igru ..

@vucki javi mi na pp,cenu,stanje,jesu fabricke za mk3,mogla bi i slika neka,pozz..

Slika

Estariol

Poruka od Estariol » petak, 24. sep. 2010. u 10:53h

Otkazali obavezne 4 zimske do 1. Maja sledeće godine... redbullw

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21564
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 24. sep. 2010. u 11:54h

Ja mislim da to nije razlog da se otkaže i kupovina zimskih guma ;)

Kad je prednja vuča u pitanju... makar napred staviti zimske i biće fino.

Dok za zadnju vuču ili sve 4 zimske ili ništa ;)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 24. sep. 2010. u 15:14h

Ovo ukidanje za mene je znacilo samo jednu stvar: bar 2 gume cu naci polovne u dobrom stanju, jer jbg jeftinije je. Mozda i sve 4 ako su bas dobre, ali videcu. Posto su polovne dosta jeftinije, nije mi bitno sto ce se pojesti posle jedne zime thumbsuph

Ali sve 4 zimske su svakako pozeljne, cak i za prednju vucu. Ne zbog trakcije prilikom kretanja vec generalno stabilnosti. Neki ce sad reci: "ma ja sam dobar vozac, kad ides polako i pazis neces imati problema". To samo znaci jednu stvar: jos niste dosli u neizbeznu situaciju gde nemate apsolutno nikakvu kontrolu nad autom (nisam ni ja, hvala bogu).
Znaci ako nemate para nadjite negde dobre polovne, jer kao sto neko rece losa zimska je mnogo bolja nego bilo kakva letnja u tim uslovima.
Fiesta!!

Estariol

Poruka od Estariol » subota, 25. sep. 2010. u 12:42h

Apsolutno se slažem, nisam ni napisao svoj prethodni post u kontextu "ne trebaju sve 4 zimske", već sam mislio na to da sad nema potrebe za žurbom oko kupovine. Kupio sam jednu novu, kupiću još jednu do početka sezone ( Fulda Kristall Motero 3), i imam još dve stare koje ću za početak staviti na zadnje točkove i kad kupim još dve gume u toku zime i njih menjam, taman će sledeće sezone na pogonske točkove... :D ...

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » subota, 25. sep. 2010. u 14:48h

Kupuju se zimske definitivno,evo sad nadjoh Sava Eskimo HP za 7400,odlicna konkurencija Winteri koju bih ipak zaobisao sa obzirom na dimenziju koja meni treba..

Slika

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » subota, 25. sep. 2010. u 17:17h

Ne kupujte polovne gume. Ne bi ih neko tek tako odbacio. Ako ste vec resili polovne,gledajte datum proizvodnje i da nisu deformisane...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

dule0911

 

Poruka od dule0911 » subota, 25. sep. 2010. u 18:42h

Da te ispravim. Ne kupujte polovne gume bez provere. Znaci nema verovanja na rec i slicnih stvari, nego lepo na masinu za balansiranje pa ako je sve kako treba kupuje se. Naravno i datum proizvodnje je dosta bitan pogotovo za zimske gume, letnje ne toliko ali je isto bitan.
Jeste lepo imati novu gumu, ali ako je budzet ogranicen treba pokusati i naci kompromis. A ako se ne nadje dobra polovna, ne treba rizikovati sa losijom vec se voziti par nedelja GSPom dok se ne skupi kinta za nove :D
Sa fiestom do sada nisam imao ovaj problem jer su gume bile i nove veoma jeftine, ali za Mondea i nije bas jeftino.

Btw ovom prilikom cu pohvaliti (letnje) Kleber Hydraxer HP2 - odlicne za kisu, mozda najbolje koje sam imao do sada na bilo kom autu. Bare uopste ne osecaju, niti mi cima volan niti guma gubi kontakt sa povrsinom kad se brzo uleti, stvarno extra thumbsuph
Fiesta!!

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » subota, 25. sep. 2010. u 23:15h

E pa bato hoces da vozis 16-ice lol

Zimske Sava eskimo imaju jednu manu,a to je voznja po kisi kao na klizaljkama! Kod vrhunskih zimskih si bezbedan na svim podlogama
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

ckomi
Poruka: 16
Član foruma od: utorak, 3. nov. 2009. u 23:29h

Poruka od ckomi » nedelja, 26. sep. 2010. u 11:49h

Dali neko zna gde u Nisu i okolini moze da se nadje neko da prodaje polovne gume i felne u dobrom stanju? Hvala i pozdrav.

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » nedelja, 26. sep. 2010. u 12:54h

Nesa piše:Zimske Sava eskimo imaju jednu manu,a to je voznja po kisi kao na klizaljkama! Kod vrhunskih zimskih si bezbedan na svim podlogama
Bilo je price za stariji Eskimo S3 model da su losije po kisi,sad je u prodaji nova Eskimo HP guma koja je po testovima dosta bolja u svim uslovima voznje,evo test i jedne i druge.. Eskimo HP vs Eskimo S3

Slika

Estariol

Poruka od Estariol » nedelja, 26. sep. 2010. u 15:31h

Da, samo što se Eskimo HP pravi siključivo za felne od 15" pa naviše... I šta sad mi ninđe s 13 i 14" da radimo? hahahaha

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“