Gume
- Neša
- VIP
- Poruka: 5055
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Re: Gume
Vozene na zadnjoj osovini od septembra do sredine aprila,auto stalno pun, malo brza voznja po krivinama ali dobar kvalitet asfalta. Kad kazem nazubljene mislim na one spoljne blokove ali samo na po jednoj strani gume,kad predjes rukom u jednom smeru normalno,a unazad zapinje ruka na svakom bloku...Ovaj par sto je bio na prednjoj osovini je ok ali prednje su stavljene tek krajem novembra.
Jel hoce to od velikih brzina i visoke temperature?
Vi sto vozite mondeo mk3 koje ste simptome imali pre no sto ste menjali amortizere,meni hoce da tupo lupka na sitno kad vozim po glatkom asfaltu sa sitnim neravninama i to prvih 5minuta voznje,posle kao da se nesto razradi ali posle i dalje izbocine na putu savladava tupim zvukom,najlakse uocljivo na naboranom asfaltu ispred nekog semafora. Solje napred cu uskoro da menjam pa neznam dal da roknem i par novih sachs amortizera kad se vec sve skida.
Jel hoce to od velikih brzina i visoke temperature?
Vi sto vozite mondeo mk3 koje ste simptome imali pre no sto ste menjali amortizere,meni hoce da tupo lupka na sitno kad vozim po glatkom asfaltu sa sitnim neravninama i to prvih 5minuta voznje,posle kao da se nesto razradi ali posle i dalje izbocine na putu savladava tupim zvukom,najlakse uocljivo na naboranom asfaltu ispred nekog semafora. Solje napred cu uskoro da menjam pa neznam dal da roknem i par novih sachs amortizera kad se vec sve skida.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
lupanje amorta je zadnji stadijum, prvo auto hoce da ljuska na brzim prolascima krivina a posebno na asfaltu sa dosta pregiba..
a ako su spoljne ivice guma ondak su od temperature, nece nista da im skodi sad al nemoj ih voziti leti..
a ako su spoljne ivice guma ondak su od temperature, nece nista da im skodi sad al nemoj ih voziti leti..
- dule0911
-
- Poruka: 13649
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ja sam menjao amorte kad su krenuli da ljuljaju pod opterecenjem, ne toliko primetno u normalnoj voznji ali primetno u brzoj krivini na losijem tj talasastom asfaltu. Inace u normalnoj voznji sam samo kad napunim auto dupke i prelazim preko neravnina video u retrovizoru da se auto ne smiri odmah vec ima jedno dodatno ljuljanje gore-dole 

Fiesta!!
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Meni su amortizeri radili kako treba ali se stvorio neki aksijalni luft koji je uzrokovao lupkanje slicno lupkanju stabilizatora. Sve je bilo manje vise ok ali me to lupkanje sludjivalo. Naravno kada sam promijenio amortizere skontao sam koliko je voznja udobnija i sigurnija. Oni odlaze polako i ti se navikavas s vremenom na nesto losije performanse i mijenjas ih kada su vec potpuno stradali. Po pravilu se mijenjaju kada izgube 30% svoje funkcije ili na 80.000 km prosjecno.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9931
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
-
Jedno kratko pitanje. Moze li povrsina puta uticati na balans tockova? Primjetio sam iduci na posao da auto trese kao da su sve cetiri gume nebalansirane izmedju 120 i 140 km/h dok kada se vracam to nije slucaj pa sam pravo zbunjen (by the way vracam se istim putem nazad i istom brzinom/ autoput Banja Luka - Gradiska) i nema tih vibracija skoro pa uopste. Jel' moguce da povrsina puta utice na to?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
-
Znaci nisam utripovao nesto. 
Mada me cudi jer kada je put neravan osjeti se nekako drugachije, ovo kao da gume nisu balansirane...

Mada me cudi jer kada je put neravan osjeti se nekako drugachije, ovo kao da gume nisu balansirane...
-
Vala bas cu da probam.
Kazem ti sve kontam da tripujem jer mi je tih belaja sa vibracijama preko glave ako ces iskreno.
Kazem ti sve kontam da tripujem jer mi je tih belaja sa vibracijama preko glave ako ces iskreno.
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9931
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
Ubaci bolje prolece leto 215/45 R17

ima se,moze se - nema se,mora se....
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
16" Sport Contact 2 spremne za medjusezonu
(desna je bila nova do skoro, bila u rezervi od skoro
cale montirao jer je rasturio 18", presla je 30ak km, jos ima kruzice na gazecem delu k'o ova nova..)

- Gosa46
- Poruka: 231
- Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h
Spoljni ostaje isti zbog maksimalne razlike od 3%.
. Felne manjeg precnika mnogo ruzno stoje na mondeu i jos vise vizuelno povecavaju ogroman razmak izmedju gume i ruba.
Mislim da nema auta kojem male fene ruznije stoje od mondea.

Mislim da nema auta kojem male fene ruznije stoje od mondea.
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste