Lupa na desnoj strani Focus TDCi
- sasa_f1
- Poruka: 10030
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Re: Lupa na desnoj strani Focus TDCi
Ako nekog interesuje, zvao sam neki servis u Zemunu.
Demontaza letve, remont, montaza, ulje, centriranje trapa - 230e
E sad, nesto me jos interesuje. Posto su mi rekli da ima lufta u desnoj cauri.... Neko mi rece da je moguce da se zameni samo ta caura?
Sad cu da idem do mehanicara da pitam, al reko mozda neko od vas zna.
Demontaza letve, remont, montaza, ulje, centriranje trapa - 230e
E sad, nesto me jos interesuje. Posto su mi rekli da ima lufta u desnoj cauri.... Neko mi rece da je moguce da se zameni samo ta caura?
Sad cu da idem do mehanicara da pitam, al reko mozda neko od vas zna.
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
polovna letva 70ak evrica za focus
- sasa_f1
Koja moze da potraje mesec dana...
- milan_gt
ja sam zbog rupe i naplate od osiguranja menjao letvu pre 100k km, stavio polovnu od S&G, i dalje je dobra..
- sasa_f1
Verujem. Nema pravila. To je macka u dzaku.
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
fali vama po jedna letva 

Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- milan_gt
jes, da te isibamo.. 

- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Dje si do sad?bojcistv piše:Tako je meni lupao amortizer za koji su se svi majstori u Banjaluci kleli u djecu, rodbinu, komsije i kumove da nije nista a na kraju je bio taj amortizer zbog kojeg sam bio proglasen ludakom koji previse zakera i trazi od majstora nesto vise od promjene ulja i filtera. U ovlascenom servisu su mi rekli da to tako treba i da je to granicama tolerancije.
Dobio luft u semeringu i lupkao je samo na odredjenim neravninama. Tacno sam znao od posla do kuce i nazad gdje ce da lupi.
Kada sam na sopstevnu inicijativu promijenio amortizere majstor koji je poslije sjeo u kola rekao je da prosto ne moze da vjeruje da je tako nesto moguce. Amortizer je bio savrseno ispravan sto se tice prigusivanja vibracija ali je klip imao malo aksijalnog hoda i znao je ponekad da lupka. Orginal stabilizator samo malo tise. Nije ga bilo moguce skontati na treskalici ili tako necemu, samo u voznji.

-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Напријед лијево и звучало је потпуно исто као стабилизатор, само што је интензитет звука лупања зависио од вањске температуре. Што топлије то је звук био гласнији.
Излуђивало ме је, али ауто и поред тога на цести није показивао проблеме карактеристичне за истрошене амортизере.
У сваком случају рецимо да су попустили 35% што и није тако лош с обзиром да су били фабрички мада су три машине на техничком прегледу, које мјере истрошеност амортизера, утврдиле истрошеност од око 5% што је занемарљиво. Сјећам се да сам једноставно један дан (наравно када сам добио плату
) ушетао у радњу, купио амортизере и поподне их промијенио и мајстор је био забезекнут понашањем послије тога. Схватиш тада колико су ти лоши били амортизери у односу на старе.
Излуђивало ме је, али ауто и поред тога на цести није показивао проблеме карактеристичне за истрошене амортизере.
У сваком случају рецимо да су попустили 35% што и није тако лош с обзиром да су били фабрички мада су три машине на техничком прегледу, које мјере истрошеност амортизера, утврдиле истрошеност од око 5% што је занемарљиво. Сјећам се да сам једноставно један дан (наравно када сам добио плату

"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- Cedo
- VIP
I moji amortizeri jos uvek odlicno amortizuju, nema ljuljanja niti bilo cega slicnog, sve na trapu je pretreslo par majstora i ispada sve OK a odredjeni luft, u manjoj meri lupkanje, ipak postoji, u pitanju je zadnji trap i to je neki cudan osecaj praznog hoda kad se predje preko odredjenih neravnina, prosto negde nesto nije utegnuto 100%, na drugom autu sam imao isti problem godinama i onda mi se ista stvar prenela i ovde i to me izludjuje a ne bih da menjam deo po deo dok se ne utvrdi sta je.. Ali prosto mi nemoguce deluje da sve ispada savrseno u redu iako je bas osetno da nesto nije OK, tipujem na amortizere ali......
- milan_gt
ako je nazad namotaj par slojeva izolir trake na onaj metalni spic, gde se nasloni zadnjih sedista uklapaju kad ih vratis posle obaranja..e ja sam to jedva provalio jer nije lupkalo kad neko sedi pozadi..a nekim cudom je prenosilo kao da je do ogibljenja..mislim pokusaj, bar je jeftino.. 

- Cedo
- VIP
Sve je moguce, mada ovo je nesto na trapu 100%, vise je u pitanju luft nego lupkanje, prosto propada sediste, da izvines, pod dupetom, i nije ovo toliko kriticno koliko me nervira sto ne znam sta je u pitanju, javi se na odredjenim neravninama a kada su te neravnine u krivini, hoce da zabaci ponekad, minimalno al osetno, zadnji kraj...
-
- Poruka: 878
- Član foruma od: nedelja, 12. maj 2013. u 00:07h
Da ne otvaram novu temu, lupalo mi je pozadi i to sa desne strane, cudan zvuk koji se javljao i na blazim neravninama. Sve sam vadio iz gepeka ne bi li provalio sta lupa. Danas provalim da se to cuju vrata od gepeka, imaju lufta i idu gore dole i prave neki cudan tup zvuk. Podignem vrata i vidim da sa strane imaju gume, koje odvajaju metal. Te gume imaju navoj, jedna je bila odvijena skroz dok je druga bila zavijena skroz. Zavijem i tu drugu skroz i sada nema zvuka
Mozda nekome bude od koristi.

- Cedo
- VIP
Sto se tice lupkanja u zadnjem trapu veci deo problema je bio u sajlama rucne, prilicno su slobodno vezane i izgleda da su lupkale kao nenormalne, prosto neverovatno da takva glupost moze da bude uzrok bilo cemu, a pogotovo osecaju da se nesto raspada prilikom prelaska preko ostrih neravnina, momci iz servisa u Veterniku pregledali trap pa ih stegnuse da ih eliminisu iz price, za svaki slucaj, i sad je totalno druga prica u voznji..
-
+1 Sajle rucne obavezno vezati jakim vezicama jer to zna lupati da je nevjerovatno...
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
-
- Poruka: 36
- Član foruma od: sreda, 27. nov. 2013. u 17:37h
Sasa jesi resio problem sa letvom???
- sasa_f1
Nije letva u pitanju, vec mi je zbog spustenog auta, kraj balans stangle udarao o deo sasije.
- sasa_f1
Danas u potpunosti resen ovaj problem pomeranjem balans stangle u centralu.
-
- Poruka: 75
- Član foruma od: utorak, 10. dec. 2013. u 20:47h
Jesi li homokinetičke rastavljao i stavio novu mast?
Meni se je čulo neko sitno lupkanje jedva primjetno naprijed desno samo kad bi išao preko neravnina. Najbolje bi to čuo kad bi išao po krupnijem makadamu. Skinuo sam desnu poluosovinu, rastavio zglob (vanjski i unutarnji) oprao ga i dobro stavio grafitne masti. Možda sam mu ovim samo malo produžio život.
Inače pored mondea vozim mercedesa w123 karavana starog 35 godina. Mercedesov trap je neuporedivo tiši.
Ne mogu se nikako naviknuti na mali anšlang kod mondea. Sa mercedesom se u malom prostoru okrenem ko od šale, a s mondeom mi je to već patnja.
Meni se je čulo neko sitno lupkanje jedva primjetno naprijed desno samo kad bi išao preko neravnina. Najbolje bi to čuo kad bi išao po krupnijem makadamu. Skinuo sam desnu poluosovinu, rastavio zglob (vanjski i unutarnji) oprao ga i dobro stavio grafitne masti. Možda sam mu ovim samo malo produžio život.
Inače pored mondea vozim mercedesa w123 karavana starog 35 godina. Mercedesov trap je neuporedivo tiši.

Ne mogu se nikako naviknuti na mali anšlang kod mondea. Sa mercedesom se u malom prostoru okrenem ko od šale, a s mondeom mi je to već patnja.
-
Ах зглобови код Мондеоа су посебна прича....мене већ двије и нешто године пате вибрације на ауту у распону 120 до 140....изгледа да ћу то ријешити једино замјеном полуосовина и то замјенити их новима. Ништа половно.
Сасвим случајно сам сконтао да када сам промијенио опругу на лијевој страни ауто поново почео јако да вибрира кад возим преко 120 што прије није радио односно јесте али сам то ријешио када сам ставио половну лијеву полуосовину. Контам како сад поново исто када сам мијењао полуосовину? Сконтам да када ми је ауто на тој страни пао једно 2 цм (због лоше опруге) помјерила се и осовина у унутрашњем зглобу и онај крстић на којем стоје лежајеви у шољи злгоба није био на да тако кажем "default" мјесту па се вибрација смирила јер се шоља на том мјесту није толико појела. Чим сам вратио опругу која је подигла ауто за пар цм односно онако како треба бити вибрација на полуосовини се вратила јер се лежајеви сада налазе на претпостављеној и најчешћој позицији која је поједена мало више него остали њен дио. Морам признати да нисам чуо да оне могу да лупају на неравнинама (мислим полуосовине) већ само да стварају вибрацију (у случају унутрашњег зглоба, односно лупкање приликом кретања ако је то баш пуно отишло) или крцкање када се скреће што значи да је отишао хомокинетички вањски зглоб.
Сасвим случајно сам сконтао да када сам промијенио опругу на лијевој страни ауто поново почео јако да вибрира кад возим преко 120 што прије није радио односно јесте али сам то ријешио када сам ставио половну лијеву полуосовину. Контам како сад поново исто када сам мијењао полуосовину? Сконтам да када ми је ауто на тој страни пао једно 2 цм (због лоше опруге) помјерила се и осовина у унутрашњем зглобу и онај крстић на којем стоје лежајеви у шољи злгоба није био на да тако кажем "default" мјесту па се вибрација смирила јер се шоља на том мјесту није толико појела. Чим сам вратио опругу која је подигла ауто за пар цм односно онако како треба бити вибрација на полуосовини се вратила јер се лежајеви сада налазе на претпостављеној и најчешћој позицији која је поједена мало више него остали њен дио. Морам признати да нисам чуо да оне могу да лупају на неравнинама (мислим полуосовине) већ само да стварају вибрацију (у случају унутрашњег зглоба, односно лупкање приликом кретања ако је то баш пуно отишло) или крцкање када се скреће што значи да је отишао хомокинетички вањски зглоб.