Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Lupkanje u prednjem desnom tocku - specificno

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
srdjan_r
Poruka: 25
Član foruma od: ponedeljak, 18. jun 2012. u 11:30h

Lupkanje u prednjem desnom tocku - specificno

Poruka od srdjan_r » četvrtak, 6. dec. 2012. u 12:19h

Zdravo svima.
Znam da vec imaju teme oko lupkanja u prednjem desnom tocku, ali ni jedna ne opisuje moj problem. Dakle na mom Mondeu MK3 karavan, od pre par meseci je pocelo cudno lupkanje koje se ispoljavalo samo na neravninama. Bio sam kod majstora ali nista nisu pronasli. Sumnjao sam na stabilizator, ali nije.
Od skoro je pocelo kao da grebe i to izjutra kada je auto stajao neko vreme. Posle u toku voznje, dosta se manje cuje. To grebanje i lupkanje se sada cuje jace kada prelazim preko neravnina. Ako je ulegnuce, cuje se zvuk kao da guma grebe o blatobran, ali nema tragova ostecenja na gumi.

Sada sumnjam na amortizere....ali bi mi svaka sugestija dobro dosla. Koje amortizere da kupim ako je do toga?

hvala

dovlak
Poruka: 27
Član foruma od: petak, 31. avg. 2012. u 11:28h

Re: Lupkanje u prednjem desnom tocku - specificno

Poruka od dovlak » nedelja, 9. dec. 2012. u 20:57h

kod mene su bukvalno isti simptomi, pregledano je stosta i nista nije nadjeno, trenutno sumnjam na nosac motora (onaj hidraulicni), al nikako da nadjem vremena za do dragomira.

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » nedelja, 9. dec. 2012. u 21:12h

Kakvim neravninama? Većim? Manjim? Na šahtovima koji nisu u nivou puta? Na poprečnim kanalima preko cijelog kolovoza? Sitnije neravnine? Krupnije?
Ima tih neravnina masa. Meni dok je lupkalo na mom Mondeo-u nakon nekog vremena postao sam tako dobar u predviđanju kada će da lupne, da je to bilo za ne vjerovati. Na kraju krajeva je bio amortizer, koji jeste prigušivao neravnine ali je dobio aksijalni luft (pa je klip šetao lijevo desno) i samim tim lupkao.
Inače mogu lupkati i kugle, spone, krajnice, seleni i još štošta.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

srdjan_r

Poruka od srdjan_r » ponedeljak, 10. dec. 2012. u 15:26h

Pa, letos se tek ponekad culo i to na asfaltu koji je da kazem talasast. Neravnina jedna za drugom. Ako je jedna onda nista :doh:
Sada, kao sto sam napisao, posle duzeg stajanja upalim kola i krenem cuje se grebanje, koje je jako kada je put neravan. Posle nekog vremena se cuje slabije, da bi posle duze voznje, narocito ako negde stanem na neko vreme skoro iscezao i pojavljivao se samo na nekim neravninama. Kada kazem neravnine mislim ulegnuca i izbocine.
Za sada sam poprilicno siguran da je u pitanju amortizer. Posetio sam majstora letos, i gledali su trap, ali nisu nista nasli. Stabilizatori su ok, kao i spone i sl. Znaci tocak nije imao nikakv luft i sl.

popovicvl
Poruka: 5650
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 10. dec. 2012. u 16:25h

Samo da upitam nesto. Kako ste proveravali trap, tj. jeste li podizali auto na dizalicu ili na kanal?

srdjan_r

Poruka od srdjan_r » utorak, 11. dec. 2012. u 14:53h

Auto je podignut je dizalicom. Onom velikom, visoko. ;)

popovicvl
Poruka: 5650
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » utorak, 11. dec. 2012. u 16:44h

Trap proveravaj na kanalu obavezno. Kad je na dizalici, tockovi se otegnu, pa sve izgleda cakum pakum. Na kanalu auto je u "priprodnom" polozaju, tu se vidi gde ima lufta. Ovo ti ja iz mog iskustva.

dovlak

Poruka od dovlak » utorak, 18. dec. 2012. u 14:00h

Kod mene lupkanje/struganje reseno. Hidraulicni nosac motora zamenjen, kod Dragomira naravno :D

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » utorak, 18. dec. 2012. u 19:41h

Hvala na informaciji. Kako ste dijagnostifikovali problem? Metodom zamjene raznih dijelova ili ste odmah znali o čemu je riječ?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

dovlak

Poruka od dovlak » utorak, 18. dec. 2012. u 19:52h

Metodom otvaranja haube :) . "Motor stoji na sasiji". Ja nebih znao jer nemam iskustva sa tim hidraulicnim nosacima, kod obicnih gumenih je lako, al ovo nisam znao istestirati, a nije ni par majstora. Uglavnom, nije mnogo tresao, grublje je radio kada je motor hladan, nakon sto se zagreje 'struganje' iscezne, dok ne predjem preko neke izbocine tipa lezeci policajac. Stavljen je neki obicni (gumeni) nosac, nisam razumeo dal je to od mk1.5, ili tdci-a, il tako nesto, tek sada je nosac obican gumeni.

GERARD
Poruka: 5
Član foruma od: sreda, 16. apr. 2014. u 22:40h

Poruka od GERARD » petak, 7. nov. 2014. u 13:25h

Pozdrav svima, moj problem je takoreci isti kao kod Srdjana, kad je auto hladan ujutru cuje se to struganje ili vec lupkanje, neznam ni ja tacno. Ono sto bih jos napomenuo je da se najvise cuje kada recimo krenem autom u prvoj brzini naravno i kada pustim gas tj pustim na motorno kocenje a ne pritiskam kocnicu. Tada auto normalno malo legne u prednjem kraju i krene to struganje. Onog trenutka kada dam gas kao da prestane da se cuje... Takodje se cuje na nekim ulegnucima na putu, ali u svakom slucaju kada je prednji kraj auta vise opterecen, kao da desna guma zakaci negde i zastruze ali nigde nikakvih tragova od struganj i slicno...Molim vas ukoliko ste imali ovakav problem da napisete sta je bilo u pitanju...zamenio sam onaj donji drzac menjaca<nov>, i taj nosac motora desni<polovan stavljen ali dobar> i situacija ista... majstor sumnja i na amortizer ,kaze da i on hoce da struze tako kad je los , nisam vise pametan sta da menjam :suicide:
YOU ll NEVER WALK ALONE

srdjan_r

Poruka od srdjan_r » petak, 7. nov. 2014. u 14:07h

Problem sa struganjem kada naleti na ulegnuce je bio u nosacu motora.

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“