Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Razlika između stvarne potrošnje i one koju prikazuje bord

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
ecentar
Poruka: 69
Član foruma od: subota, 28. avg. 2010. u 22:09h
Lokacija: Never never land - Srbija o kojoj pričaju, a koja to nikada neće postati

Razlika između stvarne potrošnje i one koju prikazuje bord

Poruka od ecentar » nedelja, 26. okt. 2014. u 20:41h

Nakon 25,000km vožnje ustanovio sam kao činjenicu da podatak koji očitava bord kompjuter što se tiče potrošnje nije tačan. Naime, kada natankujem gorivo do čepa (uvek na istoj pumpi, isti položaj auta, isto točiono mesto) i resetujem prosečnu potrošnju na bordu, vrednost prosečne potrošnje po bordu nakon jedno 1000km vožnje je 5,5 l/100km, a kada ga dopunim, digitron kaže 6,5 l/100km. Jasno mi je da bord kompjuter nije 100% precizan, ali ovolika diskrapanca mi je neverovatna. Na prethodnom Fordu koji sam vozio razlika je bila daleko manja. U čemu može da bude kvaka? Kakva su vaša iskustva? U pitanju je Mondeo MK4 2.0TDCI 131KS.

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Razlika između stvarne potrošnje i one koju prikazuje bo

Poruka od dule0911 » nedelja, 26. okt. 2014. u 21:27h

Moje iskustvo na mk3 jeste da ne gledam board bas iz tog razloga jer nije precizan. Sluzi mi samo da vidim koja je spoljna temperatura i to je to.
Fiesta!!

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » ponedeljak, 27. okt. 2014. u 00:35h

Kod mene je dosta tačan, da kažem slaže za 0.1 plafon 0.2 litra... Moj sistem je da punim do čepa, resetujem bord i otprilike kad padne na pola opet tankujem i resetujem bord. Bord može više da slaže ako baš dosta voziš na otvorenom putu npr 500 - 600 km i tu oboriš maksimalno potrošnju pa onda nastaviš po gradu npr. 200 km gde on realno dosta potroši u gužvi a bord u takvoj situaciji ne može realno da podigne prosek i tu može da bude razlike. Takođe praktikujem da kad vozim samo po gradu sipam dok ne izađem na neki duži put, i obrnuto kad krenem na put sipam do čepa pa resetujem bord a po povratku ponovo sipam i ovom taktikom greške borda su mizerne... thumbsuph
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

ecentar
Lokacija: Never never land - Srbija o kojoj pričaju, a koja to nikada neće postati

Poruka od ecentar » ponedeljak, 27. okt. 2014. u 07:16h

Daki, i ja sam imao Fokusa II, i to kako opisuješ se apsolutno poklapa sa iskustvom koje sam i ja imao sa mojim Fokusom. Međutim očekivao sam da će kod Mondea biti u najmanju ruku isto, ako ne i preciznije, međutim ispostavilo se da je mnogo nepreciznije. E sad, da li je to slučaj samo kod mene, pa je to neka neispravnost ili je to tako na svim Mondeima, to me zanima da sazanam.

jelchica
Poruka: 615
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Poruka od jelchica » ponedeljak, 27. okt. 2014. u 08:59h

Kako ga natankaš do vrha? Meni uvek prelije, a ne prelije malo

ecentar

Poruka od ecentar » ponedeljak, 27. okt. 2014. u 09:07h

Točim lagano, a auto je nagnut nizbrdo prednjim krajem. U bilo kom drugom slučaju ne mogu da ga napunim kako treba. I meni je prelevao par puta.

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 27. okt. 2014. u 12:04h

Pa kako vam prelije? Zar nema na pistolju kocnica da zaustavi tocenje kad dodje do samog pistolja?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

jelchica
Poruka: 615
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Poruka od jelchica » ponedeljak, 27. okt. 2014. u 12:14h

Od trenutka kada pištolj izbaci do punog rezervoara staje još 15-20 litara, kako kad (EKO)
Moraš laganije da sipaš ako misliš da napuniš rezervoar

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 27. okt. 2014. u 12:16h

Zavisi koji EKO, i zavisi koji pistolj :D
Ja sam preko 2 godine sipao na pistolju koji je imao veci protok (prvi u nizu, izmedju ostalog su i kamioni tu sipali), onda sam se prebacio za par mesta na drugi pistolj i vidi cuda uvek mi stane sa prvim izbacivanjem bar 1000din vise u rezervoar :)
Fiesta!!

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8365
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » ponedeljak, 27. okt. 2014. u 12:32h

ED peni kada se sipa, a ta pena isključuje pištolj. Što je prazniji rezervoar pre će isključiti jer više peni. Zato u samom korisničkom uputstvu piše da se sipa dok ne isključi pištolj, sačeka malo da se pena slegne i na drugo isključivanje je rezervoar pun. Punjenje na čep nije praktično iz razloga što se uvek deo nafte koja je zagrejana vraća u rezervoar i povećava se njena zapremina pa se višak izbacuje na odušak koji postoji kod svakog rezervoara. Uz to kretanje po krivinama i kočenje, kretanje komešaju naftu u rezervoaru pa se opet izbacuje višak što predstavlja opasnost da se auto zapali.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 27. okt. 2014. u 15:10h

FM III piše:ED peni kada se sipa, a ta pena isključuje pištolj. Što je prazniji rezervoar pre će isključiti jer više peni. Zato u samom korisničkom uputstvu piše da se sipa dok ne isključi pištolj, sačeka malo da se pena slegne i na drugo isključivanje je rezervoar pun. Punjenje na čep nije praktično iz razloga što se uvek deo nafte koja je zagrejana vraća u rezervoar i povećava se njena zapremina pa se višak izbacuje na odušak koji postoji kod svakog rezervoara. Uz to kretanje po krivinama i kočenje, kretanje komešaju naftu u rezervoaru pa se opet izbacuje višak što predstavlja opasnost da se auto zapali.
+1
jelchica piše:Od trenutka kada pištolj izbaci do punog rezervoara staje još 15-20 litara, kako kad (EKO)
Moraš laganije da sipaš ako misliš da napuniš rezervoar
Ja uvijek sipam pun rezervoar. Nikada nisam nasuo vise od 7 litara od momenta kada pistolj izbaci prvi put. Sipao sam na tri pumpe, Nesto, Petrol i Nis i svuda je isto bilo.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

GERARD
Poruka: 5
Član foruma od: sreda, 16. apr. 2014. u 22:40h

Poruka od GERARD » utorak, 4. nov. 2014. u 12:10h

Moje iskustvo na fordu 2.0 tddi je to da mi je bord pokazivao potrosnju za ceo litar vise ... na bordu 6,5 l a realna potrosnja mu je bila 5,5l ,izracunato najmerodavnije - punjenjem do cepa :bravo:
YOU ll NEVER WALK ALONE

kvaju
Poruka: 161
Član foruma od: sreda, 23. jul 2014. u 15:47h

Poruka od kvaju » utorak, 4. nov. 2014. u 16:35h

Ja sam prije 10ak dana uzeo Fokusa 1.8 tddi 2003, i bord dosta manite cifre pokaziva, doduše nisam još oko 100km napravio s njim, da mi je prosječna potrošnja normala vožnje pri vožnji 80-100km/h od 15-25l/100 km, 4 ljudi u autu prosjek kg oko 80.
Jel treba proći više kilometara da se to 'nivelira' ili?

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » utorak, 4. nov. 2014. u 18:17h

Da li si resetovao bord kada sipaš gorivo?
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

kvaju

Poruka od kvaju » utorak, 4. nov. 2014. u 20:33h

nisam, kako ne točim mnogo love od jednom, nego manje iznose.
jeli potrebno resetirati svaki put kada se toči gorivo? i dali je bolje odjednom usuti ga punoga pa resetirati i svaki put tako? kako vi radite?

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » utorak, 4. nov. 2014. u 20:43h

Možeš da resetuješ kad god hoćeš. I 5 puta na dan, pa čak i u toku vožnje :D
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

kvaju

Poruka od kvaju » utorak, 4. nov. 2014. u 20:46h

pa znam, ali sve mislim treba mu vremena zar, ili određen broj km preći da se uhoda ili da prikazuje točno, pošto baš velike cifre pokaziva :D

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » utorak, 4. nov. 2014. u 20:53h

Resetuj na početku vožnje, ako recimo ideš negde van grada, nekih 20-30-50km.Što duža relacija preciznije će bord pokazati. Ako može tako da se kaže. Inače u vožnji kad resetujem isprva mi pokazuje kao neku trenutnu potrošnju.
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“