Zetec E Tuning
-
- Ljubitelj životinja
- Poruka: 3352
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h
Zetec E Tuning
Mickey, nisam ni stigao da se osvrnem na tvoj post kako treba, izvini, nije tebi poruka namenjena bila precizno. Suludo je razglabati bezeveze ako obojica ne shvatate cak ni šalu za Van-a, mislim da onda nema ni šanse ostatak koncepta. Izrazito pazim kada pišem da prvi ne krenem da vređam nekoga kao i da pazim na velika slova, nepotrebne uzvike i slično a u skladu sa time i rečenice su promišljene i dalje tvrdim da na sve nedoumice gore koje se non stop postavljaju, možete naći odgovor i sasvim logično objašnjenje (šalio sam se i za šizofreničara,naravno). Od n7a sam odustao iz razloga koji se opet mogu pronaći mom postu. I od ugradnje turba sam odusta posle istraživanja i procene da li je nešto vredno truda ili ne.u ovom slučaju procenom odnosa ulozenog i dobijenog kao i količine vremena i rizika. Ja uvek sve opcije ostavljam otvorene i razmišljam, pa tako i mogućnost da se sutra razbolim i apsolutno zaboravim na ovakve zanimacije.
A kada se sve završi, naravno da ću sesti i precizno napisati šta i kako da bi još neko mogao da iskoristi. Da uprostim jer je ovo peta strana,pokušaću bez objašnjavanja zašto je odluka takva, cilj je sledeći sa postojecim motorom (10% razlike u finalnoj snazi ne opravdava po mom misljenju trud vadjenja motora,registracije drugiog i kockanja sa ispravnošću drugog motora):
Gruba šema, detalji će doći vremenom.
- izduvni sistem
- throttle bodies
- oštrije bregaste
- custom mapiranje
- veće dizne
Na ovo pre svega dodati preventivnu proveru i eventualnu zamenu delova na mom motoru pre početka rada. Mislim da je ovo dovoljno uprošćeno i ako pratite temu, sve se jasno može videti. Neka ovo bude svojevrsni reset teme. Krećem od osnove pa je tako naručena flanša kod Van-a i čekam još neki odgovor da vidim sa kojim specifikacijama idem kod prijatelja u njegov auspuh servis da mi napravi šta treba.
nadam se da nema potrebe da objašnjavam zašto je odluka pala na ovaj setup,a ako ima, rado ću i to obrazložiti u odnosu na moju tačku viđenja, nije nikakv problem kada već pišemo ovoliko. Nudim jedno izvinjenje svima koji su se osetili uvređenim ili iziritiranim ako sam regovao na nešto što je mene iziritiralo i drago mi je da sam uspeo da se suzdržim od grubljih komentara.
A kada se sve završi, naravno da ću sesti i precizno napisati šta i kako da bi još neko mogao da iskoristi. Da uprostim jer je ovo peta strana,pokušaću bez objašnjavanja zašto je odluka takva, cilj je sledeći sa postojecim motorom (10% razlike u finalnoj snazi ne opravdava po mom misljenju trud vadjenja motora,registracije drugiog i kockanja sa ispravnošću drugog motora):
Gruba šema, detalji će doći vremenom.
- izduvni sistem
- throttle bodies
- oštrije bregaste
- custom mapiranje
- veće dizne
Na ovo pre svega dodati preventivnu proveru i eventualnu zamenu delova na mom motoru pre početka rada. Mislim da je ovo dovoljno uprošćeno i ako pratite temu, sve se jasno može videti. Neka ovo bude svojevrsni reset teme. Krećem od osnove pa je tako naručena flanša kod Van-a i čekam još neki odgovor da vidim sa kojim specifikacijama idem kod prijatelja u njegov auspuh servis da mi napravi šta treba.
nadam se da nema potrebe da objašnjavam zašto je odluka pala na ovaj setup,a ako ima, rado ću i to obrazložiti u odnosu na moju tačku viđenja, nije nikakv problem kada već pišemo ovoliko. Nudim jedno izvinjenje svima koji su se osetili uvređenim ili iziritiranim ako sam regovao na nešto što je mene iziritiralo i drago mi je da sam uspeo da se suzdržim od grubljih komentara.
- dule0911
-
- Poruka: 13654
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Re: Zetec E Tuning
Pocelo je sve odavde, tu se moze naci odakle se doslo do ovoga: http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =36&t=6451
Znaci ovo je tema tehnickog tipa, ostali detalji nisu bitni i molio bih sve ucesnike da se suzdrze istih ako nemaju neku ideju za konkretan problem - ne zelim jos jednu temu kao prethodnu.
Aj uzdravlje
Znaci ovo je tema tehnickog tipa, ostali detalji nisu bitni i molio bih sve ucesnike da se suzdrze istih ako nemaju neku ideju za konkretan problem - ne zelim jos jednu temu kao prethodnu.
Aj uzdravlje

Fiesta!!
- van
- VIP
- Poruka: 9040
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
[youtube][/youtube]
Pretpostavljam da nesto ovako zelis?
Pretpostavljam da nesto ovako zelis?
-
- Ljubitelj životinja
Da, samo da lakše pali
Nastaviću ja sa temom kad uzmem onaj deo od tebe te krenem na auspuh. Inače,koliko je pametno spuštati glavu na ovom motoru (tj koliko ima prostora s'obirom da mu je kompresija 10)

- van
- VIP
Ovaj snimak je sa prvog paljenje , nema ni m od mape u ecu .
10:1 je vec dobar kompresioni odnos, a kako je gorivo kod nas ne voli veliku kompresiju .
Ja ne bih nista tu dirao ....
Jel bolje ovako
10:1 je vec dobar kompresioni odnos, a kako je gorivo kod nas ne voli veliku kompresiju .
Ja ne bih nista tu dirao ....
Jel bolje ovako
-
- Ljubitelj životinja
Danas sam zbog svoje lenjosti propustio dobru prilku da pitam coveka koji se bavi motorima za trhrottle bodies, ali to mogu sledeci put kada ga vidim.
Konkretno tehnička pitanja su:
1. Od kog modela je najbolje tražiti? (suzuki gsxr 750 ?)
2. Da li prečnik same trubice (a) utiče na performanse?
hvala
Konkretno tehnička pitanja su:
1. Od kog modela je najbolje tražiti? (suzuki gsxr 750 ?)
2. Da li prečnik same trubice (a) utiče na performanse?
hvala
- Mickey038
- VIP
- Poruka: 1133
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h
Bice ih tesko naci, pa zato iskoristi prvu priliku koja ti se bude ukazala. Koliko se secam prica, najlaksa instalacija (zahteva najmanje prepravki) je sa GSX750 'trubicama'.
Kakav filter za vazduh planiras da postavis?
Kakav filter za vazduh planiras da postavis?
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
- van
- VIP
I od 600 ccm su motori sa 160 ks, a leptiri su sigurnu 38mm ili veci . To je sasvim dovoljno da napoji i 200+ ks. Googla malo , imas tabele koliki leptir moze da propusti dovaljno protoka za koliko ks , ako je jedna leptir na jednom cilindru . Ako su preveliki leptirovi desavace ti se sledece. Malo treba da pritisnes gas , da dadjes dostadijuma kad nema vakuma u usisi tj. pun gas . Daljim otvaranjem leptira samo usporavas protok vazduha ,sto i nije pozitivno . Jedino kako se obrtaji penju tako i raste kolicina vazduha koji uvlaci motor pa ima smisla dati jos gasa . A posto je tako pali hod pedale , i mali je hod TPs senzora , tesko je u tako malom opsegu nastelovati sve da radi kako treba.
Same trubice i njihov oblik uticu na performanse , ali to je zanemari , jer njihov oblik ide u zavisnosti u kom rezimu trazis performanse . Ovo je vise teoriska stavar nego prakticna , jer pricamo 1-2% snage .
Sam oblik TB-a je konusan i ima formu trube .
Filter mozes kako hoces , 4 nezavisna , jedna zajednicki , jedna zajednicak komora na koju KN ili cak crevo do tvog fabrickog filtera .
Same trubice i njihov oblik uticu na performanse , ali to je zanemari , jer njihov oblik ide u zavisnosti u kom rezimu trazis performanse . Ovo je vise teoriska stavar nego prakticna , jer pricamo 1-2% snage .
Sam oblik TB-a je konusan i ima formu trube .
Filter mozes kako hoces , 4 nezavisna , jedna zajednicki , jedna zajednicak komora na koju KN ili cak crevo do tvog fabrickog filtera .
Poslednja izmena: van, na dan utorak, 11. jan. 2011. u 14:50h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- van
- VIP
Imas objasnjenja za sveWhat is the best throttle body diameter?
Factors influencing size are; Power output, RPM, cylinder head design, cylinder capacity, position of the throttle body in the inlet tract and position of the injector.
Choice of bore size is a balanced compromise resulting from the following;
1) A larger bore leads to lower flow resistance, but obeying the laws of diminishing returns.
2) A smaller bore leads to better throttle control and response (never underestimate) and improved fuel mixing.
3) The system should be considered in total - from (at least) trumpet flange to cylinder and proportioned accordingly.
Basic references for BHP per cylinder, assuming ca 120mm from butterfly to valve head and a max of 9,000 rpm are;
Up to 30 - 30mm, up to 33 - 32mm, up to 39 - 35mm, up to 46 - 38mm, up to 51 - 40mm, up to 56 - 42mm
Up to 65 - 45mm, up to 74 - 48mm, up to 80 - 50mm, up to 87 - 52mm, up to 93 - 54mm.
These power figures may be increased by up to 10% in a purpose - designed and well proportioned system.
As butterfly to valve distance increases, butterfly size will need to increase in proportion to system taper and vice versa.
Lower revving engines and those with injectors placed before the butterfly will generally accept a larger body.
What is the correct overall system length?
Induction length is one of the most important aspects of fuelling performance engines.
In our experience an under-length system is the greatest cause of disapointment, with loss of up to 1/3 of power potential. There are a number of good books on the subject and the serious developer is referred to these and, in particular, dyno trials. A guide figure, from the face of the trumpet to the centre of the valve head is 350mm for a 9,000 RPM engine. Other RPM are proportional, i.e. for 18,000 RPM the figure is ca 175mm.
Any air feed system to an airbox or filter can have a large effect on the power curve and must be considered carefully - particularly if the airbox is small.
The induction system is part of a resonant whole - from air inlet or trumpet to exhaust outlet - and the ideal length is heavily influenced by the other components.
What is the best position for the butterfly?
The butterfly is an important aid to fuel mixing. When positioned too close to the valve this advantage will be lost whilst positioning far away may lead to a loss of response.
As with the injector position (see below), higher RPM demands a larger butterfly to valve distance. A practical minimum figure for a 7 - 9,000 RPM engine is 200mm, whilst the maximum is dictated by the need to fit an air horn of reasonable length to achieve a good overall tract shape. One solution to this apparent compromise is the use of bodies with fully-tapered bores which, in effect, extend the trumpet distance beyond the butterfly and into the manifold. For very high speeds above approximately 15,000 RPM, the ideal butterfly position is only just inside, or even outside the trumpet and a point is reached where a taper is no longer sufficient for good tract shape. For these circumstances we can supply bodies with the exponential trumpet shape machined into them as a special service, or barrel bodies which, by their nature, must be purpose-designed in conjunction with the cylinder head.
- milivojekg
- Poruka: 252
- Član foruma od: subota, 27. mar. 2010. u 18:08h
-
- Ljubitelj životinja
Mislim da je ovaj oglas već bio. Ako misite da je ovo dobro rešenje,tj ne traži prepravke koje se sa nekim drugim mogu izbeći,mogao bih odmah da ga uzmem.
- Mickey038
- VIP
- Poruka: 1133
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h
Kupuj odmah 

Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
- van
- VIP
Pa relativno lako mozes da ugradis te karburatore , ali to nije EFI .Bice dobitka , posebno na odzivu gasa , koji ce biti trenutan . Treba da se napravi usisna grana ,ali ona moze da bude i ista kasnije za TB-ove . Treba ti jos i pumpa za gorivo od motorcikla , koja je najbolje resenje za karbove .
Paljenje ide preko fabrickog ecu ...
Paljenje ide preko fabrickog ecu ...
-
- Ljubitelj životinja
Da, nisam dobro napisao. Mislio sam da se prepravi na trubice kao što si rekao ali bih izbegao sve prepravke koje nisu neophone jer mi se nigde ne zuri. Poslah sada poruku rodjaku koji mozda moze da mi nadje od gsxr 750 ,pa cu videti.
- van
- VIP
Ne , ovi karburatori su ako hoces za malo para da dobijes nesto slicno , samo sto nije efi
-
- Ljubitelj životinja
Javio mi se distributer iz Slovenije. Cena je dosta povoljna, iznosi (za par) 399. eur dobicu jos popust od 10%. ( u stvari nešto skuplje ali imam povraćaj poreza,tako da dodje na to).
Ispod se nelazi specifikacija tj št je u ponudi a sada je pitanje za koje se odlučiti pod predpostavkom da sam dobro objasnjio model i da su hidropodizači u pitanju (mene buni ono turbo gore,ali ovo sma dobio):

Ispod se nelazi specifikacija tj št je u ponudi a sada je pitanje za koje se odlučiti pod predpostavkom da sam dobro objasnjio model i da su hidropodizači u pitanju (mene buni ono turbo gore,ali ovo sma dobio):

- van
- VIP
-
- Ljubitelj životinja
Naravno,ja sam mislio da si naručio pa da se čeka.NIje hitno, odvratno je ladno napolju ništa mi se ne radi,pa kad ti je zgodno.
Imaš li savet gore za bregaste?
Imaš li savet gore za bregaste?
- van
- VIP
Jbg , zar ne treba da pise u kom rasponu obrtaja pravi snagu . Tipa od 2000-6000 , 2500-6500 , 3000-7000 i tako . Nemoj da preterujes , trazi neku fast road bregastu , te rally ili race bregaste mogu da budu neupotrebljive u normalnoj voznji . Zamilsi da imas snagu od 4000-8000 , ler ti je na 1200 obrtaja . JEste da ti motor ima 180 ks , ali ispod 2500 nece da vuce . Jugo 45 je startniji ...
-
- Ljubitelj životinja
lošije bi vukao nego sada što je, u tom nižem opsegu?
- milivojekg
- Poruka: 252
- Član foruma od: subota, 27. mar. 2010. u 18:08h
Extremno losije!
- van
- VIP
Pa sada i to je diskutabilno ,posto 4 leptira cine svoje , ali bi vise trosio ....
- cvilijams
- Poruka: 502
- Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
- Kontakt:
Evo ti bregaste za tvoj auto,sve lepo pise odakle dokle ima snagu dobijanje snage...
http://www.pipercams.co.uk/pipercams/ww ... ETABP270BH
POZZZ
http://www.pipercams.co.uk/pipercams/ww ... ETABP270BH
POZZZ
CarSoundSystem
-
- Ljubitelj životinja
znam ove, to je ok,nego bih izbegao kupovinu online, carinjenje,zezanje,ako mogu u sloveniji da nadjem.
aštamu dođe kod cene ovo REPRO i BLANK ?
aštamu dođe kod cene ovo REPRO i BLANK ?
- cvilijams
- Poruka: 502
- Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
- Kontakt:
Mislim da je to razlika u cenama zbog poreza ali koji ne vazi za zemlje van evropske unije(vidite kako je ponekad dobro biti van EU
) tako da kod nas gledaj ovu nizu cenu.Takodje sto se tice narucivanje online sa UK neces imati nikakvih problema garantujem,narucivao sam iskljucivo od njih i nikada nisam imao problema doduse nikada ovako skuplje stvari ali ako se ok ponasaju za stvari nize cene onda je logicno da se za ovakve posiljke tek ne zezaju.
POZZZ

POZZZ
CarSoundSystem