ugradnja turbine u fokusa 2.0 130ks??
- Stefan_focus
- Poruka: 214
- Član foruma od: sreda, 6. okt. 2010. u 18:19h
ugradnja turbine u fokusa 2.0 130ks??
Pre par dana sam zapoceo temu o TNG sistemu (naravno na drugom podforumu) i verovatno cu odustati od plina pa me je kopkalo sledece
.. Interesuje me koja turbina moze da se ugradi(nova ili polovna), taj sistem(kit) koliko bi kostao i za koliko bi se povecala snaga motora,obrtni moment? Prilikom ugradnje turbine da li ce se motor nesto s*ebati ili treba menjati klipove i sta god..? Nisam bas strucan u svemu tome ali ako mi se isplati naci cu coveka koji moze to da mi uradi... Citao sam ali nigde ne mogu naci sta se desava sa potrosnjom kada se naknadno ugradi turbina pa ako znate nesto o tome prokomentarisite. recimo razlika u potrosnji fokusa st 170 i mog fokusa 2.0 130ks je jedan litar mozda cak i manje tj st 170 trosi oko 12 do 12.5l. rs od 215ks trosi oko 14,5l na 100km..

- Dr cosworth
- Poruka: 554
- Član foruma od: petak, 1. maj 2009. u 19:33h
Re: ugradnja turbine u fokusa 2.0 130ks??
tvoj ispod 20 nece silaziti to ti garantujem...
- Stefan_focus
U jbt ja mislio potrosnja ce skociti sa jedan do dva litara najvise
jel si ti siguran u to.. a kada se ugradi jel ide da se chipuje 

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21494
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Siguran je... ja ti garantujem 
Samo struja će te koštati 1k eur... da nastavim dalje šta još treba ?

Samo struja će te koštati 1k eur... da nastavim dalje šta još treba ?

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Stefan_focus
Znaci da batalim
tek na pocetku teme a vec pri kraju
A kako je potrosnja tako mala kod st170 ili rs od 215ks? zato sto je to fabricki nabuzdeno i prilagodjeno..??

- Markedjani
- Predsednik kluba
Pa to je samo na papiru ta potrošnja... cenim da je u realnim uslovima veoma veća 
A i kako god nikad ti ne možeš da sklopiš celu tu turbo priču kao što ga fabrika sklopi
I još jedna stvar... izuzetno je glupo razmišljati o stavljanju turbine a pritom razmišljati o potrošnji i svakodnevnoj vožnji
Ako si zapeo za malko snage... stavi nitro i to ti je najjeftiniji tuning... koristiš kad ti zatreba i sa normalnom jačinom shot-a nećeš tek tako uništiti motor
Za 500 eur možeš da nađeš Nitro kit-ove.

A i kako god nikad ti ne možeš da sklopiš celu tu turbo priču kao što ga fabrika sklopi

I još jedna stvar... izuzetno je glupo razmišljati o stavljanju turbine a pritom razmišljati o potrošnji i svakodnevnoj vožnji

Ako si zapeo za malko snage... stavi nitro i to ti je najjeftiniji tuning... koristiš kad ti zatreba i sa normalnom jačinom shot-a nećeš tek tako uništiti motor

Za 500 eur možeš da nađeš Nitro kit-ove.

- Stefan_focus
Ok za sve si u pravu... ali kako on funkiconise i koliko njegov efekat traje.. ja nemam pojma :)jel njega treba dopunjavati ili sta vec ne znam lupam... 

- Markedjani
- Predsednik kluba
Prosto skroz... imaš bocu,ventil i diznu koja se ubušuje u usisnu granu i koja ubrizgava nitro u usis i samim tim dobijaš pojačano sagorevanje dokle god ti držiš prekidač.
Naravno da se dopunjuje... ipak je to gas...
E sad koliko to traje u to nisam 100% upućen... javiće se već neko sa više iskustva.
Ali recimo da sasvim fino može da potraje... nije to tipa da se istroši za jedno potezanje
Naravno da se dopunjuje... ipak je to gas...
E sad koliko to traje u to nisam 100% upućen... javiće se već neko sa više iskustva.
Ali recimo da sasvim fino može da potraje... nije to tipa da se istroši za jedno potezanje

- Stefan_focus
Ok hvala to nije uopste losa ideja ali nije ni to jeftino,skup je to sport
ma videcu..

- Markedjani
- Predsednik kluba
Pa pazi i najprostije chipovanje za tvoj auto košta 300-350 eur a dobiješ 7-8ks... tako da ono... sve što se tiče tuninga je veoma skupo...
Posebno na atmo motoru
Posebno na atmo motoru

- Stefan_focus
Ma razmisljao sam i o cipovanju ali to sto kazes nista ne dobijam osim par konja cisto bacanje para..
- Dr cosworth
Traje dokle god ima pritiska u boci... tj .. PrVi put kad stisnesh dugme u voznji npr.. u 2-goj brzini
tad je najjachi efekat.. i sve je slabiji, jer pritisak u boci opada..
Siguran sam da ce ti turbo troshiti bar 20l , posto sto markedjani kaze jedno je papir drugo praxa, moja sijera troshi koliko imash da sipash.. oko 50-60l spichi kad juris sa njom..
tad je najjachi efekat.. i sve je slabiji, jer pritisak u boci opada..
Siguran sam da ce ti turbo troshiti bar 20l , posto sto markedjani kaze jedno je papir drugo praxa, moja sijera troshi koliko imash da sipash.. oko 50-60l spichi kad juris sa njom..
- Stefan_focus
Da gutaci benzina
Ma dobro videcu sta cu da radim ali kako stvari stoje baci cu se samo na styling a tuning cu da odlozim na neko vreme 

- Dr cosworth
styling automobila molio bih samo sa ukusnom.. imash dobar auto, motor ti je pristojan,bez nekih spojlera , lexus stopki... Tuning je jako skup, naravno ukoliko hocesh da se to odradi kako treba, veruj mi najjeftinije je da stavish nekih 100hp nitra , to je safe, nece te mnogo kostati, a moze da ti koristi bash kad ti hocesh...
Moj savet kupi gewinde za kola...
Moj savet kupi gewinde za kola...
- Stefan_focus
gewinde sta je to, mozda opruge i to?
Ma on ima vec spojelre radjen je u svajcarskoj tj. tako sam ga kupio.. koliko kosta punjenje te boce za nitro?ako znas naravno...

- Dr cosworth
Gewinde su opruge koje mozes da stelujes po visini i tvrdoci... kako ti odgovara... punjenje je oko 20e , zavisi od boce..
- Stefan_focus
Aha ok hvala ti..
- van
- VIP
- Poruka: 9040
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Gewinde je nemački termin , a engleski je coil-over .
- Markedjani
- Predsednik kluba
A štelujući amortizeri je srpski termin
Šala mala

Šala mala

- Stefan_focus
Sali se brate ja neam pojma o tome
Kad ih vec pominjemo koliko kostaju objasnite mi princip kako se steluju
prilikom postave opruga ili kada se namontiraju... lupam..

Kad ih vec pominjemo koliko kostaju objasnite mi princip kako se steluju

- Mickey038
- VIP
- Poruka: 1133
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h
... a mozda da se otvori nova tema? Jer mi se ugradnja turbine nesto ne slaze sa gewind-om.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
- van
- VIP
Zetec je unutra ? ( A sta bi pa i drugo bilo
) . Kupis turbo , 500-700 e nov , 200e polovan , crevo za dovod i odvod ulja u turbo , izduvnu grana , 100-200 e da se napravi , cev auspuha motras da menjas i locne , u stvari ne moras , ali gusice motor ... , deblji dihtung glave , ili dva dihtunga i ploca , neki interkuler , npr sa fokusa TDDI 115 ks , prekidac koji reaguje na pritisak da pali dodatne dizne , dve dodatne dizne ispred leptira za gas , cevke da se spoji turbo ,mozda blow-off vetil ,mozda veca benzinska pumpa , pritisak do 0.5-0.6 bara u turbini ... Imaces 170-190 ks i nekih 230-250 Nm ... Nadji cene za sve ovo i saberi i dobices cenu vulgaris varijante turbiranja . Za bolju varijantu ti treba ecu koji moze da se mapira , a to je 350-400 e minimum , pa da se uradi instalacija za njega , pa da se izmapira , pa bi bilo lepo da imas i wide band O2 sondu . I na kraju ako sve placas da ti neko radi izadje te vise nogo da prodas taj auto i dodas nesto para i kupi auto sa 200+ ks .... A ako radis sam ( u sta sumnjam ) i imas alat i mozes povoljno da nadjes sve sto ti treba , mozda ces uspeti za 500-800 e da tubiras motor .
Ima i drugih stvari koji mogu da se odvare na tom motoru . 4-1 ili 4-2-1 izduv , dace nesto , tipa 5% , ako imas modularnu usisnu granu , ostavis deo sa injektorima ( ili taj deo uzmes sa eskorta 16v) i izbacis deo sa leptirom i stavis 4 nezavisna leptira (TB) sa nekog novijeg motorcikla . Jos ako na neki nacin pomeris blokadu , imas oko 150-160 ks , samo to je ne znaci da ce auto ici bolje na 2200 obrtaja , kada mu stisnes gas . Mozda ce ici i slabije nego fabricki , pricam o normalnoj voznji , ali ce definitivno ici bolje preko 4000 rpm , sto je sve samo ne normalna voznja .
Toliko od mene
ps. Evo i slike ako ti je ista jasno

Ima i drugih stvari koji mogu da se odvare na tom motoru . 4-1 ili 4-2-1 izduv , dace nesto , tipa 5% , ako imas modularnu usisnu granu , ostavis deo sa injektorima ( ili taj deo uzmes sa eskorta 16v) i izbacis deo sa leptirom i stavis 4 nezavisna leptira (TB) sa nekog novijeg motorcikla . Jos ako na neki nacin pomeris blokadu , imas oko 150-160 ks , samo to je ne znaci da ce auto ici bolje na 2200 obrtaja , kada mu stisnes gas . Mozda ce ici i slabije nego fabricki , pricam o normalnoj voznji , ali ce definitivno ici bolje preko 4000 rpm , sto je sve samo ne normalna voznja .
Toliko od mene
ps. Evo i slike ako ti je ista jasno

- Mickey038
- VIP
- Poruka: 1133
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h
thumbup za prethodni post!
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
- CougarXR
- Poruka: 240
- Član foruma od: sreda, 14. okt. 2009. u 15:31h
@van - thumbup
@Stefan_focus - van je jos i "blag" po pitanju cifara i dodatnih delova ako se sve radi u full-u... upgrade sa atmo na turbaka rade entuzijasti sa dosta znanja i viskom para... skoro da nema solucija gde mozes za male pare i sa malo znanja da postignes iole ozbiljan dobitak u kw i Nm...
@Stefan_focus - van je jos i "blag" po pitanju cifara i dodatnih delova ako se sve radi u full-u... upgrade sa atmo na turbaka rade entuzijasti sa dosta znanja i viskom para... skoro da nema solucija gde mozes za male pare i sa malo znanja da postignes iole ozbiljan dobitak u kw i Nm...
boost is automotive equivalent of cocaine
- van
- VIP
Ja planiram da turbiram svog taunusa , sa 2.0 pintom , u home-made reziji . Usisna grana od siere 2.0i ili pravljena , izduvna pravljena od hambuskih lukova ( vulgarnija varijanta ) ili od prohromskih cevi i lukova ( skuplja varijanta ) , crevo za podmazivanje i povratak ulja u turbo , glava portovana ( nema nije zbog turba , nego 'nako
) , Megjolt i edis za paljenje i kao senzor pritiska . Neka 2 manja injektora da ubacuju dodatno gorivo na boost-u , ECU ili siere ( mrzim protokomer ) ili na priljucim od RS2000 ecu ... pumpa od nekog 2.9 motora . Planiram nekih 150-180 ks ( verovatnije 150-160) i 220-240 Nm . Pritisak do 0.5 bara . Za ozbiljnije nešto trebaju drugi klipovi , klipnjače , šrafovi , druga pumpa za ulje sa hladjenjem klipova ( cosworth) ... A tu cene vrtoglavo rastu .
Sem cene turbokompresora , koji naperavam da platim max 200e polovan , treba mi još 300-400e za sitnice , a dosta stvari već ima . Ne planiram da gazim auto , ni da ga često teram u boost , jer fabričke komponente motora nisu namenjene maltretiranju . U svakom slučaju 80-100 Nm više nije za bacanje ...
Naravno , sve ovo kada budem našao vremena silent

Sem cene turbokompresora , koji naperavam da platim max 200e polovan , treba mi još 300-400e za sitnice , a dosta stvari već ima . Ne planiram da gazim auto , ni da ga često teram u boost , jer fabričke komponente motora nisu namenjene maltretiranju . U svakom slučaju 80-100 Nm više nije za bacanje ...
Naravno , sve ovo kada budem našao vremena silent