ChipTuning za Mondea 2.0 TDCi
- popovicvl
- Poruka: 5650
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Re: ChipTuning za Mondea 2.0 TDCi
Ja bih se upustio u tuning takvog Mondea, na osnovu odnosa mase vozila i snage motora.
Naime u fabrici je taj motor optimizovan da tera celu gamu Mondea, sto znaci i karavan verziju sa nekom najbogatiom opremom.
Takvom vozilu tezina je oko 1600 kg, a tvom Mondeu je oko 1450 kg. Sta to znaci? Znaci da je tvoj motor/menjac u startu rasterecen
za nekih 8-10 %.
Glupo bi bilo da prodaju vozila sa razlicitim setovanjima mapa, tj. ako kupite karavan onda moramo da vam stavimo 130 KS, a ako kupite sedan imacete 145 KS?
Ako je motor/menjac ispravan, tj. u punoj snazi, onda bih mu dodao max 10 %, i u tom slucaju bi motor/menjac bio opterecen na nivou
karavan verzije, tj. u okviru fabricke tolerancije. To je pravi optimum, a ne razne ponude pripremljenih mapa. Sve preko toga se ulazi u crvenu zonu
nabijanja snage. Tako nesto ovde u Srbiji ti niko nece napraviti, tj. ne umeju.
Jos nesto.
U jednom AutoBildu su testirali 10 kompleta/cipova/mapa za Golf 2.0 TDI. Merili su snagu na radnom stolu. Podaci su dosta zanimljivi.
Naime prvo merenje daje 140 KS/320 Nm. Obecanje kod nekih mapa je + 20-30-40 KS, a na stolu od nekih 5-20 KS. Temperature izduvnih gasova sa standardnih 800 C, kod nekih cipova se penjao i preko 1000 C. Na kraju testa blok motra je pukao od forsiranja (i to na stolu). Da ne bude sve tako crno, bilo je tu 1-2 kompleta koji su obecali 7-8 KS/ 20 Nm, dobili su 7-8 KS/20 Nm, sa temperaturom +-10 C. Taj komplet je kostao 800 E, pa sad koliko se to isplati...
Bio je jos jedan broj AutoBilda sa testo 10 kompleta/cipova/mapa za 1.9 TDI 105 KS. Ovde su hteli da provere potrosnju. Naravno da su mnogi obecavali -10 % potrosnje, da kako da ne. Tek jedan rezultat je dao 5-6 KS, i istu potrosnju. Opet ista prica.
Pronacu ove brojeve pa cu skenirati tabelu sa rezultatima.
Naime u fabrici je taj motor optimizovan da tera celu gamu Mondea, sto znaci i karavan verziju sa nekom najbogatiom opremom.
Takvom vozilu tezina je oko 1600 kg, a tvom Mondeu je oko 1450 kg. Sta to znaci? Znaci da je tvoj motor/menjac u startu rasterecen
za nekih 8-10 %.
Glupo bi bilo da prodaju vozila sa razlicitim setovanjima mapa, tj. ako kupite karavan onda moramo da vam stavimo 130 KS, a ako kupite sedan imacete 145 KS?
Ako je motor/menjac ispravan, tj. u punoj snazi, onda bih mu dodao max 10 %, i u tom slucaju bi motor/menjac bio opterecen na nivou
karavan verzije, tj. u okviru fabricke tolerancije. To je pravi optimum, a ne razne ponude pripremljenih mapa. Sve preko toga se ulazi u crvenu zonu
nabijanja snage. Tako nesto ovde u Srbiji ti niko nece napraviti, tj. ne umeju.
Jos nesto.
U jednom AutoBildu su testirali 10 kompleta/cipova/mapa za Golf 2.0 TDI. Merili su snagu na radnom stolu. Podaci su dosta zanimljivi.
Naime prvo merenje daje 140 KS/320 Nm. Obecanje kod nekih mapa je + 20-30-40 KS, a na stolu od nekih 5-20 KS. Temperature izduvnih gasova sa standardnih 800 C, kod nekih cipova se penjao i preko 1000 C. Na kraju testa blok motra je pukao od forsiranja (i to na stolu). Da ne bude sve tako crno, bilo je tu 1-2 kompleta koji su obecali 7-8 KS/ 20 Nm, dobili su 7-8 KS/20 Nm, sa temperaturom +-10 C. Taj komplet je kostao 800 E, pa sad koliko se to isplati...
Bio je jos jedan broj AutoBilda sa testo 10 kompleta/cipova/mapa za 1.9 TDI 105 KS. Ovde su hteli da provere potrosnju. Naravno da su mnogi obecavali -10 % potrosnje, da kako da ne. Tek jedan rezultat je dao 5-6 KS, i istu potrosnju. Opet ista prica.
Pronacu ove brojeve pa cu skenirati tabelu sa rezultatima.
- Taunus 17m
- Poruka: 1877
- Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h
Koji cip ce pre da se proda , onaj sto obecava 5 ili onaj sto obecava 15 ks , a sad so ljudi ne rade dyno test pre i posle ugradnje cipa , to je vec nesto drugo i onda zive u zabludi da su dobili neke silne ks.
A potrosnja , pazi optimizacijom ECU-a moze da se dobije niza potrosnja u normalnim uslovima eksploatacije , znaci bez gazenja , naravno kad ga gazis potrosnja ce bii veca nego ranije.
A potrosnja , pazi optimizacijom ECU-a moze da se dobije niza potrosnja u normalnim uslovima eksploatacije , znaci bez gazenja , naravno kad ga gazis potrosnja ce bii veca nego ranije.
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4
- TT_tuning
- Poruka: 13
- Član foruma od: četvrtak, 4. nov. 2010. u 19:00h
Kao i svuda,i u chip' tuningu ima prevara..Treba se cuvati takvih stvari i ici u proverenu firmu koja iza sebe ima kvalitet i koja u svakom trenutku garantuje da ce se ta snaga stvarno dobiti.Od stanja motora zavisi tacnost dobijne snage ali to ne sme da varira vise od 10%..
Moja je preporuka ko ima mogucnosti obavzno dd izmeri auto pre i posle.I imate sve crno na belo.
Druga stvar i sam vozac kad proba svoj auto posle chip tuninga treba da oseti razliku izmedju +7ks i +30ks ,to nije mala razlika i svakako se moze raspoznati sta je sta..
Moja je preporuka ko ima mogucnosti obavzno dd izmeri auto pre i posle.I imate sve crno na belo.
Druga stvar i sam vozac kad proba svoj auto posle chip tuninga treba da oseti razliku izmedju +7ks i +30ks ,to nije mala razlika i svakako se moze raspoznati sta je sta..

-
- Poruka: 204
- Član foruma od: ponedeljak, 29. nov. 2010. u 16:35h
Posle chipovanja turbo dizela snaga koja se dobije je znatno veca od 10%.Najcesce izmedju 25-30%. Kod obicne atmosfrece snaga koja je max je 10% od to sto ima motor.TT_tuning piše:Kao i svuda,i u chip' tuningu ima prevara..Treba se cuvati takvih stvari i ici u proverenu firmu koja iza sebe ima kvalitet i koja u svakom trenutku garantuje da ce se ta snaga stvarno dobiti.Od stanja motora zavisi tacnost dobijne snage ali to ne sme da varira vise od 10%..
- Dusan64
- Poruka: 5283
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Covek je hteo da kaze da rezultati zavisi od stanja motora,ali da ti rezultati ne smeju da varijaju vise od 10%,nije pricao o snazi koja se dobija.
-
Da uzmemo konkretni slucaj.Mondeo ima 131hp kako sto je covek napisao. 10% od 131 ti je + 13,1hp znaci doslo bi 144hp sto nije dobar rezultat,tacnije niko ko chipuje turbasa ne podize samo +10%.Obicno 25-30% je ono sto svi chip tuner obecaju.E sada ne znam na koju snagu ti mislis na hp ili na nm? U svakom slucaju pridobit od sve to bi bio mnogooo veci od 10% a posledice po motoru,turbinu i ostale komponente je vec prica za dilema.Jedni kazu da nema problema (oni koji se bave chipovanjem),drugi da se ostecuje motor,turbina... tu su mislenja podeljena ko zna sta je tacno
- van
- VIP
- Poruka: 9040
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Ако је у мотору уграђен велики коефицијент сигурности , онда додатно напрезање је покривено тим . У случају да снага мотора на максимуму ресурса , тј. компоненти, дефинитивно се се оштећује мотор . Мада то зависи од вожње , да ли користиш тај додатни потенцијал или не .
- Dusan64
@fordst
Procitaj opet sta sam napisao.
Procitaj opet sta sam napisao.
- TT_tuning
Ajde ja da pokusam da pojasnim.
Kupis fabricki automobil koji npr ima 130ks (nije bitno koja je vrsta motora),uzmemo ga sa par stotina km i kad ga izmerimo na dynu dobicemo isto koliko je fabrika propisala..
Isti auto posle 150 000km ce na merenju imati manje snage,zbog stepena istrosenosti,zbog nacina voznje,odrzavanja,zbog kvaliteta goriva,ali to ne sme da prelazi vise od 10% ukupne snage koju je fabrika propisala..
Sta hocu reci, da neko ne izmeri auto pre chip tuninga ,nego dodje na merenje posle (sto je mnogima zanimljivije) i auto od obecanih 150ks dobije manje snage..To je uglavnom razlog sto ni kad je bio fabricki nije imao toliko koliko je fabrika izbacila,i samim tim tuner bude kriv sto nije dobijeno ono sto je obecano..
Nadam se da sad razumes sta sam hteo reci.
Kupis fabricki automobil koji npr ima 130ks (nije bitno koja je vrsta motora),uzmemo ga sa par stotina km i kad ga izmerimo na dynu dobicemo isto koliko je fabrika propisala..
Isti auto posle 150 000km ce na merenju imati manje snage,zbog stepena istrosenosti,zbog nacina voznje,odrzavanja,zbog kvaliteta goriva,ali to ne sme da prelazi vise od 10% ukupne snage koju je fabrika propisala..
Sta hocu reci, da neko ne izmeri auto pre chip tuninga ,nego dodje na merenje posle (sto je mnogima zanimljivije) i auto od obecanih 150ks dobije manje snage..To je uglavnom razlog sto ni kad je bio fabricki nije imao toliko koliko je fabrika izbacila,i samim tim tuner bude kriv sto nije dobijeno ono sto je obecano..
Nadam se da sad razumes sta sam hteo reci.

-
Razumeli smo se
pozz
p.s. Zato sam i ja rekao merenje pre i posle da niko ne bude posle kriv (U postu za ford focus tuning,jer sve je relativno ukoliko nemas na papiru sta imas,koliko si dobio i sl.Chipovanje je skup hobi zato je dobro da znas sta imas i sta dobijes.Jedan prijatelj ima astru 1.4l fabricki deklairsano na 90hp.Bio je u revochip u Jagodini i chipovao auto kao + 10 hp+ K&N nadao se nekih 3hp.Smatrao je da auto ima105hp.Nakon jedne godine tamo su kupili novi i savremeni dino i kao pravi profesionalci nazvali su da ga obave merenja koliko hp ima ta astra nakon chipovanja i K&N filtera.Nakon prvog merenja svi su bili loso iznenadjenji jer iako je bio rec o novom autom pokazalo se da ima 92hp.Reprogramirali su kompjuter sa fabricnim softverom i na dino se pokazalo da auto ima 82hp a ne 90hp koliko je fabrika navela u zvanicnim podatcima.Znaci covek je dobio plus 10hp al nije imao 100 +hp kako sto se nadao vec znatno manje.Auto je bio jednu god star i prodjeno samo 10000km.Zato ne samo sto auto gubi na snazi nakon izvesne kilometraze vec diskutabilno je i ono sto imas iz pocetka ,mislim na podatke koje su navedene.I moj savet svima koji hocu da urade chip bas kao sto smo se svi slozili samo gde ima dino,merenje pre i posle.Da ne bude na kraju losa iskustva)

p.s. Zato sam i ja rekao merenje pre i posle da niko ne bude posle kriv (U postu za ford focus tuning,jer sve je relativno ukoliko nemas na papiru sta imas,koliko si dobio i sl.Chipovanje je skup hobi zato je dobro da znas sta imas i sta dobijes.Jedan prijatelj ima astru 1.4l fabricki deklairsano na 90hp.Bio je u revochip u Jagodini i chipovao auto kao + 10 hp+ K&N nadao se nekih 3hp.Smatrao je da auto ima105hp.Nakon jedne godine tamo su kupili novi i savremeni dino i kao pravi profesionalci nazvali su da ga obave merenja koliko hp ima ta astra nakon chipovanja i K&N filtera.Nakon prvog merenja svi su bili loso iznenadjenji jer iako je bio rec o novom autom pokazalo se da ima 92hp.Reprogramirali su kompjuter sa fabricnim softverom i na dino se pokazalo da auto ima 82hp a ne 90hp koliko je fabrika navela u zvanicnim podatcima.Znaci covek je dobio plus 10hp al nije imao 100 +hp kako sto se nadao vec znatno manje.Auto je bio jednu god star i prodjeno samo 10000km.Zato ne samo sto auto gubi na snazi nakon izvesne kilometraze vec diskutabilno je i ono sto imas iz pocetka ,mislim na podatke koje su navedene.I moj savet svima koji hocu da urade chip bas kao sto smo se svi slozili samo gde ima dino,merenje pre i posle.Da ne bude na kraju losa iskustva)

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Što se potrošnje tiče, ja iskreno ne verujem da chip povećava snagu a smanjuje potrošnju, čak i u uslovima normalne eksploatacije. Danas svi proizvodjači obraćaju ekstremnu pažnju na potrošnju, u skladu sa time prave i testiraju mape u ulažu dosta toga u taj aspekt, tako da je jako teško imati bolji odnos potrošnja-perfomanse, i realno bolje od toga ne može. Da chipuješ vozilo iz 21-og veka i dobiješ 10 konja više i litar manju potrošnju - malo teže...
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- fancy
- Poruka: 2265
- Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
- Kontakt:
Teze da se čipovanjem pored povećanja snage:
1. Štedi gorivo
2. Štedi motor (ili u najmanju ruku ne utiče na opterećenost motora)
...su čista glupost.
Tačnije, ne glupost nego ekvivalentne tvrdnji da će se u mini ulošku sa krilcima za tangu ceo odliv pretvoriti u nežni crveni gel koji se zatim može servirati kao puding od maline.
Ista vrsta marketinga. Džirlo djevojka... univerzalni modifikator, kosmodisk, Teslin purpurni kurton
p.s. klasičan argument: "da, ali kad dobije na snazi (10-15KS? Big Mudo, toliki testovi su zapravo dokazali prevare uz pojačano habanje motora) sa manjim stiskom na gas dobijaš istu snagu, ergo štediš gorivo..."
Mmmm, da... ljudi čipuju auto da bi manje stiskali gas.
Hoće to, ali u paralelnom univerzumu.
1. Štedi gorivo
2. Štedi motor (ili u najmanju ruku ne utiče na opterećenost motora)
...su čista glupost.
Tačnije, ne glupost nego ekvivalentne tvrdnji da će se u mini ulošku sa krilcima za tangu ceo odliv pretvoriti u nežni crveni gel koji se zatim može servirati kao puding od maline.

Ista vrsta marketinga. Džirlo djevojka... univerzalni modifikator, kosmodisk, Teslin purpurni kurton

p.s. klasičan argument: "da, ali kad dobije na snazi (10-15KS? Big Mudo, toliki testovi su zapravo dokazali prevare uz pojačano habanje motora) sa manjim stiskom na gas dobijaš istu snagu, ergo štediš gorivo..."
Mmmm, da... ljudi čipuju auto da bi manje stiskali gas.

...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X
- Dusan64
Kosmodisk uopste nije prevara. Stavi kanap na ledja i bice ti super,ovo je samo lepo upakovano.. KAKAV OFF..fancy piše:kosmodisk

- TT_tuning
Mozda to zvuci ne moguce,ali se potrosnja definitivno smanjuje ali samo kod turbo dizel motora..Stvar je prosta jer chip tuningom se povecava obrtni momenat i imate ga na raspolaganju u proseku 80rpm ranije,'em sto je veci max. momenat 'em je i ranije nego fabricki,i samimm tim vozac vise ne mora da stisne pedalu gasa kao ranije da bi imao snagu koju sad ima dosta ranije,a sto manje obrtaja to je manja i potrosnja..911s [SK] piše:Što se potrošnje tiče, ja iskreno ne verujem da chip povećava snagu a smanjuje potrošnju, čak i u uslovima normalne eksploatacije. Danas svi proizvodjači obraćaju ekstremnu pažnju na potrošnju, u skladu sa time prave i testiraju mape u ulažu dosta toga u taj aspekt, tako da je jako teško imati bolji odnos potrošnja-perfomanse, i realno bolje od toga ne može. Da chipuješ vozilo iz 21-og veka i dobiješ 10 konja više i litar manju potrošnju - malo teže...

- popovicvl
- Poruka: 5650
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Moram da se nadovezem na gornji post u vezi merenja snage na Astri iz primera.
Mora se razlikovati merenje snage na dyno masini i radnom stolu. Prilikom merenja na dyno masini uvek se iskaze manjak KS zbog gubitka na prenos snage. To se zove snaga na "tockovima" i takvo merenje se koristi kao relativno i samo za uporedjenje sa novim setom mapa ECU.
Merenje na stolu se obavija po principu kocnice koja se stavlja direktno na zamajac (radilicu) motora i onda se dobije faricki podatak. Ovakvo merenje je malo komplikovano za svaki dan, logicno ko ce vaditi svaki cas motor napolje za merenje.
Koliko moze motor podneti dopunsku snagu pitanje je od auta do auta, ali koliko podnosi dopunsku snagu menjac, osovine, diferencijali, kocnice, sasije, gume...kvalitetan chip mora da obezbedi snagu, trajnost auta u celini i manju potrosnju, a to je nemoguce ako zahtevamo +20-30%.
Mora se razlikovati merenje snage na dyno masini i radnom stolu. Prilikom merenja na dyno masini uvek se iskaze manjak KS zbog gubitka na prenos snage. To se zove snaga na "tockovima" i takvo merenje se koristi kao relativno i samo za uporedjenje sa novim setom mapa ECU.
Merenje na stolu se obavija po principu kocnice koja se stavlja direktno na zamajac (radilicu) motora i onda se dobije faricki podatak. Ovakvo merenje je malo komplikovano za svaki dan, logicno ko ce vaditi svaki cas motor napolje za merenje.
Koliko moze motor podneti dopunsku snagu pitanje je od auta do auta, ali koliko podnosi dopunsku snagu menjac, osovine, diferencijali, kocnice, sasije, gume...kvalitetan chip mora da obezbedi snagu, trajnost auta u celini i manju potrosnju, a to je nemoguce ako zahtevamo +20-30%.
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Da to je ustvari snaga izrazena u whp,tj na tocku..mada koliko sam se informisao o tome ovi noviji uredjaji za merenje imaju korekciju tj preracunavaju gubitke pa se opet na kraju dobije podatak kao da je merenje izvrseno na zamajcu..taj podatak bi mi bio veoma interesantan,jer govori i o stanju motora posle x godina eksploatacije,naravno bitno je da dodje i do pomaka posle chipovanja,u tom slucaju nije ni bitno hoce li biti 120 na 150whp ili 130 na 160 hp,bitna je ta razlika od 30 konjica..
- TT_tuning
Pa savremeniji Dyno sam proracunava (kad mu unesemo koji je menjac, koja je felna, i dimenzije gume) snagu u motoru i na tocku,tako da je sada minimalna razlika izmedju merenja na stolu i dyno..
Po meni je malo bezveze da napravis motor i izmeris ga na stolu a da ne znas koja je ukupna snaga na tocku..Meni je bitnije sta je na asvaltu
Po meni je malo bezveze da napravis motor i izmeris ga na stolu a da ne znas koja je ukupna snaga na tocku..Meni je bitnije sta je na asvaltu

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Iskreno, da li ćeš normalnom vožnjom osetiti tih 10Nm više, u školjci teškoj 1200+ kila i sa dugačkim finalnim prenosom? Na motoru koji u startu ima 200+ Nm? Normalno da ne. Osetićeš obrtni moment ranije, ali to što ga ima na nižim obrtajima znači da i na tim nižim obrtajima troši isto onoiliko koliko je trošio na onim obrtajima na koliko ga je imao ranije.TT_tuning piše:Stvar je prosta jer chip tuningom se povecava obrtni momenat i imate ga na raspolaganju u proseku 80rpm ranije,'em sto je veci max. momenat 'em je i ranije nego fabricki,i samimm tim vozac vise ne mora da stisne pedalu gasa kao ranije da bi imao snagu koju sad ima dosta ranije,a sto manje obrtaja to je manja i potrosnja..
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
U ponude engleskih vozaca na oficijalni sajt www.ford.co.uk video sam da postoji opcija tj mogucnost perosnalizacije ECU.Tj zakace ti neki ured 7 dana u auto koji ce meriti sve tvoje navike kako vozis,mislim stil voznje,nacin voznje ,saobracaj (stop-go) za tih 7 dana.I nakon skupljene te informacije ,mogu ti izraditi personaliziran ECU koji ce odgovarati najidealnije na tvoju svakodnevnu potrebu auta kao i mocice da se smanji potrsnja cak i do 20%.I ta opcija spada u chipovanje samo ne da bi se uvecala snaga vec da bi se auto uradio ekonomicniji prema stilu voznje i uslove gde se auto vozi mislim da to kosta oko 80eu.
- TT_tuning
Kod turbo dizel motora dobija se mnogo vise nm u proseku oko 50nm,a to se dosta oseti.911s [SK] piše:Iskreno, da li ćeš normalnom vožnjom osetiti tih 10Nm više, u školjci teškoj 1200+ kila i sa dugačkim finalnim prenosom? Na motoru koji u startu ima 200+ Nm? Normalno da ne. Osetićeš obrtni moment ranije, ali to što ga ima na nižim obrtajima znači da i na tim nižim obrtajima troši isto onoiliko koliko je trošio na onim obrtajima na koliko ga je imao ranije.TT_tuning piše:Stvar je prosta jer chip tuningom se povecava obrtni momenat i imate ga na raspolaganju u proseku 80rpm ranije,'em sto je veci max. momenat 'em je i ranije nego fabricki,i samimm tim vozac vise ne mora da stisne pedalu gasa kao ranije da bi imao snagu koju sad ima dosta ranije,a sto manje obrtaja to je manja i potrosnja..

E sad imas vise obrtnog mometa nekih 100rpm ranije,a nekad si imao manje obrtnog momenta kasnije.Potrosnja je na tim obrtajima ista ali ti vise ne moras ici u obrtaje da bi dobio ono sto imas mnogo ranije,i tu je smanjenje potrosnje..
- darko darko
- Poruka: 3890
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
http://www.limundo.com/kupovina/Auto-i- ... le/4200265
sta je ovo, ciji je proizvojdac, je vredi nesto, dobro je sto moze da se iskljuci
sta je ovo, ciji je proizvojdac, je vredi nesto, dobro je sto moze da se iskljuci
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
to samo dize pritisak turbini..odnosno falsira neke podatke..to zaobidji..
- darko darko
- Poruka: 3890
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
znam dobio sam odgovor, hvala
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Posluka je Porata
"Tuning Chip za Ford Motor TDCi Sve Modele"