Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

OHC " Pinto " tuning

Motor, menjač i upravljačka jedinica.
BaneBG
Poruka: 230
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 19:02h

Re: OHC " Pinto " tuning

Poruka od BaneBG » subota, 21. mar. 2009. u 14:12h

Ako kazes da 1.6 gt ima bregastu sa 2.0,jel to znaci da su i kod njega uglovi ovaranja ventila isti ko sa tabele za 2.0?Probao bi bregastu sa 1.6 ali koja ima one uglove koji su u tabeli za 1.6!Predpostavljam da je to sa klasicnog 1.6 (Haynes kaze da je ista kao na 1.3)!Jedino neznam koji su hodovi ventila sa tom bregastom!Svidja mi se kasnije otvaranje izduvnog,te sama eksplozija duze gura klip!Cisto bi da probam.Ako imas neku na pozajmicu, bilo bi odlicno!Sobzirom da mene interesuje donji rezim obrtaja (max do 4000),mislim da ce mi vise prijati bregasta sa takvim uglovima!Koliko sam citao,sve ostale "performance" bregaste za pinto su uglavnom za bolji rad na visokim obrtajima!
Poslednja izmena: BaneBG, na dan subota, 21. mar. 2009. u 14:35h. Ukupno izmenjeno 1 put.

BaneBG

Poruka od BaneBG » subota, 21. mar. 2009. u 14:34h

Na predproslom okupljanju sam video da si nezadovoljan radom mog pinto-a,... danas sam se zezao sa povecanjem radnog pritiska u isparivacu i povecanjem precnika difuzora na mesacu!Prvi utisci,... vrlo vidno povecanje sveukupne snage!Mnogo bolji odziv od lera pa na vise!Na dobrom sam putu i mislim da jos jednom da prepravim i to ce biti to!Nezgodno je sto nemogu da izmerim taj radni pritisak te moram putem probanja da ga uteravam!
Jos na to da probam sa "onom" bregastom i mislim da je to max sto se moze dobiti a da se neradi glava ili spusta blok (mada plinu kao visokooktansko gorivo prija veca kompresija)!

van
VIP
Poruka: 9040
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » nedelja, 22. mar. 2009. u 22:41h

Pinto je kratkohodi motor koji hoce da se vrti i ima velike ventila , ovo je teorija ... Odtsvi tu bregastu od 2.0 na njemu jer ces sa bregasom od 1.6 npraviti samo sranje . 1.6 GT ide skoro kao 2.0 i mnogo je interesantniji za voznju jer ne isporucuje snagu linearno kao 2.0 , motor poludi posle 3000 rpm .
Nisam nezadovoljan kako ti radi motro i kako prima gas , nego nemas ninakav sistem za podesavanje predpaljenje. To je ono sto ti kolje motor ... A da i ti tockovi od brdo coli :D

BaneBG

Poruka od BaneBG » nedelja, 22. mar. 2009. u 23:22h

Sto se tice prepaljenja,i sam vidis da plin netrazi velike razlike u uglovima u odnosu na obrtaje!U knjigama za pinto ionako kazu da vec od 3500 obrtaja paljenje vec treba da bude na 38 stepeni i to je koliko sam svatio granica (neide na vise)!Uostalom, odavno sam fiksirao na 35 stepeni (najlepse se ponasa) i nesmeta mu cak ni na leru od nekih 900 obr.
Sto se tice velike colaze,... to je kompenzovano sa diferencijalom koji je 3,98 : 1
1.6 ima kraci hod od 2.0,... to je vise turaznija masina!Cenim to sto kazes,ali ako nisi probao, neces biti siguran!Ja volim da probam pa makar i priznao da sam pogresio!

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 23. mar. 2009. u 15:28h

A ja volim da kada stisnem gas do kraja u prvoj vriste gume , i to bez cimanja na kvacilu . Krenes polako , predjes 2000 rpm i zabodes gas do kraja i tockovi cvile . To moze da uradi dobri 2.0 pinto u taunusu , blago tuniran , i na gumama 185/70 x 13 .

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 13. apr. 2009. u 21:12h

E kako se primice zavrsavanje S7 tako je doslo vreme i da se sklopi pinto i zauzme svoje mesto u kolima .
Za vikend sam postao ponosni vlasnik seta od 4 mikuni CVR 36 karburatora skinuta sa jamahe R6 . Sobzirom da je pinta pogonio veber 32/36 , 4x36mm je ozbiljno povecanje protoka na usisu ... Potencijal karburatora je oko 200 ks :D
Ostalo je da se na CNC-isece ploca koja lezi na usisu i na kojoj ce biti zavarene cevi koje nose karburatore ...
Slike uskoro ...

van
VIP

Poruka od van » utorak, 14. apr. 2009. u 12:17h

Slika

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 11. maj 2009. u 11:13h

Slika
Polako se sklapa pinto , ali to ide mnogo sporije nego sto sam planirao

ace1
Avenger from the past
Poruka: 1983
Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
Kontakt:

Poruka od ace1 » ponedeljak, 11. maj 2009. u 12:10h

bolje polako,ali pametno
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 3. avg. 2009. u 09:23h

Slika
Ajd i ja da okacim sliku neke opasne budzevine :D
Jos malo pa ce ovi japanci da gule kozu s' ledja pintu .
Gledam i da nabavim neku Kent bregastu , da sve to moze bolje da dise ...

magick
Poruka: 55
Član foruma od: petak, 21. avg. 2009. u 12:44h

Poruka od magick » subota, 22. avg. 2009. u 00:46h

@Van:

Imam Sieru 1.6 CL, sa Pinto OHC motorom od 55kW. To je onaj "Economy" model (sa karburatorom). Motor je presao svega 60.000 i u odlicnom je stanju osim sto malo pusta ulje na poklopcu (popustio dihtung poklopca).

Kako bih mogao da najracionalnije friziram taj motor? Znaci, ne bih ni da mu previse povecam potrosnju na niskim obrtajima (u mirnoj gradskoj voznji), niti da ga nesto rasturam i budzim jer je kapiram greota to raditi... (za sada).

Ja bih bio zadovoljan i sa nekih 10-ak konja vise na nizim obrtajima i nekih 20-30 konja na preko 3000 rpm. Znaci, sa 75 na nekih 95-105. Da li je to moguce uraditi uz malu investiciju? Da li je to moguce postici budzenjem karburatora, ubacivanjem turbo punjaca i/ili interkulera ili je neophodan rad na samoj glavi motora?

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » subota, 22. avg. 2009. u 08:39h

Takav tjuning i povecanje snage nemoguce je sa malo para,a turbo interkuler zaboravi to tek nije ni jednostavno ni jeftino ;)
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21496
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 22. avg. 2009. u 10:30h

Svi bi da budže za dve kesice kikirikija i jedan osušeni celer i da im ostane kusur...

A niko ustvari nema pojma da je budženje vrlo skup sport ;)

@Magick

Van je lepo objasnio u prethodnim postovima... može da se izvuče 88ks iz tvog motora i da bude vrlo živahan.

Ali naravno moraš da očekuješ veću potrošnju...

Drugi karburator (weber DGAV 32/36),drugu bregastu (od 2.0 motora) i 4-2-1 izduvnu granu... i eto te na 88 konjića ;)

Ali moj savet... 2.0 dohc pod haubu sa EFI ubrizgavanjem i imaćeš auto sa 120ks,koji ide za 9 sekundi do stotke,max brzina 200+,troši 10 lit po gradu lagane vožnje i vozi se predivno na niskim obrtajima. ;)

Pošto iz tvojih postova primećujem da nemaš nameru da voziš na plin... tako bi ti ovakav jedan motor savršeno završio posao ;)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

magick

Poruka od magick » subota, 22. avg. 2009. u 19:53h

Hvala vam obojici na odgovoru.

@Markedjani:

Vec sam na Internetu iskopao dosta toga o tjuningu Pinta... Zamena grane sa nekom 4-2-1 ili 4-u-1 i stavljanje protocnog lonca ne deluje kao prevelika investicija, pogotovo sto mi je i onako prolupao lonac, a i izduvne grane mi deluju nekako rdjavo. :-( Izgleda da bi izduvna grana od RS2000 cucnula k'o dupe na nosu. :P

Zamena karburatora ce definitivno da padne cim ovaj malo zabaguje... Izgleda da bi neki Weber 38 DGAS ili taj 32/36 DGAV bio pun pogodak.

Od ostalih sitnica, "strucnjaci" preporucuju NGK svecice, novu razvodnu kapu (!?!?!), rotor i sistem paljenja Lumenition i K&N filter za vazduh, mada mi ovo vec deluje kao crna magija. :D

Sto se tice prepravki ili zamene ovog motora, to bih radio tek kada ovaj dobro izrabim (>150.000). Svi kazu da se friziranje 1.6 motora i ne isplati nesto, jer sa 2.0 dobijes mnogo vise konja za ulozeni novac, ali je ovaj motor u tako dobrom stanju da mi je zaista zao da ga valjam ili diram, bar za sada.

Sto se para za tjuning tice... ja sam bio spreman da izdvojim 500-600e za nekih 20-30-ak konja vise, sto mislim da nije nerealno. S obzirom da je trenutna trzista vrednost auta oko 1500e (ako ne i manje), svaka inversticija u njega je diskutabilna, pa cak i one koje spadaju u redovan servis, a kamo li "friziranje". Ne znam sta si ti mene razumeo, ali ja nisam ni rekao da hocu +100 konja za 3000 din. a kamo li dve kesice kikirikija ili nekakav celer...
Poslednja izmena: magick, na dan subota, 22. avg. 2009. u 19:56h. Ukupno izmenjeno 1 put.

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » subota, 22. avg. 2009. u 19:56h

Dve kesice kikirikija i celer... lol lol lol
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » subota, 22. avg. 2009. u 21:29h

500-600 eur 8)

Ne bi se baktao sa tom gomilom gvožđurije od Pinta... još 1.6 :|

2.0 Dohc pod haubu i bog da te vidi ;)

Puni oglasi stranaca sa tim motorom za te pare ;)
Slika

magick

Poruka od magick » nedelja, 23. avg. 2009. u 00:07h

E, vidis... Upravo to me i muci. Sa jedne strane za relativno male pare bih mogao da dodjem do 2.0 DOHC motora, ali ce sa druge strane taj motor imati barem 150.000 km iza sebe i nece biti tako daleko od "generalke", koja pak opet kosta... Kada jos svemu tome dodamo skuplju registraciju i vecu potrosnju... Ta avantura bi me kostala barem 2-3k evra u narednih nekoliko godina.

Ja mislim da je to glupo raditi, barem kada ovaj moj motor ima iza sebe svega 60.000 km. Cini mi se da bih ja ipak bio zadovoljan jacim karburatorom, uljnom pumpom, sistemom paljenja i boljim izduvom, pa makar dao i 500e za svega 20-ak konja. Mislim, to bi bio neki kompromis izmedju "ne dirati nista" i "ubaciti 2.0 DOHC". E sada... ako bi taj neki "2.0 stranac" imao i klimu koju bi mogao da prebacim... to bi vec bilo nesto drugo. Jbg... zbog sitne dece. :)

Ako se odlucim da ubacujem 2.0, za koje pare bi mogao da utopim ovaj moj motor i da li bi morao da prebacujem i menjac? Pazi, kod mene je petostepeni menjac - ne znam samo da li mu se razlikuje odnos prenosa u odnosu na petostepene menjace koji su standardno dolazili sa 2.0 L. Cini mi se da si bas ti nekome ovde objasnjavao proceduru zamene 1.6 motora sa 2.0 i ispada da sve zivo moras da promenis, ukljucujuci i instrument tablu. :-|

Sta raditi sa ostatkom tog "stranca"? Na otpad za delove ili... Kako najbolje da izvucem barem deo ulozenih para?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 23. avg. 2009. u 00:36h

Dođi na jedno okupljanje da popričamo i da te provozam u mojoj 2.0 DOHC Sierri... pošto mogu do sutra da ti pišem nećeš skontati koliko je ustvari dobar taj motor ;)

Neće te koštati 2-3k eur... to je glupost.

Moja Sierra je na 208 ili 308k km (šifra 5 cifara na cajgeru) pretpostavljam... niti troši ulje,niti dimi niti je pred generalnom... 2.0 DOHC sa pravilnim održavanjem ide i 500k km bez otvaranja.

2.0 DOHC troši kao taj tvoj 1.6 a ide 6x bolje ;)

Sierru stranca koju kupiš je u 65x boljem stanju nego bilo koja naša domaća... ono što ti ostane od delova ili sačuvaš za sebe kao rezerva ili prodaš u oglase.
Slika

ace1
Avenger from the past
Kontakt:

Poruka od ace1 » nedelja, 23. avg. 2009. u 00:46h

ima izraz :`Narani prasice i ne diraj dugmice` lol
ma samo ubaci chips u pinta i dobijes 20konja
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 23. avg. 2009. u 00:47h

Taj izraz je najbolji... al kad već hoće čovek da šrafi... nek šrafi da valja :D
Slika

ace1
Avenger from the past
Kontakt:

Poruka od ace1 » nedelja, 23. avg. 2009. u 00:50h

ja tu neb nish diro
mada ima cuo sam neki buvljacki kn filter,koji je bolji od originala samo srafish
It is 1971
Slika

Scorpio 696
Poruka: 1371
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » nedelja, 23. avg. 2009. u 00:58h

Ako mozes da nadjes komplet dohc stranca i imas nekog ko ce to pravilno da prepakuje
imas jos jedan glas za dohc-u :D
Mislim da ce ti i menjac trebati a mozda i diff.
Slika

van
VIP

Poruka od van » nedelja, 23. avg. 2009. u 15:26h

Za 500-600 e promeni motor i stavi nesto do 130-150 ks .
Ja budzim pinta zato sto volim budzenje , a ne zato sto hocu da bolji auto nego sto ga je fabrika napravila .
E sada ako to volis i ti to je duga stvar ...
1.6 E-max nije dobra osnova za budzenje , jer ima duzi hod klipa i manji preznik , od starih 1.6 motora , sto znaci da ima i manje ventile , a precnik ventila je direktno povezan sa ks .
1.6 pinto od 88 ks ima veze izduvne ventile od standarde varijante , 4-2-1 izduv , bregastu kao 2.0 i veber 32/36 koji je jako lepo odmerenim diznama . Taj motor ide skoro isto kako i 2.0
Ako hoces da budzis svoj motor , skini glavu , odradi sredjivanje kanala , ako mozes , montiraj mu vece ventile , druga bregasta , karburator , izduvna grana ... Koliko je to ks nema pojma , ali ce auto osetno ici bolje ... potrosaj 11-13 l po gradu i 9-10 l po putu , kada ga gazis 15 l

magick

Poruka od magick » ponedeljak, 24. avg. 2009. u 14:13h

Markedjani piše:Dođi na jedno okupljanje da popričamo i da te provozam u mojoj 2.0 DOHC Sierri... pošto mogu do sutra da ti pišem nećeš skontati koliko je ustvari dobar taj motor ;)
Hvala na pozivu. Gledacu da dodjem seledece ili one tamo nedelje, kako vec obaveze budu nalagale. :)
Markedjani piše:Neće te koštati 2-3k eur... to je glupost.
Pa to sam ja odvalio onako, po sistemu... ~500e kupovina i prebacivanje 2.0 DOHC motora, pa onda neki servis na njemu (dihtunzi, semerinzi, zupcasti...), pa onda nesto veca potrosnja i jedno +100e godisnje na skuplju registraciju i osiguranje... U periodu od 5-7 godina, sracunao sam da bi me ta akcija mogla kostati i preko 2k eur. Mozda i gresim... svakako bi' mogao da povratim neke pare od prodaje ostatka tog stranca i mog motora, tako da to onda i ne bi bilo tako strasno.
Markedjani piše:Sierru stranca koju kupiš je u 65x boljem stanju nego bilo koja naša domaća... ono što ti ostane od delova ili sačuvaš za sebe kao rezerva ili prodaš u oglase.
Imas li neki predlog, gde da gledam za te strance ovde kod nas? Pa jos ako su havarisani, a sa dobrim motorom... :P

--------------------------------
van piše:Za 500-600 e promeni motor i stavi nesto do 130-150 ks .
Ja budzim pinta zato sto volim budzenje , a ne zato sto hocu da bolji auto nego sto ga je fabrika napravila .
E sada ako to volis i ti to je duga stvar ...
Nikada to nisam radio i nemam ni dizalicu, ni sav potreban alat, tako da mogu da volim kol'ko hocu... :D :-(

Ako investicija u potreban alat nije prevelika i ako ta obrada glave ne zahteva neku posebnu ekspertizu, mozda bih i mogao da se oprobam na nekom polovnom motoru, pa da vidim na sta ce to da lici...
van piše:1.6 E-max nije dobra osnova za budzenje , jer ima duzi hod klipa i manji preznik , od starih 1.6 motora , sto znaci da ima i manje ventile , a precnik ventila je direktno povezan sa ks .
1.6 pinto od 88 ks ima veze izduvne ventile od standarde varijante , 4-2-1 izduv , bregastu kao 2.0 i veber 32/36 koji je jako lepo odmerenim diznama . Taj motor ide skoro isto kako i 2.0
Ako hoces da budzis svoj motor , skini glavu , odradi sredjivanje kanala , ako mozes , montiraj mu vece ventile , druga bregasta , karburator , izduvna grana ... Koliko je to ks nema pojma , ali ce auto osetno ici bolje ... potrosaj 11-13 l po gradu i 9-10 l po putu , kada ga gazis 15 l
Na jednom stranom forumu sam dobio isti odgovor, mada sam vecinu stvari u medjuvremenu i sam shvatio, citajuci o tjuningu Pinto motora.

- 4-2-1 izduv bih stavio u svakom slucaju. Kazu da bi onaj od Eskorta RS2000 savrseno pasovao, sta mislis?
- Vebera 32/36 bih takodje stavio jer je kod mene izgleda onaj problematicni VV koji vec ima neke servise iza sebe. Jel bih mogao kod nas da nadjem Vebera i gde, ili bih moram da ga porucujem od napolje?
- Bregastu od 2.0 bih verovatno nasao na nekom otpadu, samo mi nije jasno da li ona moze da se zameni bez ikakvog pipanja ventila i sta se time uopste dobija!?!?

Uz gore navedeno bih stavio i jacu pumpu za ulje, zamenio zupcasti, stavio bolje kablove, K&N filter vazduha i nove svecice. Sta mislis, da li bi ovakav "paket" mogao da prodje... tj da li bih sa svim ovim dobio barem 10-ak konja? Mislim, nisu mi cifre bitne vec samo malo vise "odziva". :)

Glavu ne bih dirao, kao ni ventile. Mozda jednog dana kupim neki 2.0 DOHC pa uzmem sa njim da se igram, a ovaj cu da vozim ovakav kakav je.

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 24. avg. 2009. u 15:15h

Dvogrlim karburatorom dobijas bolje ubrzanje , reda velicine 5-15 % procenata . Bregasta od 2.0 ima da se kupi nova i kosta 4000 din . Nedji negde podatak koji je lift ventila na tvom motoru a koji je na 2.0 . Ako je isti onda je ista i bregasta , ako je manji onda ti definitivno bregasta od 2.0 pomaze . vise otvoren ventil znaci vise usisane smese i jace punjenje ... tj . vise Nm ....
Kod mene je izduv od 1.6 GT 4-2-1 ... On pomaze nesto , tipa od 2-5 % , oseti se pod gasom samo promena izduva ....
Obrada kanala dosta znaci , tj. njihovo uglacavanje ostrih mesta .... Veci ventili isti . Potencijalan snaga motora je direktno proporcionalan velicini usisih ventila...
Sve u svemu , nije taj 1.6 E-max motor za budzenje ....

Odgovori

Povratak na „Tuning“