Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

ChipTuning za Mondea 2.0 TDCi

Motor, menjač i upravljačka jedinica.
Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Re: ChipTuning za Mondea 2.0 TDCi

Poruka od Dusan64 » nedelja, 24. okt. 2010. u 00:40h

Da se ne lazemo,zamajac ce da crkne,pa ce da crkne.. Verovatno uskoro..pa onda ga barem odvozaj kako valja.. mrgreen

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 24. okt. 2010. u 01:22h

Ja da se pitam rekao bih ti...
Ne seri cedo i uzivaj u tih 130-140 koliko god ks da ima mrgreen
Imam isti auto jos tezi za 100kg, ne znam sta ti treba vise. Ide sasvim lepo, a zamajac nije jeftin da bi se igralo sa dodatnom snagom.

Uvek kazem sledece: da je fabrika smatrala da ceo sistem ubrizgavanja na motoru i menjac dovoljno izdrzljiv za neku vecu snagu od ove koju motor fabricki ima, 1000% bi stavili drugaciji "chip".
A trkalica se ne pravi od ovakvog dizela, bar ne ako planiras da ga zadrzis.
Fiesta!!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 24. okt. 2010. u 01:46h

Čedo nema šestu? mrgreen lol
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » nedelja, 24. okt. 2010. u 02:55h

Ma ima šestu i ide sve u šeeessss mrgreen (jel sala oko prenosa)..sve sto govorite su i moje dileme a evo i sad mi su mi pored glave djavo i andjeo mrgreen ,koga li cu poslusati lol ..ma u svakom slucaju skoro prodje godina od kad sam zapoceo temu,bio sam u kontaktu sa covekom iz NS koji to radi i sve bi bilo gotovo u danu ali iskreno da kazem glavni razlog sto mi je to jos uvek na nivou ideje je jer sam (ponovicu) realno zadovoljan kako ide a i dan danas me pozitivno iznenadi kako povuce,al opet ako moze bolje......jbg realno planiram jos dugo da ga djiram a licno sam ipak malo skeptik prema chipu (a vama misljenja podeljena) pa nisam ni sam pametan..ma necu vise da olaksanje kao sto rece neko mrgreen ..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » nedelja, 24. okt. 2010. u 03:36h

ma lako tebi 2.0 sa 130 na 150+ ... a zamisli ja sa 1.4 motorom od 68ks na 100ks... pa vidi ko se vise razmislja ti ili ja... a kilometraze su nam slicne... cekicko
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » nedelja, 24. okt. 2010. u 03:45h

Kontam..mada iako moze sa chipom dosta da se igra,kontam da bi ti nesto ovako bilo optimalno..

Slika

Slika

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » nedelja, 24. okt. 2010. u 03:55h

moze...vidis nisam gledao ostale kako rade... gledao sam ovde gde mi je preporuceno ...
http://www.smchiptuning.com/1873/ford-f ... -4-tdci-68

SM Optimum
+ 23 KS
+ 53 Nm

SM Power
+34 KS
+66 Nm

mada bi taj sto si ti nasao bio stvarno najbolji sa manjim sokom za motor war

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » nedelja, 24. okt. 2010. u 04:06h

Pa da..mada ni taj SM Optimum nije los,do 90ks je nekako i ok ali bas pojacaju obrtni moment..+60nm kao neki 1.0 motor iz 90ih lol ..

Slika

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » nedelja, 24. okt. 2010. u 04:09h

cuti to je 1.4 160Nm dobije +60Nm ... a zamisli Tuareg 5.0TDI ... on dobije +Fiesta hahahaha

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » nedelja, 24. okt. 2010. u 04:13h

lol
Ne znam kako manipulisu sa tim chipovima i jel moguce recimo da se odradi mapa na 150ks i jedno 360nm da ne preterujem mnogo lol lol lol toliko otprilike ima i 2.2 tdci a koliko znam ima isti menjac kao i 2.0 ..

Slika

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 24. okt. 2010. u 11:20h

cedo86 piše:Ma ima šestu i ide sve u šeeessss mrgreen (jel sala oko prenosa).
Ups, izvini Dule, izvini. mrgreen
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Stefan_focus
Poruka: 214
Član foruma od: sreda, 6. okt. 2010. u 18:19h

Poruka od Stefan_focus » nedelja, 24. okt. 2010. u 12:23h

dule0911 piše:Uvek kazem sledece: da je fabrika smatrala da ceo sistem ubrizgavanja na motoru i menjac dovoljno izdrzljiv za neku vecu snagu od ove koju motor fabricki ima, 1000% bi stavili drugaciji "chip".
Evo nasao nesto interesantno pa procitajte..... Ovakav slican tekst pise i na ostalim mestima gde se govori o chip tuning-u:

Jos od nastanka prvog automobila i razvoja automobilizma kroz istoriju, ljudi su vrsili modifikacije motora. Na osnovu toga se moze reci da se ljudi vec veoma dugo bave tuningom. Naravno, sa razvojem tehnologije, kako je kontrolu rada motora preuzeo ECU, jedan od najlaksih nacina, bez komplikovanih i dugotrajnih mehanicarskih tuning prepravki, omogucio je chip tuning.

Pomocu chip tuninga moguce je znatno poboljsati performanse motora, povecati snagu motora, smanjiti potrosnju goriva, itd. i to sve na osnovu modifikacije softvera koji koristi ECU. Modifikacijom parametara u okviru softvera koji koristi ECU rad motora se optimizuje za trenutne uslove rada. Optimizovanje rada motora daje velike rezultate iz razloga sto proizvodjaci motora cine puno kompromisa i to iz sledecih razloga:

- ogromne razlike u kvalitetu goriva koje zavise od regiona do regiona, od zemlje do zemlje;

- razlicite norme vezane za emisiju izduvnih gasova moraju da se ispostuju i kod najlosijeg goriva;

- neredovno servisiranje i kontrola vozila;

- razliciti nacini voznje koji zavise od vozaca do vozaca;

- vremenski uslovi u kojima se vozi (ekstremno toplo ili hladno vreme);

- nadmorska visina na kojoj se vozilo vozi.

Pored navedenih razloga postoji i ekonomski faktor, koji je bitan proizvodjacima motornih vozila. On se ogleda u tome da je proizvodjacu najisplativije da pravi sto vece serije mehanickih delova i da mehanicki motori budu sto slicniji. Od kada se koriste ECU za kontrolu rada motora proizvodjacima motora je najisplativije da korigovanjem mapa/parametara rada motora u softveru menjaju performanse motora (maksimalan broj obrtaja, brzinu vozila, snagu vozila, ...). Koriscenjem ovako modifikovanih verzija softvera proizvodjaci najlakse i najjeftinije mogu da ponude razlicite verzije vozila po razlicitim cenama, sto samo uvecava zaradu proizvodjaca, a smanjuje troskove.

Kada se automobil doveze na chipovanje, profesionalci (ali iskljucivo profesionalci) stupaju na scenu i trude se da optimizuju rad motora uklanjajuci kompromise koje je proizvodjac uveo iz nekog razloga. Ovim se izvlace maksimalne performanse koje je predvideo proizvodjac u okviru sigurnih granica. Nakon chip tuninga na ovaj nacin, dobijate motor automobila koji je optimalno prilagodjen da postize maksimalne performanse u uslovima koji vladaju u nasem regionu (kvalitet goriva, prosecna nadmorska visina, vazdusni pritisak, klimatski uslovi, nacin voznje, itd.).

Pitanje: Da li je moguce ukloniti tuning chip, tj. vratiti originalni chip?
Odgovor: Da, vracanje originalnog chipa je moguce u svakom momentu. Cak je moguce istovremeno montirati i originalni i tunovani chip, pa ih menjati u toku voznje (u zavisnosti od rezima voznje).

--------------------------------------------------------------------------------

Pitanje: Koje prednosti omogucavaju periferni delovi za tuning (filter za vazduh, auspuh, itd.)?
Odgovor: Nakon chip tuninga, periferni delovi za tuning mogu samo potpomognuti i povecati efekte chip tuninga, i to na sledece nacine:
Sportski filteri za vazduh omogucavaju veci protok vazduha i omogucavaju da motor ima vise snage. Takodje, postoje jos dva bitna elementa koja su vazna kada se koristi sportski filter za vazduh. Kao prvo, bitno je reci da su sportski filteri dosta dugovecniji od obicnih filtera. Kao drugo, kod turbo motora, turbo punjaci lakse i rasterecenije rade, jer je protok vazduha kod sportskih filtera veci za 40% u odnosu na serijske filtere.
Kada se govori o auspuhu, prigusivacima i slicnim delovima koji se mogu nalaziti na izduvnoj grani, merenja snage motora su pokazala da isti chip sa razlicitim nadogradnjama izduvne grane ima veci obrtni momenat.

--------------------------------------------------------------------------------

Pitanje: U kojem opsegu broja obrtaja se najvise pokazuju povecane performanse automobila?
Odgovor: Sa chip tuningom se oseca poboljsanje u snazi na bilo kom broju obrtaja. Ipak, najvece povecanje snage se oseca u donjem i srednjem opsegu broja obrtaja.

Pitanje: Da li ce nakon chip tuninga motor raditi na vecim temperaturama?
Odgovor: Radna temperatura nakon chip tuninga se moze povecati nesto malo (u trkackim uslovima). U proseku ovo povecanje iznosi negde izmedju 5-8 stepeni.

Pitanje: Da li se chip tuning (ECU – Tuning) moze detektovati prilikom servisa ili inspekcije?
Odgovor: Ne. Distributeri i servisi ne mogu da detektuju modifikacije softvera kod chip tuninga sa svojom opremom zato sto se kao polazna osnova za tuning koristi originalni softver koji se nalazi originalno u chipu pre tuninga.

Pitanje: Da li mi trebaju bolje kocnice i vesanje nakon chip tuninga?
Odgovor: Ne, nema potrebe menjati i poboljsavati vesanje i kocioni sistem nakon chip tuninga.

Pitanje: Kakva je potrosnja goriva nakon chip tuninga?
Odgovor: Potrosnja goriva zavisi od nacina voznje. Sa optimalnim chip tuningom, modifikacije i povecani obrtni moment uzrokuju smanjenje potrosnje goriva za oko 10%.

Pitanje: Da li chip tuning negativno utice na vek trajanja motora?
Odgovor: Jednom recju, NE.Optimizacijom rada motora modifikujuci parametre u granicama koje motor moze podneti bez ikakvih posledica. Ovo je moguce jer proizvodjaci motora cesto cine mnoge kompromise pri odredjivanju parametara rada motora, a takodje svi motori imaju veliku rezervu snage tako da bez problema mogu da izdrze nova podesavanja (chip tuning modifikacije) bez nekih negativnih uticaja. Ako automobil vozite normalno nece biti smanjenja veka trajanja motora. U slucaju da se automobil vozi mnogo pod velikim opterecenjem (situacija ako se automobil koristi za trke) zivotni vek motora se smanjuje u proseku oko 3-5%. Prakticno to znaci da sa trkackim stilom voznje umesto 500.000 km, vas motor ce izdrzati oko 480.000 km.

Pitanje: Sta je memorijski chip?
Odgovor: U osnovu svi moderni automobili koji imaju sistem za ubrizgavanje goriva koriste jednu vrstu kompjutera (ECU) koji je zaduzen da kontrolise protok i ubrizgavanje goriva, kao i paljenje. Program (softver) koji se koristi od strane ovog kompjutera je smesten na memorijski chip. Kompjuter ocitava program kako bi upravljao radom motora na osnovu aktuelnih parametara.

Pitanje: Zasto proizvodjaci motora i automobila ne rade chip tuning?
Odgovor: Program za neki motor se nalazi na memorijskom chipu. Ovaj program kompjuter moze samo da iscitava, dok se modifikovanje normalno ne moze uraditi. Proizvodjaci kada prave motor, tj. pisu program cesto moraju da prave dosta kompromisa. Oni moraju da naprave kompromise vezane za ekonomicnu potrosnju goriva, bez obzira koliko se kvalitetno gorivo koristi; automobil mora da radi pouzdano duzi vremenski period uz koriscenje najlosijeg goriva i bez odgovarajuceg servisiranja.
Ako redovno servisirate vas automobil na osnovu specifikacija proizvodjaca i koristite relativno dobro gorivo, postoji veliki potencijal za optimizaciju rada motora, tj. da se izvrsi modifikacija mapa parametara (chip tuning). Modifikacija mapa na memorijskom chipu ce vam pruziti povecanje snage motora, motor ce lepse i ujednacenije raditi, a i primeticete da se automobil krece zivlje i da je startniji…
Pri chip tuningu dobijate bolje performanse rada motora i to na sledeci nacin:
Obicni motori: Oko 10% povecanje snage motora i obrtnog momenta.
Motori sa turbo punjacem: Do 20% povecanje snage motora i 35% obrtnog momenta.
Turbo dizel motori: Do 30% povecanje snage motora i 40% obrtnog momenta.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 24. okt. 2010. u 20:25h

Mrzi me da odgovaram pojedinacno na delove teksta s kojima se ne slazem ali i dalje stojim pri svojoj izjavi.
Ne smatram ja da je chiptuning toliko strasan, samo da nije za nase uslove eksploatacije - bolje da ostane na fabrickim safe-parametrima, cak i sa njima ima problema ponekad a kamoli kad starije komponente rade pod malo jacim opterecenjem.
A ono da se vek motora pri trkackim uslovima voznje smanjuje za 3-5% je, bar po mom skromnom misljenju, cista laz.
Fiesta!!

Stefan_focus

Poruka od Stefan_focus » nedelja, 24. okt. 2010. u 20:35h

Ok tvoje misljenje... Ja bi stavio i mom fokusu cip ali nista ne dobijam osim par konja.. Pun je net o cip tuning-u pa vidi sta pise. ;) Pozdrav

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 24. okt. 2010. u 20:40h

thumbsuph

Ma kad mi umru dizne i stavim nove ce da ga cipnem na 155ks, ionako toliko ima 2.2tdci koji nosi isti menjac kao sto ceda rece hehehe :D
Fiesta!!

Stefan_focus

Poruka od Stefan_focus » nedelja, 24. okt. 2010. u 21:49h

samo cepaj hahaha... gears

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » nedelja, 24. okt. 2010. u 22:12h

Evo koliku su stvarnu snagu izmerili na 2.2TDCi (prema fabrici 155ks i 360nm),ako on moze da se nosi sa ovim valjda moze i nas 2.0 TDCi..jel ima nekih razlika u turbini,brizgaljkama..u osnovi su to dva ista motora samo sto je kod 2.2 TDCi produzen hod klipa i dobijena veca zapremina..takvo je i moje razmisljanje Dule..

Slika

Slika

Stefan_focus

Poruka od Stefan_focus » nedelja, 24. okt. 2010. u 23:53h

Imas gore navedeni tekst koji ja nisam pisao vec nasao na netu od ljudi koji se bave tim. Svuda i na engleskom i francuskom gde sam citao ne pise da cip moze nesto da ugrozi... Cip se stavljao i jos se stavlja na teretna vozila kao sto su sleperi radi povecanja snage i smanjenja potrosnje goriva (naravno, glupo je uporedjivati kamion i automobil ali cisto da napomenem i to)... Procitao si nasa misljenja i ako si primetio raznolika su :) pa zbog toga ti savetujem da pitas jos ljudi koji se stvarno razumeju u tjuniranje automobila i koji to rade profesionalno i vidi od njih sta ce ti reci..

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » ponedeljak, 25. okt. 2010. u 00:17h

Vidi ne verujem ja 100% u njihova pisanija ;) ..pokusavam ipak neke svoje zakljucke da izvedem,valja malo dublje uci u pricu..sad me naj vise zanima razlika izmedju 2.2 i 2.0 tdci motora,naravno osim zapremine..razlika u snazi je ocigledna ali da li potice samo od povecane kubikaze ili su u pitanju druga turbina,brizgaljke itd..uglavnom cak i taj 2.2 motor vrsi veci pritisak na sve delove nego 2.0 ali ako fabrika misli da moze da izdrzi onda ce i meni biti lakse da odlucim ;) ..

Slika

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 26. okt. 2010. u 03:08h

Ma ja da se pitam tu bih metn'o poslednju reviziju 2.2tdci sa cirka 200ks, iz Mondea mk4 restyle :D Kakav chip, sve je vec fabricki nachipovano :D :D :D
Fiesta!!

van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » utorak, 26. okt. 2010. u 09:27h

Neke verzije motora , sa velikom snagom , nisu za naše tržište , zbog goriva , i fabrika neće da daje garanciju , a samim tim i da prodaje takvu verziju na tržištu .

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 26. okt. 2010. u 13:34h

Upravo tako. Toyota do skoro nije prodavala svoj 2.2 d-4d od 177ks, upravo zbog goriva. Mada ja ni sad ne bih bio siguran da sipam bilo sta u taj motor, a ne mozes uvek na istoj pumpi da sipas, pogotovo kad krenes na put.
Fiesta!!

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » utorak, 26. okt. 2010. u 13:46h

hehe.. ja bi pre rekao da nase gorivo nije za druge marke osim za Zastavu cekicko

nego odosmo mi u off...

jel je isti menjac od 1.6 fieste tdci i jel moze kod mene da se skarabudzi ... imao sam u planu swap da kazem sa 1.4tdci na 1.6tdci mechanic

MOMO
Poruka: 311
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 23:58h

Poruka od MOMO » sreda, 27. okt. 2010. u 17:51h

cedo86 piše:lol
Ne znam kako manipulisu sa tim chipovima i jel moguce recimo da se odradi mapa na 150ks i jedno 360nm da ne preterujem mnogo
naravno da je moguce, ali za to treba na mjerenje na valjke.. i mozete odrediti i jedno i drugo u nekim mjerama..

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » sreda, 27. okt. 2010. u 18:27h

OK,to je odlicno..vidim po netu nude dosta velika povecanja i u principu svi slicno nude u par nm i ks razlike,to su kontam vec unapred odradjene mape sa nekom max izvucenom snagom (jbg to najvise i privlaci,a da bude u nekim granicama izdrzljivosti motora) e sad pitanje je ko bi se upustao u posao pravljenja nove kvalitetne mape za poseban model i to po zelji vlasnika + da ima i dyno ? bojim se da je malo takvih igraca na ovim prostorima thumbdown ..

Slika

Odgovori

Povratak na „Tuning“