Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

16v RWD konverzija

Motor, menjač i upravljačka jedinica.
Odgovori
van
VIP
Poruka: 9040
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

16v RWD konverzija

Poruka od van » ponedeljak, 16. nov. 2009. u 12:29h

Dobro dosli u novu epizodu emisije tjuning-budžing .
Tema ove epizode je kako nabužiti zetec u matoru kantu staru 30 i kusur godina .

Nabavite jedan zetec , u ovom slučaju 1.8 115 ks iz mondea . Kupite jedan ležaj spojičke od pinta ili dohc motora , košta do 1000 din i ubacite ga u radilicu , pošto ga zetec fabrički nema .
Spojite menjač a motorom , a pošto je ovo 1.8 korpa i lamela su skoro isti kao kod pinta , tako da sve to paše . Jedini proglem je oko druk lagera , koji može da bude duži ili kraći sve uavisi da li je za petostepeni ili četvorostepeni menjač . Ja ne znam koji je od ta dva lagera onaj koji sam montrirao , ali radi . Ako neko zapne na ovom delu, i dobije uvek pritisnutu lameu , onda mu treba kraci lager i obratno . Problem se lako resi tako sto se u prodavnici pojavite sa svojim druk lagerom i trazite onaj drugi . Cena je oko 15 e , mozda i manje . Pitaj te Gorana Monda .
Takav sklop motora i menjaca je zatim ubacem u auto ( sto se vidi i na slici ) . I tu nastaju problemi sa kojim se i zavrsava ova epizoda . Karter je aluminijumski i u nižem delu je previsok i udara u letvu volana pa motor stoji ovako smešo zakošen i visok . Zadnji deo kartera je duži jedno bar 3 cm nego što su karteri na pintu i v6 motoru , tako da motor sedi dosta pozadi , što je super za balans ali je motor ima termostat sa zadnje strane i on bi udarao u požarni zid . Tj u svakom slučaju mora neka prepravak termostata .
Ostale stavi ne deluju problematično . Oko motora ima mesta da se igra kolo . Nosači motora koji treba da se prave su kopija fabričkih za pinta ...

bossko77
Poruka: 1379
Član foruma od: petak, 13. feb. 2009. u 01:44h

Re: 16v RWD konverzija

Poruka od bossko77 » ponedeljak, 16. nov. 2009. u 16:44h

Jedva cekam sledecu epizodu..samo da zbog finansija ne otkazu snimanje mrgreen
SlikaSlikaSlikaSlika

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 16. nov. 2009. u 21:46h

Ako otkazu snimanje , otkazace zbog loseg akvizitere.... Treba ujuriti sve stvarcice za narednu scenu

limeni
Poruka: 94
Član foruma od: petak, 21. nov. 2008. u 21:12h

Poruka od limeni » petak, 20. nov. 2009. u 19:04h

Nesto mi poznat ovaj auto ;)...:D

van
VIP

Poruka od van » subota, 21. nov. 2009. u 00:54h

Ma ti si se to nesto zbunio mrgreen

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv
Poruka: 4457
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h

Poruka od BokiRS » ponedeljak, 23. nov. 2009. u 08:32h

A jel se zna kad je sledeca epizoda?
Chip tuning za Ford-ove
viewtopic.php?f=94&t=19067

bossko77
Poruka: 1379
Član foruma od: petak, 13. feb. 2009. u 01:44h

Poruka od bossko77 » ponedeljak, 23. nov. 2009. u 09:53h

fale sponzori..jel ima dobrovoljaca ..tj neko viska kesha lol
SlikaSlikaSlikaSlika

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 23. nov. 2009. u 12:03h

Ma bio je sv. Arhangel Mihailo , pa je snimanje ove nedelje odlozeno kao i voznja S7 , za koju je vreme bilo ideaaalno.
Pricao sam sa nekim da som koji pravi copere i zavaruje aluminijum . 2000 din je zavarivanje isecenog i skracenog alu kartera od zetec-a , da bi mogao da stane u pravi polozaj za rwd . Inace problem je prednji nizi deo kartera koji je kod pinta i v6 visok oko 7-8 cm a ovde je 12 cm , i pocetak dubljeg dela kartera u kome prednja ivica treba da se pomeri jedno 2 cm unazad da motor moze da pridje jos napred . Pravi polozj motora dobicu tako sto montiram 4steepni menjac i nosac menjaca na svoje mesto , tako da je rucica menjaca polozaju u kome treba , a motor gde dodje , to mu je . Mogu da ga mrdam 1-2 cm tamo-vamo da bi dobio negde mesta ako mi treba .
Posto motor ima krs elektricnu efi instalaciju ( isti problem kako i sa Boskovim 24v ) , motor cemo da upalimo sa ecu i instalcijom od RS2000 . To ona semo treba da se udzeka na motor i spoji tih par zica i motor moze da se pali . E sada , ne znam da li ce da se buni sto ce ecu da mu j... sve po spisku , to ne znam . Empiriski cemo to da utvrdimo mrgreen

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv

Poruka od BokiRS » ponedeljak, 23. nov. 2009. u 12:06h

Nisam siguran da cete ga upaliti sa instalacijom od RS-a ali dok ne probas ne mozes da znas
Chip tuning za Ford-ove

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 23. nov. 2009. u 12:24h

Upalice bez problema ,samo je pitajne kako ce raditi .
Upali motor samo na edis i malo sipanog goriva u usis .
Konfiguracija motora je slicna , kako oblik komore za sagorevanje.
Motor je 10% manje zapremine , sto znaci malo vise goriva , sto je i ok , ali ce ecu da se adaptira na to kada motor bude radio 10-20 min. Jedino sto moze da zeza je protok vazduha kroz leptir gasa , posto ne znam kolika je u precniku , kako ni da li injektori imaju isti protok , tj. da li za istu duzinu el. impulsa ubrizgaju istu kolicin benzina .

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv

Poruka od BokiRS » ponedeljak, 23. nov. 2009. u 12:26h

Sta ako ga bude zalivao gorivom pa presisa?
Chip tuning za Ford-ove

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 23. nov. 2009. u 12:40h

To nema sanse , ne znam da li si nekada video brizgaljke na delu kada se motor vergla ?
To je neverovatno malo kolicina goriva koja izlazi u vidu magle .
Ako kresne sa cepom goriva , sipanim durektno u usisi , sa ubrizganim gorivom sigurno hoce .
Kada upalim videcu na sta lice izduvni gasovi , da li su crne boje...
Kada se motor zagreje tu je lambda sonda da koriguje visak goriva...

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv

Poruka od BokiRS » utorak, 24. nov. 2009. u 08:25h

U pravu si ti potpuno,nego ja najvise mrzim kad sam siguran u nesto,a ono nece da radi.E tada bi sve polupao
Chip tuning za Ford-ove

van
VIP

Poruka od van » petak, 27. nov. 2009. u 10:17h

Nastavak
.... Zbog manjka posla , odlucio sam da 2 dana ne radim i potrudim se da zavrsim doticni auto i da mu "butnem" vise taj motor . Posto nigde nisam nasao limeni karter od siere cvh , odlucio sa da modifikujem postojeci aluminijumski .
Skidanje , seckanje , vracenje na motor pa u auto ,pa ponovo skidanje , pa secenje , pa vracanje ...
I tako jedno 5 puta . I na kraju karter je toliko skracen da ne moze da se zatvori isecenim parcicima , nego mora da se zatvori alu limom od 3 mm . Gde da njadjem neko parce alu lima ? Ima da se kupi tabla i kosta ok 80e .
Motor mora da ide dosta napred , da bi stao kuciste termostata koje je sa zadnje strane motora , mada je zatec kraci od pinta , tako da mu prednji kraj nece strcati.
Rucica manjaca je otisla jedno 3-5 cm unapred , i ako mora , prosiricu rupu u podu za nju i isecicu parce pozarnog zida da bih napravio mesta za kuciste termostata .
I engleskoj ima da se kupi cevka koja bas sluzi za rwd konverziju , i izmesta termostat .

ignjat
Poruka: 5
Član foruma od: ponedeljak, 8. dec. 2008. u 13:47h

Poruka od ignjat » petak, 27. nov. 2009. u 10:39h

Hehe, radio sam ja slican projekat, ali nije ford u pitanju nego kadett c (c20xe). Ista prica, morali smo seci pp zid, samo je motor morao nazad mnogo da ide jer je niza strana kartera napred, pa je bar karter prosao bez prepravki... I tunel je do pola dizan u vis da bi mogao menjac da stane...
Kad imas cekic u ruci, odjednom sve lici na eksere!

ace1
Avenger from the past
Poruka: 1983
Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
Kontakt:

Poruka od ace1 » petak, 27. nov. 2009. u 15:34h

imam alu lim mislim 3 mm ,zovi me
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

ace1
Avenger from the past
Poruka: 1983
Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
Kontakt:

Poruka od ace1 » petak, 27. nov. 2009. u 16:57h

izvini ispala ,lim je 2mm,al je s jedne strane zalepljena folija pa me oko prevarilo,pa deluje deblje ,ali ako ti i dalje znaci mozes da razunas ,mozes bez problema da izvadis komad pravougaoni 30x30cm
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

van
VIP

Poruka od van » nedelja, 6. dec. 2009. u 15:45h

...Nova tura , nova avantura !
Stigao je i skracani i zavareni karter , hvala Aci na donaciji alu lima .
Usis uljne pumpe je trebalo skratiti na nekom delu jer udara karter koji je snizen i produziti drugi deo jel je karter i skacen . SVe u svemu to izgleda ovako.
Lim koji ide preko radilici je izbace jer prosto nema mesta , a cevak usisa je na par mesta spljostena da bi se mimoisla sa klipnjacom za 2 mm mrgreen .
Karater je lepo opran prebrisan i vracene je gumeni dihtung iz malu pomoc silikona .
Posle je motor pozicioniran preko stare traverzne i poceo je rad na nosacima motora .
Jedan stran je zavrsena a oko druge ima komplikacija , ali nista strasno . Zetec blok nije ni paniran za zadnju vucu pa sa jedne strane bloka nema rupe na sredini bloka nego su razbacane okolo .

Odgovori

Povratak na „Tuning“