Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Novi motor u tranzit mk2 kamper!

Motor, menjač i upravljačka jedinica.
Odgovori
gorchilo
Poruka: 6
Član foruma od: ponedeljak, 23. jan. 2012. u 15:06h

Novi motor u tranzit mk2 kamper!

Poruka od gorchilo » ponedeljak, 23. jan. 2012. u 16:02h

Ćao ford klube,

Imam tranzita kampera poput ovog: http://www.carandclassic.co.uk/car/C148112
Super je za svoju namenu, i motor mu je ispravan, ali za normalne pojmove ipak neadekvatan.
U pitanju je pinto 2.0 karburatorski benzinac sa plinom, menjač je četvorostepeni, zadnja vuča naravno. Koliko ima konja na papiru nije ni bitno, 34 mu je godine.
Ide on i uzbrdo :) ali otprilike brzinom pešačenja.
Na auto putu pri brzini od 50-60 km/h je taman udoban, pri 70 već počinje jača buka, može on čak i do 80 i 90 ali je to uništavanje i motora i putnika.
Za srednje daleko putovanje (Grčka) je vožnja već preveliko zamaranje.
Voleo bih da se na autoputu vozim 90-100 u relativnoj tišini i sa razumnom potrošnjom goriva.

Stoga, razmišljam da ga rasteretim :) i ugradim kompletno "novi" efi 2.0 motor iz sijere, onaj od 120 ks, sa pripadajućim delovima i 5-stepenim menjačem.
Neki majstori me odvraćaju jer je prevelika peripetija, i "gde žuriš vozi polako", drugi kažu moguće je. (naravno da je moguće)
Dakle hajde da preskočimo taj savet da odustanem, svaki drugi savet je dobrodošao, a ja imam i konkretna pitanja.

Ono što sam do sad čuo je da imaju da se prilagode nosači motora i da se mašinski prilagođava ili valjda napravi neki umetak između menjača i kardana.
Čuo sam i da je menjač nešto drugačijeg oblika i ručka mu ne izlazi baš na istom mestu nego malo više unazad, ali da može i to da se sredi.

Glavna briga koju imam je oko stepena prenosa.
Negde sam pročitao da postoje "brzi" i "spori" diferencijali čak i na istom ili sličnom tipu tranzita, da li je to tačno?
Za pretpostaviti je da se u mom slučaju radi o "sporom" diferencijalu.
Ovaj tranzit je više nalik "teretnjaku": dvostruki točkovi nazad, velik gabarit, šaltanje pri nešto nižim brzinama (na ravnom u drugu pri 10 km/h, treću pri 25-30, četvrtu 45).
Ukratko, glavno pitanje je šta će se dobiti sa menjačem od sijere a tranzitovim diferencijalom (ali i većim točkovima).
Na primer, ako sijera dostiže u petoj maksimum 200 km/h na ne znam kojim obrtajima, na tim istim obrtajima u tranzitu bi se vozili recimo 150 km/h (da zanemarimo sad što se ne sme tako nešto raditi s kamperom).
Ili, obrtaji koji odgovaraju 120 km/h u sijeri, u tranzitu da budu 90 km/h.
Meni bi odgovarao neki takav odnos, ali on se ne može birati i zato je moje pitanje ŠTA ĆU ZAPRAVO DOBITI?
Šta ako dobijem presporo vozilo, džaba što ima jak motor. Ili šta ako dobijem preslabe prenose a ludaču "top brzinu".

Sporedna pitanja su:
- da li u celoj stvari ima nešto rizično? (da li će pogonski delovi izdržati toliko jači motor itd..)
- koliko treba da koštaju ruke sve ukupno (ugradnja, prepravke) uz pretpostavku da imam sve delove (kupio bih celu sijeru)? bar neki raspon, okvir?
- ako bih hteo da ugradim i servo volan, šta od delova se u te svrhe može iskoristiti sa sijere a šta mora sa tranzita?
- kad već sve ovo radim, ubacio bih i onu lepu debelu mekanu zvučnu izolaciju sa strane motora kao što imaju mk3. Može li se iskoristiti takva sa otpada (mk3 ima drugačiji oblik motornog prostora) ili da improvizujem nešto ispočetka?
- zaboravih još, koji fordov motor biste preporučili? postoji i neki iz 1985 koji nije DOHC i valjda nema ni elektroniku, ali je sa ubrizgavanjem i velikom konjažom. Šta kažete na taj? Ili možda neki ne-fordov motor?

Relativno mi je hitno, ukazala mi se zgodna sijera u ponudi!
Hvala vam najlepše!

Ako je neko majstor i ponudio bi da uradi ovo, naravno pišite na PP.

Pozdrav

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Novi motor u tranzit mk2 kamper!

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 23. jan. 2012. u 16:25h

Sve što ti je rečeno oko ubacivanja motora je tačno, takodje je tačno da se svi ti problemi mogu rešiti.
Ti imaš tzv "kratki prenos" u diferencijalu, što znači da su mu sve brzine kraće. Tvoj fabrički 2.0 je ekonomična varijanta za Tranzit sa 78 konja. Taj 2.0 EFi (DOHC o kom najverovatnije pričaš) je osetno jači za više od 30 konja, tako da to o čemu razmišljaš ima smisla.
Pošto ne misle svi isto kada pričaju o sporim i brzim diferencijalima (neki mešaju ta dva naziva), držaću se naziva "kratak" i "dugačak". Kratak omogućava bolje ubrzanje ali manju maksimalnu brzinu, ovaj drugi obrnuto. Svi kombiji imaju diferencijale koji su dosta kraći nego kod automobila, iz razloga što su dosta manje aerodinamični i zadatak im je da nose terete. Prenosi koji su išli u Mk2 Tranzite su 4.11, 4.44, 4.56, 4.63, 5.14 i 5.83, a koji ti imaš znaćemo kada nam budeš uslikao VIN pločicu na veznom limu. Peta brzina će ti omogućiti opušteniju vožnju na višim brzinama, ali znaj da nećeš imati ni približnu "opuštenost" kao što je ima Sierra, jer Sierra ima 3.64, a ti duže od 4.11 ne možeš imati. Ako već imaš najduži 4.11 onda ti peta brzina i neće nešto puno značiti, jer je mala razlika izmedju pete i četvrte.
Ako ubaciš DOHC, ako voziš bez dodatnog tereta preko fabričkog i ako imaš i najduži 4.11, trebalo bi da ti taj kombi ide sasvim zadovoljavajuće u odnosu na to što on jeste. Koliko je on inače sad težak?

Pogonski delovi će izdržati tih 30 konja više, ipak je to kombi, sa svim heavy duty komponentama predvidjenim da izdrže opterećenje, što od strane motora što od strane "tereta".
Ruke će te koštati 200-300 evra, možda i koji evro preko, ali tu negde.
Za servo volan sa Sierre iskoristiš servo pumpu koja ti ionako ide uz motor, a najbolje bi bilo da uzmeš servo letvu sa Mk3 Tranzita, pritom će majstor koji to bude ugradjivao imati posla da to poveže i prilagodi.
Izolacija je najmanji problem, prikupiš ih nekoliko različitih, pa onda sečeš i ukrajaš da bi popunio tvoj motorni prostor.
I na kraju, predstavi nam vozilo u delu foruma namenjenom za to. :)
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 23. jan. 2012. u 19:38h

Тај мотор и им а78 кс фабрички да би могао да га малтретираш . Иначе пинто има 101 кс па до 115 кс када је 2.0 .
DOHC мотор шрафиш и на постојећи мењач без проблема .
Петостепени из старији сијера не изискује много преправке око уградње , док онај новији је мало комликованији , јер кардан није одговарајуће дужине , тј кардан мор ада се преправља , тј. од 2 се прави један . Носачи мотоа су ту веома мали проблем , јер с епреправе постојечи од пинта и наваре на обликовану плочу од 5 мм са рупама за блок од DOHC мотора . Ауспух мора да се преправља , јер је издув са контра стране , црева за воду , треба цела инсталација за EFI да се угради са све пумпом за гориво , а твој резервоар није предвиђен за тако нешто .
Јетва је увек повезана са трапом и није нешто што може да се пребацује с амодела на модел тако лако , због геометрије .
Може од другог транзита али не и од сијере . А за бар један разлог сам сигуран да не може без жешћиш преправки
Колиок је тежак тај транзит ?

gorchilo

Poruka od gorchilo » utorak, 24. jan. 2012. u 01:34h

Uh, svaka čast na ekspertizi!
Tako je, 78 konja mada su sigurno mnogi pocrkali (kompresija je merena na oko 6 bara prosečno a rekoše da je fabrički 8 bara), što znači da bi jači motor u praksi značio još veći boljitak nego na papiru.
Evo pločice:
Slika
Ne znam da li se sve vidi, gore desno piše TRANSIT-2-130, dole levo 77/1084.

Ako sam dobro shvatio, menjači kombija i automobila su slični, a kraći prenosi se postižu isključivo diferencijalom? (naravno i točkovi se razlikuju. ne znam da li još nešto)
Da li ta brojka 3.64 odnosno 4.11 opisuje samo diferencijal ili sve ukupno prenos, tj uzima u obzir i točkove?
911, jel mogu da te zamolim da izvedeš računicu?
Na primer, sa sijerinim 5-stepenim menjačem a diferencijalom i točkovima mog tranzita, koja bi bila brzina kretanja pri 3000 obrtaja u petoj?
Obrtomer inače na tranzitu nemam pa nikakve praktične provere ne mogu da izvodim.

Prazan je po saobraćajnoj težak svega 1570 kg, mada u kamperu se najčešće vozi više ljudi (ima čak 8 sedišta i registrovan je za toliko) plus za sve njih prtljag, voda, hrana, posuđe, posteljina, garderoba......
Maksimalna dozvoljena masa 2350 kg.

Napraviću fotke po danu kad stignem pa ću okačiti (enterijer je simpatičan, retro, ali drugačiji od onog sa linka).

Potvrdite mi samo da li je DOHC sa kompjuterom ono na šta isključivo ciljam, ili dolaze u obzir i oni nešto stariji fordovi 2.0 motori sa snagom 100-120 konja a bez elektronike (ne znam da li su to OHC - pinto)?
Jer neko mi reče da postoje i varijante sa mehaničkim ubrizgavanjem ali da su retke, tako da sam malo izgubljen šta je šta, i šta dolazi u obzir.

Ostaviću još neka pitanja i podpitanja za drugi navrat, hvala vam na drugarskoj pomoći!

van
VIP

Poruka od van » utorak, 24. jan. 2012. u 11:32h

2.9 мотор је онако који треба да се носи са таквом масом .
Зa такву масу и мењач мора да буде heavy duty .
Пинто с акомпресиом од 6 је умрао одавно што се тиче снаге , није ни чудо што се тако понаша .
Брзина у 5 степену прноса је бризина у 4 степену преноса /0.88 ( можда и 0.86) .
Финални прено је одно брзина ротације кардана и осовине точка , а величина точка је та која одређује брзину кретања при некој датој ротационој брзини .

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 24. jan. 2012. u 12:47h

Ta brojka je samo za diferencijal.
Prenosi u menjačima bi trebalo da su isti kao u putničkim automobilima, ali Ford je u isti auto u iste menjače umeo da stavlja po dve-tri kombinacije prenosa u prve tri brzine, tako da je moguće da se kod tebe razlikuje u odnosu na putničke menjače.
Pumpa za gorivo može od EFi Pinto Sierre, 2.8-2.9 EFi Sierre ili Scorpia, jer su kod njih spoljne pumpe, samo moraš paziti da u tvom rezervoaru nikad nemaš manje od 5-10 litara benzina da pumpa ne bi povlačila falš vazduh na nagibima.
Koje gume imaš?
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

gorchilo

Poruka od gorchilo » utorak, 24. jan. 2012. u 19:19h

Oznaka na gumi je LT185/R14C.

Polako sklapam sliku. Ako menjač iz auta nema ništa "duže" prenose u odnosu na ovaj iz kombija, nego ću njime samo dobiti peti stepen, onda se računica svodi na ovo što je van napisao:
Umesto 70 km/h, moćiću na istim obrtajima (ne znam koliki su) da vozim ovog kampera 70 / 0.88 = 80 km/h.
100 km/h ostaje nepristupačno, jer odgovara obrtajima kojim sad postižem 85-90, a to je sudeći po dranju ovog pinta MNOGO.

Znači cela ova operacija bi mi donela rasterećeniju vožnju pri nižim brzinama (savršeno za sve osim autoput), mnogo veću snagu na uzbrdici, verovatno i manju potrošnju... ali 80 ostaje plafon......?
911, šta kaže pločica? Izračunaj mi ipak sve sa obrtajima molim te..

Pozdrav,
Igor

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 24. jan. 2012. u 20:16h

Da budem iskren - prvi put u životu vidim ovakvu pločicu. Sam VIN mogu da dekodiram, ali on ti neće reći ništa zanimljivo, osim da je proizveden avgusta '78-me . Gore desno je model (FT130), dole levo je nešto što mogu da nagadjam ali bez sigurnosti. Podataka o prenosu (i ostalom) nema na ovoj pločici i pločica je drugačija, moguće iz razloga što kampere nije radio sam Ford već druga firma (po sistemu - dobiju praznu šasiju sa kabinom i svom mehanikom, a onda rade zadnji kamp deo i stavljaju druge pločice).
Gume su ti pun profil 185/100 14". Običan FT130 2.0 Mk2 Transit je težak 1222 kg, tako da je realno i moguće da kamper bude 300 kg teži.
To 6 što si izmerio je kompresija u cilindrima i ona za tvoj motor kad je nov iznosi 10-11. To 8 na šta misliš je kompresioni odnos i ne meri se (i ne izražava ni u kakvim jedinicama, za razliku od same kompresije - pritiska koja se izražava u barima).
Pitanje je da li bi dobio rasterećeniju vožnju pri nižim brzinama. Morao bi češće da šaltaš u nižu, da razvlačiš brzine, uzbrdice bi dobio i tamo gde ih pre nisi imao :) potrošnja bi ti u gradu bila viša, niža samo u slučaju da voziš na ravnom bez vetra ili na nizbrdicama u petoj... Imam dva iskustva sa automobilima koji su imali duži prenos nego što su fabrički imali za svoje motore, tako da znam sve manje i prednosti dužeg prenosa. Dug prenos traži jači motor, a pošto je kod tebe u pitanju masa od dve tone i više onda ti treba motor koji je jači 100 konja, a ne 20-30.
Rezime - ubacivanje samo petostepenog menjača bi ti donela
Što se ostalih prepravki tiče, bilo dobro da porazgovaraš sa Borkom sa Bežanije, mada pretpostavljam da ga znaš čim imaš Transita. On ih jako dugo radi, modele od Mk1 do Mk3 i ima najviše iskustva sa njima.
Voleo bih da tvoj kamper vidim uživo :) znam ih za svega par komada po gradu, a mislim da se nijedan od njih ne vozi.
Ford weist den Weg.

mbole
Poruka: 14937
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 24. jan. 2012. u 23:30h

Tebi je kamper verovatno nesto tezi od praznog tranzita, ali tranzit je pravljen da vuce poveliki teret, a ne da se kotrlja prazan. Cisto sumnjam da sve osobe i prtljag koji ubacis mogu da budu tezi od pristojno natovarenog tranzita koji recimo vozi posta, ili koji vozi novine (a to su poslovi koje rade vec decenijama).

Daklem, malo je sasavo da kamper u startu ne moze da ide 90 na sat a da se ne dere ko magarac. Pre mi se cini da je to dranje posledica mrtvog motora.

Na tvom mestu ja bi prvo ubacio nov motor i menjac, pa onda tek kad vidim kako se ponasa da probao da menjam odnos u diferencijalu. Sa 30-40 KS vise, to jest nekih 40-50% iako je broj obrtaja isti, motor je rasterecen, i samim tim se manje cuje.
Djak pesak :)

gorchilo

Poruka od gorchilo » utorak, 24. jan. 2012. u 23:40h

911, vidim da hoćeš da me pokolebaš :punnish:
Šalim se, ali to sa prenosima sad kao da opisuješ situaciju kada bi se zadržao slab motor a produžili prenosi. Jasno da je to loše. Motor bi bio preopterećen u svakom stepenu prenosa, morao bi često da vraćaš u niži, kvačilo bi se više trošilo... Kao kad bi kretao u drugoj, pa nastavljao u četvrtoj... vožnja bi bila mučenje a auto bi crko vrlo brzo.
Ali ako se i motor pojača tako da i u nižim obrtajima ima snagu da vuče datu masu, onda ne vidim problem s menjanjem brzina? Šalta se ionako po osećaju, tu ne postoje pravila...
120 konja je za bar 50 a možda i 60 jače od ove starudije. Ne treba mi munja, nego da ide normalnije od ovoga. V6 je skuplja priča zar ne (plinski uređaj, drugi delovi, registracija...)

Ja za sada ne znam ni kako da produžim prenose, osim naravno dodatnom petom brzinom, što se čini nedovoljno ako hoću da povećam brzinu za 30 km/h.
Zaključujem da bi trebalo i diferencijal zameniti za neki "duži" (od putničkog tranzita?), s tim da se to može uraditi naknadno kad se vidi šta se dobilo prvo. (kao što reče mbole, evo sad vidim)
Nova stvar koju sam čuo je da menjač koji dolazi sa DOHC motorom već sam po sebi brže okreće kardan nego menjač koji ide uz OHC, da li je to istina?
Udavih s ovim, ali koristiće možda još nekome...

Negde ti se izgubio ostatak rečenice: "Rezime - ubacivanje samo petostepenog menjača bi ti donela"

Kamper je u Jerkoviću, skokni neko veče, poslaću ti PP.

van
VIP

Poruka od van » sreda, 25. jan. 2012. u 14:18h

Сви ти фордови мењачи за задњу вучу имају 4 брзину 1:1 пренос тјј. улазна осовина директно окреће излазну , тако да ту нема потребе за зупчаницима . То да неки мењач брже врти , шта то значи ? У четвртој брзини су исти преноси , у петој је минимална разлика ...
Обртни момент вуче нешто а не коњажа . Шестак је права ствар , а и тај пинто да се среди , ићиће добро . Проблем је у брегастој и нижој компресији . То је фабрика намерно напревила да се ен препптерети мотор јер вуче претерану масу .

Odgovori

Povratak na „Tuning“