Imam tranzita kampera poput ovog: http://www.carandclassic.co.uk/car/C148112
Super je za svoju namenu, i motor mu je ispravan, ali za normalne pojmove ipak neadekvatan.
U pitanju je pinto 2.0 karburatorski benzinac sa plinom, menjač je četvorostepeni, zadnja vuča naravno. Koliko ima konja na papiru nije ni bitno, 34 mu je godine.
Ide on i uzbrdo

Na auto putu pri brzini od 50-60 km/h je taman udoban, pri 70 već počinje jača buka, može on čak i do 80 i 90 ali je to uništavanje i motora i putnika.
Za srednje daleko putovanje (Grčka) je vožnja već preveliko zamaranje.
Voleo bih da se na autoputu vozim 90-100 u relativnoj tišini i sa razumnom potrošnjom goriva.
Stoga, razmišljam da ga rasteretim

Neki majstori me odvraćaju jer je prevelika peripetija, i "gde žuriš vozi polako", drugi kažu moguće je. (naravno da je moguće)
Dakle hajde da preskočimo taj savet da odustanem, svaki drugi savet je dobrodošao, a ja imam i konkretna pitanja.
Ono što sam do sad čuo je da imaju da se prilagode nosači motora i da se mašinski prilagođava ili valjda napravi neki umetak između menjača i kardana.
Čuo sam i da je menjač nešto drugačijeg oblika i ručka mu ne izlazi baš na istom mestu nego malo više unazad, ali da može i to da se sredi.
Glavna briga koju imam je oko stepena prenosa.
Negde sam pročitao da postoje "brzi" i "spori" diferencijali čak i na istom ili sličnom tipu tranzita, da li je to tačno?
Za pretpostaviti je da se u mom slučaju radi o "sporom" diferencijalu.
Ovaj tranzit je više nalik "teretnjaku": dvostruki točkovi nazad, velik gabarit, šaltanje pri nešto nižim brzinama (na ravnom u drugu pri 10 km/h, treću pri 25-30, četvrtu 45).
Ukratko, glavno pitanje je šta će se dobiti sa menjačem od sijere a tranzitovim diferencijalom (ali i većim točkovima).
Na primer, ako sijera dostiže u petoj maksimum 200 km/h na ne znam kojim obrtajima, na tim istim obrtajima u tranzitu bi se vozili recimo 150 km/h (da zanemarimo sad što se ne sme tako nešto raditi s kamperom).
Ili, obrtaji koji odgovaraju 120 km/h u sijeri, u tranzitu da budu 90 km/h.
Meni bi odgovarao neki takav odnos, ali on se ne može birati i zato je moje pitanje ŠTA ĆU ZAPRAVO DOBITI?
Šta ako dobijem presporo vozilo, džaba što ima jak motor. Ili šta ako dobijem preslabe prenose a ludaču "top brzinu".
Sporedna pitanja su:
- da li u celoj stvari ima nešto rizično? (da li će pogonski delovi izdržati toliko jači motor itd..)
- koliko treba da koštaju ruke sve ukupno (ugradnja, prepravke) uz pretpostavku da imam sve delove (kupio bih celu sijeru)? bar neki raspon, okvir?
- ako bih hteo da ugradim i servo volan, šta od delova se u te svrhe može iskoristiti sa sijere a šta mora sa tranzita?
- kad već sve ovo radim, ubacio bih i onu lepu debelu mekanu zvučnu izolaciju sa strane motora kao što imaju mk3. Može li se iskoristiti takva sa otpada (mk3 ima drugačiji oblik motornog prostora) ili da improvizujem nešto ispočetka?
- zaboravih još, koji fordov motor biste preporučili? postoji i neki iz 1985 koji nije DOHC i valjda nema ni elektroniku, ali je sa ubrizgavanjem i velikom konjažom. Šta kažete na taj? Ili možda neki ne-fordov motor?
Relativno mi je hitno, ukazala mi se zgodna sijera u ponudi!
Hvala vam najlepše!
Ako je neko majstor i ponudio bi da uradi ovo, naravno pišite na PP.
Pozdrav