Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Gasenje motora samo iz 3-e u 2-u, POMOC (!).

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
jovanotti
Poruka: 132
Član foruma od: petak, 22. okt. 2010. u 02:24h

Gasenje motora samo iz 3-e u 2-u, POMOC (!).

Poruka od jovanotti » petak, 22. okt. 2010. u 14:41h

Ovako kolege Fordovci,
kupio sam Ford Fiestu 1.3 1997.god, auto je krajnje pristojan sto su i automehanicari konstatovali, redovno odrzavan od gospidina intelektualca koji ga je pazio (servisna knjiga i sl), no on kupio dzip i zeni jos jedan auto pa ovaj prodao.
E sad on mi je jedino napomenuo od zamerki da se njemu desavalo da nekad kad staje u 2-oj auto mu se gasio.

Auto sam po preuzimanju komplet iservisirao, ostale su jos neke sitne stvari da se dorade (tipa filter kabine i sl).
Ipak sada ja pocinjem da primecujem nesto sto uopste nije toliko strasno ali nervira , a to je da se auto zaista gasi pri prebacivanju iz 3-e brzine u 2-u (kocenje motorom u 2-oj pri manjoj brzini) i zaustavljanju u 2-oj, znaci samo tad i ne u drugim situacijama!!!
To je toliko neprijatno da mi se auto ugasi (napominjem bez truckanja) i do 10-ak puta na semaforima, u zavisnosti od duzine puta.

Pri servisu mi je proveren ler gas i kompjuterski je pokazano da oko 870 obrt sto je kazu odlicno.
Znaci, iskljucivo pri spustanju iz 3-e u 2-u i kocenju motorom....ako se pri tom spustanju iz 3-e u 2-u da blagi gas u drugoj pa se onda zaustavi auto se ne ugasi.

Napominjem da tehnicki naravno odradim sve kako treba tj kvacilo se drzi da se ne bi ugasio u brzini pri stajanju (toliko lud nisam).

Hvala u napred.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Re: Gasenje motora samo iz 3-e u 2-u, POMOC (!).

Poruka od Dragomir » petak, 22. okt. 2010. u 17:57h

Proveri da li vuce fals vazduh i step motor
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

jovanotti

Poruka od jovanotti » subota, 23. okt. 2010. u 10:38h

rsdforddragomir piše:Proveri da li vuce fals vazduh i step motor
Provericu.
Moze li biti i neki senzor u pitanju? Kao da kada drzim kocnicu i kvacilo to ima uticaja....auto pri zaustavljanju uopste ne trucka kao da se gasi u brzini nego se jednostavno ugasi.
Na sta mislis kada kazes "step motor"?

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » subota, 23. okt. 2010. u 16:05h

Elektomagnetni ventil koji kontroliše količini vazduha koja ide mimo leptira za gas i odgovaoran je za ler i režime rada blizu lera

jovanotti

Poruka od jovanotti » subota, 23. okt. 2010. u 16:50h

van piše:Elektomagnetni ventil koji kontroliše količini vazduha koja ide mimo leptira za gas i odgovaoran je za ler i režime rada blizu lera
Napominjem da se desava samo pri spustanju iz 3-e u 2-u i potom zaustavljanju u 2-oj...ne desava se kada se vozi 1-om pa prebaci u 2-u i stane.
Takodje se ne gasi u leru.
Da li to menja stvar?

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » subota, 23. okt. 2010. u 17:39h

nisi napisao koja je fiesta, Zetec ili Endura, 1,3 ?, 44 ili 37 kW ?? dali se gašenje redovno dešava, dali zavisi od temperature motora, od vrste benzina ??
- očisti IACV Slika ; nije crkao, nebi mogao da startuješ, ali mu se možda malo povečao otpor ..
.. imao sam sličan problem pre 3-4 godine, čistio sam dizne i radio kompjuterski test u ovlašćenom ... ništa nisu našli..
posle sam sam uradio :
- čišćenje Uberlaufa i zamena tankog creva koje su pukli jer su forsirali u probnoj vožnji a sito uberlaufa je bilo zapušeno
- čišćenje IACV-a, čišćenje leptira
-provera benzinske pumpe, zamena cevi za benzin - stavio sam creva .. promena filtera za benzin kod mene je prethodni vlasnik otvorio rupu ispod sedišta pa je pumpa dostupna
- Štelovanje Ventila
-prešao sam na 95 oktanski benzin
-- . nisam siguran, ali možda može da bude i oštećenje grafita TPS-a samo u nekom sektoru.. to se teško ispituje

jovanotti

Poruka od jovanotti » subota, 23. okt. 2010. u 18:17h

Odgovor za dimges-a

Fiesta je 1.3 Endura od 37kW.
Desava se prilicno redovno, svaki puta maltene kada stajem u 2-oj a pre toga bio u 3-oj, oism ako iz trece ne prebacim u drugu pa onda pod gasom vozim u 2-oj.

Taj TPS je ustvari pozicioni senzor pritiska jel?

Nisi mi rekao da li si resio svoj problem?

dimges

Poruka od dimges » subota, 23. okt. 2010. u 19:03h

TPS je senzor koji salje podatke ECU o poziciji leptira , mislim da za razliku od Pedal senzora koji je verovatno na pedali gasa,kod starijih auta, ovaj je povezan direktno sa leptirom ..http://www.intermotorimport.com/Feature ... ntent.aspx. http://wiki.seloc.org/a/Throttle_Position_Sensor ...http://www.buzzle.com/articles/symptoms ... ensor.html

moja Fiesta je 1300/37kW, 1996.. taj problem gashenja od pre 3-4 godine sam brzo resio, mada ne znam sta je bilo presudno, stelovanje ventila ili ciscenje IACV-a, svakako obavezno cistiti Uberlauf i proveriti ona tanka creva....kod mene se tada desavalo kad je auto zagrejan pri zaustavljanju, na semaforu ili parkiranju da gasi.. ..TPS navodno radi probleme s varijacjom gasa, ubrzanjem u leru (ovaj problem me muci(o) od 02.2009, pre dva dana sam zamenio TPS, sada nemam nekontrolisana ubrzanja i nadam se da ih nece vise biti)

.. evo i ovaj web...http://www.bwdbrand.com/BWD%20-%20Just% ... ntent.aspx .. ovde kaze da su Eror kodovi za TPS fault od P0120 do P0125 ... a kod mene je bio P1120, tps out of range..
.. sad je dobro, videcu uprolece kad pocnu junske vrucine...

jovanotti

Poruka od jovanotti » subota, 23. okt. 2010. u 20:01h

dimges piše:TPS je senzor koji salje podatke ECU o poziciji leptira , mislim da za razliku od Pedal senzora koji je verovatno na pedali gasa,kod starijih auta, ovaj je povezan direktno sa leptirom ..http://www.intermotorimport.com/Feature ... ntent.aspx. http://wiki.seloc.org/a/Throttle_Position_Sensor ...http://www.buzzle.com/articles/symptoms ... ensor.html

moja Fiesta je 1300/37kW, 1996.. taj problem gashenja od pre 3-4 godine sam brzo resio, mada ne znam sta je bilo presudno, stelovanje ventila ili ciscenje IACV-a, svakako obavezno cistiti Uberlauf i proveriti ona tanka creva....kod mene se tada desavalo kad je auto zagrejan pri zaustavljanju, na semaforu ili parkiranju da gasi.. ..TPS navodno radi probleme s varijacjom gasa, ubrzanjem u leru (ovaj problem me muci(o) od 02.2009, pre dva dana sam zamenio TPS, sada nemam nekontrolisana ubrzanja i nadam se da ih nece vise biti)

.. evo i ovaj web...http://www.bwdbrand.com/BWD%20-%20Just% ... ntent.aspx .. ovde kaze da su Eror kodovi za TPS fault od P0120 do P0125 ... a kod mene je bio P1120, tps out of range..
.. sad je dobro, videcu uprolece kad pocnu junske vrucine...
Dimges,
hvala za savete, vidi ventili su stelovani pre par dana,bas nakon preuzimanja auta, ali stvar se i dalje desava.
Znaci ciscenje uberlaufa ostaje onda ili taj TPS.

dimges

Poruka od dimges » subota, 23. okt. 2010. u 21:24h

pre TPS -a proveri IACV, ciscenje , merenje otpora, pogledaj ima post u vrhu Foruma, mehanika,kvarovi
..http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 66&start=0

..kod mene je otpor IACV-a 10ohma ... 2003 mi je riknuo, taj je imao veliki otpor, mislim iznad 30ohma

zola
Poruka: 63
Član foruma od: utorak, 10. feb. 2009. u 01:55h

Poruka od zola » sreda, 27. okt. 2010. u 12:05h

Slican problem, nikad ga nisam resio, ali sam naucio da vozim sa tim.. kad prebacujes iz 3. u 2. stisni kvaclo i samo pipni gas da poveca obrtaje za 200 - 300 (nebitno koliko) ili kad stajes izbaci auto 10m pre nego sto stanes i dok drzis kvacilo stisnes papucicu gasa i nece da se ugasi 100%.. tako je bar kod mene, evo 4 god ga vozim tako :) Vozio sam auto kod raznih majstora, cistili mi dizne, menjali pumpu goriva, creva, filter goriva, motorcic ler gasa, al nista nisu nasli.. Ortak mi rece da je problem u lambda sondi ali je ona za mene dosta skupa da bi cisto probao dal je to u pitanju, i tako sam bio primoran da improvizujem... thumbsuph

jovanotti

Poruka od jovanotti » sreda, 27. okt. 2010. u 12:31h

Evo ovako, bio do majstora , koji se iskljucivo bavi Fordovim vozilima, i on mi je ocistio pomenuti IACV uredjaj...istina manje se gasi (testirao sam ga bas) ali se ipak i dalje gasi...sto znaci da taj deo zahteva menjnje u perspektivi..,receno mi je da se on moze ocistiti tako 2-3 puta ali onda je neophodna zamena, a da drzi nekih 80 000 km. S'obzirom da je moj Ford presao 113000km to i odgovara realnosti.

@Zola - e veruj mi , upravo to sto si ti opisao ja i radim, ali kad hocu da proverim da li se gasi ili ne ibegnem taj "manevar".
Ali tacno tako, ako spustas iz 3-e u 2-u i das blagi gas on se ne gasi, ali ako odmah stisnes kvacilo i kocnicu u 80% slucajeva mi se gasio, sad znatno manje ali i dalje se desava.

dimges

Poruka od dimges » sreda, 27. okt. 2010. u 14:50h

- ako IACV omski ima otpor u granicama ne znači da mora da se menja... meni je izgoreo na 75.000km, kupio sam polovni od slupanog Fokusa 16V... problem je što nemože IACV mehanički da se proveri, upoređivao sam potpuno novi u prodavnici, ne zatvara potpuno bez struje.. znači možda proba sa novim ili sačuvanim, ako nije to treba proveriti i konektore, posebno IACV'a i TPS'a, dali ima dobar kontakt; kod TPS-a ima jedna velika crvena gumica koja zna da se deformiše ..
Slika ... a nakon probe IACV+a može da se proba ili zameni i TPS, i on je potrošan materjal...

... i kad si već bio kod majstora mogao je usput da pogleda i Uberlauf ( ako nije čišćen), izvadi se onaj plastični deo, opere sito ako je prljavo faminom pa vodom i izduva vazduhom, to može svaki majstor... meni je onda bio zapušen i gušio motor na malom gasu, čak mi je i tanko crevo puklo, ono levo od uberlaufa ( onda sam imao i falš vazduh, jedva stigao )

jovanotti

Poruka od jovanotti » sreda, 27. okt. 2010. u 18:43h

Dimges, sve sto si mi rekao cu reci mastoru da razmotri, hvala puno za savete, mada mislim da je majstor vec pogledao neke stvari, osim iberlaufa. Nije proveravao otpor IACV-a to znam.

jovanotti

Poruka od jovanotti » petak, 29. okt. 2010. u 21:23h

Hehehehe, sad kad sam uveo i blokadu motora, problem dobija na tezini. cekicko

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“