Redovan servis
Moderator: Dragomir
- dejos
- Poruka: 31
- Član foruma od: četvrtak, 30. apr. 2009. u 14:37h
Redovan servis
Otvorio bih ovu temu, da se na jednom mestu pise, o redovnom servisu, na koliko km se radi, koliko često, šta je mali a šta veliki servis, preporuke za rezervne delove (ako nije original, koji je korektan zamenski deo-proizvodjači), odnos cena-kvalitet, dobra i loša iskustva? Mene konkretno interesuje za moj 1.8tdci, ali u suštini za sve u globalu! icon_idea
- Mickey038
- VIP
- Poruka: 1133
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h
Re: Redovan servis
Mislim da sam u Autodati video podatke o redovnim servisima (kad, sta, kako, koliko)
Nemam autodatu instaliranu pa nemogu da proverim tvrdnju
Nemam autodatu instaliranu pa nemogu da proverim tvrdnju
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Dobra tema los odziv..Ja planiram da radim mali servis (zamenja ulja i svih filtera) na maksimalno 12500km kontam da je to neka realna kilometraza..a i 6000 dinara koliko me je doslo prvi servis od kad sam uzeo auto,sa sve rukama(mada ko da tu ima nekog posla
) pa necu da rizikujem ulaskom u velike kilometraze..MADA vidim razne preporuke proizvodjaca,zamena ulja na 20000,30000km sa sintetikom,zamena filtera za gorivo svaki drugi,treci servis otprilike na 60000km,tako i za filter vazduha i polena pa sam cak i za filter ulja cuo da moze na svaku drugu zamenu ulja ? e onda samo kazu kod nas otezani uslovi eksploatacije pa sve te zapadne standarde podelis sa 3 i tako na svakom servisu menjas sve..mislim ja nisam pao na tu pricu pa sve preplasen trcim u servis samo me interesuje o cemu se tu radi..
Sto se tice velikog servisa to je zamena kaiseva i zatezaca sto planiram da uradim na prolece..
Retko ljudi to rade a nije skupo,treba zameniti kocionu i rashladnu tecnost na 3,4 godine a sve ostalo moliti boga
da izgura sto vise..naravno stil voznje,i jos dosta toga utice na dugotrajnost svega ostalog..
U Novom Sadu ima Ford prodavnica u kojoj kad kupis delove za mali servis imas besplatnu zamenu,cene korektne,uporedjeno sa drugim..konkurencija je cudo
pozz

Sto se tice velikog servisa to je zamena kaiseva i zatezaca sto planiram da uradim na prolece..
Retko ljudi to rade a nije skupo,treba zameniti kocionu i rashladnu tecnost na 3,4 godine a sve ostalo moliti boga

U Novom Sadu ima Ford prodavnica u kojoj kad kupis delove za mali servis imas besplatnu zamenu,cene korektne,uporedjeno sa drugim..konkurencija je cudo

Poslednja izmena: Cedo, na dan ponedeljak, 4. jan. 2010. u 14:17h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- zelimir
- Poruka: 85
- Član foruma od: nedelja, 3. maj 2009. u 00:53h
Koja je to prodavnica ,ako nije tajna.Ako jeste molim te posalji mi na pm.
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Ja filter goriva menjam na 20 000 km, a sve ostale filtere i ulje menjam na oko 10 000 km (Mondeo tddi).
- nesho
- Poruka: 186
- Član foruma od: petak, 5. dec. 2008. u 11:50h
Otkrij nam tajnu, bitno mi je da su Ok delovi i korektne cene, jbg, platicu 300-400 dinara da mi posalju deo, jeftinije mi dodje nego da cekam 3 dana i onda da me jos lokalni trgovac zavrne i za postarinu i za deo.cedo86 piše: U Novom Sadu ima Ford prodavnica u kojoj kad kupis delove imas besplatnu zamenu,cene korektne,uporedjeno sa drugim..konkurencija je cudopozz
- Cedo
- VIP
Mislim da bi ga trebao menjati kad menjas i ulje na tih 10000 jer nije nam dobar dizel,a filter za vazduh mozda mozes na 20000km mada ja to sve radim odjednom,ukljucujuci i filter za polen..Lale piše:Ja filter goriva menjam na 20 000 km, a sve ostale filtere i ulje menjam na oko 10 000 km (Mondeo tddi).
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
- Scorpio 696
- Poruka: 1371
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h
Je to ona prodavnica u turgenjevoj ?? sto je od skora otvorila service na avijaciji negde? ili ima jos koja.cedo86 piše: U Novom Sadu ima Ford prodavnica u kojoj kad kupis delove za mali servis imas besplatnu zamenu,cene korektne,uporedjeno sa drugim..konkurencija je cudopozz
- Cedo
- VIP
- Mickey038
- VIP
- Poruka: 1133
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h
Ulje (sinteticko), filter ulja (motorcraft) i filter goriva (takodje motorcraft) menjam na svakih 10000km. Tada takodje operem filter vazduha (K&N panel filter) i verujem da svom motoru omogucavam da radi kako treba. Ova prica vazi za RS-a.
Za novija vozila (do 5 god starosti) smatram da treba pratiti upustva proizvodjaca i postovati preporuke ovascenih servisa. Evropsko shvatanje je da voznja automobila treba da predstavlja uzitak i zadovoljstvo i redovni servisi prate taj standard. Kod nas ce vecina zamenu filtera za polen smatrati nepotrebnim troskom, ali za uzivanje u cistom vazduhu u automobilu, filter polena je veoma bitan. Primera ima bezbroj. Zato savetujem da svi vlasnici novijih vozila prate preporuke ovlascenih servisa i redovno kontrolisu i odrzavaju svoje vozilo. Gde ce to ciniti, to zavisi od mnogo faktora i u to ne ulazim. Smatram da autodata ima sasvim solidnu bazu podataka o redovnim servisima i da moze biti korisna ukoliko covek ide kod 'svog' majstora ili resi da odrzavanje vozila preuzme 'u svoje ruke'.
Mozda neko ko ima autodatu, moze da postavi spisak stavki za svaki fordov model i za svaki redovan servis.
Za novija vozila (do 5 god starosti) smatram da treba pratiti upustva proizvodjaca i postovati preporuke ovascenih servisa. Evropsko shvatanje je da voznja automobila treba da predstavlja uzitak i zadovoljstvo i redovni servisi prate taj standard. Kod nas ce vecina zamenu filtera za polen smatrati nepotrebnim troskom, ali za uzivanje u cistom vazduhu u automobilu, filter polena je veoma bitan. Primera ima bezbroj. Zato savetujem da svi vlasnici novijih vozila prate preporuke ovlascenih servisa i redovno kontrolisu i odrzavaju svoje vozilo. Gde ce to ciniti, to zavisi od mnogo faktora i u to ne ulazim. Smatram da autodata ima sasvim solidnu bazu podataka o redovnim servisima i da moze biti korisna ukoliko covek ide kod 'svog' majstora ili resi da odrzavanje vozila preuzme 'u svoje ruke'.
Mozda neko ko ima autodatu, moze da postavi spisak stavki za svaki fordov model i za svaki redovan servis.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
- dejos
Drago mi je da su ljudi sa foruma poceli da se interesuju za ovu temu, pocetak bas nije obecavao!
Uglavnom smo svi mi bili slicnog misljenja, redovan servis, 10.000km zamena ulja i svih filtera...
Potrudio sam se malo, izvukao sam neke podatke iz proslogodisnje autodate 3.18, konkretno za 1.8 tdci('05) i dosao do nekih za nas neverovatnih podataka, mada je slicno i za ostale modele?!
Redovan servis na 20.000km ili 12 meseci, i na tom servisu se menja ulje i filter ulja, i pomocu male slavine na filteru goriva se vrsi njegovo isusenje (ispusta se voda iz njega (valjda)), to je redovna procedura na svakom servisu (svakih 20.000km ili godinu dana).
Na 40.000km ili 24 meseca menja se filter polena (kabine) kao i tecnost za kocnice (breake hydraulic fluid- odnosi se samo na vremenski rok, a ne na km!)
Na 60.000km ili 36 meseci menja se filter goriva i filter vazduha?!
Na 160.000km ili 96 meseci menja se set zupcastog kaisa.
Jasno je meni da zbog "otezanih uslova eksplatacije" i loseg goriva, servis treba da se radi cesce, ali koliko cesto???
Neko subjektivno misljenje je prepoloviti servisni interval, mislim malo li je?!
Nisam ja nista bolji od vas, i ja sam radio servis na 10.000km (i sutra cu jer sam kupio vec delove), dva puta godisnje mi ispada redovan servis i po preporuci majstora ulje i svi filteri (osim goriva-svaki drugi servis), ne moze da skodi, ali smatram da sam bespotrebno bacao novac, vecina automobila je iz uvoza, oni su od prvog dana odrzavani verovatno po ovoj tablici, i sada posle 4,5...10 godina radimo i po 3 i vise puta cesce servise, pitam se sta dobijamo, verovatno nista?!
Pozivam i automehanicare da se prikljuce malo ovoj temi! Malo sam bio opsiran, hvala svima.
Uglavnom smo svi mi bili slicnog misljenja, redovan servis, 10.000km zamena ulja i svih filtera...
Potrudio sam se malo, izvukao sam neke podatke iz proslogodisnje autodate 3.18, konkretno za 1.8 tdci('05) i dosao do nekih za nas neverovatnih podataka, mada je slicno i za ostale modele?!
Redovan servis na 20.000km ili 12 meseci, i na tom servisu se menja ulje i filter ulja, i pomocu male slavine na filteru goriva se vrsi njegovo isusenje (ispusta se voda iz njega (valjda)), to je redovna procedura na svakom servisu (svakih 20.000km ili godinu dana).
Na 40.000km ili 24 meseca menja se filter polena (kabine) kao i tecnost za kocnice (breake hydraulic fluid- odnosi se samo na vremenski rok, a ne na km!)
Na 60.000km ili 36 meseci menja se filter goriva i filter vazduha?!
Na 160.000km ili 96 meseci menja se set zupcastog kaisa.
Jasno je meni da zbog "otezanih uslova eksplatacije" i loseg goriva, servis treba da se radi cesce, ali koliko cesto???
Neko subjektivno misljenje je prepoloviti servisni interval, mislim malo li je?!
Nisam ja nista bolji od vas, i ja sam radio servis na 10.000km (i sutra cu jer sam kupio vec delove), dva puta godisnje mi ispada redovan servis i po preporuci majstora ulje i svi filteri (osim goriva-svaki drugi servis), ne moze da skodi, ali smatram da sam bespotrebno bacao novac, vecina automobila je iz uvoza, oni su od prvog dana odrzavani verovatno po ovoj tablici, i sada posle 4,5...10 godina radimo i po 3 i vise puta cesce servise, pitam se sta dobijamo, verovatno nista?!
Pozivam i automehanicare da se prikljuce malo ovoj temi! Malo sam bio opsiran, hvala svima.
- Cedo
- VIP
Eto poklapa se sta sam pisao i ima tu neke logike,osim za filter goriva,menjas ga brale na 10000km i ne razmisljas sta ti daju na pumpi a jos kazu osetljive nam brizgaljke na tdci..ma za oko120 evra koliko me dodje godisnjie redovni servis ocu da ga razmazim
..

- dejos
Da se jos samo dopunim za rashladnu tecnost, zamena je na 120 meseci nezavisno od kilometraze, ovo bas i nema veze sa losim gorivom
Naravno sva ona prica oko raznih zamena se odnosi na originalne fordove delove!
Interesuje me cena ORIGINALNIH Ford delova u toj prodavnici, nasao sam je, u odnosu na Grand?

Naravno sva ona prica oko raznih zamena se odnosi na originalne fordove delove!
Interesuje me cena ORIGINALNIH Ford delova u toj prodavnici, nasao sam je, u odnosu na Grand?
-
- Poruka: 3
- Član foruma od: utorak, 15. dec. 2009. u 23:50h
Gde uraditi kvalitetan servis na 60.000km?
Do sada sam sve servise radio u "Grand motorsu", iz bgd-a sam, i moram priznati da su me svaki put "izuvali" sa cenama delova i rada. Ima li neko savet gde bih mogao kvalitetno da uradim servis na 60.000km a da me ne oderu? Cuo sam da ima dobar servis u Temerinu, Laslo Tele mislim da ga drzi, ali to je neproverena informacija. Molim za neki savet jer imam jos manje od 1.000 km do tog servisa. Unapred puno hvala svima koji mi pomognu bilo kojom informacijom!
- dule0911
-
- Poruka: 13655
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ako ti auto nije vise u garanciji idi kod Dragomira u Pinosavu (podnozje Avale). Aktivan je na forumu (rsdforddragomir) pa ga kontaktiraj i pitaj za detalje.
Fiesta!!
-
- Poruka: 3
- Član foruma od: utorak, 15. dec. 2009. u 23:50h
Hvala puno!
- Neša
- VIP
- Poruka: 5041
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Samo mala ispravka,nije Laslo Tele
,vec Meze
Pozdrav

Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Cedo
- VIP
Jel zna neko koji originalni filter goriva ide u Mondeo tdci,covek u prodavnici mi rece da ide delphi i da kosta 1500 din u delphi pakovanju i da se isti takav prodaje u original ford pakovanju za preko 3000 din pa mi nudi tu jeftiniju varijantu u principu istog filtera ? Kupovati ?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
- Cedo
- VIP
- Cedo
- VIP
Dragomire ako moze mala pomoc..menjacu ulje Mondeu pa me interesuje koliko da sipam,ok mogu pratiti stanje na meracu ali malo mi je nejasno gde je tacno min i max a sipao bih punu kolicinu (ili mozda ne)..u manualu pise da ide 6l,e sad da li da sipam svih 6l ili ipak ostane nesto starog ulja u motoru pa treba sipati manje od te propisane kolicine i da li treba sipati ulje u kuciste filtera pre montiranja..hvala
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Netreba da sipas u kuciste filtera.Na meracu ima deo koji je pljosnast to je min-max
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Cedo
- VIP
Evo meraca..znaci nasuti ulje da bude u ovom pljosnatom delu gde pise Max,malo mi je bilo nejasno jer gledao sam ove crtice kao orijentaciju..

- Dragomir
- Oficijalni serviser