problem sa duvanjem u kabini na fiesti
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 5
- Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 19:51h
problem sa duvanjem u kabini na fiesti
Pozdrav, imam mali problem na mojoj fiesti. Ne radi mi prekidac sa brzinama za duvanje vazduha u kabini, tj. radi mi samo cetvrta brzina,pa me intresuje sta bi moglobiti. Hvala
- mbole
- Poruka: 14908
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
-
- Poruka: 5
- Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 19:51h
-
- Poruka: 25
- Član foruma od: ponedeljak, 22. jun 2015. u 10:38h
Re: problem sa duvanjem u kabini na fiesti
Ja sam jedan od onih kojima je već tri puta pregorela dioda na reostatu. Verovatno je problem u samom ventilatoru, ali je njegova zamena skupa i komplikovana (Fiesta 1.4 benzin 2003.). Rešio sam da se snalazim i kupio u Mikroprincu taj temperaturni osigurač, tačnije 3 komada
i planiram da ga zalemim.
10A, 192°C

Šta kažete? Da li da se igram i da li je to to?

10A, 192°C

Šta kažete? Da li da se igram i da li je to to?
- nikola_focus
- Poruka: 1481
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Ja sam taj termo osigurac zamenio kod majstora za televizore, nasao ga po oznakama i radi i dalje. Uz to sam zamenio i ventilator posto mi je receno da njegov otezani rad uzrokuje otkazivanje ovog dela. Ne znam koliko moze zamena da bude skupa, za Fokusa sam platio ventilator 20E pre 2 godine, a i jednostavno je da se zameni.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
-
Kazu da je za Fiestu uzasno komplikovano (majstor kaze), a nov ventilator kosta 200e! Opet, informacija od majstora. Kaze da ne postoji zamenski...
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21504
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
kupi polovno.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
Da... I to je macka u dzaku... Probaću sad sa diodom i sa tim da ne koristim 1. brzinu. Kazu na nekom forumu da je tad reostat najopterećeniji a hlađenje samog reostata najlošije. A ja sam ranije radio upravo suprotno...
- nikola_focus
- Poruka: 1481
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Kvarice se pre ili kasnije sve dok ne zamenis ventilator, ili ga makar popravis, nekako. Mislim da ima neka fora sa podmazivanjem, menjanjem biksni. Kod mene vecito na 1 i nema problema 

Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
- mbole
Postoji mali problem sa lemljenjem ovog termickog osiguraca.
Da se lem ne bi istopio pre vremena, temperatura na kojoj se topi lem mora da bude veca nego temperatura na kojoj osigurac prekida. Tipicne temperature na kojima se tope lemovi su negde izmedju 200 i 300 stepeni (standardno blize 300).
E sad, ako ugrejes nogicu na 300 stepeni, a moras da je ugrejes na toliko da bi lem lepo uhvatio, velika je verovatnoca da ces ugrejati i sam termicki osigurac preko njegovih 195. To ce reci, "iskocice" i pre nego sto ga ugradis.
Daklem, ili ga nekako mehanicki povezati, ili ga punktovati, ili ostaviti dovoljno dugacke nozice i drzati ih necim sto ce odvesti toplotu pre nego sto stigne do samog osiguraca.
Da se lem ne bi istopio pre vremena, temperatura na kojoj se topi lem mora da bude veca nego temperatura na kojoj osigurac prekida. Tipicne temperature na kojima se tope lemovi su negde izmedju 200 i 300 stepeni (standardno blize 300).
E sad, ako ugrejes nogicu na 300 stepeni, a moras da je ugrejes na toliko da bi lem lepo uhvatio, velika je verovatnoca da ces ugrejati i sam termicki osigurac preko njegovih 195. To ce reci, "iskocice" i pre nego sto ga ugradis.
Daklem, ili ga nekako mehanicki povezati, ili ga punktovati, ili ostaviti dovoljno dugacke nozice i drzati ih necim sto ce odvesti toplotu pre nego sto stigne do samog osiguraca.
Djak pesak 

- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Ovo poslednje.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
-
Da. To sa odvođenjem toplote mi zvuči ok, ako ne nađem ko će da punktuje... Negde sam pročitao da ni mehanička veza nije dobra iz nekog razloga. Neprovereno...
- mbole
Mehanicka ima problema sa termickom dilatacijom, to jest razlicitim sirenjem i skupljanjem dva razlicita metala (jedan od koga je nozica, i drugi od koga je ono na sta se kaci), i relativno malom kontaktnom povrsinom.
Djak pesak 

-
Eto ubo sam [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH]. Hvala