Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Mondeo 2.0 TDCI 2003. - Koje motorno ulje da koristim?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
sevackg
Poruka: 28
Član foruma od: četvrtak, 9. apr. 2015. u 18:39h

Ford Mondeo 2.0 TDCI 2003. - Koje motorno ulje da koristim?

Poruka od sevackg » četvrtak, 9. apr. 2015. u 18:47h

Pozdrav svima.
Ja sam Goran i odnedavno imam Ford Mondeo 2.0 TDCI 2003. godište. Nažalost, uz kupovinu nisam dobio, kako to kažu Englezi "owners manual", pa su mi mnoge stvari oko tog automobila nepoznanice.
Najpre koliko motornog ulja ,koje viskoznosti i kog proizvodjača treba sipati prilikom zamene? Ajde neka to bude moje prvo pitanje na ovom forumu, ko zna neka se javi. Hvala.
Edit lokacija Kragujevac

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8365
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Re: Ford Mondeo 2.0 TDCI 2003. - Koje motorno ulje da korist

Poruka od FM III » četvrtak, 9. apr. 2015. u 19:06h

Dodaj mesto odakle si i pošalji mi na PP e-mail adresu poslaću ti u digitalnom obliku i hrvatskom jeziku.
Za ulje pogledaj ovde: http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... je#p371717
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

sevackg

Poruka od sevackg » četvrtak, 9. apr. 2015. u 20:26h

Hvala!

sevackg

Poruka od sevackg » četvrtak, 9. apr. 2015. u 21:15h

E sad, zašto sam postavio ovo pitanje? Zato jer su mi u ovlašćenom servisu zamenili ulje i filter, sipali Formulu 5-30W, prešao sam oko 2000 km, a merač ulja sad pokazuje da je skoro na minimumu. Uz to, kad je motor hladan, pri startovanju se iz auspuha pojavi beli dim koji stvori dimnu zavesu i to traje dok se ne zagreje. Do zamene ulja to se nije dešavalo. Doduše, sipao sam Liqui moli aditiv u gorivo (evro dizel), pa se pitam ima li sve to neke medjusobne veze.
Zato rekoh , još sam nov u celoj priči sa autom, a posebno sa dizelašima, pa se pitam šta se dešava.
Možda je ovo udaljavanje od teme, mada mi se čini da je sve povezano.

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » četvrtak, 9. apr. 2015. u 21:29h

Prvi put cujem da nekome taj motor potrosi toliko ulja u samo 2000 km. Meni na 15.000 km potrosi oko pola litre ukupno. Ti motori su cuveni po tome da ne trose ulje. Bijeli dim moze da ima veze sa diznama ili sa neispravnim grijacima.

Liqui Moly aditiv za dizel koji ja koristim evo 5 godina, prilicno pomaze, jer sam jos 2010. godine ustanovio da su dvije dizne tu negdje na granici sa prelivom (vracaju previse goriva) ali eto do sada jos nisam nista dirao. Koristim ovaj aditiv http://www.liqui-moly.com/liquimoly/pro ... nt&land=gb. On bi trebalo da sprijeci ili da smanji pojavu tog bijelog dima kada je auto hladan, a to sto si promijenio ulje nema veze s tim. Jedino da ti odjednom motor nije poceo gutati ulje pa otuda dim (ali onda bi dimio stalno a ne samo kada je hladan). Da ne pusta negdje?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

sevackg

Poruka od sevackg » četvrtak, 9. apr. 2015. u 21:41h

Što se belog dima tiče, računam da bi se upalila kontrolna lampica da je grejač ili dizna u pitanju, a tek treba da ustanovim da li negde pušta ulje( malopre sam stavio karton ispod auta da vidim da li negde curi).
Svakako hvala na sugestiji, važna su mi iskustva poput Vašeg.

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“