Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Sporo postizanje radne temperature - problem...

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

DusanDooM
Poruka: 8
Član foruma od: utorak, 29. okt. 2013. u 15:48h

Sporo postizanje radne temperature - problem...

Poruka od DusanDooM » subota, 7. dec. 2013. u 09:52h

Nadam se da je neko imao iskustva sa ovakvim problemom pa da ce mi pomoci. U pitanju je Ford Mondeo 18. 16v 1993 god. i ne dostize radnu temperaturu cak i leti a sada jos manje. Potrebno mu je da radi jedno 15 - 20 min na leru da bi prebacio na plin a temperatura za prebacivanje na plin je na 30 stepeni C. Juce sam stavio novo kuciste i termostat (termostat motorcraft a kuciste polovno - kao novo). Ne znam o cemu se radi a imam dosta iskustava oko raznih automobila ali ovo me buni :wtf: . Nadam se da ima ovde nekog ko ce mi pomoci da resim ovaj MALI problem. Problem zbog niske temperature uzrokuje i problem slabog grejanja sto je veoma lose ne zbog mene vec deteta koje vozim u kolima :( . Nadam se ce se naci neko ko ce mi pomoci da resim ovaj problem... Hvala unapred
DooM

van
VIP
Poruka: 9040
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: Sporo postizanje radne temperature - problem...

Poruka od van » subota, 7. dec. 2013. u 10:27h

Јел лепо дихтује термостат ?

lukijano

 
Poruka: 769
Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h

Poruka od lukijano » subota, 7. dec. 2013. u 15:53h

Nema druge, nego to ... ili slabo dihtuje termostat, ili je neispravan...

Sistem je relativno jednostavan. Termostat ne bi trebao da otvara "dugačku cirkulaciju", kroz hladnjak, dok se ne postigne određena temperatura vode (u bloku motora) na koju je naregulisan termostat. Stim u vezi, dakle, ako radi samo kratka cirkulacija, samo kroz motor, brzina zagrevanja će ti onda samo zavisiti od termostata, i njegove deklarisane temperature. Ako je npr. termostat deklrisan na 80 stepeni, on se neće otvoriti, da propusti kroz hladnjak i dugačku cirkulaciju, dok temperatura vode ne bude 80 stepeni. Ako, malo propušta, pored dihtunga, on će pomalo propuštati vodu i time će onda mnogo duže vremena trebati dok se voda ne ugreje (naročito zimi), jer će pomalo uvek ići i dugačkom cirkulacijom.

E sad nisam toliko stručan, ali pretpostavljam da je i radijator od grejanja takođe povezan kroz dugačku cirkulaciju... samim tim onda faktički nema ni grejanja, dok se voda ne ugreje, a da pri tom termostat dobro dihtuje...

Faktički, ako imaš problem oko dihtovanja termostata (ili njegove neispravnosti), može se desiti, da se vozaš po celom gradu (sa kratkim stankama... stani parkiraj, kreni... pa tako opet), a da ti se voda nikad ne ugreje kako treba, pa da onda i nemaš grejanje... jedino da ga ne gasiš uopšte... tada će se već jednom i ugrejati.

nikola_focus
Poruka: 1481
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » nedelja, 8. dec. 2013. u 13:34h

lukijano piše:E sad nisam toliko stručan, ali pretpostavljam da je i radijator od grejanja takođe povezan kroz dugačku cirkulaciju... samim tim onda faktički nema ni grejanja, dok se voda ne ugreje, a da pri tom termostat dobro dihtuje...
Ne bih rekao da je tako zato sto grejanje radi mnogo pre nego sto kazaljka dodje do pola, odnosno do radne temperature, ako mislimo na istu stvar :) A sto se tice termostata, imao sam situaciju da nov termostat odlicno dihtuje i radi dobro neko vreme, pa se desi i da ne dostize radnu temperaturu. Kada sam slucajno pogledao kroz onu klapnicu na termostatu bila je otvorena manje od 1mm, dovoljno da moze da se provuce list papira i to je pravilo problem. Inace, ovo je moglo da se uoci samo kad se pogleda pod odredjenim uglom. Zamenio termostat originalnim i otklonio problem.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

Dusan64
Poruka: 5283
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » nedelja, 8. dec. 2013. u 16:10h

Ako on leti ne dostize radnu temperaturu,sumnjam da je problem do termostata. Zetec motori rade na prilicno visokim temperaturama,pa bi leti da nema termostat uopste on morao da dostigne radnu temperaturu. Moguce da postoji greska u rashladnom sistemu,prilikom ugradnje plina mozda nisu dobro vezana creva. Mada ne znam sta su mogli da urade da se zetec tako dobro hladi,to je revolucija.

lukijano

 

Poruka od lukijano » nedelja, 8. dec. 2013. u 19:25h

Mada ne znam sta su mogli da urade da se zetec tako dobro hladi,to je revolucija.[/quote]

thumbsuph hahahaha hahahaha hahahaha

Sv 87a
Poruka: 290
Član foruma od: sreda, 20. nov. 2013. u 18:22h
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » četvrtak, 19. dec. 2013. u 15:33h

Uradi sledece ( auto neka prenoci ), kad upalis auto, kontrolisi temperaturu creva ( ulzno i izlazno ) na hladnjaku i isparivacu plina.
Ako je sve ispravno, prvo zagrevanje rashladne tecnosti, treba da se oseti na isparivacu i na instalaciji za zagrevanje kabine.
Trebalo bi pogledati kako ti cirkulise rashladna tecnost, da nemas vazduha u sitemu za rashladjivanje i u isparivacu plina.
Eh, sto volim ovaj svet! :jeeej:

Kennym
Poruka: 845
Član foruma od: sreda, 4. sep. 2013. u 14:01h

Poruka od Kennym » ponedeljak, 29. dec. 2014. u 21:51h

Imam problem kao u naslovu samo sto je u pitanju Fokus tddi. Malopre sam došao sa posla koji je udaljen 30km i tek mi se zagrejala kabina oko 15og km, a radnu temp nije ni postigao tj kazaljka nije došla do pola čak je i u jednom trenutku padala u toku vožnje. Mislim da je u pitanju termostat ali bih vole da mo vi to potvrdite. I koji da uzmem? :)

M.M.L.
Poruka: 2093
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » utorak, 30. dec. 2014. u 08:33h

Proveri prvo da li je termostat. Hladno je, treba mu dosta vremena da se zagreje posebno ako vozis laganije.

Kennym

Poruka od Kennym » utorak, 30. dec. 2014. u 17:15h

Kako da proverim? Da ga izvadim pa da vidim da li otvara i zatvara ili ima neki drugi način nez skidanja?

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » utorak, 30. dec. 2014. u 18:31h

Pa da, mora da se skida, ne moze drugacije. Mada mozda nije do njega, dosta je hladno sada i tokom dana, jos ako je duvao vetar, a ti vozio laganije, pa i ako imas vise nizbrdica, sve zajedno dovodi do toga da motor ne stigne do kraja da se zagreje. Meni sa neispravnim termostatom kazaljka nije prelazila cetvrinu skale, odnosno ono belo polje. Inace mu treba malo vise, desetak kilometara, da postigne radnu temperaturu. Ako vec skidas, obavezno ga pregedaj pre testiranja da nije mozda ostao malo otvoren, klapnu pogledaj pod uglom, vec sam pisao u nekoj temi da je moj termostat imao lufta manje od 1mm, ma list papira da prodje, i nije valjalo. A koji da uzmes, mislim da 2800 za original u Grandu nije mnogo (doduse ja sam uzimao pre desetak meseci, sad je mozda manje), sve ostalo je lutrija :)

Kennym

Poruka od Kennym » utorak, 30. dec. 2014. u 20:59h

Pretpostavio sam da mora da se skida :/ Vozio sam 60-80 četvrtom na 2000/2200 rpm upravo da bi se zagrejao ali... Po starom dobrom običaju danas sam stavio karton na pola hladnjaka pa da vidimo kako će da deluje :D :D A mislim da neće da mu smeta ni ako ga roknem preko celog hladnjaka lol :ford: je to :D

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » utorak, 30. dec. 2014. u 23:40h

Uhh, pa ne znam sta da ti kazem, treblo bi takvom voznjom da dodje do pola skale, verovatno je zaglavio. Nije komplikovano da se to skine i proveri, ispustis nekih 4l antifriza iz najnizeg creva hladnjaka, skines interkuler, i videces kuciste termostata, na njega ide crevo. Kuciste je na 3 srafa i skida se gornja polovina gde se kaci crevo, i tu ti je termostat.

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 31. dec. 2014. u 10:30h

šta vam je ljudi pa normalno je na minusu da mu večnost treba da dodje na pola skale... To su prirodni zakoni evo ja juče prešao 500km u cugu,sve mi je ispravno i mislim da je došla skala na pola tek posle 50km i to kad sam ga poterao malo žešće..
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

mbole
Poruka: 14906
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 31. dec. 2014. u 11:21h

Ne bas...
Ne mogu da pricam za novije motore, onaj stari klasicni 1.8 dizlo iz Mk2, je postizao radnu temperaturu maltene identicno, bilo napolju +20 ili -10.
Prestao je kad je vrisnuo termostat, stavljen novi, i opet sve kako treba.
Daklem laganica voznja, krenem sa Nove Galenike, idem do opstine Novi Beograd, sve ravno, nikakvo stiskanje, nema guzve, negde kod Zmaja je na radnoj temperaturi.

Kad je termostat kako treba, nema protoka tecnosti kroz hladnjak dok se ne postigne temperatura. A 90++% hladjenja ide preko hladnjaka.
Djak pesak :)

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 31. dec. 2014. u 11:42h

Samo neka bude prirodno, meni je benzinac na radnoj temperaturi posle 2km i na -10, a greje posle prvog :)
Fiesta!!

Kennym

Poruka od Kennym » sreda, 31. dec. 2014. u 17:20h

nikola_focus piše:Uhh, pa ne znam sta da ti kazem, treblo bi takvom voznjom da dodje do pola skale, verovatno je zaglavio. Nije komplikovano da se to skine i proveri, ispustis nekih 4l antifriza iz najnizeg creva hladnjaka, skines interkuler, i videces kuciste termostata, na njega ide crevo. Kuciste je na 3 srafa i skida se gornja polovina gde se kaci crevo, i tu ti je termostat.
Moraću tako i da uradim, nema mi druge.
nikola_focus piše:A koji da uzmes, mislim da 2800 za original u Grandu nije mnogo (doduse ja sam uzimao pre desetak meseci, sad je mozda manje), sve ostalo je lutrija :)
Ja mislim da je malo mnogo za termostat toliko para, ima li koja kvalitetna zamena za original po pristupačnijoj ceni???

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » sreda, 31. dec. 2014. u 17:35h

Prosetaj malo, raspitaj se po radnjama pa ces da vidis sta ti nude. Ja sam prvi put uzeo Vernet, koji se pominje kao kvalitetnije resenje, platio ga 700, i sastavio je oko mesec dana. Posle toga sam nabavio original, i to sam uzeo u Grandu, mozda je negde jeftinije.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21503
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 31. dec. 2014. u 17:39h

Ok je to cifra,ne menjas termostat svake godine.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

lukijano

 

Poruka od lukijano » sreda, 31. dec. 2014. u 21:45h

Ma i moj mondeo jako dugo postiže radnu temperaturu, sad po zimi. Do ovog minusa, sve je nekako čini mi se i išlo, ali juče, vozio sam se u cugu oko 10 do 15 minuta i kazaljka jedva da se mrdnula sa početne crte. Istina, to je bilo sinoć oko 22,00, a spoljna temperatura je bila -12. Sve je bila gradska vožnja, mali gas, 30 do 40km/h... kao po jajima.

E sad, da li je to normalno ne znam ni ja... I ja sam mislio da bi za to vreme trebalo da je digao na radnu...

Baš bi voleo da se javi još poneko sa Mondeom 4 i da kaže kakva je situacija kod njih... ili neko ko se malo bolje doznaje u problematiku.

mbole
Poruka: 14906
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 31. dec. 2014. u 23:16h

Razmisli, to je voznja pri kojoj bi se leti plasio da ti auto ne prokuva.
Daklem, po svim parametrima, u takvoj voznji bi trebalo da se i te kako zagreja, bez obzira na spoljasnju temperaturu.
Djak pesak :)

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 1. jan. 2015. u 01:41h

Ne bi, zato sto se vrti na malim obrtajima i ne rasipa toliko goriva na toplotu. Da ga je konstantno vozio preko 2000 obrtaja onda bi se brze zagrejao. Prosto, noviji dizeli su takvi i to je to, nije bug vec feature :)
Fiesta!!

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21503
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 1. jan. 2015. u 02:49h

Plastično objašnjenje... uzmeš nasloniš ruku na izduvnu granu od benzinca,upališ auto i već posle 30 sekundi ne možeš da držiš ruku od toplote.

Dizel however treba mu sigurno 3-5 min da se grana ugreje do te mere da ne možeš da držiš ruku na istoj.

Kao što je rečeno već,dizel motor u mnogo većem procentu iskorišćava gorivo otud nema toliko "viška" energije u vidu toplote kao što je to kod benzinca.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Rankofocus
Poruka: 534
Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h

Poruka od Rankofocus » četvrtak, 1. jan. 2015. u 13:03h

Kod mene utice Egr ventil duplo brze zagreje u leru :beer:

lukijano

 

Poruka od lukijano » četvrtak, 1. jan. 2015. u 14:29h

Evo danas sam se malo više pozabavio sa ovim problemom, (ako se može reći da je to problem). Vozio sam ga oko 15 do 20 minuta i za to vreme je podigao na radnu temperaturu, znači na blizu 90 stepeni.
Onda sam odmah izašao, otvorio haubu i pipnuo ono debelo crevo što ide iz motora u hladnjak. Crevo je bilo potpuno hladno, što znači da termostat sigurno radi kakao treba. Jer da je termostat propuštao makar malo, crevo bi bilo mlako, ili toplo. Ovako u trenutku kad sam ja izašao on je dostigao oko 90 stepeni, ali još nedovoljno da bi otvorio termostat i propustio dugu cirkulaciju vode, odnosno, da voda ide i kroz hladnjak.

Da rezimiramo, bar što se mog motora tiče ( a verovatno i drugih dizela), na ovoj temperaturi njemu jednostavno treba duže da se ugreje... ogroman je to motor i blok, a i kao što Dule kaže, dizel ima takvo iskorišćenje da trpi mnogo i ne rasipa energiju, kao benzin.

To je i najjednostavnije za proveru da li vam termostat dorbo radi... pipnete debelo crevo što ulazi u hldanjak iz motora i to je to... samo se čuvajte da ne bi neko zalutao sa rukom u ventilator, pa da bude zla... pažljivo sa tim. thumbsuph

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“