Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Termostat pinto

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
z_ford
Poruka: 26
Član foruma od: petak, 29. jan. 2010. u 23:31h

Termostat pinto

Poruka od z_ford » subota, 30. nov. 2013. u 17:20h

Ima li neko iskustva sa sijerijim termostatom na 92 stepena? nisam mogao da ga nadjem, trenutno vozim ovaj od 87, verujem da bi ovaj drugi bolje grejao ali plasim se da ne pregreje :) ali par stepeni gore mislim da bi znacilo

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Termostat pinto

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 22:32h

Ako je hladnjak doabr i ako ventilator radi neće se pregrevati nikako. Ako je hladnjak jako prljav ili zapušen i ako je isuviše labav klinasti kaiš pregrevaće se i bez termostata.
Ako je sve OK, termostatom sa većom temperaturom otvaranja nećeš dobiti brže zagrevanje motora (osim ako je stari bio neispravan), već ćeš dobiti nešto toplije grejanje, posebno u danima ispod 0 stepeni. Imaćeš veću radnu temperaturu motora, zbog koje će ti i ulje biti zagrejanije odnosno brže će postizati svoju radnu temperaturu. Mislim da je ovo bitno u zimskim uslovima, jer kada je napolju ispod nule moraš da zagreješ motor do radne temperature pa da se onda voziš još najmanje 15 minuta da bi se i ulje zagrejalo na svoju radnu temperaturu. Nedovoljno zagrejano ulje lošije podmazuje a i uzrokuje nešto veću potrošnju goriva (pola litre - litar).
Na svom autu sam pre neki dan stavio termostat 92 umesto 87 i bolje greje kad termostat otvori, što je i logično jer otvara kasnije, takodje je manje vremena potrebno da pritisak ulja u leru padne (što znači da se ulje zagrejalo).
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

z_ford
Poruka: 26
Član foruma od: petak, 29. jan. 2010. u 23:31h

Re: Termostat pinto

Poruka od z_ford » utorak, 3. dec. 2013. u 12:42h

Ok, hvala za savet, porucio sam ga! :ford:

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“