Kada treba veliki servis?
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 204
- Član foruma od: ponedeljak, 29. nov. 2010. u 16:35h
Kada treba veliki servis?
Vozim ford focus 1.4 iz 2009 godine.Auto je do sada prosao skoro 50k km.Kada sam proslu godinu radio mali servis u oficijalni servis Forda (uvek tamo servisiram auto) rekli su mi da cu sledece godine trebati da uradim veliki servis (svecice,kajseve+ mali servis ulje i filtri).Rekli su mi da treba i da promenim antifriz koji kosta kod njih 50eu i koji se menja svakih 5 godina.E sada posto znam da serviseri bi mogli svaku godinu sve da menjanju kako bi zaradili vise, interesuje me dali je kilometraza od 50k km ili 5 godine je vreme kada bih sve morao da menjam? Antifriz i ulje i filtri svakako cu,al jel moram i kajseve ,svecice,vodne pumpe...
p.s. Jel 50k km mozda vreme za zamenu i plocke?
p.s. Jel 50k km mozda vreme za zamenu i plocke?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Re: Kada treba veliki servis?
veliki servis se radi na 100000 km ili 10 god
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
-
Dragomir hvala na brzom odgovoru. Onda mogao bi bar jos dve godine da sacekam,obicno prolazim 13-14k km godisnje.Zanima me oko antifriza koji je rok zamene.Jedan prijatelj kaze da je to silikonski antifriz u svim "novim" kolima i da on nikada to ne menja (nikada se ne menja) jer nema potrebe od to.U ford su mi rekli da ide to na 5 godina.Koji je tvoji stav,koliko cesto (na koliko vreme ) se treba menjati? Pozz
-
- Poruka: 2093
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Antifriz se menja i uglavnom pise na njemu koliko dugo.
http://www.nisotec.rs/sites/default/fil ... %20100.pdf
Kazu da je trajnost 5 godina u sistemu...
http://www.nisotec.rs/sites/default/fil ... %20100.pdf
Kazu da je trajnost 5 godina u sistemu...
-
Hvala na odgovor.
- Gabau
- Poruka: 170
- Član foruma od: petak, 15. feb. 2013. u 22:45h
@fordst bolje ti je da odes kod Aca "Flojd" nego u "mi-da" (ovlasceni servis), kod njega bar znas da ce ti ugraditi deo koji si platio.
Sent from my U8600
Sent from my U8600
-
Ah ti servisi...steta sto nemamo mi makedonski Dragomir
Bio sam u oficijalni servis MI-DA Grand motors zakazo termin i ostavio auto u 10 ujutro.Rekao sam im da mi auto treba najkasno do 1 popodne,rekli su da ce biti gotov.Nisu mi se javili pa sam otisao da vidim sta je (promena filtre,ulje i antifriz nije promena motora pa da treba za to 2 dana) i video sam da je auto "gotov" al nije opran (pranje je kao gratis ako servisisras auto u ovlasceni servis).Pitao sam kada ce biti opran? Rekli su moraces da sacekas 40 minuta.Uzeo sam auto jer nisam mogao da cekam.(Vec je bio 1 i po +40 min).
I sad kao siguran sam da su servis odradili kao sto treba.I danas hajde da proverim nivo ulja i vidim na sipku da je na samim minimum,ne da nije do maximum vec nije ni sredina.Prvo sam mislio da idem u ponedeljak i da reklamiram da nisu stavili ulja koliko treba ,pa se predomislim kazem hajde imam nesto rezerve ulja ako su trebali da oni to da srede ,sipacu jos 200 gr i da ne radim problem.Kada vidim da i antifriz fali 300-400 grama sigurno ,i to dobro ispod minimum.Proverio sam dal su bar filter za vazdus smenili-smenili su.I sada se pitam sta bi bilo kad bi ja produzio da vozim 10k km uveren da imam ulje koliko treba i antifriz koliko treba jer svako ide u oficijalni kao su oni kome mozes da verujes ???
Sutra cu da idem da reklamiram da fali ulje i antifriz tj da su lose obavili servis i verovatno ovo ce biti zadnji put da ostavim auto kod njih.Tesko je danas naci postenog ujedno i dobrog servisera pa makar i to bio za obican mali servis+ antifriz.
Rekli su mi da trebam promeniti svecice kao menjaju se na 30k km a ja sam prosao 50k km al im vise nista ne verujem.
p.s. Za servis koji su mi obavili platio sam 90 eu

I sad kao siguran sam da su servis odradili kao sto treba.I danas hajde da proverim nivo ulja i vidim na sipku da je na samim minimum,ne da nije do maximum vec nije ni sredina.Prvo sam mislio da idem u ponedeljak i da reklamiram da nisu stavili ulja koliko treba ,pa se predomislim kazem hajde imam nesto rezerve ulja ako su trebali da oni to da srede ,sipacu jos 200 gr i da ne radim problem.Kada vidim da i antifriz fali 300-400 grama sigurno ,i to dobro ispod minimum.Proverio sam dal su bar filter za vazdus smenili-smenili su.I sada se pitam sta bi bilo kad bi ja produzio da vozim 10k km uveren da imam ulje koliko treba i antifriz koliko treba jer svako ide u oficijalni kao su oni kome mozes da verujes ???
Sutra cu da idem da reklamiram da fali ulje i antifriz tj da su lose obavili servis i verovatno ovo ce biti zadnji put da ostavim auto kod njih.Tesko je danas naci postenog ujedno i dobrog servisera pa makar i to bio za obican mali servis+ antifriz.
Rekli su mi da trebam promeniti svecice kao menjaju se na 30k km a ja sam prosao 50k km al im vise nista ne verujem.
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Takav slucaj je imao i moj kolega sa kia-om i njihovim ovlascenim servisom. Auto mu u garanciji, odvezao ga u servis. Kad je prekontrolisao, ulje i antifriz na minimumu, jednom recju aljkavo i neodgovorno sa njihove strane. A poslednji put hteli da mu ukinu garanciju zato sto je presao 300km vise od servisnog intervala...
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
-
Danas bio u servis,izvinili su se kao usao vazduh u sistem i povukao antifriz,neko slicno objasnjenje i za ulje...Pitam se dal su do sada menjali ulje i antifriz il ja sam im prvi slucaj?
Pa ako je tako verovatno imaju iskustva i znaju da treba da sipaju jos 300-400 gr i da sve bude OK,al dobro. Pocastili su nas kafu u kafiteriju u ford salon dok smo cekali da dopune antifriz i ulje kako treba...i sredili sve za 15 minuta.Znaci moze se,al nece se. Druga poseta servisa nije trebala da se desi ,al eto uvazili su reklamaciju i sredili su kao sto je trebalo.

- Gabau
- Poruka: 170
- Član foruma od: petak, 15. feb. 2013. u 22:45h
@fordst pa ti si dobar, meni na prvi servis nisu promenili ulje a naplatili mi.
Sent from my U8600
Sent from my U8600
- dule0911
-
- Poruka: 13655
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ja sam za svakakve horor price slusao u Srbiji, naplaceni delovi a ne zamenjeni itd... Sto bi jedan drugar odavde rekao, videli bi me kad kupujem auto i to je to.
Fiesta!!
-
Da ne otvaram novu temu...na koliko km se menjaju svecice? Ove koje vozim imaju 50k km? Iskustva? Orginal il moze recimo NGK il neki drugi dobar brend?
p.s. U oficijalni servis su 25 eu promene al...trebam ponovo proverivati jel su il nisu promenjene
p.s. U oficijalni servis su 25 eu promene al...trebam ponovo proverivati jel su il nisu promenjene

- Sv 87a
- Poruka: 290
- Član foruma od: sreda, 20. nov. 2013. u 18:22h
- Kontakt:
Nebi trebalo sve servise staviti u isti kos, hvala bogu ima servisa koji stvarno urade onako kako se dogovoris sa njima.fordst piše:Ah ti servisi...steta sto nemamo mi makedonski DragomirBio sam u oficijalni servis MI-DA Grand motors zakazo termin i ostavio auto u 10 ujutro.Rekao sam im da mi auto treba najkasno do 1 popodne,rekli su da ce biti gotov.Nisu mi se javili pa sam otisao da vidim sta je (promena filtre,ulje i antifriz nije promena motora pa da treba za to 2 dana) i video sam da je auto "gotov" al nije opran (pranje je kao gratis ako servisisras auto u ovlasceni servis).Pitao sam kada ce biti opran? Rekli su moraces da sacekas 40 minuta.Uzeo sam auto jer nisam mogao da cekam.(Vec je bio 1 i po +40 min).
Eh, sto volim ovaj svet! 

-
Da ne treba sve servisi stavljati u isti kos...samo njih 90%.
Promenio sam svecice na 50k km sa Denso platiniumske svecice (orginal) koji su skuplje al se menjaju na 100k km.Rekli su mi ipak posto vozim na plin da ih promenim na 70-80k km. Auto strasno bolje i lakse pali.Ne ranije da je bilo lose,al ovo je odlicno.Uradio sam to kod ovlasceni uvoznik za Denso svecice i dobio sam besplatni promenu.(naravno pred mene)...
Kada smo otvorili haubu za promenu svecice prvo sto mi je palo u oci je da nivo antifriza je daleko ispod minimuma.Kupio sam destiliranu vodu i dopunio.Resetirao kilometrazu,povozio 50km i opet proverio.Sta da vidim opet fali mozda pola litar za samo predjeni 50km.Zakazao sam opet u ovlasceni servis i odneo auto.Opet je nastala svadja sa tim momkom koji radi u prijemno odeljenje koji me je ubedjivao da mi auto gubi vodu(antifriz) jer ga vozim na plin.Ja sam rekao moguce je mozda nesto ,al da auto gubi pola litara na 50km to je neprifatljivo i nemoguce.Isto sam m rekao da je auto od kada je kupljen 2009 do dan danasan nije potrosio ni gram antifriza a sada trosi ko lud nakon servisa kod njih.On je pozvao jednog servisera da preuzme auto i rekao mu da se proveri i da ukoliko uzrok je plin da se auto ne popravlja ,tj ja da trazim kod plinara da mi popravi auto. Pocekao sam u kafiteriji da provere sta je...nakon pola sata su me pozvali sa kiselim osmehom rekli su da su neku gumicu lose stavili il uopste nisu stavili dok su menjali antifriz,da su to sad sredili i da ne treba da platim nisto.E sada pitam te dobri Nikola sta bi bilo sa mojim skoro novi auto (ipak je iz 2009 sa 50k km) ukoliko nisam proverio nivo ulje? Sta bi bilo ako nisam menjao svecice (i video sta se desava sa antifrizom) sa motorom kada bi ja produzio da ga vozim bez uopste antifriza tj vode u njega? (jer svakako kada je auto relativno nov i samo sto je uradjen servis retko ko svaki par dana neko proverava ulje i antifriz). Verovatno bi prokuvao il zaribao ko zna sta kada bi ostao bez vode ili ulja ispod? Znaci za jedan regularan osnovni mali servis u ovlasceni nimalo jeftin servis desile mi se dosta neprilike.Cak sam morao tri puta da zakazujem servis i tri dana da gubim vreme po servisima.Eto i svecice sam smenio na drugo mesto jer je prvi razlog bio da sam mogao da platim nove a da ne promene i da produzim da vozim stare.A drugi jer sam hteo kvalitetnije platiniumske a ne obicne svecice.Sada je auto dobro (nadam se jer u ponedeljak tj pre dva dana sam bio u servis) i jos koji dan cu opet da proverim kakvo je stanje sa ulje i antifriz tj dali su stvarno sredili.
pozz
Promenio sam svecice na 50k km sa Denso platiniumske svecice (orginal) koji su skuplje al se menjaju na 100k km.Rekli su mi ipak posto vozim na plin da ih promenim na 70-80k km. Auto strasno bolje i lakse pali.Ne ranije da je bilo lose,al ovo je odlicno.Uradio sam to kod ovlasceni uvoznik za Denso svecice i dobio sam besplatni promenu.(naravno pred mene)...
Kada smo otvorili haubu za promenu svecice prvo sto mi je palo u oci je da nivo antifriza je daleko ispod minimuma.Kupio sam destiliranu vodu i dopunio.Resetirao kilometrazu,povozio 50km i opet proverio.Sta da vidim opet fali mozda pola litar za samo predjeni 50km.Zakazao sam opet u ovlasceni servis i odneo auto.Opet je nastala svadja sa tim momkom koji radi u prijemno odeljenje koji me je ubedjivao da mi auto gubi vodu(antifriz) jer ga vozim na plin.Ja sam rekao moguce je mozda nesto ,al da auto gubi pola litara na 50km to je neprifatljivo i nemoguce.Isto sam m rekao da je auto od kada je kupljen 2009 do dan danasan nije potrosio ni gram antifriza a sada trosi ko lud nakon servisa kod njih.On je pozvao jednog servisera da preuzme auto i rekao mu da se proveri i da ukoliko uzrok je plin da se auto ne popravlja ,tj ja da trazim kod plinara da mi popravi auto. Pocekao sam u kafiteriji da provere sta je...nakon pola sata su me pozvali sa kiselim osmehom rekli su da su neku gumicu lose stavili il uopste nisu stavili dok su menjali antifriz,da su to sad sredili i da ne treba da platim nisto.E sada pitam te dobri Nikola sta bi bilo sa mojim skoro novi auto (ipak je iz 2009 sa 50k km) ukoliko nisam proverio nivo ulje? Sta bi bilo ako nisam menjao svecice (i video sta se desava sa antifrizom) sa motorom kada bi ja produzio da ga vozim bez uopste antifriza tj vode u njega? (jer svakako kada je auto relativno nov i samo sto je uradjen servis retko ko svaki par dana neko proverava ulje i antifriz). Verovatno bi prokuvao il zaribao ko zna sta kada bi ostao bez vode ili ulja ispod? Znaci za jedan regularan osnovni mali servis u ovlasceni nimalo jeftin servis desile mi se dosta neprilike.Cak sam morao tri puta da zakazujem servis i tri dana da gubim vreme po servisima.Eto i svecice sam smenio na drugo mesto jer je prvi razlog bio da sam mogao da platim nove a da ne promene i da produzim da vozim stare.A drugi jer sam hteo kvalitetnije platiniumske a ne obicne svecice.Sada je auto dobro (nadam se jer u ponedeljak tj pre dva dana sam bio u servis) i jos koji dan cu opet da proverim kakvo je stanje sa ulje i antifriz tj dali su stvarno sredili.
pozz
-
Nakon skoro dve nedelje od zadnjeg servisa sve je doslo na svoje mesto.Opet bi pofalio svecice DENSO platinium i dao savet ukoliko neko vozi benzin/plin da proba sa njih bice prijatno iznenadjen i od to kako motor radi i od to kako pali.Cak sam video da i puma speed tuning koji se bavi specijalizovanim tuning fordovih vozila nudi ih njih kao jedina opcija za kupovinu.Ja sam ih slucajno uzeoi ispostavilo se pravi pogodak. Auto na -10c pali za deo sekunde sa i bez pritisnut kumplug.Tako nije palio ni pre 5 godina kada sam ga kupio nov iz salona. Pozdrav svima koji ste dali neko mislenje, mislim da tema moze da bude "LOCK"
- Dex84
- Poruka: 93
- Član foruma od: subota, 19. feb. 2011. u 17:50h
- Kontakt:
Ima i brisk silver, posebne svećice za motore na gas...ja planiram da ih stavim uskoro, samo da popravim gasnu diznu.
POŠTUJ SAOBRAĆAJNE PROPISE!!!

-
Administrator (moderator) izgleda da spava,zimski san il...
Zatrazio sam da se zatvori tema. Hteo sam da saznam kada se radi veliki servis,i saznao sam. Spodelio sam negativna iskustva sa malim servisom u oficijalni ford servis i kako se to razresilo. Spodelio sam i pozitivna iskustva sa DENSO svecice.I to je to ne vidim razlog da tema bude jos otvorena,posebno jer ima jos najmanje 10 teme koje se odnose na veliki servis. Pozdrav nadam se da ce konacno LOCK.

- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8365
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Tema može i nekom drugom da pomogne da postavi pitanje a da ne otvara novu. Za novije članove mnogo tema znači da ne mogu da pronadju pravu informaciju, zato tema ''neka je leba ne jede''.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp