Automatski menjač - Mondeo MK4
Moderator: Dragomir
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Automatski menjač - Mondeo MK4
Može li mi neko detaljnije opisati ovaj automatski menjač u Mondeu mk4 - pouzadnost ,kada mu se menja ulje i filter (ako ga ima), da li se često kvari, i šta je funkcija onog dela pod oznakom S ( da li je to ručno menjanje brzina i ako jeste koliko ih ima) ....

- dule0911
-
- Poruka: 13654
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Re: Automatski menjač - Mondeo MK4
6 brzina, odprilike jedini automatski menjac koji je ford ugradio a da valja. Ne znam tacan interval za zamenu ulja, mislim da je oko 80-100k ali znam da uopste nije osetljiv na to, za razliku od onoga sto je Focusu.
Inace je menjac kao menjac veoma dobar, promena brzina je gotovo neosetna, jedino se oseca kad ubacuje u prvu, i to nesto smesno, ne moze se nazvati trzanjem
Drzi na uzbrdici, na nizbrdici prebacuje u nizu brzinu i pomaze motornom kocenju, a posto se isti koristi za 2.0 i 2.2tdci, predpostavljam da dobro trpi i chipovanje (iako ne znam da li te to zanima).
Edit:
S - sport mod, kad se gurne u stranu mozes i sam da menjas brzine. U odnosu na D, duze drzi stepene prenosa tj kasnije menja. Ali kad se naviknes kako da koristis auto, gotovo nikad ga neces koristiti, eventualno na krivudavom planinskom putu gde bi ti odgovaralo da ga drzi u visem stepenu prenosa.
Inace je menjac kao menjac veoma dobar, promena brzina je gotovo neosetna, jedino se oseca kad ubacuje u prvu, i to nesto smesno, ne moze se nazvati trzanjem

Edit:
S - sport mod, kad se gurne u stranu mozes i sam da menjas brzine. U odnosu na D, duze drzi stepene prenosa tj kasnije menja. Ali kad se naviknes kako da koristis auto, gotovo nikad ga neces koristiti, eventualno na krivudavom planinskom putu gde bi ti odgovaralo da ga drzi u visem stepenu prenosa.
Fiesta!!
- darko darko
- Poruka: 3890
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
Da dodam jos, jos se niko nije pozalio na njega,, jos nisu imali nigde problem da se zna, dobro je uradjen! Filter je napolju i nemora da se skida menjac da se zameni ulje, znaci jeftiniji je dosta za servis, znaci kupis ulje i filter i menjaj kao na motoru!
Potrosnja mu je vrlo slicna manuelnom, nije velika razlika kao u starim! S i manualni mod imas i na starim, razlika kada pustis gas ide automatsko kocenje, nepusta naler (stari je pustao, a kada pipnes kocnicu onda pocinje i motorno) svi kazu da je na novom tako bolje! E sada, mislim da ima razlike izmedju 2.2 200 ks i 2,0 tdci 140 ks, (ovaj na 140 ks 2.0 tdci je klasican automatski menjac, noviji 2.0 163 ks imaju duplo kvacilo ) noviji menjac je ubacivan u 2.0 163 ks i 2,2 tdci od 200 ks (mislim da 2,2 nije duplo kvacilo i nije pauer sift menjac) , i mislim da ne postoji na onim 2,2 tdci 0d 175 ks! Menjac je za svaku preporuku, pogotovo onaj u 163 ks, noviji imaju duplo kvacilo, vrh vrh za voznju, nema razlike u potrosnji skoro izmedju manulenog i ato, pritom nemas famozni plivajuci i duze traje ako se odrzava kako treba!
http://www.ford.rs/PutnickiProgram/Mondeo
Potrosnja mu je vrlo slicna manuelnom, nije velika razlika kao u starim! S i manualni mod imas i na starim, razlika kada pustis gas ide automatsko kocenje, nepusta naler (stari je pustao, a kada pipnes kocnicu onda pocinje i motorno) svi kazu da je na novom tako bolje! E sada, mislim da ima razlike izmedju 2.2 200 ks i 2,0 tdci 140 ks, (ovaj na 140 ks 2.0 tdci je klasican automatski menjac, noviji 2.0 163 ks imaju duplo kvacilo ) noviji menjac je ubacivan u 2.0 163 ks i 2,2 tdci od 200 ks (mislim da 2,2 nije duplo kvacilo i nije pauer sift menjac) , i mislim da ne postoji na onim 2,2 tdci 0d 175 ks! Menjac je za svaku preporuku, pogotovo onaj u 163 ks, noviji imaju duplo kvacilo, vrh vrh za voznju, nema razlike u potrosnji skoro izmedju manulenog i ato, pritom nemas famozni plivajuci i duze traje ako se odrzava kako treba!
http://www.ford.rs/PutnickiProgram/Mondeo
Poslednja izmena: darko darko, na dan četvrtak, 24. okt. 2013. u 21:11h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- Lale
- Domacin foruma
- Pančevac
- Poruka: 1295
- Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h
- Lale
- Domacin foruma
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
isprati da li lepo radi prilikom saltanja prva-druga, druga-prva..znam da vw dsg 'oce da zeza odnosno trza na vecoj km izmedju te dve brzine..koje se i najvise koriste u saltanju..ne mora da znaci da i ovaj pati od toga, cisto obrati paznju..posebno iz druge u prvu prilikom usporavanja i stajanja ne sme da trzne..tj da se pojavi 'luft'
- popovicvl
- Poruka: 5650
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Pri naglom kocenju ne sme da se ugasi auto.
- dule0911
-
- Poruka: 13654
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
@milan
Ne sme mnogo da cima, ali mora svakako da se oseti kad ubaci u prvu, tako da sem ako nemas iskustva sa konkretnim menjacem, ili da probas 2-3 ista auta pa da vidis kako se ponasaju, tesko je provaliti na prvu loptu da li je to nesto neobicno ili nije.
Kako god, generalno je dobar menjac u pitanju i ako je auto iole odrzavan ne bi smelo da bude problema.
Ne sme mnogo da cima, ali mora svakako da se oseti kad ubaci u prvu, tako da sem ako nemas iskustva sa konkretnim menjacem, ili da probas 2-3 ista auta pa da vidis kako se ponasaju, tesko je provaliti na prvu loptu da li je to nesto neobicno ili nije.
Kako god, generalno je dobar menjac u pitanju i ako je auto iole odrzavan ne bi smelo da bude problema.
Fiesta!!
- milan_gt
mene je katastrofa kad na dvaes vrati u prvu, cujem da malo nesto klikne i meni glava trzne
doduse to kliktanje se najvise oseti u kolima sa zadnjom vucom..sabere se luft od menjaca i dif-a pa to sve izgleda neugledno..(C, E klase..petice oko i mladje od '05 cini mi se ko da ih je isti konstruktor pravio)

doduse to kliktanje se najvise oseti u kolima sa zadnjom vucom..sabere se luft od menjaca i dif-a pa to sve izgleda neugledno..(C, E klase..petice oko i mladje od '05 cini mi se ko da ih je isti konstruktor pravio)
- mbole
- Poruka: 14901
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Luft od menjaca i diff-a se sabira i kod prednje vuce. To sto je kod prednje diff u istom kucistu, nema veze. On i dalje ima svoj luft.
Razlika je zglobovima na kardanu, koji kod zadnje vuce tu jos dodaju.
Razlika je zglobovima na kardanu, koji kod zadnje vuce tu jos dodaju.
Djak pesak 

- milan_gt
na to sam mislio al preskocio.. 

- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Predsedniče, nemoj samo i ti nešto ovako...Lale piše:Kuva se... ako bude, čuće se i videti.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/398986 ... -pronevere

- jelchica
- Poruka: 615
- Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h
To je ta priča, čeka da se slegne prašina pa da kupi kola
Posle će da bude "poklonila mi tetka udovica"

Posle će da bude "poklonila mi tetka udovica"
- Lale
- Domacin foruma
@jelchica @totti
Iz sindikata u
.
Hvala vam svima na savetima
, ali ode mi Mondiš ispred nosa
Nema veze doći će neki drugi

Iz sindikata u

Hvala vam svima na savetima

Nema veze doći će neki drugi

- macaneli
- VIP
- Poruka: 9913
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
lale ne zaboravi onu staru "neces ti naci auto,auto ce naci tebe" 

ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- Lale
- Domacin foruma
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Tako meni za ženu pričaju već 15 godinamacaneli piše:lale ne zaboravi onu staru "neces ti naci auto,auto ce naci tebe"

- Lale
- Domacin foruma
Hoćeš li da sindikat nešto uradi za tebe po tom pitanju? 
evo za početak
eto u šta se pretvori moja tema..od automatskog menjača do automatskog provodadžisanja 

evo za početak
Spoiler
Show

- lukijano
-
- Poruka: 769
- Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h
macaneli piše:lale ne zaboravi onu staru "neces ti naci auto,auto ce naci tebe"
Apsolutno tačno...

- milan_gt
ko jos misli da je to tacno? 

- zoki51
- Poruka: 324
- Član foruma od: četvrtak, 28. jun 2012. u 03:02h
Kako se kod Mondea MK3 pokazao automatski menjac i dali ih ima vise modela kao kod recimo nekih drugih proizvodjaca automobila......imam nameru da kupim model sa automatskim menjacem ali nebih da posle kukam na putu sa njim zbog nekih fabrickih propusta 

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21494
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Nisu se dobro pokazali aut.menjači kod mk3.
To su tačnije Jatco menjači... ima dosta tekstova o njima na netu okolo sa raznoraznim problemima.
To su tačnije Jatco menjači... ima dosta tekstova o njima na netu okolo sa raznoraznim problemima.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- darko darko
- Poruka: 3890
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
nisu bas tako losi, ali kada treba da zamenis filter treba da skines menjac, a to niko neradi! zbog toga treba izbegavati sto se svi prodaju pred smrt
- zoki51
- Poruka: 324
- Član foruma od: četvrtak, 28. jun 2012. u 03:02h
hvala za info !