Radna temperatura Ford Fusion 1.4 Tdci
Moderator: Dragomir
- vladista
- Poruka: 45
- Član foruma od: subota, 29. jun 2013. u 14:57h
Radna temperatura Ford Fusion 1.4 Tdci
Ljudi imam jedno pitanje...evo blizi se zima i ja gledam na mom Fusion-u radnu temperaturu koja po onoj skali i po najvecim vrucinama se prakticno krece nekih 75 stepeni(bas u brdu posle voznje u prvoj moze dostici 90,al ventilator u voznji jos nisam cuo...-jeste jednom u mestu al je bas dugo radio na leru)....sad ne znam jel to normalno?Znaci u gradu sada moram-ako je motor vec na ,,radnoj od 75 stepeni,, u mestu na leru raditi bar 15 minuta da bi skala uradila jos jedan ,,klik,, i poravnjala sa crtom na 90 stepeni....I potrosnja mi nesto ovih dana oko 5,8(letos oko 5l) se vrti kombinovano,pa mi sve napamet pada da termostat nije ostao malo otvoren,al me buni sto on tu svoju ,,radnu,, temperaturu od oko 75 stepeni nabije jako brzo...prakticno pet minuta voznje....Ima li neko kakvo misljenje? Jel normalno da skala ne stoji na 90 stepeni konstatno?
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Re: Radna temperatura Ford Fusion 1.4 Tdci
Prvo, meni je potrosnja od 5.8 blizu donje granice za grad. 5 trosim na auto putu. Temperatura je takva da je kazaljka stalno tu blizu 90, gde stigne posle 5-10 min, sto OBD ocitava od 75 do 85. Pri duzoj voznji uzbrdo, ode i preko 100 po obd, dok kazaljka i dalje stoji na pola. Iskreno, ne obracam paznju na ventilator. Mislim da rashladna tecnost radi i preko 120, pa dok se ne upali lampica, trebalo bi da je u redu.
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Kako je meni Dragomir objasnio, kazaljka stoji na sredini skale u čitavom jednom rasponu temperature (recimo od 80-110 stepeni) i ne šeta bespotrebno, jer je u celom tom rasponu normalna i neškodljiva temperatura.

- vladista
Znaci i meni stoji konstantno na jedan ,,klik,, do crtice na devedeset...ali na crtici koja predstavlja 90 stepeni moze stajati samo u zestokom brdu.....znaci to mu dodje normalno...ja se zabrinuo da cu imati slabo grejanje zimusVladan piše:Prvo, meni je potrosnja od 5.8 blizu donje granice za grad. 5 trosim na auto putu. Temperatura je takva da je kazaljka stalno tu blizu 90, gde stigne posle 5-10 min, sto OBD ocitava od 75 do 85. Pri duzoj voznji uzbrdo, ode i preko 100 po obd, dok kazaljka i dalje stoji na pola. Iskreno, ne obracam paznju na ventilator. Mislim da rashladna tecnost radi i preko 120, pa dok se ne upali lampica, trebalo bi da je u redu.

- vladista
To je po meni i logicno ako skala stoji na crtici koja predstavlja 90 stepeni da motor ide od 80-110 stepeni...medjutim mene brine da crtica tj. kod fusiona jedna crtica pre 90 stepeni predstavlja temperature od 60-90 stepeni,pa se brinem da mi motoru prijalo jos malo vruce...npr. da se krece oko 80-100 stepeni..... nekako kada motor radi u leru..i kada skala konacno skoci na tu crtu od 90 stepeni imam utisak da motor tecnije radi za nijansu i da mi bolje prima gas....Da li zna neko na koliko treba da otvara termostat kod 1.4 tdci? Na kraju cu morati da bih zadovoljio znatizelju da ga upalim hladnog i da drzim ruku na crevu koje ide za hladnjak da vidim da ipak termostat ne pusta malo.....ne verujem da je ikada menjan a na satu je sada 146000 km pravih...totti piše:Kako je meni Dragomir objasnio, kazaljka stoji na sredini skale u čitavom jednom rasponu temperature (recimo od 80-110 stepeni) i ne šeta bespotrebno, jer je u celom tom rasponu normalna i neškodljiva temperatura.
- mbole
- Poruka: 14914
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Termostat treba da pocine da otvara na 83 stepena (za taj motor prema TIS).
U principu pri normalnoj ili laganoj voznji, kazaljka treba da stoji "zakovana" uspravno. To ce reci ne bi trebala da padne kada recimo krenes nizbrdo, pa da onda opet pocne da se penje na nekoj blazoj uzbrdici. Ako se to desava termostat ne radi kako treba.
Termostat uopste ne mora da se "zaglavi" u nekom polozaju, vec isto tako moze da promeni svoju karakteristiku, pa da recimo otvara nesto ranije ili nesto kasnije.
U principu pri normalnoj ili laganoj voznji, kazaljka treba da stoji "zakovana" uspravno. To ce reci ne bi trebala da padne kada recimo krenes nizbrdo, pa da onda opet pocne da se penje na nekoj blazoj uzbrdici. Ako se to desava termostat ne radi kako treba.
Termostat uopste ne mora da se "zaglavi" u nekom polozaju, vec isto tako moze da promeni svoju karakteristiku, pa da recimo otvara nesto ranije ili nesto kasnije.
Djak pesak 

- vladista
Ovo kod mene ja mislim da otvara na 70-75 stepeni......na otvorenom putu sanse nema da poravnja na 90 stepeni ,tacno kad ne bih gasio turbinu non stop...u gradu po vrucini moze...i uzbrdo...cim krene nizbrdo odmah spusti za skalu ispod 90 stepeni...te oscilacije me i brinu i mislim da malo utice na povecanu potrosnju...ipak je po meni mnogo da 1.4 tdci kad ga milkim 50 km grad,50km otvoren put da mi potrosi 5.8 litara...znaci jednu kockicu svuce na 85 kilometara takve voznje,te mi pade napamet da to moze biti i skala od temperature sto ne stoji na 90 stepeni...
- mbole
Da je skala, onda bi stojala stalno na istom mestu, samo pomereno. Recimo ne bi stojala na 90 vec na 70, ali stalno na istom mestu cim se zagreje.
Da imas neki problem sa kontaktima, onda bi verovatno "igrala". Tesko da se davac pokvari tako da "sara".
Ako seta nizbrdo pa se vraca prilikom "normalne" voznje, nesto nije u redu, i to najverovatnije termostat.
Kazaljka sme da ode malo u vis, kada je motor opterecen (ozbiljna uzbrdica, voznja/stajanje u koloni...) dok je ne doceka ventilator i vrati na normalu.
Da imas neki problem sa kontaktima, onda bi verovatno "igrala". Tesko da se davac pokvari tako da "sara".
Ako seta nizbrdo pa se vraca prilikom "normalne" voznje, nesto nije u redu, i to najverovatnije termostat.
Kazaljka sme da ode malo u vis, kada je motor opterecen (ozbiljna uzbrdica, voznja/stajanje u koloni...) dok je ne doceka ventilator i vrati na normalu.
Djak pesak 

- vladista
Menjam ja ipak termostat preventive radi...samo da ovaj majstor pocne posle 1-og da radi....i bas cu da vidim sa novim termostatom kako ce drzati temp....
Gledam malo ove snimke 1.4 tdci po youtube...i na svima skala temp.stoji na crti od 90 stepeni.....i to na otvorenom putu...
Ne znam opet,ali po mom nekom misljenju,niza temperatura od radne sigurno utice na povecanu potrosnju goriva pa makar bila i 80 stepeni ,ako treba da bude 90....
Gledam malo ove snimke 1.4 tdci po youtube...i na svima skala temp.stoji na crti od 90 stepeni.....i to na otvorenom putu...
Ne znam opet,ali po mom nekom misljenju,niza temperatura od radne sigurno utice na povecanu potrosnju goriva pa makar bila i 80 stepeni ,ako treba da bude 90....
- mbole
Naravno, i ne samo na povecanu potrosnju vec i na povecano habanje... Motor je napravljen da radi na tacno odredjenoj temperaturi. Tada su svi zazori kako treba, podmazivanje kako treba, kolicine goriva koje se ubrizgavaju, ugao paljenja... sve se pomera u zavisnosti od temperature.
Djak pesak