Majstor je opet dao infuziju, špricem usisa iz rezervoarčića i nabija u slejv cilindar. Usput me podučio da je to zbog nekvalitetnog mastera, da kupim LUK-ov i sve će biti OK. Kupio LUK master cilindar početkom oktobra i zamenili. Lično sam gledao kako ga ugrađuje, pumpao je samo 10 puta , master je sam povukao i dobio se kuplung.
Mislio sam da je problem rešen, ali za mesec dana desilo mi se da u centru ostanem 3 minuta bez kuplunga, jedva sam izašao iz gužve. Posle je popustilo i bilo je OK, bar za ove kratke relacije koj vozim. Tako sam vozio sve do ovog ponedeljka, kad sam opet ostao bez kuplunga, srećom nije se defekt desio u onoj gužvi u centru grada gde su bile one gužve pred parlamentom, nego bliže kući , u periferiji. Popustilo mi za 5-6 minuta , ali odem ja juče kod istog majstora što ga je montirao da ispusti vazduh. Čim je otvorio cuclu na slejv cilindru, počelo je da izlazi mešavina glicerina i vazduha, a master sad nije mogao sam da primi, pa je primenio infuziju. Sada ima specijalni, da ne kažem profesionalni novi špric, pa sumnjam da je problem i kod drugih vozila čim se tako opremio. Sad je i majstor zbunjen, ostavio da sam rešavam dalje šta ću.
Naš ovlašćeni zastupnik Forda održava samo automobile stare do 7 godina. Čak ne mogu ni da dobijem od nikog prost odgovor, dali postoji razlika u master cilindrima do 1999 i onim od 1999 ? Naima , izvana je razlika samo u rupama za pričvršćenje master cilindra. Ali pitanje je dali su masteri od 1999 sa nešto većim hodom (volumenskim kapacitetom) od onih do 1999. Problem je da se više ne proizvodi slejv cilindar s priključkom za BOT ventil ( navodno ga radi samo LUK Brasil), tako da je automatsko ispuštanje vazduha prepušteno samo oprugi u novim tipovima slejv cilindra.
Razmišljam da ugradim moj stari BOT ventil, ali pošto ne može na slejv, ne samo zbog priključka, napraviću adapter, već na novi slejv nema mesta jer je ulaz blizu zvona menjača. Ja bi ugradio BOT ventil odma posle master cilindra, neka bude celi sistem stalno pod malim pritiskom.
Naslov tema a i samu temu sam pokrenuo jer me zbunilo to da je ovo postalo problem, ne samo kod mene nego i kod dosta drugih vlasnika. Ako je kod nas problem sa kvalitetom delova, sigurno nije u USA. A evo šta sam tamo našao na netu, da treba da se menja set i hidraulika na 2 godine ??? bar tako sam to razumeo, ocenite ..
Bleeding a clutch slave cylinder is necessary to make sure all of the air is out of the hydraulic lines. Since air (even the driest air) still has moisture in it, you want to make sure that as much air as possible is out of the system. This is because the hydraulic clutch fluid---which is usually brake fluid---absorbs moisture. Once it does, it starts to break down and will not do its job properly. Change your clutch once every two years, or, if you live in a humid climate, once every year. Part of this process involves bleeding the clutch slave cylinder.
http://www.ehow.com/how_5526213_bleed-c ... inder.html