Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

održavanje hidraulike kvačila ????

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

održavanje hidraulike kvačila ????

Poruka od dimges » sreda, 26. dec. 2012. u 18:35h

Nikako da rešim probleme s kvačilom. Auto je fiesta 1,3/37kw, jul/1996. Nije bilo nikakvih problema, čak iako sam zapalio lamelu 2004 , nitovali i vratili. Sve dok juna 2010 nisam otvarao zvono, menjali mi set i slejv cilindar. Nije bilo da se nađe isti takav slejv cilindar s navojnim mufom na koji ide BOT ventil, već noviji tip. Bilo je sve super, ali nakon godinu dana od promene počelo je nešto da pišti kad se pritiska pedala kuplunga. Pošto nigde nije teklo, a nije se ni gubila tečnost, sve je dobro radilo, majstor je savetovao da se pojača radio mrgreen, uz odobravanje ženskih vozača u familiji. Ali 5-6 meseci od pojave pištanja, RIKNUO je master cilindar, protekao u kabini, upravo pre godinu dana, za praznike. Posle praznika, odem na 03.01.2012 u privatni dućan, ovlašćeni nisam ni pitao jer znam da ne samo što je preskupo, nego i mora da se čeka, ako naruče i nađu; prodali mi neki italijansko-kineski master clutch, nepoznata marka S&B. Nisam gledao kad su montirali, ali posle je bilo dobro, imao je auto kuplung. Ali nakon 3-4 meseca, počelo je teže šaltanje, pa sam rešio da promenim tečnost u sistemu : kupio 2 l, fordov super dot 4, majstor zamenio. Tada sam primetio da master cilindar nije mogao sam da povuče, pa je majstor dao špricem infuziju u slejv cilindar. Popravilo se šaltanje, pa bar 3 meseca nisam imao problem, otišao i na odmor. Problemi su ponovo počeli, upravo tamo na odmoru jer nisam vozio svaki dan a možda i jer sam parkirao na kosini. Izgubio sam kuplung,ali nekako sam rešio problem pumpanjem na pedalu kuplunga i vratio se kući u augustu 2012.
Majstor je opet dao infuziju, špricem usisa iz rezervoarčića i nabija u slejv cilindar. Usput me podučio da je to zbog nekvalitetnog mastera, da kupim LUK-ov i sve će biti OK. Kupio LUK master cilindar početkom oktobra i zamenili. Lično sam gledao kako ga ugrađuje, pumpao je samo 10 puta , master je sam povukao i dobio se kuplung.
Mislio sam da je problem rešen, ali za mesec dana desilo mi se da u centru ostanem 3 minuta bez kuplunga, jedva sam izašao iz gužve. Posle je popustilo i bilo je OK, bar za ove kratke relacije koj vozim. Tako sam vozio sve do ovog ponedeljka, kad sam opet ostao bez kuplunga, srećom nije se defekt desio u onoj gužvi u centru grada gde su bile one gužve pred parlamentom, nego bliže kući , u periferiji. Popustilo mi za 5-6 minuta , ali odem ja juče kod istog majstora što ga je montirao da ispusti vazduh. Čim je otvorio cuclu na slejv cilindru, počelo je da izlazi mešavina glicerina i vazduha, a master sad nije mogao sam da primi, pa je primenio infuziju. Sada ima specijalni, da ne kažem profesionalni novi špric, pa sumnjam da je problem i kod drugih vozila čim se tako opremio. Sad je i majstor zbunjen, ostavio da sam rešavam dalje šta ću.
Naš ovlašćeni zastupnik Forda održava samo automobile stare do 7 godina. Čak ne mogu ni da dobijem od nikog prost odgovor, dali postoji razlika u master cilindrima do 1999 i onim od 1999 ? Naima , izvana je razlika samo u rupama za pričvršćenje master cilindra. Ali pitanje je dali su masteri od 1999 sa nešto većim hodom (volumenskim kapacitetom) od onih do 1999. Problem je da se više ne proizvodi slejv cilindar s priključkom za BOT ventil ( navodno ga radi samo LUK Brasil), tako da je automatsko ispuštanje vazduha prepušteno samo oprugi u novim tipovima slejv cilindra.
Razmišljam da ugradim moj stari BOT ventil, ali pošto ne može na slejv, ne samo zbog priključka, napraviću adapter, već na novi slejv nema mesta jer je ulaz blizu zvona menjača. Ja bi ugradio BOT ventil odma posle master cilindra, neka bude celi sistem stalno pod malim pritiskom.
Naslov tema a i samu temu sam pokrenuo jer me zbunilo to da je ovo postalo problem, ne samo kod mene nego i kod dosta drugih vlasnika. Ako je kod nas problem sa kvalitetom delova, sigurno nije u USA. A evo šta sam tamo našao na netu, da treba da se menja set i hidraulika na 2 godine ??? bar tako sam to razumeo, ocenite ..

Bleeding a clutch slave cylinder is necessary to make sure all of the air is out of the hydraulic lines. Since air (even the driest air) still has moisture in it, you want to make sure that as much air as possible is out of the system. This is because the hydraulic clutch fluid---which is usually brake fluid---absorbs moisture. Once it does, it starts to break down and will not do its job properly. Change your clutch once every two years, or, if you live in a humid climate, once every year. Part of this process involves bleeding the clutch slave cylinder.

http://www.ehow.com/how_5526213_bleed-c ... inder.html

dimges

Re: održavanje hidraulike kvačila ????

Poruka od dimges » petak, 28. dec. 2012. u 09:21h

http://www.partinfo.co.uk/files/LuK%20C ... Course.pdf

Dali je neko sreo ovaj LUK dokumenat na srpskom ili hrvatskom jeziku ?? ... ovde ima dosta detalja ( mada preseci master i slave cilindra nisu nije baš najbolje prikazani ).
Ne vidi se jasno kako deluje opruga u Slave cilindru, t.j. zanima me dali pritisak master cilindra rasterećuje ili dodatno opterećuje tu oprugu ??
na strani 30 i 31, posebno me interesira Vibration Damper
Dali je to neka nova stvar ili je to taj PreLoad valve koji su ukinuli 1999 ??
onaj drugi deo na hidrauličnoj liniji, Peak torque Limiter , pretpostavljam da je neka nova stvar

dimges

Re: održavanje hidraulike kvačila ????

Poruka od dimges » četvrtak, 31. jan. 2013. u 21:53h

dobio sam neke odgovore,
- definitivno niko me proizvodi Preload Valve
Tvrdi se da je vazduh u sistemu zbog gubitka glicerina, ali kod mene nije to. Ustvari kod mene je malo vazduha, nivo u kantici za glicerin je konstantan.
Sad mi je majstor dao špric od 20ml s crevom koje pasuje, uzme se glicerin iz rezervoara i ubrizga u cu clu za ispust (s ključem 8mm se otvori ispust) ...pomaže neko vreme...specijaliziran privatni Lukov majtor preporučuje za ovakve slučajeve kao kod mene ubrizgati bar 50ml glicerina da se istisne sav vazduh.
Neki tvrde da mora da se negde gubi glicerin, bar minimalno, ali ne mogu to da otkrijem ??

Slika

Slika

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“