Koje dizel gorivo za Mk2 - (x majstora-x verzija)
Moderator: Dragomir
- DukeLander
- Poruka: 210
- Član foruma od: nedelja, 16. sep. 2012. u 11:37h
Koje dizel gorivo za Mk2 - (x majstora-x verzija)
Ovo je tako glupo pitanje na koje svako ima svoj odgovor...
Nedavno uzeh auto Mondeo `98 dizel i htedoh da tankujem,otvorim poklopac i pise zutim "Diesel",otvor odgovara klasicnom dizel pistolju,radio nekad na pumpi i po tome ide klasican dizel.Po uputstvu auto knjige pise takodje samo dizel.
Pricajuci sa prethodnim vlasnikom koji ga je mazio i pazio kaze da ide samo eurodizel, ja zbunjen...
Da budem siguran da ne zeznem pumpu zvrcnem kuma koji mi da projeve Ford servisa po Vojvodini...
Servis na Petrovoradinu kaze (da ne spominjem nazive): samo D2,u to vreme nije bilo eurodizela,ED je suvlji i zeznuce gumice na pumpi...
Servis u Kikindi kaze: samo ED,to su pumpe sa finom elektronikom,nas D2 je uzas i brzo ce vrisnuti pumpa...eventualno na svaki 5 rezervoar sipati POLA DECILITRA dvotaktola zbog pumpe...
Servis u Subotici kaze: leti D2,zimi ED...
Servis u Temerinu: Samo ED i dodati POLA LITRE dvotaktola na svaki treci rezervoar
Servis u ... ni ne znam vise koga sam zvao... : Moze D2,ali bolje ED i POLA LITRE 2T na svaki 5 rezervoar...
kolege,Dragmoire,ovde lud zbunjenog... sta sipati u Mk2 da se ne skrati radni vek pumpe?
Da dodam,prelistao sam prethodne teme i naisao da je pogotovo na nizim temperaturama ED najbolji,ali me pola servisa sto sam zvao istripovalo da je ED "suvlji" i stradaju gumice u pumpi..
Ni taj ED mi nije jasan,bio sam zimus u Nemackoj,tamo na pumpama nisam nigde video ED,samo pise Diesel i cao...
Nedavno uzeh auto Mondeo `98 dizel i htedoh da tankujem,otvorim poklopac i pise zutim "Diesel",otvor odgovara klasicnom dizel pistolju,radio nekad na pumpi i po tome ide klasican dizel.Po uputstvu auto knjige pise takodje samo dizel.
Pricajuci sa prethodnim vlasnikom koji ga je mazio i pazio kaze da ide samo eurodizel, ja zbunjen...
Da budem siguran da ne zeznem pumpu zvrcnem kuma koji mi da projeve Ford servisa po Vojvodini...
Servis na Petrovoradinu kaze (da ne spominjem nazive): samo D2,u to vreme nije bilo eurodizela,ED je suvlji i zeznuce gumice na pumpi...
Servis u Kikindi kaze: samo ED,to su pumpe sa finom elektronikom,nas D2 je uzas i brzo ce vrisnuti pumpa...eventualno na svaki 5 rezervoar sipati POLA DECILITRA dvotaktola zbog pumpe...
Servis u Subotici kaze: leti D2,zimi ED...
Servis u Temerinu: Samo ED i dodati POLA LITRE dvotaktola na svaki treci rezervoar
Servis u ... ni ne znam vise koga sam zvao... : Moze D2,ali bolje ED i POLA LITRE 2T na svaki 5 rezervoar...
kolege,Dragmoire,ovde lud zbunjenog... sta sipati u Mk2 da se ne skrati radni vek pumpe?
Da dodam,prelistao sam prethodne teme i naisao da je pogotovo na nizim temperaturama ED najbolji,ali me pola servisa sto sam zvao istripovalo da je ED "suvlji" i stradaju gumice u pumpi..
Ni taj ED mi nije jasan,bio sam zimus u Nemackoj,tamo na pumpama nisam nigde video ED,samo pise Diesel i cao...
... i tako merim vakuum kompresiju motora ...
- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Re: Koje dizel gorivo za Mk2 - (x majstora-x verzija)
Ja bih sipao D2 ili još bolje lož-ulje. Zimi dodaješ aditiv protiv smrzavanja ili sipas evrodizel. Dakle slobodno sipaj šta god želiš. EGR ventil možeš da zatvoriš,a i katalizator ti nije potreban.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- DukeLander
Neso,loz ulje? Kikindjani kazu fina elektronika a ti meni loz ulje... 

- Reppa
- Poruka: 977
- Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 20:03h
- Kontakt:
Koji temerinski servis ti je rekao da samo ED? Slobodno sipaj lož ili običan D2 

http://www.polovniautomobili.com/reppa
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
- mbole
- Poruka: 14979
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ajmo jos jednom prezvakanu temu 
Motor u Mk2 je euro 2 motor (za razliku od Mk1). U trenutku kada je poceo da se pravi (kraj 1996) vise nigde osim kod nas nije bilo D2 u prodaji. A narocito ga nije bilo u EU, za cije trziste je i pravljen. Tvoj auto je proizveden 1998 a tada sigurno nigde u Holandiji ili Nemackoj nisi vise mogao da kupis D2. Sta mislis, da li bi fabrika tipa Forda, napravila i prodala gomilu komada ako ni na jednoj pumpi ne moze da se sipa gorivo za koje je taj auto predvidjen?
Evo je tabela sa godinama kada je uvodjen koji od euro standarda za gorivo:
Mandatory environmental fuel specifications are introduced by EU Directives. The following are the most important steps in the evolution of EU diesel fuel specifications:
* Effective 1994.10, a maximum sulfur limit of 0.2% (wt.) was introduced for all gas oils, including diesel fuel. The minimum cetane number was 49.
* 1996.10: A maximum sulfur limit of 0.05% (wt.) = 500 ppm for diesel fuel.
* 2000.01: A maximum sulfur limit of 350 ppm and cetane number of 51 for diesel fuel.
* 2005.01: A maximum sulfur limit of 50 ppm for diesel fuel for highway vehicles. “Sulfur-free” 10 ppm sulfur diesel fuel must be available.
* 2009.01: A maximum sulfur limit of 10 ppm (“sulfur-free”) for diesel fuel for highway vehicles.
Na tom motoru se nalazi pumpa koja jeste slicna ali nije ista kao na Mk1 (u Mk2 ide DPCN a u Mk1 DPC pumpa).
Tvoj auto ima katalizator, a on nikako ne voli D2 (to jest kolicinu sumpora u njemu).
Problem sa gumicama je postojao dok je kod nas u prodaji bio "EKO" dizel, a ne pravi euro dizel (pocetak 2000-tih). U tom eko dizelu je postojao neki procenat bio ulja (ne pitaj me koliki, ne znam), a gumice u lukasovim pumpama ga nikako ne vole.

Motor u Mk2 je euro 2 motor (za razliku od Mk1). U trenutku kada je poceo da se pravi (kraj 1996) vise nigde osim kod nas nije bilo D2 u prodaji. A narocito ga nije bilo u EU, za cije trziste je i pravljen. Tvoj auto je proizveden 1998 a tada sigurno nigde u Holandiji ili Nemackoj nisi vise mogao da kupis D2. Sta mislis, da li bi fabrika tipa Forda, napravila i prodala gomilu komada ako ni na jednoj pumpi ne moze da se sipa gorivo za koje je taj auto predvidjen?
Evo je tabela sa godinama kada je uvodjen koji od euro standarda za gorivo:
Mandatory environmental fuel specifications are introduced by EU Directives. The following are the most important steps in the evolution of EU diesel fuel specifications:
* Effective 1994.10, a maximum sulfur limit of 0.2% (wt.) was introduced for all gas oils, including diesel fuel. The minimum cetane number was 49.
* 1996.10: A maximum sulfur limit of 0.05% (wt.) = 500 ppm for diesel fuel.
* 2000.01: A maximum sulfur limit of 350 ppm and cetane number of 51 for diesel fuel.
* 2005.01: A maximum sulfur limit of 50 ppm for diesel fuel for highway vehicles. “Sulfur-free” 10 ppm sulfur diesel fuel must be available.
* 2009.01: A maximum sulfur limit of 10 ppm (“sulfur-free”) for diesel fuel for highway vehicles.
Na tom motoru se nalazi pumpa koja jeste slicna ali nije ista kao na Mk1 (u Mk2 ide DPCN a u Mk1 DPC pumpa).
Tvoj auto ima katalizator, a on nikako ne voli D2 (to jest kolicinu sumpora u njemu).
Problem sa gumicama je postojao dok je kod nas u prodaji bio "EKO" dizel, a ne pravi euro dizel (pocetak 2000-tih). U tom eko dizelu je postojao neki procenat bio ulja (ne pitaj me koliki, ne znam), a gumice u lukasovim pumpama ga nikako ne vole.
Djak pesak 

- DukeLander
Eto,pravi odgovor sa dokaznim materijalom. :-)
Tema jeste prezvakana ali negde u moru postova i tesko je naci pravi odgovor,ovako je makar pregledno...ili sam promasio ali mi ne zamerite,preko 100 strana sam prelistao...video sam da je svaka 5 plivajuci zamajac :-)
Sto se toliko cesto spominje mesanje dvotaktola?
Ako se ne varam u nekoj od tema sam procitao da neko od kolega stavlja kad oseti slabljenje motora i da auto "zivne" kad pomesa pola litre na rezervoar...
Pumpi verovatno ne skodi,dizne?
TT on Ray
Tema jeste prezvakana ali negde u moru postova i tesko je naci pravi odgovor,ovako je makar pregledno...ili sam promasio ali mi ne zamerite,preko 100 strana sam prelistao...video sam da je svaka 5 plivajuci zamajac :-)
Sto se toliko cesto spominje mesanje dvotaktola?
Ako se ne varam u nekoj od tema sam procitao da neko od kolega stavlja kad oseti slabljenje motora i da auto "zivne" kad pomesa pola litre na rezervoar...
Pumpi verovatno ne skodi,dizne?
TT on Ray
- darioculibrk
- Poruka: 1211
- Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h
Mislim da nisi dobro procitao, dvotaktol se dodaje u gorivo radi podmazivanja pumpe a ne kad oslabi.
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
- mbole
Dvotaktol je takodje lokalna "majstorska" izmisljotina, kao i promena gradacije ulja na "gusce" kada motor predje neku kilometrazu.
Zamisli nekog svabu kako svaki put dosipa dvotaktol u svoj mondeo neke 1999 godine
Zamisli nekog svabu kako svaki put dosipa dvotaktol u svoj mondeo neke 1999 godine

Djak pesak 

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
toj pumpi, kao i svakoj, prsnu lezajevi..ja sam je sredjivao tri puta ili na svakih 150 ak 000, cena oko 120e..vako ili nako gorivo lezajima nece mnogo pomoci..
Poslednja izmena: milan_gt, na dan ponedeljak, 17. sep. 2012. u 22:24h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- darioculibrk
Pa da Svaba ima gorivo kao mi, vjerovatno bi i on dodavao 

- mbole
Tacno sam znao da ce da padne ovakav odgovor 
A koja je glavna razlika izmedju svapskog i naseg ED?
Nas ima vise sumpora, koji je upravo taj koji sluzi kao lubrikant, to jest podmazuje pumpu.
Drugim recima, nas ED bolje podmazuje pumpu od svapskog, pa svabe ipak ne sipaju dvotaktol.

A koja je glavna razlika izmedju svapskog i naseg ED?
Nas ima vise sumpora, koji je upravo taj koji sluzi kao lubrikant, to jest podmazuje pumpu.
Drugim recima, nas ED bolje podmazuje pumpu od svapskog, pa svabe ipak ne sipaju dvotaktol.
Djak pesak 

- darioculibrk
Pa dobro, onda Dvotaktol treba dodavati kod starijih dizelasa kojima je potrebno bolje podmazivanje, a Euro dizel sadrzi manje sumpora nego D2?
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
ma svima se prospu lezajevi..cak je i slicna cena istih, samo sto kod CR-a to dovodi do vecih zaebancija dok kod matorijih motora jok..i ne moraju ni bosisti da ih menjaju..vec su se uigrani majstori usavrsili i u tome..lezaji imaju da se kupe i mirni ste 100.000 i sa diznama i sa prelivima i sa pumpom..mnogo prosto..
- Pančevac
- Poruka: 1295
- Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h
u sieru TD nikada nisam nista dodavao gorivu i nisam imao problema
mada mi u banatu ubacimo po neki čvarak u rezervoar,koji se vremenom rastapa i podmazuje pumpu

mada mi u banatu ubacimo po neki čvarak u rezervoar,koji se vremenom rastapa i podmazuje pumpu

MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
1. I na italijanskom forumu savetuju povremeno sipanje dvotaktola.
2. Ako mi ga i Dragomir preporučuje, meni je to dovoljno
2. Ako mi ga i Dragomir preporučuje, meni je to dovoljno

- mbole
Zasto? Pa stariji dizelasi (sve pre 1996) jednostavno sipaju D2.darioculibrk piše:Pa dobro, onda Dvotaktol treba dodavati kod starijih dizelasa kojima je potrebno bolje podmazivanje, a Euro dizel sadrzi manje sumpora nego D2?
Djak pesak 

- darioculibrk
Pa, da li jos ima D2 u prodaji?
- DukeLander
Ima,danas isao da tankujem i covek se uhvati D2 pistolja.Pitam to stvarno D2? -Kaze jeste...
Totti: Dragomir ti je preporucio dolivanje 2T? Ako jeste u kojim razmerama i periodima?
Totti: Dragomir ti je preporucio dolivanje 2T? Ako jeste u kojim razmerama i periodima?
- mbole
Zadnji put kad sam svracao na pumpu (prosle nedelje) bilo ga je.
Djak pesak 

- darioculibrk
Nesto citam o opasnosti kad se sumpor, kojeg u nasem gorivu ima vise nego sto bi trebalo, pomjesa sa vodom, koje isto tako ima u nasem gorivu? Tj.nastaju kiseline, prvenstveno sumporasta te da sve to utice na smanjeno podmazivanje?
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
1/2 litre na rezervoar. Vidiš, za period mi nije rekao, ali ja ću praktikovati na otpr. svaki peti rezervoar.DukeLander piše:

-
- Poruka: 67
- Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h
Dragi MBole da li si 100% ubedjen da je to ne zamislivo?mbole piše: ...Zamisli nekog svabu kako svaki put dosipa dvotaktol u svoj mondeo neke 1999 godine
Ne zelim da te vredjam, ali moram da primetim da neosnovano tvrdis nesto sto ocigledno nisi hteo ili nisi mogao da proveris.
Za sve one koji se snalaze sa nemackim jezikom, dati link ce verovatno izazvati iznenadjenje koliko je dodavanje dvotaktola rasprostranjeno medju nemackim vozacima.
http://www.motor-talk.de/forum/2-takt-o ... 23039.html
- mbole
I kao i ovde na kraju nisu zakljucili bas nista
(sto kaze prvi post)
Posto jedni tvrde treba, drugi tvrde ne treba, a miiioni vozaca kojih nema na forumima voze tako sto sipaju ono sto ima na pumpi i ne dodaju ama bas nista.
I tim automobilima ama bas nista ne fali, nego se veselo voze.

Posto jedni tvrde treba, drugi tvrde ne treba, a miiioni vozaca kojih nema na forumima voze tako sto sipaju ono sto ima na pumpi i ne dodaju ama bas nista.
I tim automobilima ama bas nista ne fali, nego se veselo voze.
Djak pesak 

-
- Poruka: 67
- Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h
„Kakva bi tišina nastala, kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.“ – Čapek
- Ratibor
- Poruka: 236
- Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h
kad kupim auto sa dvotaktnim motorom sipacu dvotaktol. Mada i takvi motori u zadnje vreme imaju nezavisni sistem podmazivanja.
Moj ford stari nikad se ne kvari