Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ispiranje motora-da ili ne?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

charuga77
Poruka: 60
Član foruma od: subota, 12. maj 2012. u 23:11h

Ispiranje motora-da ili ne?

Poruka od charuga77 » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 10:03h

Vozim 1.4 Focus 2002.
Trenutno u njemu Total 10-40.
Ne znam koliko dugo ga je bivsi vlasnik vozi tako, ali je mali servis radjen pre 2k.
Svakako ću ga zameniti sa 5-30 Formula F. Samo ne znam da li da radim ispiranje motora?
Jel radio neko ovo? Preporuke? :)
Focus 1.4 2002.

Gosa46
Poruka: 231
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h

Re: Ispiranje motora-da ili ne?

Poruka od Gosa46 » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 13:00h

Nije potrebno raditi ispiranje motora cak nije ni preporucljivo. Znaci samo sipaj i vozi.
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste

charuga77

Poruka od charuga77 » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 13:18h

A to sto mi je trenutno polusintetika i preci cu na sintetiku? Znaci, samo dobro ocediti ulje i to je to...
Focus 1.4 2002.

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 14:02h

Nema veze sto prelazis na sintetiku,mada Ford 5w30 nije sintetika.O tome vec ima tema i koliko se secam Castrol i Mobil imaju full sintetiku 5w30 po Fordovoj specifikaciji.

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 14:47h

ispusti dok je vruce ulje i pusti da se dobro iscedi
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

charuga77

Poruka od charuga77 » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 15:15h

Pančevac piše:ispusti dok je vruce ulje i pusti da se dobro iscedi
Imam u roditeljskoj kući garažu sa kanalom, pa uvek praktikujem da se nakon 80km voznje do matoraca odmah uparkiram na kanal i vrelo ulje ispustim pa tako celu noć ostavim da se cedi!
Do zadnje kapi mu dušu ispustim. :)
Hvala ljudi...
Focus 1.4 2002.

Gosa46
Poruka: 231
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h

Poruka od Gosa46 » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 15:34h

To je vec preterano cedjenje. Ulja se mogu bez problema mesati i ne prave probleme cak i da sipas pola (5w30)-pola(10w40).
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste

shakal_86
Poruka: 437
Član foruma od: petak, 6. jan. 2012. u 10:01h

Poruka od shakal_86 » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 20:19h

Uzmi ima Liqy moly proiyvodi jedan veoma dobar proizvod za ciscenje motora iznutra zove se MOTOR SPÜLUNG[ u prevodu pranje motora).Da bas tako kako na nemackom pis tako se i zove ima kod nas da se kupi ista tuba kao i ovde sto se prodaje mnogo dobra stvar,Motor mnogo mirnije posle toga radi kod diesela npr ne pocrni novo ulje posle predjenih 30 km kao i kod svakog diesela vec tek posle 2000 km Stavlja se pre zamene sipa se u motor i pusti da radi 10 min u leru onda se menja ulje i filter sipas novo i to je to,Garantujem da se neces kajati ja to stavljam pri svake zamene ulja iako mnogo cesto menjam ulje na svakih otprilike 2 meseca tj kad predjem 12-15 000 KM
Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''

Loyale

Poruka od Loyale » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 20:27h

A to cudo kosta kao pola malog servisa.Ja sam vise za redovnu izmenu i koriscenje kvalitetnog ulja.
Nije mi jasno zasto pri svakoj zameni ispiras motor.Mislim,sta tu ima da se vise ispere ako sipas dobro ulje koje redovno menjas.

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 20:34h

Ja sam cuo da ovi u EU nemaju obicaj da ispustaju ulje vec da ga izvlace vakuumom. Ako ti je auto iz uvoza po prici nekih kada se tako izvlaci uglavnom ostaje prljavstina na dnu i tu se skuplja pa je dobro da se "ispere" motor tim sredstvom i da se dobro ocedi.

charuga77

Poruka od charuga77 » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 20:39h

Jednom je moj cale sipao u matorog Stojadina neko rusko cudo...a ja bio protiv toga!
U Focusa ne bih tako neka cudesa stavljao ni pod razno! Mislim na te neke kvazi aditive!
A Nemacki kvalitet vec moze! Pod uslovom da bas mora!
Focus 1.4 2002.

shakal_86

Poruka od shakal_86 » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 20:47h

Loyale piše:A to cudo kosta kao pola malog servisa.Ja sam vise za redovnu izmenu i koriscenje kvalitetnog ulja.
Nije mi jasno zasto pri svakoj zameni ispiras motor.Mislim,sta tu ima da se vise ispere ako sipas dobro ulje koje redovno menjas.
Ja koristim iskljucivo original Formulu/ fordovo ulje i filter i plus mu svaki put procistim sa ovim adetivom a zasto svaki put jednostavno volim da mi je motor u perfoktnom stanju kada budes sipao i cujes posle zvuk motora i rad motora bice ti sve jasno zasto sipam svaki put.
:ford:

Loyale

Poruka od Loyale » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 20:54h

Da sada ne razvlacimo pitu ali ako svaki put sipas to za ispiranje i koristis original ulje,tu vise nema sta da se ispere jer ti je motor cist.Cak mislim da mozes i da mu naskodis jer je to opasna hemija puna detergenata koja razgradjuje koks i mulj a posto kod tebe toga vise nema,moze da ti razgradi malo lezajeve i semeringe itd.Mozda gresim ali to mi je logicno.

shakal_86

Poruka od shakal_86 » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 21:22h

Ja mu to uvek sipam svaki put mirnije i mirnije radi mozda ga i ja preterujem ali jbg diesel je diesel da je benzinac sigurno ne bih tako radeo.
Moyda ga preterujem i ja malo jer vozim auto samo duge relacije po auto putu u gradu ako predjem 2 % od ukupne voznje ali jbg navikao sam da mi motor bude u perfektnom stanju i siguran sam u svoj motor da moze da predje barem jos 250 000 bez ikakvih intervencija :ford:

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 21:45h

Moj bivsi komsija (otisao prije rata iz naselja) radi u Opelovom servisu u Svici i kaze da se prije svake izmjene ulja u auto sipa taj Liqui Moly-ijev djavo sto pominje Shakal. To rade na svakom automobilu koje im dodje u servis. On je tamo od 2000. godine i kaze da je to jednostavno procedura bez obzira na kilometrazu i tip motora.
Ima logike da se to uradi jer i najbolje ulje na kraju svog zivotnog vijeka ostavi odredjene prljavstine i naslage na motoru. Moj brat je to sipao u svoju Skodu 1.2 HTP i kaze da motor osjetno mirnije radi i ljepse vuce. Radi se o ovom aditivu Slika
Ja cu pri slijedecoj izmjeni da to sipam u svoj auto definitivno. Ne moze da skodi.
Dakle moj odgovor na pitanje koje si postavio je...Da!
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

charuga77

Poruka od charuga77 » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 23:22h

bojcistv piše:Moj bivsi komsija (otisao prije rata iz naselja) radi u Opelovom servisu u Svici i kaze da se prije svake izmjene ulja u auto sipa taj Liqui Moly-ijev djavo sto pominje Shakal. To rade na svakom automobilu koje im dodje u servis. On je tamo od 2000. godine i kaze da je to jednostavno procedura bez obzira na kilometrazu i tip motora.
Ima logike da se to uradi jer i najbolje ulje na kraju svog zivotnog vijeka ostavi odredjene prljavstine i naslage na motoru. Moj brat je to sipao u svoju Skodu 1.2 HTP i kaze da motor osjetno mirnije radi i ljepse vuce. Radi se o ovom aditivu Slika
Ja cu pri slijedecoj izmjeni da to sipam u svoj auto definitivno. Ne moze da skodi.
Dakle moj odgovor na pitanje koje si postavio je...Da!
Zemo, cijenim informacije iz prve ruke!
Uzecu u razmatranje. :)
Hvala.
Focus 1.4 2002.

mbole
Poruka: 14979
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 3. sep. 2012. u 23:56h

Loyale piše:Cak mislim da mozes i da mu naskodis jer je to opasna hemija puna detergenata koja razgradjuje koks i mulj a posto kod tebe toga vise nema,moze da ti razgradi malo lezajeve i semeringe itd.Mozda gresim ali to mi je logicno.
Ne vidim neku logiku, da ako nema koksa onda ce da napadne lezajeve i semeringe?
Pa sto ih ne napada i kad ima koksa?
Drugo, hemija koja bi mogla da razgradi lesajeve je prilicno daleko od deterdzenta.

Sasvim je druga prica da li ima smisla to raditi svaki put pri zameni (cisto sa ekonomske tacke). No skoditi mu sigurno nece.

Ovo u sustini nije aditiv za ulje, posto ne ostaje u ulju, vec ga istocis nakon 10-tak minuta. Dobro, nesto sigurno ostane, ali to su jako mali procenti, tako da nema uticaja. Nista vise uticaja nego ono malo starog ulja sto uvek ostane (koliko god da ga treses, zadnja kap mora da ti zavrsi u gacama :))

Posto je u pitanju motor kome je potpuno nepoznato prethodno odrzavanje, ima smisla isprati ga.
Djak pesak :)

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » utorak, 4. sep. 2012. u 08:28h

charuga77 piše: Zemo, cijenim informacije iz prve ruke!
Hvala.
Nema na cemu zemljace. Samo ti to naspi prije izmjene ulja u staro ulje. Upali motor jedno 10 do 15 minuta da radi i onda sve to lijepo istoci napolje pa naspi novo ulje.
Zivio.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

acadimke
Poruka: 1707
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » sreda, 5. sep. 2012. u 14:39h

Ako 10-40 ulje trosi recimo 2 l na 8 000 km da li ce isto toliko trositi i 5-30 ili vise ili pak manje?
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

dusan80
Poruka: 293
Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:46h

Poruka od dusan80 » sreda, 5. sep. 2012. u 14:42h

Na prvoj zamjeni će ga sigurno potrošiti više. Mada mi je potrošnja od 2 litra ulja na 8000 poprilična.
Zamalo da se oženim al' srećom zasro' sam na vrijeme!!

charuga77

Poruka od charuga77 » sreda, 5. sep. 2012. u 16:43h

dusan80 piše:Na prvoj zamjeni će ga sigurno potrošiti više. Mada mi je potrošnja od 2 litra ulja na 8000 poprilična.
Kolega Milan iz Nisa ima 1.6 i njemu je na zameni trosio vise 5-30.
Ali posle druge zamene je smanjio potrosnju.
Focus 1.4 2002.

charuga77

Poruka od charuga77 » sreda, 5. sep. 2012. u 16:48h

acadimke833 piše:Ako 10-40 ulje trosi recimo 2 l na 8 000 km da li ce isto toliko trositi i 5-30 ili vise ili pak manje?
Sta vozis i koliko je prosao da ti toliko trosi?
Focus 1.4 2002.

shakal_86

Poruka od shakal_86 » subota, 8. sep. 2012. u 09:25h

bojcistv piše:
charuga77 piše: Zemo, cijenim informacije iz prve ruke!
Hvala.
Nema na cemu zemljace. Samo ti to naspi prije izmjene ulja u staro ulje. Upali motor jedno 10 do 15 minuta da radi i onda sve to lijepo istoci napolje pa naspi novo ulje.
Zivio.
Da napomen da ima raznih.Tj posto sve pise na nemackom i sobzirom da znam nemacki da vas upozorim da sam u srbiji video isti proizvodjac isto pakovanje kao na slici kao i ovde u nemackoj i bas sam citao na nemackom sta pise na toj tubi sto se prodaje u srbiji.Tamo pise da TEK NAKON 200 KM treba ulje da se zameni.Znaci sipa se u motor i vozis 200 km i onda se menja ulje i filter.I bas me je to zacudilo jer znam da treba auto da radi u leru 10 min i onda se krene sa zamenom.Takvi se u srbii barem sto sam ja nasao prodaju.
E sad mozda ima i ovi drugi sto se prodaju u nemackoj gde pise da se nakon 10 min u leru menja ulje.
Na to sam hteo sam da skrenem paznju.Prvo procitajte dole upustvo.Tj prevedite preko interneta ako ne razumete ili napisite ovde pa cu ja da vam prevedem. :ford:

Tatanga
Poruka: 67
Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h

Poruka od Tatanga » subota, 8. sep. 2012. u 23:25h

Dao bih skroman doprinos ovoj temi, jer me raduje pozitivno misljenje clanova foruma na temu ispiranja motora i zdusno bih ga preporucio svakom vlasniku automobila. Inace ja se tim "bajanjem" (kako su to nazvali neki moji poznanici) bavim negde od 2001. godine, i naravno da sam bio izlozen podozrenju i podsmehu.

Posedujem Mondeo mk2 1.8 TD 1997. i Focus mk2 1.6 TDCI sa DPF 2008. restilizovana verzija. Prvi sam vlasnik oba automobila.

Pri svakoj zameni ulja na oba automobila koristim Motul Engine Clean koji radi na istom prncipu kao i Liqui Moly Pro-Line Motorspülung, i dosad nisam imao nikakvih prboblema.

Mondeo:
vec desetak godina ispiram motor pre zamene ulja, koje sa filterima menjam najkasnije na 7000 km. Od kada ispiram motor od tada sipam 5W-40 ulje (100% Synthetic Double Ester-Technology), isto od Motula. Automobil je presao blizu 280.000 km (50% gradska voznja + sve ostalo). Potrosnja ulja od zamene do zamene je oko 0.3 l i u motoru nije nista radjeno do sada.

Focus:
od druge zamene ulja i njemu ispiram motor, takodje se ulje sa filterima menja na 7000 km. U pocetku su "Grandovci" hteli da mi ukinu garanciju na motor, jer sam insistirao na pranju motora. Ali je posle cela stvar "legla", a i dve godine su brzo prosle. U Focus-a sipam 0W-30 takodje od Motul-a.
Focus je presao blizu 50.000 km, i od zamene do zamene ne potrosi nista sto moje oko moze da izmeri na meracu ulja. Automobil se vozi uglavnom po varosi.

Samo da dodam da ovo nije reklama za Motul. Njega koristim iz navike, i sto na ime poslovnih odnosa imam povoljnu cenu pri nabavci njihovih proizvoda.

Pozdrav

CrnaTica
Poruka: 363
Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h

Poruka od CrnaTica » subota, 8. sep. 2012. u 23:34h

aj da i ja napišem koju :D
kod mene na eskortu ispran motor na oko 200k, kad smo stari i ja menjali kuplung.. izvadili motor van i radili ko ljudi :D
onda skinili karter i ventil-dekl, počistili, sastavili..
a stari na folcvagenu redovito svakih 3-4 dana ispire motor :rotfl:
u 40 hkm kolko je kod nas prešao, nikad ulje nismo menjali. samo jednom filter...
Ford bez hrđe je kao Mercedes bez nišana mrgreen

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“