Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Pomoc oko check engine lampice

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

NesaNis
Poruka: 46
Član foruma od: petak, 6. apr. 2012. u 13:44h

Pomoc oko check engine lampice

Poruka od NesaNis » petak, 20. apr. 2012. u 23:34h

Imam Focusa 2002 1.6 16v, kada sam ga kupio vozio sam ga neko vreme sa gorivom koje je bilo u njemu(oko 15l) i sve je bilo u redu medjutim kada sam sipao oko 20l BMB 95 na Nisovoj pumpi sutradan je pocela da svetli lampica check engine i evo vec 2 nedelje se ne gasi iako sam posle toga sipao i 20l evropremijum na Eko pumpi. Danas sam ga terao kod majstora u mom komsiluku, on ga je pogledao na dijagnostici i rekao mi je da je moguce da je problem u gorivu ili da je skinut katalizator posto je dosta skup i ovi nasi matrapazi to skidaju pre prodaje i tu dodatno zaradjuju i da postoji neka fora da nasteluju da se ta lampica ne pali par dana po principu drzi bure vodu dok majstori odu. Posto majstor ne radi bas mnogo Fordove i kako je sam rekao nema bas dobar program za dijagnostiku Fordova ono sto mene zanima je kako mogu da proverim da li je skinut katalizator posto majstor sem dijagnostike nije stigao druge provere da odradi jer je bio u nekoj guzvi? Da li autu steti nesto ako mu je skinut katalizator i zna li neko koja je cena novog katalizatora? Da napomenem da auto radi odlicno ali me nervira ta lampica i uvek kad krenem negde na put strepim da nije nesto gadno u pitanju pa da ce da radi slepka :/

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Re: Pomoc oko check engine lampice

Poruka od Dragomir » subota, 21. apr. 2012. u 00:35h

Koje greske je prijavio
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

NesaNis

Poruka od NesaNis » subota, 21. apr. 2012. u 00:46h

Dragomir piše:Koje greske je prijavio
Koliko sam razumeo majstora prijavio je neku gresku na katalizatoru, ali ne znam tacno koju.

peca
VIP
Poruka: 2470
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 15:10h
Kontakt:

Poruka od peca » subota, 21. apr. 2012. u 00:55h

Skidanje katalizatora generalno ne šteti autu. On ima funkciju da pročisti izduvne gasove kao i da malo redukuje njihovu temoeraturu. Neki automobili znaju da prave problem u koliko imaju dve lambda sonde (jednu pre katalizatora koja proverava izduvne gasove pre ulaska u katalizator, i jednu posle katalizatora koja ih proverava po izlasku iz katalizatora). U ovom slučaju jedna od grešaka može da bude i paljenje check engine lampice, jer kompjuter ne dobija pravu informaciju od druge lambda sonde.
milan_gt piše:ja gledam auto kao celinu i najbolja i najteza stvar je postici da ima ono nesto a da ne mozes uperiti prstom na to nesto..a to je dosta teze uraditi nego zamazati felne u neku drecucu boju..
ssf01 piše:skontao sam... da moze covek bi cipovao i vedrana da bolje koristi dzoger :D
ssf01 piše:Auuu am cu sutra brisat ov femunkdd e probud uf

NesaNis

Poruka od NesaNis » subota, 21. apr. 2012. u 01:04h

Majstor mi je napomenuo da nije ocitao nikakve greske na lambda sondi, mozda je zato sumnjao da je katalizator skinut. Koja je uopste cena katalizatora i da li se isplati stavljati novi ukoliko je stari skinut?

peca
VIP
Poruka: 2470
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 15:10h
Kontakt:

Poruka od peca » subota, 21. apr. 2012. u 01:29h

Nisam ti rekao da je problem u lambda sondi, zato što verovatno i nije ;) .

Kada se skine katalizator ispravna lambda sonda šalje pogrešne signale kompjuteru, te ovaj zato pali check engine ;) . Tvoj majstor nije pročitao grešku na lamdba sondi jer je ni nema.
milan_gt piše:ja gledam auto kao celinu i najbolja i najteza stvar je postici da ima ono nesto a da ne mozes uperiti prstom na to nesto..a to je dosta teze uraditi nego zamazati felne u neku drecucu boju..
ssf01 piše:skontao sam... da moze covek bi cipovao i vedrana da bolje koristi dzoger :D
ssf01 piše:Auuu am cu sutra brisat ov femunkdd e probud uf

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » subota, 21. apr. 2012. u 07:12h

Da je katalizator skinut vrlo brzo posle toga bi upalio gresku.

sve zavisi koju je gresku prijavio da li je lamda sonda ili katalizator.Tvoj fokus ima dve lamde i nemoze da se izbaci katalizator.Najbolje je pozovi me pa cu pokusati da ti objasnim
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

popovicvl
Poruka: 5650
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » subota, 21. apr. 2012. u 16:25h

Ja sam na Focusu 1.6 menjao lambda sondu jos kad. Isto se prvo upalila lampica. Posle 3-4 godine skinut je kataliztor i nakon toga vozen jos dosta, nije bilo nikakvih problema. Ni na RSu nemam katalizator, radi kao sat.

PivaraPivara
Poruka: 239
Član foruma od: nedelja, 16. okt. 2011. u 12:34h

Poruka od PivaraPivara » subota, 21. apr. 2012. u 19:23h

I ja da kazem, posto je cale imao vektru c 1,8i bio je zapusen katalizator i mi smo ga skunuli, i neko vreme je svetlela cek lampica i sama od sebe se ugasila, nemam pojma kako, uopste nismo isli na dijagnostiku.. Isli smo na duzi put i samo od sebe ugasila lampu.. :D E sad ne znam sta je na tom fordu...

NesaNis

Poruka od NesaNis » subota, 21. apr. 2012. u 21:28h

Problem je za sada resen, juce i danas ne gori lampica, a sto se same greske prilikom dijagnostike tice prijavilo mu je gresku na katalizatoru i to nesto u vezi izduvnih gasova. Nadam se da se nece opet paliti lampica ali ako bude problema javicu se Dragomire.

korg
Poruka: 15
Član foruma od: sreda, 21. mar. 2012. u 00:48h

Poruka od korg » ponedeljak, 23. apr. 2012. u 23:12h

Imam isti kao tvoj auto, sa istim motorom, isti je slučaj kod mene - do slovce. Vozio sam ga kod majstora na dijagnostiku (jedan od najboljih u gradu) rekao je istu stvar, nesto oko lambde... U principu nista strašno, slobodno da vozim jer otklanjanje tog "kvara" nije nimalo jeftino. Kasnije sam jos par puta kod njega resetovao greške ali se je ubrzo opet palila lampica.

Obavezno pročitati - čime se sve "majstori služe":
1. za rešavanje ovog i sličnih problema kažu da ostaviš auto i da će kasnije otkloniti kvar. Medjutim, jednostavno kad vas nema izvuku sijalicu iz instrument tablu (sa mesta ček lampice) i trajno su vam "otklonili kvar"!!!!!! :diablo:
2. kvalitetniji rad!? isto sve ali umesto da samo izvade sijalicu iz table oni jednom žicom spoje tu lampicu (sijalicu) sa izlazom na alternatoru. Situacij je sledeća: daš kontakt sve lampice se upale uključujući i check engine, kada upalis auto (posto je sijalica dobila i na drugom kraju napon sa alternatora normalno je da će se ugasiti). I mušterija misli da je na autu sve OK.
PS. Za sve ove usluge majstori debelo naplaćuju svoj rad, jer su otklonili kvar!!!? cekicko
Npisao sam ovo da spasem mnoge vozače jer je ovo provereno kod više mojih ortaka, što ne znači da ima i poštenih majstora.

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » ponedeljak, 23. apr. 2012. u 23:29h

Problem moze da bude i u losem gorivu punom sumpora.. Sipaj samo evrobmb i izduvaj ga malo na autoputu.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

korg

Poruka od korg » ponedeljak, 23. apr. 2012. u 23:50h

OK. neka proba ali se u svakom slučaju lampica neće ugasiti bez reseta na kompu.

PivaraPivara
Poruka: 239
Član foruma od: nedelja, 16. okt. 2011. u 12:34h

Poruka od PivaraPivara » utorak, 24. apr. 2012. u 09:13h

Obavezno pročitati - čime se sve "majstori služe":
1. za rešavanje ovog i sličnih problema kažu da ostaviš auto i da će kasnije otkloniti kvar. Medjutim, jednostavno kad vas nema izvuku sijalicu iz instrument tablu (sa mesta ček lampice) i trajno su vam "otklonili kvar"!!!!!! :diablo:
2. kvalitetniji rad!? isto sve ali umesto da samo izvade sijalicu iz table oni jednom žicom spoje tu lampicu (sijalicu) sa izlazom na alternatoru. Situacij je sledeća: daš kontakt sve lampice se upale uključujući i check engine, kada upalis auto (posto je sijalica dobila i na drugom kraju napon sa alternatora normalno je da će se ugasiti). I mušterija misli da je na autu sve OK.
PS. Za sve ove usluge majstori debelo naplaćuju svoj rad, jer su otklonili kvar!!!? cekicko
Npisao sam ovo da spasem mnoge vozače jer je ovo provereno kod više mojih ortaka, što ne znači da ima i poštenih majstora.[/quote]

Ja bih dodao i pod tri.. :D
3. Ja sam gledao kako se zamaskira airbag lampica da uopste ne svetli.. Uzmu pa natrpaju plastelina na mesto diode, jer diodu ne mogu da izvade.. Inace taj majstor je iz mog sela.. Pa kad vidis sta su ti uradili od auta dodje ti da se :suicide:

korg

Poruka od korg » utorak, 24. apr. 2012. u 09:23h

Imajuci u vidu da je ovo veoma zanimljiva oblast upravo sam otvorio novu temu u Mehanika / Kvarovi i popravke / Majstorske prevare , pa izvolite.

NesaNis

Poruka od NesaNis » utorak, 24. apr. 2012. u 11:14h

Haha Korg dobra je ta nova tema koju si otvorio s obzirom da sam sa prethodnim autom imao neke interesantne slucajeve sa majstorima. A sto se tice check engine lampice ovog puta sam proveravao kod majstora u mom komsiluku koji je zaista posten i znam ga vrlo dugo, sve mi je lepo objasnio i ugasio lampicu s tim da ako se opet ukljuci dodjem kod njega da proveri detaljnije problem. Hvala Bogu pa evo vec par dana se ne pali lampica a ja sipam iskljucivo evropremijum 95. Ukoliko se u narednih desetak dana ne upali ponovo samo mogu da zakljucim da je "obican" BMB95 vise vodica nego gorivo ili moj Focus kada upali lampicu ne ume da je iskljuci dok se ne resetuje :)

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 24. apr. 2012. u 11:36h

Moze i problem check engine lampice kad je uklonjen katalizator da se resi. Stavi se na drugu lambda sondu lambda sleeve. Tacnije, kao mala cevcica koja ne dozvoljava svim gasovima da dodju do sonde vec samo jednoj maloj porciji (izguglajte, ne znam ni ja tacno kako izgleda). To zavarava sondu a samim tim i ECU da je sve u redu.
Ne znam dal je primenljivo na sve modele, ali znam jednog sa KA koji ima uspesno implementiran taj sistem (naravno, ne na KA :D ).

E sad koji to majstor moze da vam uradi i koliko kosta/koja je isplativost to vec ne znam.

A vrlo je moguce da je lose gorivo kao sto Nesa kaze.
Fiesta!!

PersonaGrata
Poruka: 16
Član foruma od: utorak, 6. mar. 2012. u 20:54h

Poruka od PersonaGrata » ponedeljak, 30. apr. 2012. u 16:52h

Isti problem sam imao. Non stop mi se palila lampica check engine, a dijagnostika ukazivala na katalizator, a majstor na lose gorivo. U pitanju je bila Ford Fiesta 1.4 benzinac. Promena pumpe na kojoj sam sipao goriva, turiranje na otvorenom putu... nista nije pomoglo, a o kupovini novog katalizatora nisam ni razmisljao zbog astronomske cene. Katalizator u mom slucaju nije mogao da se skine, pa sam bio prinudjen na stalno kompjutersko ciscenje greske, ali na 1 potrosen rezervoar obavezno se lampica palila. U voznji sa tim "kvarom" nista specijalno nisam izgubio niti trpeo. Tako da ako nekada resis ovaj problem , a da ne stavljas novi katalizator, molim te reci nam kako si to izveo.
Ja sam problem resio tako sto sam auto prodao sa upaljenom greskom, a kupac proverio i istolerisao "kvar" kao nebitan :D
Ako vam kola života idu lako i brzo pogledajte bolje možda idu nizbrdo

NesaNis

Poruka od NesaNis » ponedeljak, 30. apr. 2012. u 22:49h

Mozda ipak nije isti problem kod tebe, meni se jos uvek ne pali lampica mada sam od kad je lampica iskljucena sipao samo par puta gorivo i to nesto sitno, za po hiljadarku. Ovih dana bi trebao da idem na put i napunicu ga do vrha i cini mi se da ce to biti pravi test za lampicu :)
Inace gorivo sipam iskljucivo na Eko pumpi, cak nisam imao hrabrosti na toliko hvaljenoj Mol pumpi da sipam i tako ce biti nadalje sve dok se (ne daj Boze) ponovo ne ukljuci lampica.

korg

Poruka od korg » sreda, 9. maj 2012. u 23:13h

I ja zeljno iščekujem odgovor...

milanbil
Poruka: 779
Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h

Poruka od milanbil » sreda, 9. maj 2012. u 23:26h

Od kad sam ugradio plin u svog fokusa, meni se famozna lampica uopšte ne gasi...
Problem sam rešio tako što sam u početku pizdio kao i vi a onda se prosto naviko na žuto svetlo na instrument tabli,
pa ga više ni ne primećujem... hahahaha

Sharpshooter
Poruka: 5105
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h

Poruka od Sharpshooter » četvrtak, 10. maj 2012. u 10:31h

I meni više svetli neko ne. Jbg provalio sam da se više pali kada ga nežno vozim, nego kada ga gazim. Jbg, navikao se auto na olovnu nogu, pa kada ga žena uzme s vremena na vreme, 99% sigurno ga vraća sa upaljenom lampicom. mrgreen

U stvari ko zna kako ga vozi kada ja nisam sa njom :D
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks

NesaNis

Poruka od NesaNis » četvrtak, 10. maj 2012. u 15:51h

Sharpshooter izgleda da imamo isti problem, dok sam ga gazio na autoputu sve je bilo u redu sve dok nisam upao u neku guzvu po gradu ovih dana, 7km sam presao za 25min, kreni-stani pa jos i cetvoro korpulentnih saputnika i odjednom mi se upalila lampica i od tada se opet ne gasi. Sem upaljene lampice nikakvih drugih problema u radu motora nemam tako da cu izgleda i ja morati da se naviknem na zuto svetlo :doh: .

Bane_Nis
Poruka: 24
Član foruma od: subota, 26. sep. 2009. u 13:30h
Kontakt:

Poruka od Bane_Nis » četvrtak, 10. maj 2012. u 21:51h

Zemljace, imas li ti slucajno ugradjen plin u tom vozilu? ;)
Prvi zakon elektrotehnike: Svaki el. uredjaj radi na beli dim. Kad beli dim izadje - uredjaj vise ne radi :-)

milanbil
Poruka: 779
Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h

Poruka od milanbil » četvrtak, 10. maj 2012. u 21:55h

Nema. Ide samo na benzin.

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“