Fusion 1.4TDCi cudni zvuci
Moderator: Dragomir
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Fusion 1.4TDCi cudni zvuci
1. Jutros, posle prvog paljenja ...
(lampa grejaca svetli 15sec, vergla 12sec, 2-3 puta kao da ce da stane ali ja ne pustam kljuc, kad je upalio cekao sam jedno minut pre kretanja, obrtomer prvo ode na 1000, pa se spusti prema 750, malo tu varira, pa se smiri)
... u toku voznje, uz uobicajeni zvuk, primetio sam i jedan, da kazem huk, visi ton, kao usisivac da radi kod komsije (turbo?).
Posle 200-300m, parkiram da obavim nesto u banci, max 3min stajanja, upali u sekundi, bez paljenja lampice graejaca, ali ta huka se i dalje cuje.
Posle par minuta svratim u neku firmu, max. 5min, opet pali iz cuga, i dalje huci.
Da li neko zna sta je to i da li predstavlja problem?
2. U dva navrata, oba puta sam skretao u levo, pa pri ispravljanju (a mozda uopste nema veze sa tim) zacuo sam zvuk kao decja gumena igracka sa piskom, ono sviik. Da li je moguce da je od snega sto se nahvatao ispod blatobrana (ocistio)? U stvari, mozda mi je djon zaskripao, ili pedala skripi, poklapa se momenat, pri skretanju sve tri pedale se i pritiskaju i pustaju u par sekundi?
Mozda je ovo karakteristicno za nesto drugo?
(lampa grejaca svetli 15sec, vergla 12sec, 2-3 puta kao da ce da stane ali ja ne pustam kljuc, kad je upalio cekao sam jedno minut pre kretanja, obrtomer prvo ode na 1000, pa se spusti prema 750, malo tu varira, pa se smiri)
... u toku voznje, uz uobicajeni zvuk, primetio sam i jedan, da kazem huk, visi ton, kao usisivac da radi kod komsije (turbo?).
Posle 200-300m, parkiram da obavim nesto u banci, max 3min stajanja, upali u sekundi, bez paljenja lampice graejaca, ali ta huka se i dalje cuje.
Posle par minuta svratim u neku firmu, max. 5min, opet pali iz cuga, i dalje huci.
Da li neko zna sta je to i da li predstavlja problem?
2. U dva navrata, oba puta sam skretao u levo, pa pri ispravljanju (a mozda uopste nema veze sa tim) zacuo sam zvuk kao decja gumena igracka sa piskom, ono sviik. Da li je moguce da je od snega sto se nahvatao ispod blatobrana (ocistio)? U stvari, mozda mi je djon zaskripao, ili pedala skripi, poklapa se momenat, pri skretanju sve tri pedale se i pritiskaju i pustaju u par sekundi?
Mozda je ovo karakteristicno za nesto drugo?
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: Fusion 1.4TDCi cudni zvuci
proveri ti grejace jer to mnogo vergla..
sent from white land..
sent from white land..
- Vladan
Negde jeste logicno da su grejaci posto samo prvi put pravi problem. I, fakat, vergla dugo, ali u knjizici pise da je i 30sec normalno sto je 2-3 puta duze nego moj sto vergla.milan_gt piše:proveri ti grejace jer to mnogo vergla..
sent from white land..
Videh u drugim nekim temama da se pominje huk menjaca. Mozda se to i kod mene cuje? Koliko sam procitao to se desava zbog zgusnjavanja ulja.
- milan_gt
ma kakvo bre 30sec normalno za verglanje, gde to pise majke ti? 

- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8365
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
30 sekundi je maksimalno vreme verglanja koje fabrika dozvoljava, ali to ne znači da i treba toliko da vergla.
Što se škripanja tiče, sneg je suv pa ako si bio na utabanom snegu on škripi i pod nogama pešaka. Ako nisi bio na snegu onda obrati pažnju na to.
Što se škripanja tiče, sneg je suv pa ako si bio na utabanom snegu on škripi i pod nogama pešaka. Ako nisi bio na snegu onda obrati pažnju na to.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
1.4tdci ne moze toliko dugo da vergla ... znam jer sam imao tu cast da ne mogu da upalim kola jer mi uvlacio vazduh na filteru goriva... mozes da drzis kljuc 10sati ako hoces ali automat prekida verglanje da sacuva auto 
ne verujem da moze vise od 10sec

ne verujem da moze vise od 10sec
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- Vladan
Na strani 130 kaze: " U slucaju ekstremno niskih temperatura (ispod115C) mozda ce biti potrebno da koristite elektropokretac cak i do 30 sekundi. Ako se takvi vremenski uvjeti zadrze duze vremena, preporuca se grijac za blok motora."milan_gt piše:ma kakvo bre 30sec normalno za verglanje, gde to pise majke ti?
Dobro, nije temperatura svaki dan -15, ali nije ni moje verglanje 30sec. Opet, verujem ja forumasima, a i mom caletu Focus 1.8TDCi pali odmah, samo se pitam, da nije ovaj 1.4TDCi specifican, jer po knjizici ipak ne izlazim iz "specifikacija", tako razmisljam.
Tacno je to za maksimum, ali ima i ovaj, gore citirani, dodatak za hladno vreme.FM III piše:30 sekundi je maksimalno vreme verglanja koje fabrika dozvoljava, ali to ne znači da i treba toliko da vergla.
Re: skripanja - Trenutno mi je najsumnjiviji gepek. Izbacicu sve napolje, pa u krug, da vidim da l' ce skripne.
Gledao sam na sat, jednom prilikom - 12sec. Kad se malo smiri icicu u servis da pogledaju te grejace. Ja ne znam ni gde su. Jbg. Vidim u drugim temama se pominje slaba kompresija. Koliko li kosta to sve da se proveri?Shomy_ksh piše:1.4tdci ne moze toliko dugo da vergla ... ne verujem da moze vise od 10sec
Da, i dok vergla cuje se neko pucketanje - caktanje, iz pozicije vozaca cini se odmah tu negde levo, pod soferkom.
Ima li neko ideju o "usisivac" huci?
- milan_gt
ako se vec ne razumes dakle to ne mozes sam da sredis nego treba da odes u servis a mi samo mozemo da predpostavljamo i da pogresimo dok je majstor tu i na licu mesta..dakle moras ici u servis cim ti je nesto sumnjivo..
sent from white land..
sent from white land..
- darko darko
- Poruka: 3890
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
ako ti skripi prvih 20 sekundi posle prvog paljenja, onda je kais od alternatora, tebi zapravo rade grejaci kada tek upalis auto, jeno 20 sekundi, a akumulator se siprazni pa je alternatoru potrebno mnogo sruje da napravi da dopuni akumulator, ako je to nediraj nista,
- turbina, da nesumnjamo u majstora, pusti kada je vruc da radi na leru 2 minuta pre nego sto ugasis, da joj malo produzis vek, turbina bi najvise pistala posle 1900 obrtaja pa gore, sa dodavanjem gasa, sa smanjenjem ne bi se cula.
E sada sta je trebao bi to da snimis sto bolje pa da pustis, pa da negledamo u pasulj
- turbina, da nesumnjamo u majstora, pusti kada je vruc da radi na leru 2 minuta pre nego sto ugasis, da joj malo produzis vek, turbina bi najvise pistala posle 1900 obrtaja pa gore, sa dodavanjem gasa, sa smanjenjem ne bi se cula.
E sada sta je trebao bi to da snimis sto bolje pa da pustis, pa da negledamo u pasulj

- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
provera kompresije na 1.4tdci... jao ljudi.. koliko ste presli km i kako
ako moj motor jos uvek nije izgubio kompresiju onda nece ni jedan drugi

1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- Vladan
Prico sam sa jos nekim ljudima, koji su i profesionalno vozili. I njima je razmisljanje o kompresiji smesno. Uglavnom se slazu da su grejaci najcesci uzrok ovakvih problema.Shomy_ksh piše:provera kompresije na 1.4tdci... jao ljudi.. koliko ste presli km i kako![]()
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
hoces iskren savet...odi do Gagija i nek ti resi sve sto te muci 

- Vladan
Gagi je, pretpostavljam, servis? Ovde na forumu ima puno pohvala za majstora Dragomira, koji je i sam forumas. Da li o tom servisu pricamo?Shomy_ksh piše:hoces iskren savet...odi do Gagija i nek ti resi sve sto te muci
Koliko sam zapamtio, taj servis je negde kod Avale a to mi je malo daleko, pogotovo po ovom vremenu.
Cuo sam da na Vidikovcu ima neki Gaga servis. To nije isto?
Blizu mi je Fordov servis, ne znam kako se zove, Dunavska/ Viline vode, bio sam oko 1530h, ali majstor se vec spremio da ide kuci.
Rekao mi je da grejace mogu da zavrsim sa otprilike 3000din. Je li to realno?
Odradio sam search po forumu i netu, pa onda "self test' i dobio kodove:
E197 (U2197) Invalid data for vehicle speed (Invalid CAN message)
E200 (U2200) Invalid data for odometer (Invalid CAN message)
9359 (B1359) Ignition run/accessory circuit failure
Sad, razumem ove reci na engleskom, ali ima li to ikakvu smislenu interpretaciju. tj. sta su moguci uzroci?
Primetio sam da se Speedometer iz test moda i kazaljka ne poklapaju. Kazaljka pokazuje 5-10% vise, mada to moze da bude zbog inercije igle?
Za odometar nisam nista zaklucio, posto u test modu broji od 0 do 256 (valjda zbog +/- 8bit; 128+128), ne znam koliko metara se stvarno predje za to vreme, mozda oko 50.
Sto se tice neuspesnog paljenja, to je verovatno relevantno za moj slucaj. Na sta se misli ovim "accessory circuit"?
- darko darko
- Poruka: 3890
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
pa gaga servis ja mislim da mu sada vodi zena, malo su skuplji, a nestavljaju kvalitetne delove, 3000 je manje nego sto kostaju dobri ili org grejaci, cak su org jeftiniji od bosovih cak, pitaj koji su, sto se tice dragomira- ili gagija, jeste kao sto si napisao, nije on puno daleko od tih servisa, petnaestak minuta voznje, obicno ne reseni slucajevi posle niz pokusaja kod drugih, tamo zavrse kod njega, i jako korektan servis.
- mbole
- Poruka: 14914
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Bre, ko da je Avala negde na Pacifiku ili u Patagoniji 
Pa ljudi su dolazili iz Banja Luke do Dragomira, a tebi daleko od Vilinih voda.

Pa ljudi su dolazili iz Banja Luke do Dragomira, a tebi daleko od Vilinih voda.
Djak pesak 

- Vladan
Otisao bih da je kriticno, da nema snega i da nije hladno. Sad mi se metlica brisaca slomila pa ne vozim vec 2 dana, mrzi me peske do prodavnice, sledeca 2 idem na put, busom, a onda ce valjda lepse vreme pa ce da pali o.k. Pre neki dan kad je bilo samo -4 upalio ko nista.mbole piše:... a tebi daleko od Vilinih voda.
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
kupis metlicu... upalis auto upalis grejace prednje soferke sacekas da se odledi sve jedno 2min i voziiiiiiiiii 

- Vladan
Tako je nekako i bilo. Zvala me zena na posao, kao onako, a u stvari...danas je onaj Trifun/Valentin. Tako da sam ga odledio (upalo pole 3-4 sec verglanja) metlica u Tempu 370din, pa poklon..., bolje da sam isao pod Avalu za grejace.Shomy_ksh piše:kupis metlicu... upalis auto upalis grejace prednje soferke sacekas da se odledi sve jedno 2min i voziiiiiiiiii
A na put cu ipak busom. Idem u Kraljevo, a cuo sam da tamo bas i ne ciste nesto. Kad je BG ovako, tamo mogu misliti.
- mbole
- Poruka: 14914
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Pa lepo smo ti rekli, a ti ne verujesVladan piše:Zvala me zena na posao, kao onako, a u stvari...danas je onaj Trifun/Valentin. metlica u Tempu 370din,
pa poklon..., bolje da sam isao pod Avalu za grejace.

Djak pesak 

- Vladan
Bio danas kod majstora, menjao filtere i ulje, usput proverio grejace (negde iza i ispod filtera za vazduh)kaze da su ok (bacaju varnicu).milan_gt piše:proveri ti grejace jer to mnogo vergla..
sent from white land..
Promenio sam i plocice i diskove (na prednjim, nazad su dobosi).
Plocice su bile bas pred kraj, a diskovi su imali bas osetnu ivicu, tj. podosta su bili useceni. U Grandu su mi pre vise od 20kKm rekli da je istroseno, ali mi je ovaj isti majstor rekao da teram. Sad rece da zamenim plocice odmah, a diskove mogu da cekam, ali bolje i njih.
Sad auto kao da bolje ide, ali nemam osecaj da bolje koci. Mozda cak slabije. Da li je to moguce, ili sam ocekivao cudo, pa mi ovo nije dosta?
Sve zajedno Eur200.
- dule0911
-
- Poruka: 13655
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Kocice losije dok kocione obloge ne "legnu" lepo. Zato pazljivo prvih 100-200km jer neces imati kocionu silu kao ranije, ali vratice se u normalu.
Npr ja sam imao jednom nezgodnu situaciju gde sam sa novim diskovima i plocicama (presli 10km
) imao naglo kocenje sa 100km/h do 0km/h, lik krenuo da skrece dok sam obilazio... Stiskam, on nece da koci, nece ni da dodje do granice gde znam da blokiraju tockovi. Sreca pa je dovoljno zakocio da ga omasim za nekih 1m. Inace covek nije ni pogledao u retrovizor, niti mene, samo je skrenuo.
Posle toga su vec kocione obloge nalegle lepo
Ali da ne bi imao slicno iskustvo, samo lagano sa kocenjem cisto dok ne nalegne
Npr ja sam imao jednom nezgodnu situaciju gde sam sa novim diskovima i plocicama (presli 10km

Posle toga su vec kocione obloge nalegle lepo

Ali da ne bi imao slicno iskustvo, samo lagano sa kocenjem cisto dok ne nalegne

Fiesta!!
- milan_gt
jos su novi diskovi nauljeni da ne navuku vlagu..
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
valjda nije menjao diskove, koliko sam ja shvatio...
a vodi racuna sta ti ugradjuju... ja kupio nove diskove, nove plocice i na laganim kocenjima osecam vibracije... verovatno nisu kaljeni u fabrici pa sam ih ja kroz neku baru okalio i kako ih pakna uhvatila tu se iskrivise...

a vodi racuna sta ti ugradjuju... ja kupio nove diskove, nove plocice i na laganim kocenjima osecam vibracije... verovatno nisu kaljeni u fabrici pa sam ih ja kroz neku baru okalio i kako ih pakna uhvatila tu se iskrivise...

- Vladan
Promenio sam i diskove, danas, oko 2 godine i 20000kim nakon sto su mi u Grandu rekli da su istroseni.Shomy_ksh piše:valjda nije menjao diskove, koliko sam ja shvatio...![]()
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
moji su mogli jos sigurno 40 000km ... al sam hteo nove da imam... i eto