zubcasti - vodena pumpa?
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 10
- Član foruma od: ponedeljak, 26. apr. 2010. u 19:02h
zubcasti - vodena pumpa?
Ja vozim ford mondeo 1.8 td '99 godište. Kad sam ga kupio na 95.000 km zamjenio sam zubcaste i sve sto treba osim vodene pumpe. Sada sam presao 155.000km i pripremam se ponovo za servis. Moje pitanje je da li trebam mjenjati vodenu pumpu ili ne? I ako dođe do defekta vodene pumpe da li to moze uzrokovati skupe kvarove na motoru?
Hvala
Hvala
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: zubcasti - vodena pumpa?
ja na tom autu nisam menjao vodenu pumpu ni posle vise od 500.000 km, nije ti to vw 

- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
ni ja na 640 000 nisam menjao, prvi pur sam cuo da se menja na forumu, ali na tojci prvi dan
, pobaj ako se cuje, ili neradi onda se popravlja do tada nista

- Shelby
- Poruka: 1272
- Član foruma od: nedelja, 11. jul 2010. u 12:44h
NI ja nisam menjao a presao sam 420 000 km . Mozda je predhodni vlasnik menjao 

- dusan80
- Poruka: 293
- Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:46h
Ako nije procurila i ne pišti ne diraj je. Ako ti vodena pumpa otkaže nemaš hlađenje motora, tj. odmah ti diže temperaturu i ako nastaviš vožnju eto ti belaja!
Zamalo da se oženim al' srećom zasro' sam na vrijeme!!
- milan_gt
sad si ga uplasio i kako mi se cini on ce preventivno da je zameni 

- dusan80
- Poruka: 293
- Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:46h
Pa pitao čovjek šta se desi kad ode vodena pumpa. 

Zamalo da se oženim al' srećom zasro' sam na vrijeme!!
-
- Poruka: 10
- Član foruma od: ponedeljak, 26. apr. 2010. u 19:02h
Pa nebi da dajem 50 € za nesto sto ne trebam mjenjati. Bolje otić na meso i muziku... 

- vladag
- Poruka: 153
- Član foruma od: utorak, 22. feb. 2011. u 21:45h
Imajte u vidu da se može desiti da ta vodena pumpa koju novu kupiš, bude lošijeg kvaliteta od ove koja ti je već u motoru. Jedan moj kolega mehaničar sa posla kaže da se vodena pumpa ne menja dokle ne crkne, a da je najbitnije da se redovno menja antifriz i da isti bude po specifikacijama. Takođe je bitno da se ne sipa čista voda u hladnjak zbog nekog problema sa trošenjem semeringa na pumpi.
Kada nemam ništa pametno da kažem, ja biram da ćutim
- matke
- VIP
- Poruka: 308
- Član foruma od: subota, 17. okt. 2009. u 21:45h
ako ti se isplati da das 350-400e umesto 50e onda nemoj da je menjas...imao sam par slucajeva u servisu da otkaze i onda odlaze ventili bregasta,ponekad osteti i glavu.
prijateljski savet zameni pumpu i vozi bez opterecenja.poz....
prijateljski savet zameni pumpu i vozi bez opterecenja.poz....

- milan_gt
nesto ne verujem da ce ona sad naprasno zakovati u mestu, blokirati tockove i sta ti ja znam..ili si mislio da ce auto da se pregreje pa zato stradaju pomenute konponenete..nebitno
bolje mu predlozi da zameni sva creva jer ce mu pre puci neko nego sto mu crkne pumpa za vodu na 1.8 td mondeu
(a puci ce ono kod turbine ako ona vlazi i to ulje nagriza crevo, znaci taj deo treba da se odrzava cistim)
stvarno nit je problematicna niti tu treba ista da se pipa dok ne pocne da daje prve znake koje ni sam ne znam kakvi su jer mi nikad nije crkla..
ako sad izvadis fabricku, moraces je menjati na svakom sledecem v. servisu..
bolje mu predlozi da zameni sva creva jer ce mu pre puci neko nego sto mu crkne pumpa za vodu na 1.8 td mondeu

stvarno nit je problematicna niti tu treba ista da se pipa dok ne pocne da daje prve znake koje ni sam ne znam kakvi su jer mi nikad nije crkla..

ako sad izvadis fabricku, moraces je menjati na svakom sledecem v. servisu..
- matke
- VIP
- Poruka: 308
- Član foruma od: subota, 17. okt. 2009. u 21:45h
pravilo je da se vodena pumpa koja ide preko zupcastog kaisa menja pri svakoj drugoj zameni kaisa,sto je slucaj kod mondea.
tacno je da su trajne.vise crkavaju eskortove na istom motoru ali ne isplati se rizik...
tacno je da su trajne.vise crkavaju eskortove na istom motoru ali ne isplati se rizik...