Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koje ulje sipate u fordove?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Re: Koje ulje sipate u fordove?

Poruka od Neša » utorak, 20. sep. 2011. u 17:52h

Fordova ulja proizvodi British petrol BP.

Jos jedna zanimljivost u vezi filtera: filter goriva UFI za focus tdci,tddi kosta 1800din ima kvalitet originala i ima separator vode.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 20. sep. 2011. u 17:55h

BP je proizvodio, trenutno ih valjda pravi Castrol ;)

Nije ni bitno ko ga proizvodi, bitno je da je po specifikaciji i da kad kupis ford ulje znas da je za tvoj auto, bez razmisljanja ;)
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 20. sep. 2011. u 18:05h

Castrol i jeste deo BP imperije, a čini mi se da ga za US tržište radi (ili ga je bar radio) Texaco/Chevron... kao što si rekao, nije bitno ko je OEM, važno je da je proizvođač automobila stao iza njihovog kvaliteta svojim robnim žigom.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » utorak, 20. sep. 2011. u 19:56h

Koje ulje je najbolje za mog ford fokusa 2002god,1.8tdci-116ks?????
Takodje me zanima i koja je marka najbolja filtera ulja???
Ja bih sipao ovim redom: (Naravno uzevsi u obzir i cijenu odnosno ulja srednjeg cjenovnog, ali samim tim i ne kvalitativnog, razreda)
1. Liqui Molly 5w30 Leichtlauf Special (ovdje u Bosni 5 litara kosta oko 67 KM), ne da je strava nego nema sta da se prica - evo link http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... nt&land=DE.
2. Havoline Texaco Fuel Economy 5w30 - http://www.petrol.ba/index.php?sv_path=98,112,113,410, nemoj da te zbuni sto je petrol pumpa jer za tu firmu sva ulja pravi Texaco, 5 litara ovdje kosta 65 KM
3. Valvoline 5w30FE, koje su do prije par godina sipali ovdje u ovlascenom servisu za Fordove. Ulje je ekstra i od ova tri je najskuplje (5 litara ovdje kosta negdje oko 80 KM).

Sto se tice filtera ja koristim Bosch-ove filtere goriva. NIsu skupi a provjereno su dobri. Znaci mozes ih koristiti bez brige.

Eto...:)
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

vladag
Poruka: 153
Član foruma od: utorak, 22. feb. 2011. u 21:45h

Poruka od vladag » utorak, 20. sep. 2011. u 21:15h

Obavezna je sintetika i ranija zamena od predviđene kod nas. Filter ulja takođe mora biti jedan od boljih. Kvalitet ulja kao i ranija zamena ti je izuzetno bitna pošto ti motor ima turbinu a one su izuzetno osetljive na loše i zaprljano ulje. Apsolutna je preporuka za Ford ulje. Nije skupo, a proizvođač garantuje sa svojim imenom kvalitet ulja.
Kod mene u Lazarevcu postoji prodavnica specijalizovana za Ford, a kada se tu kupe filteri i ulje i zamena je besplatna. Takođe ti preporučujem i zamenu filtera goriva pošto je zima blizu, tek da preduprediš moguće probleme.
Ja kod mene u auto sipam Fordovu sintetiku a filtere kupujem po preporuci prodavca (naravno i te kako pazim da nisu neki krš).
Isto ulje sam sipao i u Citroen Picasso 2.0 Hdi (motor slične tehnologije kao i tvoj u Focusu), kao i u Fabiju 1.9 Sdi (zadovoljava i VW standarde). Do sada je sve ok. Imam iskustava i sa GM uljem, koje se takođe pokazalo odlično za common rail dizele sa turbinom.
Sipao sam i Valvolin, ali više nikada neću Texaco. Loše mi se pokazao. I NIs-ov Super Long (polusintetika) je bolji od polusintetike Texaco-a (provereno na ličnom primeru).
Kada nemam ništa pametno da kažem, ja biram da ćutim

dFord
Poruka: 25
Član foruma od: sreda, 28. sep. 2011. u 08:21h

Poruka od dFord » sreda, 28. sep. 2011. u 08:45h

Pozdrav Fordovci! Pošto sam tek od neki dan vlasnik forda mondea 2.0tdci 115ks iz 2004. 176000km, pa nemam jos postova, ali imam pitanje u vezi servisa koji bi odradio na autu da budem miran. Kod lokalnog prodavača autodijelova samo naišao na ovo: Ulje za motor Ford FORMULA F 5w-30 5l-70 km + 1l-16km, filter uljni Champion-6km, Filter od goriva Comline (engleski)-32 km, a ima i Topran-21km, radije uzeo ovaj Comline, i filter zraka Comline 12km. Sugestije oko ovih brendova da li da kupim?
Poslednja izmena: dFord, na dan petak, 30. sep. 2011. u 13:25h. Ukupno izmenjeno 1 put.

dFord
Poruka: 25
Član foruma od: sreda, 28. sep. 2011. u 08:21h

Poruka od dFord » petak, 30. sep. 2011. u 12:52h

???

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 30. sep. 2011. u 22:21h

Pozdrav sugradjaninu!

Kao sto vec ranije rekoh Ford Formula mozda nije lose ulje za Fordove ali je skupo. Liqui Molly je ono ulje koje ja preporucujem svima jer ga i sam koristim. Znachi imas ga kupiti na par mjesta u gradu i stvarno je za svaku preporuku. Ne mozes svaki dan da vidis da je neko ulje proizvedeno u Njemackoj. Mislim da ga ima i seris Seva na autoputu tako da ga tamo mozes i zamijeniti.

Takodje i Valvoline Durablend FE 5w30 je extra ulje i jeftinije je od Formule. Imas ga u VIdri (051/222-190) po 13,6 KM po litri. Donedavno sipano u sve Fordove u ovlascenim servisima. U Vidri mozes da pitas i za filtere mislim da drze Boshove i Tecnocar-ove (dio Filtro grupe kojoj pripadaju nadaleko cuveni Purflux i FRAM) i nisu skupi (gorivo mozda oko 35 KM Boschov koji ustvari dobijes i u ovlascenom serivisu zapakovan u fordovu ambalazu samo puno jeftijnije). Eto. To je ono sto ti ja preporucujem. Kakav Comline ili Topran. Mora da si bio u Demi-ju. Oni su poznati po kvalitetnim dijelovima :).
I neka je sa srecom
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » subota, 1. okt. 2011. u 01:45h

ja sam posao nekom logikom..ako uko je ulje Fordovo sto bi sipao u Forda neko drugo ulje :wtf:

znaci Fordovo ulje i nema problema thumbsuph
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 1. okt. 2011. u 07:54h

Shomy_ksh piše:ja sam posao nekom logikom..ako uko je ulje Fordovo sto bi sipao u Forda neko drugo ulje :wtf:

znaci Fordovo ulje i nema problema thumbsuph
ma slazem se i ja s tim ali kao sto vec rekoh ranije ne mora ni Fordovo ako neko drugo koje je jeftinije radi isti ako ne i bolji posao. Kod nas u ovlascenim servisima ne sipaju Ford Formulu vec Repsol ulja. Ja preporucujem Liqui Molly jer sam se i sam uvjerio da je to ulje stvarno vrh po kvalitetu (nivo Castrola i Mobila), proizvodi se u Njemackoj u vlastitoj fabrici (rafineriji ulja), a nije toliko skupo kao ovi brendovi. Naravno da je Ford ulje za Forda ali zasto ne probati i nesto drugo. Ne moze da skodi. :)

hiperborean
Poruka: 40
Član foruma od: sreda, 27. jul 2011. u 19:14h

Poruka od hiperborean » subota, 1. okt. 2011. u 10:11h

Koje ulje ide u kenta '85 godiste 1.3? 10w40 ili 15w40 il nesto trece?

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 1. okt. 2011. u 12:10h

bojcistv piše:Takodje i Valvoline Durablend FE 5w30 je extra ulje i jeftinije je od Formule. Imas ga u VIdri (051/222-190) po 13,6 KM po litri.
Mislim da je razlika od 2.5KM (oko 125 din ako se ne varam) po litru isuvise mala da bi se isplatilo eksperimentisanje.
Odnosno na 5 litara to sve skuupa izadje 12.5KM odnosno oko 600 din (4000 prema 3400 din).
Djak pesak :)

Neša
VIP

Poruka od Neša » subota, 1. okt. 2011. u 12:39h

hiperborean piše:Koje ulje ide u kenta '85 godiste 1.3? 10w40 ili 15w40 il nesto trece?
15-40 Elf,Total,Mobil,Castrol a moze i 10-40 posto ide zima ali ako je do sada korisceno 15-40 onda sipaj i dalje
Duratorq DI 16v

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 1. okt. 2011. u 18:50h

mbole piše:
bojcistv piše:Takodje i Valvoline Durablend FE 5w30 je extra ulje i jeftinije je od Formule. Imas ga u VIdri (051/222-190) po 13,6 KM po litri.
Mislim da je razlika od 2.5KM (oko 125 din ako se ne varam) po litru isuvise mala da bi se isplatilo eksperimentisanje.
Odnosno na 5 litara to sve skuupa izadje 12.5KM odnosno oko 600 din (4000 prema 3400 din).
Ma nije to eksperimentisanje nikako. Ipak su to vrhunska ulja kud i kamo bolja od Formule, pored toga sto su jeftinija. Kao sto sam napomenuo ranije u nekim drugim postovima u ovoj temi na http://motornaulja.blogspot.com/2011/01 ... luids.html sam procitao da je Liqui Molly F5w30 jedno od najboljih ulja (po fizicko hemijskim karakteristikama) za moj auto kao i za Focus 1.8 tdci. Ja sam se uvjerio da je to tako, za ostale ne znam. Lik koji pise taj blog mi je rekao slijedece:
Steva је рекао...
Za ulje ćemo kratko.
M1 0W-30 je najbolji izbor za novija vozila sa manjom kilometrežom.
Za vaše vozilo ste već naveli koja su ulja dobra (ima ih naravno još).
Manite se Ford ulja, Valvoline je O.K.
Motul, Mobil i LM - sva su dobra. I meni se sviđa LM (ponajviše) ali sva su tu negde.
Evo i jednog trika ako biste da uštedite neki evro (KM).
Jako dobro ulje za vaš motor je i:
Havoline Energy 5W-30;
U čemu je vic kada nije skupo ali nije ni posebno jeftino. Pa ima te ga kao Petrol-Texaco na Petrol pumpama (trebalo bi da ih ima u BiH).
Prodaje se pod imenom Petrol Energy 5W-30.
Ima i povoljnu cenu. Ipak je Chevron-Texaco mnogo jači brend nego Petrol-Texaco.
Pozdrav svima u BiH.
I prištedite ATF!
Ovo ne znachi da ja kazem da Formula ne valja ili tako nesto, ja samo sipam to sto sipam i na svom sopstvenom primjeru baziram svoje misljenje o tome. A i 16 KM je gajba i kusur piva tako da mislim da je bolje da moj Mondeo popije 6 litara Liqui Molly-ija a ja gajbu i kusur pive i dobri obojica.....:)...aj zivili

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 1. okt. 2011. u 20:01h

u zadnjih 560.000 km koristim Valvoline Syn Power 5W-40, predhodno u '99 mondeu 1.8 tdi (450.000 km) i sada u '06 2.0 tdci-ju (110.000km) menjanje na svakih 10.000 sa svim filterima, za 2.0 tdci koristim iskljucivo MANN filtere.

Slika
Poslednja izmena: milan_gt, na dan utorak, 4. okt. 2011. u 18:53h. Ukupno izmenjeno 1 put.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » utorak, 4. okt. 2011. u 12:57h

Trebam i ja da menjam ulje, mineralno naravno, gledam jutros u Lav Autu, Modriča za pogon na gas 1600 din, Valvoline 1700, oba 15W-40, ima li neko ideju valja li čemu taj Valvoline ili je neka krš kopija?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Neša
VIP

Poruka od Neša » utorak, 4. okt. 2011. u 13:48h

Svi fordovi ovlasceni servisi u Evropi koriste fordova ulja,to nesto govori.

Jedno vreme je Grand motors kod nas sklopio ugovor sa Valvoline da koristi njihova ulja i svi fordovi su ga trosili,tako da su se ponovo vratili na fordova ulja. Fordova ulja proizvodi BP koji je vlasnik Castrola ;)
Duratorq DI 16v

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 4. okt. 2011. u 19:22h

Dajem vam predlog, ko mozda prelazi malo vise kao ja, da kupujete ulje direktno od uvoznika, Valvolin Syn Power 5w-40 potpuno sinteticko uzimam od Valtec-a Sabac, ljubazni su, imam besplatnu dostavu i uvek mi ubace ili kacket ili punjac za kola ili neku torbicu u karton od 4x4L ulja koje uvek kupujem, cena za tih 16L ulja je nesto ispod 10.000 din dakle litar sintetike vam dodje oko 600 din (u prodavnici je oko 1000din/L) ulje je uvek najvise par meseci staro (a ne kao po prodavnicama gde se frapiram kad okrenem odozdo i vidim da je odstajalo 3-5 god) i sta bi ste vi lepse od toga, da ne pominjem opet koliko sam km presao sa tim uljem, a i u Yamahu R6 (na slici) sipam Valvoline Syn Power 4T :D
Poslednja izmena: milan_gt, na dan utorak, 4. okt. 2011. u 23:06h. Ukupno izmenjeno 1 put.

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » utorak, 4. okt. 2011. u 19:48h

Ista cena je i za Fordovo Formula F 5W30, preporučeno od strane Forda i u svakom slučaju najbolje rešenje za Forda. thumbsuph
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 4. okt. 2011. u 19:54h

u prodavnici nikako nije ista cena.. :D

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » utorak, 4. okt. 2011. u 20:13h

U Novom Sadu je kantica od 5l 5w30 Formule F 2500dinara..bas sam sinoc video ovaj Valvoline 5w40 za 800 dinara u Tempu..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 4. okt. 2011. u 20:14h

U Beogradu u prodavnici je litar Formule F 600 din thumbsuph
Slika

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » utorak, 4. okt. 2011. u 20:15h

Cena u prodavnicama je 600 din a o nabavnoj ceni cu ti pricati kada se vidimo.
U servisu prodam godisnje oko 5-6000 l ulja i to fordovog koje kupujem od poznatog uvoznika.
Vecina ulja su odlicna ali ako su od "dobrog" uvoznika
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 4. okt. 2011. u 20:20h

i ako za Ford Formulu F 5W30 stoji ACEA A1/B1 a za Syn Power 5w40 ACEA A3/B3/B4/C3 a mozete oboje imati po istoj ceni ne vidim ni jednu prednost osim naziva Ford ulja :D

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » utorak, 4. okt. 2011. u 20:22h

Sad više nije problem cena nego kvalitet? :)
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“