Zetec motori
Moderator: Dragomir
- nex
- Poruka: 3
- Član foruma od: petak, 10. jun 2011. u 19:37h
Re: Zetec motori
Pričao sam sa majstorom. Njemu treba momenat za tzv. leteće ležajeve, pozicionrani su sa donje strane klipnjače. A mala pesnica ide gore, koliko sam shvatio, i to mu ne treba. Da li se podatak koji si mi dao odnosi na te leteće ležajeve? On mi je nešto rekao da je ta vrednost u kilpondima obično između 2,5 i 4,5, a vrednost momenta koji si mi naveo 15 Nm izađe negde oko 1,529 kiloponda.. malo manje.. dobro, to je bez onih 90°..
- mbole
- Poruka: 14914
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Da to sto sam napisao je za letece lezajeve radilice, odnosno za VELIKU pesnicu klipnjace.
Mala pesnica i nema srafove, vec kroz nju samo prolazi osovinca klipa.
Srafovi lezecih lezajeva (oni veci lezajevi koji nisu na klipnjacama vec na bloku) se pritezu na 83Nm.
Mala pesnica i nema srafove, vec kroz nju samo prolazi osovinca klipa.
Srafovi lezecih lezajeva (oni veci lezajevi koji nisu na klipnjacama vec na bloku) se pritezu na 83Nm.
Djak pesak 

- van
- VIP
- Poruka: 9044
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Од када се обртни момент означава у килопондима , и шта је то уопште ?
15 Nm је 1.5 кг( приближно ) на полузи од 1 метра , или може да се изрази у другим јединицама , империјалним , lbs/f .
15 Nm је 1.5 кг( приближно ) на полузи од 1 метра , или може да се изрази у другим јединицама , империјалним , lbs/f .
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
http://sh.wikipedia.org/wiki/Kilopond (od latinskog pondus, teret)
Ovih dana se najčešće te jedinice vide po matorim liftovima gde još uvek nisu zamenjene kontrolne ploče, pa kaže "Maksimalno opterećenje: ____ kp"
Inače si u pravu, moment sile - koliko znam - ne izražava se u pondima, nego u pond-metrima (1 kpm ≈ 9.81 Nm).
Ovih dana se najčešće te jedinice vide po matorim liftovima gde još uvek nisu zamenjene kontrolne ploče, pa kaže "Maksimalno opterećenje: ____ kp"
Inače si u pravu, moment sile - koliko znam - ne izražava se u pondima, nego u pond-metrima (1 kpm ≈ 9.81 Nm).
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
-
- Poruka: 14
- Član foruma od: nedelja, 30. jan. 2011. u 21:15h
ja imam fiestu 1.4 sa zetec motorom i to cudo ide fenomenalno,ima 90 ks...samo je aerodinamika malo losija pa mi se cini da sve fiestice 4(moja je 97 god) malo vise plivaju,nisu bas stabilne
- van
- VIP
То је zetec SE мотор
- drazacop
- Poruka: 39
- Član foruma od: subota, 31. mar. 2012. u 09:28h
POMOĆ... jel normalno da fiesta 1.25 zetec se trosi 10 litara po gradu. Obzirom da je Bor u pitanju i ne tako gust saobracaj poput BG-a recimo... 

- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Pretpostavljam da pričaš o potrošnji na benzin? Zavisi... uzbrdo-nizbrdo, kraće relacije, kvalitet goriva itd. i sve to po malo može da utiče. Mada mislim (ali ne znam zasigurno) da bi potrošnja trebalo da bude nešto niža.
pozdrav, Bojan

- drazacop
- Poruka: 39
- Član foruma od: subota, 31. mar. 2012. u 09:28h
Voznja na benzin, kratke relacije do 10 km max...do 3000 obrtaja pa promena stepena prenosa...
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21505
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
To ti je ta potrošnja.
Svaki auto najviše troši na tim kratkim relacijama.
Svaki auto najviše troši na tim kratkim relacijama.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- walterwolf
- Poruka: 22
- Član foruma od: ponedeljak, 21. nov. 2011. u 11:48h
Cao!
Pozdrav svima !!! I ja posedujem malu fiesticu 1.25 zetec se 16 v i kažem da je čudo od auta
Negde sam na netu čitao da ovi motori već na malim obrtajima imaju veliki stepen iskirišćenja tj. već na od 1900 do 2500 obrt/min daju veliki obrtni moment tj. snagu ... a dok kod drugih motora to se pokazuje tek na većim obrtajima... A pouzdano isto znam da je ovaj motor koncept uradila Yamaha
dakle full mali japanac čak sam čuo da su ga prvo radili u većim kubikažama i testirali na formuli sad to kolko je tačno neznam ali svi ga hvale 1.25 se
evo i linka pa pročitajte ... http://www.r1ot.com/pre_build.html 

- vladag
- Poruka: 153
- Član foruma od: utorak, 22. feb. 2011. u 21:45h
Za Fiestu 1.25 je 10 l. u gradu mnogo. Moja je trošila benzina negde oko 8,5 l i to kada je pošteo očepim. Ovo mi izgleda da si negde naleteo na loš benzin ili ti neka sonda brljavi. Da li si popravio kvar, naravno ako je to u pitanju?
Da se nadovežem na priču o ovom motoru. Imao sam twingo sa motorom 1.2 16v koji je kao mrtav konj u odnosu na fiestu. A da ne pričam o buci unutar kabine. Mogu samo da predpostavim kako idu ovi "veći" zetec se motori. Da li ima mondea sa njima?
Da se nadovežem na priču o ovom motoru. Imao sam twingo sa motorom 1.2 16v koji je kao mrtav konj u odnosu na fiestu. A da ne pričam o buci unutar kabine. Mogu samo da predpostavim kako idu ovi "veći" zetec se motori. Da li ima mondea sa njima?
Kada nemam ništa pametno da kažem, ja biram da ćutim
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21505
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Vidi druže... 10l po gradu jeste mnogo.
Ali za relaciju do 10km i onda ugasiš auto to je sasvim normalno... ne stigne jadan motor ni da uđe u closed loop nego maltene non stop radi pod "sauhom"
Ali za relaciju do 10km i onda ugasiš auto to je sasvim normalno... ne stigne jadan motor ni da uđe u closed loop nego maltene non stop radi pod "sauhom"

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Gosa46
- Poruka: 231
- Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h
Meni je trosio 13,2l u februaru sa snegom i temeraturom od -20 za relacije 2x 4 km
. Inace na otvorenom ako se vozi od 80 do 120 km trosi oko 6.2 l (do Kraljeva i nazad) . Kombinovana potrosnja oko 8l-8.5l , dok je gradska u Smederevu (brdoviti putevi) do 9l. Inace potrosnja u knjizici je oko 8.8 gradska, 5.7 otvoren put i 6.9 kombinovana.
Kako si merio potrosnju i na kojoj kilometrazi?

Kako si merio potrosnju i na kojoj kilometrazi?
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste
- van
- VIP
Мени то делује много за толики мотор , који није тако старе конструкције .
- Gosa46
- Poruka: 231
- Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h
Toliko sam ja izmerio. Mozda moze manje ako se ne forsira mnogo i ako je neki ravnicarski grad.
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste
- walterwolf
- Poruka: 22
- Član foruma od: ponedeljak, 21. nov. 2011. u 11:48h
Izračunajte svi od Pančeva do Kladova ima 260 km otprilike a ja sam potrošio do tamo samo 1/4 rezervoara sa fiestom 1.25 a u ceo rezervoar staje 40l goriva... kolika je prosečna potrošnja onda ???