zamena ulja ford
Moderator: Dragomir
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: zamena ulja ford
kupi total 5 40, nije neka razlika u ceni a mnogo bolje ulje
- SimkeFordMK3
- Poruka: 719
- Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h
Ja sam zadnja dva servisa sipao 5w40 Total Quartz 9000 po savetu forumaša... Šta je tata sipao pre toga nemam pojma uglavnom po satu 330k km ni pre a ni sada mi auto nije potrošio ni grama ulja..
sipam celih 6 litara...
Mene zanima da li da uzmem Castrol Titanium 5w40 ,čini mi se da je za "crvenu" skuplji ali neko kaže kao da je kvalitetnije ulje... Ako zanemarimo budžet da li opet menjati ulje?
sipam celih 6 litara...
Mene zanima da li da uzmem Castrol Titanium 5w40 ,čini mi se da je za "crvenu" skuplji ali neko kaže kao da je kvalitetnije ulje... Ako zanemarimo budžet da li opet menjati ulje?

RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama.."
- milan_gt
a jes siguran da je samo za crvenu posto je total 5L a castrol 4L?
ja bih tu crvenu potrosio na bolji filter nafte
ja bih tu crvenu potrosio na bolji filter nafte

- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Večna neiscrpna tema....koje ulje sa kojom gradacijom sipati ???Konsenzusa nema 
Ja pratim fabrička uputstva.

Ja pratim fabrička uputstva.
- SimkeFordMK3
@lanmi
Total je bio 3600 ako se dobro sećam, a Castrol 4800... To je ta crvena
Filter već uzet...
Hangst
@Lale
Nije reč o gradaciji već samo marka ili Total ili Castrol oba 5w40
Total je bio 3600 ako se dobro sećam, a Castrol 4800... To je ta crvena

Filter već uzet...

@Lale
Nije reč o gradaciji već samo marka ili Total ili Castrol oba 5w40
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama.."
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21504
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
a ovaj,pošto košta jedno a pošto košta drugo ulje ?

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- milan_gt
total 5w 40 od 5L je 2.870 din i na to ide 10-15% popusta, nemoj simke da bunis narod 

- SimkeFordMK3
Ako će mo tačnije sada ne znam, pričam za prošli servis da sam uzeo to Total i bilo je tačno 3600 4+1+1 Ako je toliko onda je džabe.. ali što se mene tiče cena me i ne interesuje,jer ako mi većina sada kaže da je Castrol bolji i da mogu opet da promenim ulje ja hoću.. Neka je skuplje samo da je bolje... 

- zzmen
- Poruka: 59
- Član foruma od: utorak, 22. nov. 2011. u 22:23h
Zdravo svima, pre neki dan sam zamenio ulje i iznenadio se. Lepo po knjizi ja kupim 6L ulja i jos 1L da se nadje i krenem put majstora. Lepo cika masjtor skine sraf, ulje iscuri, onda skine filter ulja i tu iscuri ulje, dok smo pricali ocedio se skroz. Vratio lepo sve nazad, novi filter i poceo da sipa ulje. Ode kanta od 5L i poceo da sipa iz litarke. Ja njemu samouvereno da slobodno sipa, da staje 6L a mozda i malo vise, a on sipao pola litre i proverio sipku, kada ono... MAX. Ja u cudu. Da nisam gledao svojim ocima kako se auto ocedio od ulja mislio bi da me covek prevario nije cekao da se ocedi ulje.
E sada se ja pitam kako je moguce da u moj motor stane 5.5L kada bi po knjizi trebalo 6L????
Inace autic je 2003. Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 HP.
Da li se jos nekome desilo ovako nesto???
E sada se ja pitam kako je moguce da u moj motor stane 5.5L kada bi po knjizi trebalo 6L????
Inace autic je 2003. Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 HP.
Da li se jos nekome desilo ovako nesto???
2003 Mondeo 2.0 TDCI Ghia 130HP
- Daki_81
- Poruka: 2600
- Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h
Da, po AutoDati staje 6l a verovatno kada ga upališ povuče u filter tih 0.5l, proveri posle paljenja motora kada opet malo odleži stanje na šipci i verovatno ćeš videti manji nivo pa dodaj i tih 0.5l
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /
- zzmen
Kod majstora sam ga palio, terao preko 2000 obrtaja da povuce u filter.... Sto je najveci fazon sada mi je malo preko MAX????? Kao da se negde ustekalo staro ulje. Zamenio ulje pre dva dana, vozio redovno... Jos kada sam bio kod majstora i kada sam ga palio da povuce ulje u filter ugasio mi je lampicu za ulje u roku od 5 sekundi.
Hmmm gremlini izgleda. Bas mi je cudno. Imam neki osecaj kao da nije iscurilo svo ulje ali sam bio tu i gledao. Skinut filter i sraf za ispustanje ulja i ni kap nije kanula iz auta, mislim i da ne moze kada je skinut sraf i filter????
Hmmm gremlini izgleda. Bas mi je cudno. Imam neki osecaj kao da nije iscurilo svo ulje ali sam bio tu i gledao. Skinut filter i sraf za ispustanje ulja i ni kap nije kanula iz auta, mislim i da ne moze kada je skinut sraf i filter????
- Daki_81
Možda je i greška u AutoDati premda još nisam čuo da ih ima... Baš ću da pitam kolegu jer mislim da ima isti motor u Mondeu
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /
- mbole
- Poruka: 14912
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Autodata je opstepoznati izvor nepouzdanih informacija
(da ne kazem da je prepuna gresaka, inace imamo u firmi regularnu placenu web verziu koja se najredovnije azurira), ali u ovom slucaju je cifra tacna.
Inicijalno, fabricko punjenje potpuno praznog motora: 6.72 l
Zamena sa sve filterom: 6 l
Zamena, bez filtera 5.8 l
1. Da li je motor bio vruc ili hladan kad ste ispustali ulje. (vruce mnogo brze i lakse izadje napolje).
2. Da li je auto bio potpuno ravan (ne da li je pod bio ravan, vec auto, natovaris gepek i auto se propne).
Na kraju, za tih pola litra nista strasno, i da nije isteklo, to je ispod 10%.

Inicijalno, fabricko punjenje potpuno praznog motora: 6.72 l
Zamena, bez filtera 5.8 l
1. Da li je motor bio vruc ili hladan kad ste ispustali ulje. (vruce mnogo brze i lakse izadje napolje).
2. Da li je auto bio potpuno ravan (ne da li je pod bio ravan, vec auto, natovaris gepek i auto se propne).
Na kraju, za tih pola litra nista strasno, i da nije isteklo, to je ispod 10%.
Djak pesak 

- zzmen
1. Motor je bio mlak, dovoljno topao da lakse izadje ulje a ne toliko vruc da se ispeku ruke na karteru
2. Taj deo kod majstora je pod blagim, bas blagim nagibom ka motoru, sto pretpostavljam da je bolje jer je nagnut ka napred odnosno ka karteru i filteru ulja.
Znam da nije problem, to je minimalna kolicina starog ulja, nego se pitam gde bi to ulje moglo da bude kada je sve bilo odvrnuto i cekali smo da se u potpunosti ocedi.
Kod istog majstora sam menjao ulje na Stilu dok sam ga imao i stalo je tacno onoliko ulja koliko je propisano fabricki.
Hmmm sada sam video jedan podatak koji si dao
fabricko punjenje potpuno praznog motora: 6.72 l
Znaci da pri svakoj zameni ulja u motoru ostane 0.72l ulja. Samo se pitam gde... u kojim delovima motora moze da ostane ulje, kada, koliko ja zna, svo ulje se posle nekog stajanja automobila ocedi u karter... makar ja tako mislim????
2. Taj deo kod majstora je pod blagim, bas blagim nagibom ka motoru, sto pretpostavljam da je bolje jer je nagnut ka napred odnosno ka karteru i filteru ulja.
Znam da nije problem, to je minimalna kolicina starog ulja, nego se pitam gde bi to ulje moglo da bude kada je sve bilo odvrnuto i cekali smo da se u potpunosti ocedi.
Kod istog majstora sam menjao ulje na Stilu dok sam ga imao i stalo je tacno onoliko ulja koliko je propisano fabricki.
Hmmm sada sam video jedan podatak koji si dao
fabricko punjenje potpuno praznog motora: 6.72 l
Znaci da pri svakoj zameni ulja u motoru ostane 0.72l ulja. Samo se pitam gde... u kojim delovima motora moze da ostane ulje, kada, koliko ja zna, svo ulje se posle nekog stajanja automobila ocedi u karter... makar ja tako mislim????
- mbole
- Poruka: 14912
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Lose mislis 
Jednostavno neki delovi motora ne mogu da se ocede. Npr, kanali u radilici. A i ne smeju da se ocede, posto bi to izazvalo problem prilikom startovanja.
To sto je nagnuto, moze da bude plus ali i minus.
Zavisi gde je cep na karteru, nepred ili nazad (ne znam gde je kod TDCI-a).
Ako je cep pozadi, a auto nagnut ka napred, ostace u karteru za onoliko koliko je nagnuto.

Jednostavno neki delovi motora ne mogu da se ocede. Npr, kanali u radilici. A i ne smeju da se ocede, posto bi to izazvalo problem prilikom startovanja.
To sto je nagnuto, moze da bude plus ali i minus.
Zavisi gde je cep na karteru, nepred ili nazad (ne znam gde je kod TDCI-a).
Ako je cep pozadi, a auto nagnut ka napred, ostace u karteru za onoliko koliko je nagnuto.
Djak pesak 

- milan_gt
meni uvek staje 6L u tdci
- Daki_81
- zzmen
Cep na karteru je napred... mislim napred sa strane... nije skroz napred, napred frontalno, nego napred sa strane
Mozda je tu ostalo malo ulja. Ko ce ga znati.
Mislio ja da ponesem libelu ali mislim... libela...zamena ulje... ne uklapa se bas

Mislio ja da ponesem libelu ali mislim... libela...zamena ulje... ne uklapa se bas

- milan_gt
meni se cini da je saf kartera nazad i okrenut u nazad..
- zzmen
Nije nazad, napred je i okrenut je ka vozacevoj strani, bocno. Ali definitivno je nagib. Jer kada je majstor merio kolicinu ulja dok je uto bio na tom kanalu, bilo je po pravilu na pola reckave povrsine. Sada na mom parkingu koji je ravan (koliko-toliko) ulje je preko reckave povrsine. Jbg, sledeci put libelu i od majstora do majstora da premerim da li im je dizalica ili kanal u libeli 

- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
cest problem je karter koji je ulupljen I nemoze da stane sva kolicina ulja
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- zzmen
Misterija se zahuktava... Nije ni ulubljen, nigde cak ni da je ocesan... A za pola litre ulja mora da bude vidljivo ulupan... Auto je misterija od kada sam ga uzeo... pokvari se.. sam se popravi... jos da pocne sam da dodaje gorivo u rezervoar 

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21504
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Možda se neko igrao sa samim meračem... tj da nije original.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- zzmen
Dobra pretpostavka, ali da li ima razlike izmedju meraca na recimo MK2 ili MK3 benzin-dizel ili nekog drugog modela forda... ili bilo sta sto lici i uklapa se ali ima drugaciju duzinu? Znaci da je u tom slucaju moja sipka duza i ulazi dublje u karter i daje drugacija merenja. Ako je tako onda ja vozim sa 1/2l ulja konstantno??? Hhmmm...zanimljivo.Markedjani piše:Možda se neko igrao sa samim meračem... tj da nije original.
- Neša
- VIP
- Poruka: 5041
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Ma samo pun gas i uzivaj. Okreni merac sa druge strane i pogledaj i slobodno mu rokni 6l pa i neka je malo preko max,ne sekiraj se ima precih stvari 

Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v