Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Priprema za zimu (Antifriz? )

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Estariol
Poruka: 960
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Re: Priprema za zimu (Antifriz? )

Poruka od Estariol » nedelja, 7. nov. 2010. u 04:03h

Sipao sam novi antifriz, Glysantin G30, sa vodom 1:1, piše na njemu da je identičan sa G12+, tačno 7 litara sam sipao i kad je sistem procirkulisao nivo je ostao negde oko sredine između oznaka za minimum i maximum. To mu dođe da je sva tečnost iscurila pri ispiranju i da donje crevo jeste najniža tačka u sistemu, s tim da mi je konfiguracija dvorišta omogućila da auto bude pod blagim nagibom napred. Inače, nešto malo tečnosti ostaje u plastičnoj posudi nakon ispuštanja, pa sam dunuo u istu da bi je isterao. thumbup ;)
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

vlade
Poruka: 89
Član foruma od: četvrtak, 26. nov. 2009. u 20:28h

Poruka od vlade » petak, 10. dec. 2010. u 18:00h

Danas sam imao polemiku sa majstorima koji mi odrzavaju Eskorta , po njima dovoljan je Permant koji u sebi sadrzi etilen glikol . Po specifikaciji on ne ostecuje rashladni sistem .Ima li iskustava ?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21504
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 10. dec. 2010. u 19:34h

Sipaj g12 i nemoj da razmišljaš... majstorima se nazivaju raznorazni ljudi.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

vlade

Poruka od vlade » petak, 10. dec. 2010. u 19:49h

Fora je u tome sto odrzavam kod njih , pa je i nabavka materijala njihova . Na verujem da su toliki smradovi da me sj.bu . Uostalom , permant je nasut .Ako procuri.....

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 10. dec. 2010. u 19:51h

Pa pazi oni ti prodaju šta imaju... neće ti sigurno reći idi kupi g12 kad imaju taj permant... utrape i oni koji dinar.

A i ako procuri hladnjak reći će jbg nije nov auto i takoooo...

Neće oni da te sjebu namerno nego iz čistog neznanja... kapiraš ;)
Slika

vlade

Poruka od vlade » petak, 10. dec. 2010. u 21:40h

Nadjoh ovo , pa sad vidite...

Pretraga: Tečnosti za hlađenje i zaštitu motora
PERMANT ECONOMIC
ECONOMIC - 40, ECONOMIC 100 » Tečnosti za hlađenje i zaštitu motora

PERMANT ECONOMIC je proizvod namijenjen za zaštitu motora i cijelog rashladnog sistema od mržnjenja, pregrijavanja, rđe,korozije i kavitacije. Štiti sve vrste konstrukcionih materijala rashladnog sistema. Kao inhibitor korozije koristi se proizvod nove tehnologije koji ne sadrži nitrite, amine, fosfate, silikate i borate. U odnosu na druge vrste rashladnih sredstava ima nisku cijenu za tako visok kvalitetni nivo proizvoda.

Pruža sigurnu zaštitu rashladnog sistema u trajanju od dvije godine ili 60.000 pređenih km.

* PERMANT ECONOMIC 40 je pripremljena tečnost koja se sipa direktno u hladnjak motora.
* PERMANT ECONOMIC 100 je koncentrovana tečnost koja se obavezno miješa sa omekšanom vodom prema uputstvu i omjerima datim na ambalaži.

Specifikacije:

* BS 6580
* AFNOR R 15-601

Naziv proizvoda PERMANT ECONOMIC - 40 PERMANT ECONOMIC 100
Boja svijetlozelena tamnozelena
Tačka ključanja, °C min. 110 min. 180
Gustina na 15 °C, kg/l 1,05 - 1,10 1,10 - 1,14
pH vrijednost 7,5 - 9,0 8,0 - 9,0
Pakovanje, kom x lit. 12 x 1, 6 x 3, 1 x 60; 1 x 200

Skinuto sa njihovog sajta( Optima Modrica )

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 10. dec. 2010. u 21:52h

Ok ali ne zadovoljava G12 standard.
Slika

Estariol

Poruka od Estariol » petak, 10. dec. 2010. u 23:42h

Vlade, Markeđani je u pravu, ako je tvoj Eskort onaj sa slike, preporučujem ti da ga menjaš već pre sledeće zime i to za neki roze boje, oni su uglavnom G12 sa etilen glikolom. Mogu da budu druge boje, ali mora pisati na njima da su na bazi etilen glikola.
Sumnjam da taj Permant sme da ostane u rashladnom sistemu duže od godinu dana, ne bi se ja igrao sa 2 godine, jer tvoj (a i moj) rashladni sistem ima aluminijumskih delova...
Ja sam sipao Glysantin G30 on je u G12 standardu, i zadovoljan sam. Ima ga u Tempu, platio sam nekih 320 i kusur za litar. Ako voliš, nađi Castrol ili Valvoline, ali su oni skuplji...

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » subota, 11. dec. 2010. u 11:19h

Markedjani piše:Sipaj g12 i nemoj da razmišljaš... majstorima se nazivaju raznorazni ljudi.
I to u svakoj struci.
Markedjani piše:Pa pazi oni ti prodaju šta imaju... neće ti sigurno reći idi kupi g12 kad imaju taj permant... utrape i oni koji dinar.
thumbsuph . Ja sam trgovac, potpuno tacno!
Slika

vlade

Poruka od vlade » utorak, 14. dec. 2010. u 19:06h

Estariol , pa i ovaj Permant je na bazi etilenglikola ( na etiketi ambalaze to i pise ) .Ljudi se kunu da moze u Eskorta VI .

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » utorak, 14. dec. 2010. u 19:18h

Ne znam što si uopšte postavio pitanje... mi smo ti dali savet i lepo ti kažemo g12 i tu je kraj priče.

Permant economic nije g12 tečnost tako da je neodgovarajuća... pa ti sad kako o'š.
Slika

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 15. dec. 2010. u 10:18h

Nista nece da mu fali od najobicnijeg zelenog antifriza,samo sto ce morati da ga menja maksimalno na 2g ;)

Sve je to na istoj bazi napravljeno,samo sto je crveni g12 manje agresivan i bolje stiti sistem i duplo duze traje...

Ima i crveni Permant koji zadovoljava g12 standard. Optima Modrica je ozbiljna fabrika za ulja i ostale tecnosti...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

vlade

Poruka od vlade » sreda, 15. dec. 2010. u 13:01h

Markedjani piše:Ne znam što si uopšte postavio pitanje... mi smo ti dali savet i lepo ti kažemo g12 i tu je kraj priče.

Permant nije g12 tečnost tako da je neodgovarajuća... pa ti sad kako o'š.
Postavio sam pitanje da bih dobio odgovor .Kao sto i sam vidis ima razlicitih pitanja i jos razlicitijih odgovora uopste na forumu .Ako sam ti povredio sujetu - zao mi je. Ja nisam zeljan da pricam o nasim strucnostima oko procenjivanja kvaliteta nekog proizvoda . Zato citam deklaraciju proizvodjaca a povremeno na nekom forumu pratim raspravu o zanimljivoj temi ..Kao sto je predhodnik naveo ozbiljna firma je navela da proizvodi permant na bazi etilemn glikola , a ljudi za koje se smatra da iole poznaju servisiranje Fordova tvrde da MOZE (ne mora )da se sipa u Fordove .Pricam o Permant ekonomiku (Modricin ) .Terao sam raspravu ako se moze tako reci u pravcu da neko strucan kaze moze zbog toga i toga , ili nije preporucljivo zbog ovog , onog , ili niposto ne sipaj .Ali da navede razlog .
Ja smatram da sme jer ima u sebi taj j.beni etilen glikol , pa ma sta on znacio. Predpostavljam da ima jos ljudi na forumu koji imaju nedoumica oko rashladnih tecnosti ,ulja , maziva , goriva , guma i kojecega jos .
Poz

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » sreda, 15. dec. 2010. u 13:29h

Čovek,tvoj auto,tvoje pare,tvoje održavanje... mene apsolutno zabole ona stvar...sipaj vodu česmušu ako o'š ;)

Ona je još jeftinija ;)

U svakom slučaju po 63. put...Permant economic nije G12 tečnost i ne ide u Forda... čisto da bi drugi znali da ih neko ne pređe ili pogrešno informiše.
Slika

Estariol

Poruka od Estariol » sreda, 15. dec. 2010. u 13:37h

Vlade, što reče Neša, ima i crveni Permant koji je G12 i piše nanjemu da ima sastojke koji štite aluminijumske delove sistema. Razlika između onog što su ti sipali i tog crvenog je da ćeš taj zeleni morati ranije da menjaš(crveni može da ostane u sistemu i do 5 godina) , jer posle isteka roka trajanja ili pređene navedene kilometraže(ako je ima) postaje agresivan i može da ošteti aluminijumske elemente u rashladnom sistemu. Zbog toga ti je preporučen G12. thumbsuph

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 15. dec. 2010. u 13:45h

Ma pravi to svako,nije to neka tehnologija samo je razlika u kvalitetu,Castrol je najskuplji naravno i sve je na bazi etilen-glikola.

Ja sam sipao prosle godine posle temeljnog pranja sistema i zamene termostata,Total G12 organic,narandzaste je boje,sve preporuke
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

vlade

Poruka od vlade » sreda, 15. dec. 2010. u 13:56h

Hvala Vam svima koji ucestvujete u ovoj temi, Postavio sam pitanje i laborantskoj sluzbi Optime , pa ako odgovore saljem ovamo na znanje .

m.kocic
Poruka: 37
Član foruma od: sreda, 8. sep. 2010. u 16:17h
Kontakt:

Poruka od m.kocic » sreda, 15. dec. 2010. u 19:19h

zanima me kako da promenim antifriz na mondeo tdci i koliko staje antifriz

Estariol

Poruka od Estariol » četvrtak, 16. dec. 2010. u 00:48h

Cena antifriza po litri najviše zavisi od proizvođača, pa i od količine koju treba da sipaš.
Ne znam koja količina ide u tvoj auto, nadam se da će neko da ti prenese taj podatak, samo bi trebalo da budeš određeniji, npr. koje godište je mondeo?
Što se tiče postupka, ovako sam ja uradio:
Najjednostavnije ti je da otkačiš najniže crevo sa hladnjaka da bi ti iscurio stari antifriz. Kad se ocedi, vrati crevo i sipaj smešu koju si pripremio dok se auto cedi. Sipaj novi antifriz dok god opada nivo u plastičnoj posudi. Kad nivo u plast. posudi prestane da opada, startuj motor i pusti ga da se ugreje(možda će ti trebati malo više vremena zbog trenutnih temperatura), možeš malo i da ga turiraš. Posle par minuta sistem bi trebalo da istera vazduh i spusti nivo u posudi. Ovaj put dospi antifriz do oznake MAX i opet malo turiraj motor za svaki slučaj, ako nivo opet opadne dospi još tečnosti, ako ne, to je to.
Nemoj da se brineš ako budeš čuo zvuk curenja vode u kabini, to se puni mali hladnjak koji greje kabinu. Ako tečnost dugo nije menjana ili ne znaš od kad je u autu, preporučijem ti da posle ispuštanja starog antifriza prvo napuniš sistem običnom česmovačom po gore opisanom postupku da bi isprao sistem, ispustiš vodu i tada sipaš antifriz.

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » četvrtak, 16. dec. 2010. u 01:47h

m.kocic piše:zanima me kako da promenim antifriz na mondeo tdci i koliko staje antifriz
Staje citavih 10.4 ili 10.6 litara u zavisnosti da li ima grejace vode za grejanje kabine..a mislim da ima otvor za ispustanje vode na dnu hladnjaka,ako nema skines crevo na dnu i odvrnes cep sa posude za vodu ..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

drazacop
Poruka: 39
Član foruma od: subota, 31. mar. 2012. u 09:28h

Poruka od drazacop » subota, 14. apr. 2012. u 17:22h

koja kolicina rashladne tecnosti ide u fiestu 1.25 wetwc se 2001. god? Koliko od toga ide vode a koliko antifriza i kog antifriza?

Gosa46
Poruka: 231
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h

Poruka od Gosa46 » četvrtak, 19. apr. 2012. u 00:00h

Ja mislim da staje nesto oko 4l i ako u autodati pise 6l. Ne mogu da se setim tacno koliko. Slobodno mozes da uzmes Nisotec longlife 40 (ruzicasti antifriz) i sipas ga nerazredjenog ili nisotec longlife 100 (ruzicasti antifriz) pa razredjujes sa destilovanom vodom u razmeri 50:50.Ne bi smeo da imas antifriza vise od 50% u odnosu na vodu (na etiketi imas tacke smrzavanja u zavisnosti od odnosa antifriza i vode). Moras da pazis da je antifriz namenjen za aluminijumske motore,hladnjake sto znaci g12ili g12+ antifriz.
Ako planiras da razredjujes ne kupuje destilovanu vodu na benziskoj stanici jer je im je cena bezobrazno visoka
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » sreda, 26. sep. 2012. u 19:16h

Koji proizvođači su prisutni na našim terenima, a da imaju proizvod sa "G12", "G12+"?

Gosa46
Poruka: 231
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h

Poruka od Gosa46 » sreda, 26. sep. 2012. u 19:18h

Nisotec crveni samo ne znam da li ih ima kod vas.
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 26. sep. 2012. u 19:23h

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“