Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

koji set plivajuceg za tddi

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1400
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Re: koji set plivajuceg za tddi

Poruka od veljo_81 » nedelja, 23. mar. 2014. u 21:30h

vidjecu kad promijenim desni nosac hoce li se sta smiriti, kad je to takav auto, moras mu sve izmijenjati da bi se mirno ugasio i plus ako se i onda ne gasi mirno mozda su mu lose dizne :)

pancerFF
Poruka: 1080
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » ponedeljak, 24. mar. 2014. u 12:13h

To je kod tebe tako.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

Stivipg
Poruka: 121
Član foruma od: petak, 24. jan. 2014. u 10:37h
Kontakt:

Poruka od Stivipg » ponedeljak, 24. mar. 2014. u 20:11h

zar Tddi motori nemaju obican zamajac a ne plivajuci ?
ili sam ja u zabludi toliko vremena ?

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 24. mar. 2014. u 20:12h

mondeo tddi ima plivajuci, focus jok

Stivipg
Poruka: 121
Član foruma od: petak, 24. jan. 2014. u 10:37h
Kontakt:

Poruka od Stivipg » ponedeljak, 24. mar. 2014. u 20:26h

al onda koliko shvatih iz prvog posta , moze da mu se stavi obicni umjesto plivajuceg ?

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 24. mar. 2014. u 20:28h

moze na svaki auto da se stavi fixni..

popovicvl
Poruka: 5650
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 24. mar. 2014. u 21:46h

Gde kod nas moze da se naruci "Valeo kit 4p"? Citao sam po engleskim forumima, dosta ljudi ugradjuje ovaj set, ne zale se. Ima par prica o nachipanim Mondisama, preporuka je da se predje na fiksni zamajac.

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 24. mar. 2014. u 22:02h

Kit Komerc

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21504
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 24. mar. 2014. u 23:18h

barem na focusu tdci fixni set ne radi posao.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

matke
VIP
Poruka: 308
Član foruma od: subota, 17. okt. 2009. u 21:45h

Poruka od matke » utorak, 25. mar. 2014. u 00:15h

Markedjani piše:barem na focusu tdci fixni set ne radi posao.
ne radi ni na mondeu mk3 kako treba...
da se razumemo mala je razlika u ceni kod kupovine fiksnog ili plivajuceg seta da bi se rizikovalo sa ugradnjom fiksnog seta
lukov set originalni ima garanciju od 2god. koje u prevodu znace da si miran narednih 100hkm..
fiksni zamajac u prevodu radi posao,sa mogucim efektima malo grubljeg rada motora i povecanim vibracijama koje su manje ili vise izrazene
nekom to ne smeta a neko ludi zbog toga ;)
razlika od par kilograma u tezini samog fiksnog zamajca(laksi) u odnosu na plivajuci dovodi do disbalansa radilice i povecanja vibracija
u prevodu progutas knedlu,zaviris u novcanik i iskopas jos neki evric,stavis original i zaboravis vise na ovu pricu dok je auto kod tebe :ford:

popovicvl

Poruka od popovicvl » utorak, 25. mar. 2014. u 07:32h

matke piše:ne radi ni na mondeu mk3 kako treba...
Ko je ugradio "Valeo kit 4p"? Jel neko sa foruma? Ono sto pisu sa engleskih foruma, ima malo vise vibracija, ali ima i dosta pozitivnih strana, potrosnja, start i td. Ja sam uvek da se proba nesto novo, jer sama prica oko pl. zamajca je dobro osmisljena od strane konstruktora da se poderu gace.

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » utorak, 25. mar. 2014. u 08:38h

popovicvl piše:......jer sama prica oko pl. zamajca je dobro osmisljena od strane konstruktora da se poderu gace.
Prica oko plivajuceg zamajca je osmisljena kako bi se pravili jeftiniji i laksi mjenjaci kod kojih plivajuci zamajac uzima veci dio vibracija sa radilice odnosno udarni moment koji je kod motora sa cetiri cilindra prilicno veliki. Da nema plivajuceg mjenjaci bi bili mnogo veci i robusniji jer bi morali da trpe vece vibracije. Tako oni koji stave fiksne zamajce rizikuju probleme sa mjenjacem jer isti nije konstruisan da to trpi.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21504
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 25. mar. 2014. u 08:54h

pride najvazniji deo se ubije kod dizela sa p.zamajcem... buka i metalni zvuci.

Poslato sa francusko kineskog krša koristeći Tapatalk.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

popovicvl

Poruka od popovicvl » utorak, 25. mar. 2014. u 10:00h

U Kitcommerc-u, Valeo kit4p set sa fiksnim zamajcem 43340 din, set sa pl. zamajcem 65350 din. LUK set sa pl. zamajcem na krademprodajem moze da se nadje za 46800 din.

Ne znam kako su to napravili lakse tj. slabije menjace, kad se menjac MMT6 sa Mondea nosi sa 500 Nm sa dva diferencijalna prenosa.

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 25. mar. 2014. u 10:07h

Meni to svejedno, sve mi to isti q...
[youtube][/youtube]
Fiesta!!

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 25. mar. 2014. u 12:06h

u kk-u se mogu zamajci/set kvacila uzeti sa 15% popusta, to mogu ja da uzmem kome treba, il da neko trazi karticu servisera ko uzima delove od njih i uzima dosta jer sto vise serviser ugradjuje, veci je i popust

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 25. mar. 2014. u 14:40h

popovicvl piše: Ne znam kako su to napravili lakse tj. slabije menjace, kad se menjac MMT6 sa Mondea nosi sa 500 Nm sa dva diferencijalna prenosa.
Nosi se sa 500 Nm ako je tu i plivajuci zamajac. Problem je u udarnom trzaju radilice (torzione vibracije) koji je na motorima sa 4 cilindra prilicno izrazen i koji u velikoj mjeri kompenzuju opruge na plivajucem zamajcu i ne dozvoljavaju da se to prenosi u mjenjac. Pored toga, kako je masa zamajca podijeljena na dva dijela i samim tim brzine se lakse i preciznije mijenjaju.
Kad se stavi fiksni zamajac na mjenjac koji nije konstruisan za to dolazi do vecih vibracija, trzaja, tezeg mijenjanja brzina i na kraju rizikuje se neki veci kvar u mjenjacu uslijed povecanog nivoa neprigusenih torzionih vibracija.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 25. mar. 2014. u 14:53h

sigurno, al valeo ima opruge na lameli, ja uzimam valeo 4p cim mi rikne zamajac, tj za jos nekih 100-150.000km :D

popovicvl

Poruka od popovicvl » utorak, 25. mar. 2014. u 21:41h

bojcistv piše:Nosi se sa 500 Nm ako je tu i plivajuci zamajac. Problem je u udarnom trzaju radilice (torzione vibracije) koji je na motorima sa 4 cilindra prilicno izrazen i koji u velikoj mjeri kompenzuju opruge na plivajucem zamajcu i ne dozvoljavaju da se to prenosi u mjenjac.
Zamajac stoji na motoru, nema veze sa menjacem. Ti isti menjaci (mislim na MTX75 i MMT6), se ugradjuju na kombije koji vuku po 2 t tereta uz brdo sa sve fabricki upasanim fiksnim zamajcem. Nisam cuo da je propao koji, osim na mom RSu koji ima daleko manje OM, znaci nema veze sa tim. Pl. zamajac je tu vise radi sminke, manje vibracija ili dizel zveckanja (mozda), a narocito za bolje sklapanje love.
bojcistv piše:Pored toga, kako je masa zamajca podijeljena na dva dijela i samim tim brzine se lakse i preciznije mijenjaju.
Ova konstatacija potpuno i dijametralno suprotna od cinjenica. Kad je u pitanju fiksni zamajac, menjanje brzina je tecno i bez "klackanja" i kasnjenja zamajca. Odmah upasuje, a tu su opruge na lameli da ispeglaju delom trzaj. Kad se motor zavrti iznad 2000 obrtaja, potpuno je svejedno dal je fiksni ili plivajuci. Nemoj da te zacudi da se ti menjaci koriste na trkama sa iskljucivo fiksnim zamajcem.

U svakom slucaju ja cu ga montirati kad dodje vreme, pa neka menjac eksplodira u komade. Na krademprodajem Valeo kit4p 36000 din, LUK set 44500 din.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » utorak, 25. mar. 2014. u 22:10h

Cenim misljenje svih Vas ali ljudi koji su sve to konstruisali mnogo su pametniji do svih nas.
Kada bude prvo predavanje o kvacilima pozvacu nekoga sa foruma da podje I da saslusa ljude koji se razumiju u zamajce.
Mogu da vam navedem malo vise primera gde su fiksni zamajci napravili stetu na vozilima,o vibracijama da ne navodim.
Svako za svoje pare moze da radi sta hoce
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 26. mar. 2014. u 08:54h

popovicvl piše: Zamajac stoji na motoru, nema veze sa menjacem.
Tacno je da stoji na motoru ali itekako ima veze sa mjenjacem jer kad pustis kvacilo povezani su i upravo zato je konstruisan na nacin da sto vise smanji prenos torzione vibracije i udara sa radilice na mjenjac.
popovicvl piše:Ti isti menjaci (mislim na MTX75 i MMT6), se ugradjuju na kombije koji vuku po 2 t tereta uz brdo sa sve fabricki upasanim fiksnim zamajcem.
Ford Transit iz 2006. godine ima ugradjen plivajuci zamajac, a ne fiksni. Stariji modeli su naravno imali fiksni ali nisu imali MMT6 mjenjace.
popovicvl piše: Pl. zamajac je tu vise radi sminke, manje vibracija ili dizel zveckanja (mozda), a narocito za bolje sklapanje love.
Ili je jedno ili je drugo. Ne moze biti i radi sminke i radi smanjenja vibracija. Jedno drugo iskljucuje. Tu je zbog vibracija, a ne sminke.
popovicvl piše:
bojcistv piše:Pored toga, kako je masa zamajca podijeljena na dva dijela i samim tim brzine se lakse i preciznije mijenjaju.
Ova konstatacija potpuno i dijametralno suprotna od cinjenica. Kad je u pitanju fiksni zamajac, menjanje brzina je tecno i bez "klackanja" i kasnjenja zamajca. Odmah upasuje, a tu su opruge na lameli da ispeglaju delom trzaj.

Ovo sto si zadnje rekao je sustina. Peglanje trzaja kod klasicne lamele sa torzionim oprugama je mnogo manje nego peglanje trzaja kod plivajuceg zamajca.
popovicvl piše: Kad se motor zavrti iznad 2000 obrtaja, potpuno je svejedno dal je fiksni ili plivajuci. Nemoj da te zacudi da se ti menjaci koriste na trkama sa iskljucivo fiksnim zamajcem.

Pa ja sam na svom starom BMW jednom prilikom kada mi je propao cilindar kvacila uspio da prebacujem brzine i bez kvacila. Jako je tesko ali je moguce. Poenta je da je plivajuci zamajac tu da poboljsa stvari i koliko ja znam (a znam da mnogo toga ne znam) nije svejedno da li je fiksni ili plivajuci, ako je fabrika predvidjela da se ugradjuje plivajuci. Ima razlog za to i vjerujem da je mnogo pametnijih ljudi kojima je to jedini posao konstruisalo tako nesto sa razlogom.
Na trkama se koriste i mjenjaci bez sinhrona i sa ravnim zupcanicima koji trpe ogromne sile i maltretiranja. Ti mjenjaci traju svega nekoliko trka ali njima to nije ni bitno jer je bitan samo rezultat i sto bolje vrijeme. Plivajuci cuva mjenjac, a obavlja posao prenosa sile "mekse" nego fiksni i priblizno dobro.

Uglavnom da ne off-ujem i da se ne pravim pametan, slazem se sa Dragomirom da su mnogo pametniji ljudi to napravili s razlogom. Ali kako je to tvoj auto stavi na njega sta god hoces.

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 26. mar. 2014. u 09:06h

a samo ne mislim da bi se valeo, koji pravi gomilu fabrickih delova za vecinu kola, tako brukao sa 4p setom, i oni imaju pametne inzenjere itd..

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 26. mar. 2014. u 09:12h

Pa vjerovatno ne bi. Mozda su ljudi nasli nacin da isti efekat postignu i sa fiksnim zamajcem i malo drugacijom lamelom. Licno ne znam ali vjerovatno jesu, ostaje da se vidi tokom upotrebe kako ce da se pokaze.

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 26. mar. 2014. u 09:50h

A jel moze plivajuci na auto sa fiksnim zamajcem, da se malo utisa i poboljsa? lol
Fiesta!!

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 26. mar. 2014. u 12:57h

Valeo kit4p je u ponudi od 2003. Davno je to bilo.

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“