Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koje ulje sipate u fordove?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Re: Koje ulje sipate u fordove?

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 25. apr. 2016. u 21:30h

@Gabau. Zanimljivo da si nasao to ulje u pakovanju od 5 litara. Ovamo ima samo od litre. i Jedna stvar koju sam primjetio kod tog ulja. Otkako su uveli standard 913 D tecno je skoro pa kao voda. Uopste ne djeluje kao motorno ulje! Prosto da covjek pomisli da ce to sve motor da proguta nakon par hiljada. Kao da sam nasuo ATF u motor majke mi.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

novi81
Poruka: 661
Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h

Poruka od novi81 » utorak, 26. apr. 2016. u 07:30h

Kod mene je u motoru baš ovo od polovine oktobra. Ako ga je i uzeo ja na šipci ne vidim razliku :) Bilo je samo litarsko pakovanje, doduše zgodno za mondeo. Dođe 6x1l u kartonskoj kutiji. Samo pod ruku i na vrata.

Talk softly, tread carefully and carry a big gun.

Gabau
Poruka: 170
Član foruma od: petak, 15. feb. 2013. u 22:45h

Poruka od Gabau » utorak, 26. apr. 2016. u 08:29h

@bojcistv ulje je kupljeno kod uvoznika ( http://www.automakedonija.com.mk ). Majstor i meni kaze da je 5w-30 mnogo retko i zato se cuju hidropodizaci i da je bolje da sipam 5w-40, ali videcu kakva ce biti potrosnja ulja, mada Formulu F je trosilo nekih 150gr na 8.000Km (prvih 5.000Km ne trosi ni gram bez razlike dali je vecinom vozeno gradska ili na otvorenom) a nadam se da nece ni sa LM da ga trosi vise.

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 26. apr. 2016. u 08:32h

Ma nisam aludirao da si kupio nesto sto nije original nego mi smijesno sto ovdje nema tog pakovanja od 5 litara. Sto kaze Vlado (Novi81) pakovanje je litarsko ali taman dodje 6 kom u kartonu tako da je lako za manipulaciju. Dobro, motor trosi ulje samo da ga ne trosi previse. U svakom slucaju ostaje cudjenje kako je onako rijetko....
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Gabau

Poruka od Gabau » utorak, 26. apr. 2016. u 09:51h

Znam da nisi mislio da nije original. Ulje sam kupio kod uvoznika pre svega da se osiguram da je original i malo je jeftinije nego u maloprodaji :) . Kad bi presao na 5w-40 koja je tvoja preporuka?

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 26. apr. 2016. u 12:01h

Ma sipaj 5w30 "do otpada" sto neko ovdje rece. Preporuka je na mjestu. Ja sam svojevremeno sipao LM TopTec 4100 5w40 ali sam se opet vratio na 5w30. Kazem ti jedino mi bilo smijesno sto je ulje skoro kao voda otkako su presli na taj 913D standard i sve kontam progutace ga motor u par 'iljada :).

mbole
Poruka: 14914
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 26. apr. 2016. u 16:42h

Ako je ko voda na sobnoj temp a viskoznosti kakve treba, tj otprilike taman ko voda na 100 stepeni, onda je to savrseno.
Stalno zaboravljamo da motor ne radi na 20C i da je ulje koje je redje na niskim temperaturama ustvari bolje (naravno ako je na visokim i dalje kako treba)

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Djak pesak :)

novi81

Poruka od novi81 » utorak, 26. apr. 2016. u 21:09h

Gabau piše:@bojcistv ulje je kupljeno kod uvoznika ( http://www.automakedonija.com.mk ). Majstor i meni kaze da je 5w-30 mnogo retko i zato se cuju hidropodizaci i da je bolje da sipam 5w-40, ali videcu kakva ce biti potrosnja ulja, mada Formulu F je trosilo nekih 150gr na 8.000Km (prvih 5.000Km ne trosi ni gram bez razlike dali je vecinom vozeno gradska ili na otvorenom) a nadam se da nece ni sa LM da ga trosi vise.
Pusti gušće ulje uzmi ovo :

http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... redirect=1

Slika

Ako je utišalo na MB 190D sa 450 000 satu i kod tebe će ;-)

Gabau

Poruka od Gabau » utorak, 26. apr. 2016. u 23:18h

Tek ima 46.700 km mislim da je rano za bilo kakve aditive (onaj aditiv pored kantice od ulja je gratis, nisam kupio)

Slika

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 27. apr. 2016. u 08:51h

Podizaci se mozda cuju zbog plina?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21504
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 27. apr. 2016. u 09:05h

ili se jednostavno čuju plinske dizne :)

Sent from my Mi 4i using Tapatalk
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 27. apr. 2016. u 09:24h

Da. Kontao sam da je zbog plina generalno....

Gabau

Poruka od Gabau » sreda, 27. apr. 2016. u 09:25h

Mozda je i zbog plina. Navodni ulje brze gubi svojstva zbog plina ali svejedno ja ulje menjam na ~7.000km

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 27. apr. 2016. u 09:27h

Upravo je obratno u pogledu plina i ulja.... :)

Gabau

Poruka od Gabau » sreda, 27. apr. 2016. u 09:31h

Ulje je cistije nije crno kao kad se vozi na benzin ali ko ti ga zna na netu pise svasta.

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 27. apr. 2016. u 09:33h

Samim tim duze zadrzava odredjena svojstva. Cistije sagorijevanje plina ima svoje prednosti sto se tice brzine degradacije ulja.

Jozza
Poruka: 2093
Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h

Poruka od Jozza » subota, 30. apr. 2016. u 13:57h

Benzin razređuje ulje, a produkti nesagorelog benzina (dok je motor hladan) prljaju ulje. Toga kod plina nema. A što se tiče gradacije ulja, ja sam koristio 0w-40, i zimi kod jutarnjeg paljenja mi se nije dopadao zvuk bregaste dok ne povuče ulje. Sa A5/B5 5w-30 uljem toga nema, tako da se vrćem na fabričku preporuku što se tiče tečljivosti na niskim temperaturama. Mada je moguće da je filter (Mann) bio divljak, jer su mi u servisu rekli da je čudno izgledao kad su ga skinuli. Nisam uspeo da vidim šta je to čudno bilo, jer je filter već bio u otpadnom ulju, a nisu hteli da ga vade samo radi moje radoznalosti. Uglavnom, treba koristiti što tečnije ulje, a da HTHS nije premali. Idealno bi bilo kad bi Formula imala HTHS oko 3.6, ali mislim da je manji, jer je i VI (indeks viskoznosti) manji. Uglavnom, sem bučnije bregaste (na pola sekunde), sa 0w-40 mi je manje beMzina trošio. Mala razlika, ali izmerljiva, mada je to bilo za očekivati s obzirom da je u pitanju bila full PAO sintetika. Inače, šta god sipao, na 10.000km popije 1.5L, i to se ne menja poslednjih 70.000km. Inače, kod Mondea MK3 benzinca nije svejedno koje ulje se sipa, jer traži ulje sa viskoim sadržajem aditiva protiv habanja bregaste i podizača. NEMA hidraulične podizače, već obične šolje, jer je ideja nekog inženjera bila da tako bolje podnosi viskoe obrtaje. Mogu se ubaciti hidropodizači, ali u glavi NEMA uljnih kanala za hidropodizače, a Mazda 6 sa istim motorom to ima. Tako da sam ovu turu sipao 913C specifikaciju, i mislim da nemam puno prostora za eksperimentisanje sa drugim uljima. Eventualno Formula/Castrol 913D, ili nešto skuplji PAO Castrol 0w-30 A5/B5, jer jedino to ulje ima Sulfatnog Pepela dovoljno da zadovolji 913C, a to je bitno zbog smanjenja habanja sedišta ventila. Ta varijanta bi mi možda bila i isplatljivija, jer umesto 2x (sa Formulom 913C), mogao bih da se izvučem sa jednim malim servisom godišnje.
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku

Dekishaaaa
Poruka: 852
Član foruma od: subota, 6. jun 2015. u 17:43h

Poruka od Dekishaaaa » nedelja, 1. maj 2016. u 22:24h

Mobil Super 3000 xe 5w30 koja su miljenja o ovom ulju u 2002 1.8 TDCI ful sintetika je ili ford formula sta sipati,iskreno volim kad auto radi tise. ili cak ovo trece Mobil Esp Formula 5w30 misljenja??

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 1. maj 2016. u 23:56h

3000 Xe је уље за опела. Није фул синтетика. Есп формула исто није фул синтетика али је нешто скупља. Ако мене питаш ја бих сипао есп. Испуњава acea c2 који је близак фордовом стандарду.

novi81

Poruka od novi81 » ponedeljak, 2. maj 2016. u 14:26h

I prevazilazi ga.

Dekishaaaa

Poruka od Dekishaaaa » ponedeljak, 2. maj 2016. u 18:01h

Znaci u forda treba ful sintetika ako sam dobro razumeo drugari.

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 2. maj 2016. u 18:48h

Треба уље које испуњава фордов стандард, а од два која си ти навео ја бих сипао есп. Једино уље са фордовим стандардом које је истовремено и потпуно синтетичко је мотул али колико знам лакше ћеш наћи иглу у пласту него то уље. Цијену да не помињем.

Dekishaaaa

Poruka od Dekishaaaa » ponedeljak, 2. maj 2016. u 18:52h

Da nije ovo ulje u pitanju ?

http://lavauto.rs/elektronski-katalog/g ... gory_id=95

Da se razumemo ja ne znam,sta je dobro niti sam majstor pa gledam sta je skupo. Nznm koliko moze da bude dobro ono ford formula kako god sto ga svi preporucuju ovde za 600 din litar. Cenim da ima boljih,i naravno ne zelim da se majstori i ljudi koji ga koriste uvrede

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 2. maj 2016. u 20:00h

Јесте то је једино фул синтетичко уље за форда. па и није скупо с обзиром да је ПАО синтетика у питању. Нисам знао да се може наћи на нашим просторима...

mbole
Poruka: 14914
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 3. maj 2016. u 04:24h

Motul odavno ima zastupnika u Bg.
A to sto je cena ford formule mala, je samo stvar cenovne politike firme.
Valjda su u jednom trenutku zakjucili da im je bolje da imaju manje reklamacija i bolju reputaciju, nego da zaradjuju na skupom fabrickom ulju.
Tako da tih 600 kinti nisu najava loseg proizvoda, vec samo ne deru ko ostali :)
Djak pesak :)

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“